2020. augusztus 12. szerda Klára

Sokkoló számok: 3,1 millió magyar szenved ilyen betegségben


450 ezer magyar orvosi ellátási szükséglete maradt kielégítetlenül 2017-ben a KSH becslése szerint, ami a 2018-as Egészségügyi Évkönyvben jelent meg. A kiadvány szerint ez javulást jelent a korábbi időszakhoz képest, 2010-ben ugyanis még 750 ezer ember nem kapta meg a szükséges orvosi ellátást.

2010-ben közülük minden negyedik anyagi okok miatt nem gyógyíttatta magát, 44 százalékuk pedig nem ment orvoshoz, mert várt, hátha meggyógyul. A harmadik leggyakoribb ok az időhiány volt 16 százalékkal. Ezzel szemben 2017-ben utóbbi szempont már 27 százaléknál játszott döntő szerepet, 5-6 százalék pedig a félelmet, a várólistákat és az anyagi okokat jelölte meg - írja a kiadványt feldolgozó napi.hu.

Válogass a legjobb személyikölcsön ajánlatok között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Országrészenként jelentős eltérések vannak a kielégítetlen orvosi szükségletek tekintetében. Pest megye lakosaink 1,4, Budapest lakosainak 3,3 százalékának maradt kielégítetlenül az orvosi ellátási szükséglete, Észak-Magyarországon viszont 8,5 százalék járt így. Jövedelmi ötödök szerint a 4,7 százalékos országos átlaggal szemben a legalacsonyabb jövedelmű csoportban a lakosság 6,3 százaléka nem tudta szükség szerint kielégíteni egészségügyi ellátási igényeit.

2010-ben csaknem 3 millió magyar küzdött krónikus betegséggel, 2018-ban a számuk már meghaladta a 3,1 milliót, arányuk 36-ról 39 százalék fölé emelkedett. Az alapfokú végzettségűek közül minden második, a diplomásak közül csaknem minden harmadik krónikus betegségben szenvedett 2018-ban. A legtöbb krónikus beteg. 388 ezer fő Észak-Alföldön él.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Betesz a koronavírus a kollégista létnek: erre készülhetnek ősszel a diákok
A koronavírus, ahogy szinte mindent, a kollégiumi életet is átrajzolja.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.