8 °C Budapest

Sokkoló kutatás: rettegett betegség alakulhat ki egy sima herpeszből

2018. június 22. 14:44

Magyarországon rengetegen élnek együtt demenciával, azaz elbutulásos betegségekkel. Ezek leggyakoribb formája az Alzheimer-kór, melynek sem oka, sem gyógyítása nem ismert. Egy friss kutatás ugyanakkor erős kapcsolatot fedezett fel a herpeszvírus két fajtája és az Alzheimer-kór kialakulása között.

A herpeszvírus két fajtája, a 6A és a 7-es jelű hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához a Neuron folyóiratban csütörtökön publikált kutatás szerint. A kutatók 622 alzheimeres tüneteket produkáló és 322 olyan ember agyát hasonlították össze, akikről azt feltételezték, hogy nem érinti a betegség.

Megfigyelésük szerint az alzheimeres agyakban a herpeszvírus szintje kétszer olyan magas volt, mint azokban, akik nem produkálták a betegség tüneteit.

Vannak tudósok, akik régóta azt feltételezik, hogy bizonyos vírusok szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában. Ezen belül a legelterjedtebb teória, hogy az Alzheimer egy agyi válaszreakció, melyet egy vírus által okozott sérülés vált ki. Egy másik feltételezés ugyanakkor, hogy az Alzheimer-kór több betegség folyamatát takarja az agyban, de egyik teóriára sincs megdönthetetlen bizonyíték.

Nem hiszem, hogy kijelenthetnénk, hogy a herpeszvírusok lennének az Alzheimer-kór kialakulásának elsődleges okai, de az tisztán látszik, hogy megzavarnak olyan rendszereket és részt vesznek olyan rendszerek működésében, amelyek gyorsítják az agy közeledését az Alzheimer-kór topológiája felé

- közölte Joe Dudley genetikus, a tanulmány társszerzője. A szakember hozzátette, hogy a tanulmány segíthet olyan markerek azonosításában, melyek könnyebbé teszik majd a betegség diagnosztizálást, illetve annak felmérését is segítheti, hogy egy adott ember mekkora személyes kockázatot fut az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatban.

Ez az eddigi legfontosabb, valaha bemutatott bizonyíték, ami vírus érintettségére utal az Alzheimer-kór kialakulásával vagy lefolyásával kapcsolatban

- mondta el Dr. Sam Grady, a tanulmány tásszerzője, aki a New York-i Mount Sinai Kórház kognitív egészség központjának igazgatója. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tudósok viszont arra is figyelmeztetnek, hogy a felfedezés nem érinti az orvosok gyógyítási vagy diagnosztizálási képességét a betegséggel kapcsolatban,

továbbá annak a fontosságát is hangsúlyozzák, hogy nem kell megijedni a kutatás eredményeitől. Az Egyesült Államokban a felnőttek 90 százaléka megfertőződik herpeszvírussal 50 éves koráig, és nem mindegyiküknél alakul ki demencia. Magyarországon ez a betegségcsoport 200 ezer embert érint a Richter Gedeon Nyrt. által üzemeltetett felejtek.hu oldal szerint.

(CNN)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem