Súlyos a helyzet: a lappangási időszakban is fertőző a gyilkos kínai koronavírus

Pénzcentrum/MTI2020. január 26. 20:04

Friss hírek a koronavírus terjedéséről: Továbbra sincs magyar érintett, pedig a koronavírus rohamosan terjed Knában és szerte a világon vannak már megbetegedések. Kínában mindent megtesznek a helyzet mihamarabbi rendezéséhez, de nincs könnyű dolga a hatóságoknak. Eközben hazánkhoz közel is egyre több helyen hoznak óvintézkedéseket: Csehország például ellenőrizni kezdte az országba érkező utasokat.

Tisztifőorvos: nincs tudomásunk magyarországi betegről

Az országos tisztifőorvos közlése szerint nincs tudomásuk magyarországi koronavírusos betegről. Müller Cecília egyúttal hangsúlyozta, hogy itt kicsi az esélye a járványnak.

A szakember vasárnap arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzához, és azért is nehéz az elkülönítése, mert Magyarországon éppen most influenzajárvány van. A koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon - mondta Müller Cecília.

Hozzátette: influenzaszezonban előfordulnak koronavírusos megbetegedések, de ez most valami egészen új. A szakemberek vizsgálják a nemrég létrejött változatot, keresik az ellenszerét, kutatják terjedését. Továbbá működik a megerősített járványügyi figyelőrendszer.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: figyelni kell az alapvető higiéniai szabályokra, javasolt a minél többszöri kézmosás és a "tüsszentési etikett" betartása. Kérdésre válaszolva a szakember azt mondta: a vírus csak élő sejtekben szaporodik, így például a Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek.

Egyre gyorsabb ütemben terjed az országban az új koronavírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző - jelentette ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.

Ma Hsziao-vej, a bizottság vezetője egy vasárnap megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a hatóságok egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. Az igazgató kiemelte: az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírussal ellentétben - amely egyébként szintén a koronavírus egy típusa -, a tavaly decemberben Vuhanban megjelent, új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.

Ma mindazonáltal rámutatott: a január 24-étől 31-éig tartó holdújévi munka- és tanítási szünet kiváló alkalmat biztosít az emberek elkülönítésére és a különböző, fertőtlenítő intézkedésekre. Hozzátette: bár a legújabb klinikai tesztek eredménye szerint a vírus egyre fertőzőbbé válik, a szigorú intézkedésekkel a járvány terjedését ebben az időszakban még alacsonyabb költséggel és gyorsabb ütemben lehet megállítani. A vezető az elkövetkező időszakra további intézkedések bevezetését jelezte előre.

Az igazgató bejelentette: további ezer orvost és ápolót, valamint még több egészségügyi felszerelést küldenek Vuhanba, ahová már megérkezett a hétvégén odavezényelt, több mint 1350 fős orvosi személyzet. A kormányzat emellett folyamatosan figyelemmel kíséri a vidéki települések helyzetét is, illetve a sok helyen fennálló egészségügyi készlethiány miatt az illetékes hatóságok minden lehetséges úton igyekeznek a felszerelések utánpótlását biztosítani - mondta.

Kína vasárnap betiltotta a vadállatok értékesítését, miután szakértők szerint az új koronavírus is vadon élő állatokról kerülhetett át emberre. A vadállatok, illetve vadhús árusítására bevezetett tilalom a piacokra, éttermekre és a e-kereskedelemre egyaránt érvényes.

A kínai vöröskereszt már több százmillió jüan adományt kapott

A kínai Vöröskereszt Társasághoz szombatig már több mint 340 millió jüan (15 milliárd forint) adomány érkezett a koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány elleni küzdelemre - jelentette be vasárnap a szervezet. A befolyt adományokból eddig 12,46 millió jüan értékű terméket és tízmillió jüan készpénzt utaltak át a járvány által leginkább érintett közép-kínai Hupej tartomány olyan régióiba, mint Vuhan. A Kínai Vöröskereszt Alapítvány (CRCF) a közlemény szerint szombatig 366 millió jüan (16 milliárd forint) adományt kapott.

Alig volt néző a kínai mozikban

A Hszin Csing Pao kínai lap beszámolója szerint szombaton országszerte csupán 1,81 millió mozijegyet adtak el, ami szinte a nullával egyenlő az egy évvel korábbi 1,46 milliárdhoz képest. A lap rámutatott arra, hogy az emberek elkerülik azokat a helyiségeket, ahol túl sok ember gyűlik össze, miközben a mozik egy része ki sem nyitott.

Nem túlzó az óvatosság, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap azt közölte, hogy az új koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző.

Kínában családi tradíció a mozilátogatás a holdújév ünnepnapjai alatt, számos filmforgalmazó erre az időszakra időzíti az új filmek bemutatóját. Tavaly a holdújév egyhetes ünnepe alatt 6,87 milliárd jüan (992,49 millió dollárt) értékben adtak el mozijegyeket Kínában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hongkongban felgyújtottak egy elkülönítőt

Hongkongban felgyújtottak vasárnap este egy elkülönítőnek szánt, lakatlan épületet, ahol az új típusú koronavírustól megfertőződött betegeket akarták ideiglenesen elhelyezni - közölte a helyi rendőrség. Az incidenst megelőzően a hatóságok megtiltották a beutazást a kínai Hupej tartománybeli Vuhan városból és környékéről, és Hongkong kormányzója egészségügyi vészhelyzetet jelentett be.

A rendőrség szerint a gyújtogatás komoly veszélybe sodorta a környék lakóit. A francia hírügynökség fotósa képeket készített az épület bejáratát ellepő lángokról, mielőtt a tűzoltók a helyszínre érkeztek. A gyújtogatók pár tucatnyian voltak. A karanténnak szánt, még lakatlan épületet nemrég húzták fel. Hongkongban vasárnap estig hat embernél erősítették meg a tüdőgyulladást okozó vírusfertőzést.

Babis: Csehország ellenőrizni kezdte az országba érkező utasokat

Csehország vasárnap ellenőrizni kezdte a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a koronavírus-fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket - jelentette be Facebook-profilján Andrej Babis cseh miniszterelnök.

A kormányfő szerint a prágai Václav Havel repülőtéren orvosok, egészségügyi szakemberek és tűzoltók vannak készenlétben, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak.

A repülőtéren az utasok számára már hozzáférhetőek mindazok az információk, amelyek tájékoztatják, hogyan kell eljárni, ha az ember rosszul érzi magát, és lehetőség van egy első ellenőrzésre is, nem jelentek-e meg nála a koronavírusra utaló tünetek - írja Babis.

Eddig még nem volt szükség beavatkozásra, de a forgatókönyv már kész. "Amennyiben a repülő fedélzetén egy konkrét személynél gyanús tüneteket észlelnek, a repülőtér azonnal beindítja készenléti terv szerinti intézkedéseket" - tájékoztatott a kormányfő. Minden esetet azonnal kivizsgálnak, és a betegséggyanús személyt karanténba zárják - tette hozzá.

Csehországban eddig nem jelent meg a koronavírus, de egy cseh állampolgárt a vietnami Danangban koronavírusos tünetekkel kezelnek. Adam Vojtech szerint a csehországi kórházak fertőzőbeteg osztályain készültség van. "A helyzetet semmiképpen sem becsüljük le, a higiénikusok intenzíven dolgoznak" - írta a miniszter a Twitter közösségi mikroblog portálon.

"Felkészültek vagyunk, levontuk a tanulságokat a 17 évvel ezelőtti SARS-járványból" - nyilatkozta Eva Gottwaldová országos tisztiorvos az iDnes című internetes portálnak. Megjegyezte: pánikra nincs ok.

A Právo című napilap szombaton arról írt, hogy a koronavírus esetleges megjelenésére a civil egészségügyi hálózat mellett a katonai egészségügyi szakemberek is fel vannak készülve. A hadseregnek Techonínben - Prágától északkeletre az Orlické hory hegyalján - fertőző betegségek kezelésre szakosodott speciális kórháza van. Magdalena Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkarának szóvivője szerint a kórház szükség esetén 12 órán belül teljes mértékben üzemképes lesz.

Címkék:
biztosítás, járvány, fertőzés, vírus, koronavírus, kína, vadállat, kínai holdújév,