2020. július 2. csütörtök Ottó

Sok szülő nem veszi észre ezeket a tüneteket: a gyerek élete is múlhat rajta


A tinédzserkor az egyik olyan kor egy ember életében, amely a legjobban igénybe veszi mentálisan és érzelmileg. Fontos, hogy szülőként tisztában legyünk azzal, milyen jelei, tünetei vannak, hogy gyermekünk nem csak rossz passzban van, hanem depressziós. Semmiképp sem szabad félvállról venni sem magát a jelenséget, sem a ráutaló jeleket. Mutatjuk, mikor érdemes depresszióra gyanakodni.

Jövő héten már itt a december, amely nemcsak az ünnepvárás időszaka sajnos, hanem a téli depresszióé is. Sokszor úgy gondolunk a depresszióra, hogy az csak a felnőttek problémája lehet. Az egyre csökkenő napsütéses órák száma, a hideg, borús idő, a vitaminszegényebb táplálkozás, hormonváltozás mind rásegít, hogy kialakuljon a téli depresszió, de ez nem csak a felnőtteket érinti.

A tinédzserkori depressziót sokkal nehezebb felismerni, mert a kamaszok hangulatváltozásait könnyű összetéveszteni súlyosabb tünetekkel. Ezen túl, mivel a gyermek otthoni és iskolai viselkedéséből együttesen lehet csak következtetést levonni arra vonatkozóan, fennáll-e a depresszió veszélye, sokszor a szülő nem tud arról, hogy gondok vannak gyermekével az iskolában. Csak akkor, amikor már súlyos az ügy.

Egy depressziós tinédzser otthoni és iskolai viselkedése szögesen eltérhet egymástól Dr. Hayley Van Zwanenberg a Priory's Wellbeing Clinics klinikai vezetője szerint. Depresszió esetén mindkét esetben változás tapasztalható, főleg arra érdemes figyelni, hogy az emberi kapcsolataik hogyan alakulnak át. Az teljesen normális, hogy egy kamasznak nagyobb térre van szüksége és a szüleiről próbál leválni, több időt tölt egyedül a szobájában. Viszont ha már a barátaitól is elszigetelődik, akkor érdemes gyanakodni a klinikai vezető szerint. 

Depresszió jelei az otthoni viselkedésben

 • Ingerlékenység, ellenségesség, dühkitörések
 • Állandó rossz hangulat, szomorúság
 • Alvászavarok - túl sok alvással töltött idő, vagy elalvási nehézség
 • Motiváció elvesztése a korábban élvezettel végzet tevékenységek, hobbik iránt
 • Társasági eseményekből való kivonódás, barátoktól való eltávolodás
 • Elzárkózás attól, hogy beszélgessen a jövőjéről
 • Negatív önkép, túlézékenység
 • Csökkenő étvágy
 • Elhanyagolt külső
 • Felmerül öngyilkosság gondolata, akár viccből is

Depresszió jelei az iskolai viselkedésben

 • Szabadidejében ahelyett, hogy a barátaival, osztálytársaival lenne, inkább egyedül van - mondjuk a szünetben, láthatóan elszigetelt
 • Csökkenő koncentráció, romló teljesítmény
 • Nem akar a jövőjéről beszélni, főiskolai felvételiről, továbbtanulásról, nyelvvizsgáról, stb. vagy túlzottan stresszes lesz, ha ez szóba kerül
 • Iskolakerülés, motiváltság elvesztése azok iránt az órák iránt, amelyeken eddig jól teljesített
 • Nem vesz részt az iskolán kívüli tevékenységeken, szakkörökön, stb.
 • Öngyilkos hajlamot mutat

Mit tehet a szülő, ha a depresszió tüneteit tapasztalja gyermekén?

A szülő, hogyha a kamasz gyermeke a depresszió tüneteit mutatja, nyugodtan magyarázza el, hogy aggódik érte, mivel változást tapasztalt a viselkedésében. Ne vádolja, faggassa, dorgálja meg elzárkózásáért, romló osztályzataiért. Biztosítsa arról, hogy kíváncsi rá, mi állhat ezeknek a hátterében, és segíteni akar.

A szülő felajánlhatja, hogy több időt szán gyermekére - értékes időt - de a program mindenképp olyan legyen, amit a kamasz szeretne, amiben örömét leli. Amennyiben bármely, a fiatal környezetében lévő felnőtt öngyilkos gondolatokkal, hajlammal találkozik, és aggódik, hogy a kamasz kárt tesz magában, biztosítsa őt róla, hogy bármiben kell, támogatják őt, és hogy szívesen meghallgatják. Biztosítsák róla, hogy a gyermek bármilyen problémával fordulhat hozzájuk segítségért. 

Hogyha nem sikerül utat találni a gyermekhez, nem múlnak a tünetek, érdemes szakemberhez fordulni, mert a szülő segítsége nem mindig elég ilyen esetben - ezt tanácsolják a gyermekpszichológusok. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk