2019. november 22. péntek Cecília

Sokkoló: ennyien kapnak naponta fertőzést a magyar kórházakban


Naponta nagyjából kétszázan kapnak valamilyen fertőzést a magyar kórházakban, a Nemzeti Népegészségügyi köztpont szerint összességében a betegek 3,5 százaléka kap el valamit az intézményekben.

Magyarországon a betegek 3,5 százaléka kap kórházi fertőzést, naponta pedig több mint kétszáz, az egészségügyi ellátással összefüggő infekciót regisztrálnak - közölte Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai vezetője az IME - Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című szakfolyóirat egészségügyi konferenciáján. A Világgazaság tudósítása szerint elhangzott, hogy a kórházi fertőzések, a szigorú előírások betartásával akár 30-50 százalékkal is csökkenthetők lennének.

Magyarország az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet globális betegbiztonsági programja alapján 2018-ban elindította az infekciókontroll-pályázatokat a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézetek számára, a kórházi fertőzések visszaszorítására 2,1 milliárd forint uniós pályázati forrás áll rendelkezésre. Egy-egy kórház 60 millió forintra pályázhat - erről már Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi szakmai irányításért felelős helyettes államtitkára beszélt.

A programhoz kapcsolódó finanszírozási feltételeket mindenképpen be kell építeni az egészségügyi büdzsébe - hangsúlyozta -, de ez még kidolgozás alatt van, a projekttel kapcsolatos nagyobb beruházások pedig elmondása szerint legkorábban 2021-ben valósíthatók meg.

A kórházi fertőzések visszaszorítására az országos tiszti főorvos öt módszertani levelet is megfogalmazott

- hangzott el a konferencián.

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a K&H 13 411 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS