2019. december 14. szombat Szilárda

Sok szülő nem veszi észre ezeket a tüneteket: a gyerek élete is múlhat rajta


A tinédzserkor az egyik olyan kor egy ember életében, amely a legjobban igénybe veszi mentálisan és érzelmileg. Fontos, hogy szülőként tisztában legyünk azzal, milyen jelei, tünetei vannak, hogy gyermekünk nem csak rossz passzban van, hanem depressziós. Semmiképp sem szabad félvállról venni sem magát a jelenséget, sem a ráutaló jeleket. Mutatjuk, mikor érdemes depresszióra gyanakodni.

Jövő héten már itt a december, amely nemcsak az ünnepvárás időszaka sajnos, hanem a téli depresszióé is. Sokszor úgy gondolunk a depresszióra, hogy az csak a felnőttek problémája lehet. Az egyre csökkenő napsütéses órák száma, a hideg, borús idő, a vitaminszegényebb táplálkozás, hormonváltozás mind rásegít, hogy kialakuljon a téli depresszió, de ez nem csak a felnőtteket érinti.

A tinédzserkori depressziót sokkal nehezebb felismerni, mert a kamaszok hangulatváltozásait könnyű összetéveszteni súlyosabb tünetekkel. Ezen túl, mivel a gyermek otthoni és iskolai viselkedéséből együttesen lehet csak következtetést levonni arra vonatkozóan, fennáll-e a depresszió veszélye, sokszor a szülő nem tud arról, hogy gondok vannak gyermekével az iskolában. Csak akkor, amikor már súlyos az ügy.

Egy depressziós tinédzser otthoni és iskolai viselkedése szögesen eltérhet egymástól Dr. Hayley Van Zwanenberg a Priory's Wellbeing Clinics klinikai vezetője szerint. Depresszió esetén mindkét esetben változás tapasztalható, főleg arra érdemes figyelni, hogy az emberi kapcsolataik hogyan alakulnak át. Az teljesen normális, hogy egy kamasznak nagyobb térre van szüksége és a szüleiről próbál leválni, több időt tölt egyedül a szobájában. Viszont ha már a barátaitól is elszigetelődik, akkor érdemes gyanakodni a klinikai vezető szerint. 

Depresszió jelei az otthoni viselkedésben

 • Ingerlékenység, ellenségesség, dühkitörések
 • Állandó rossz hangulat, szomorúság
 • Alvászavarok - túl sok alvással töltött idő, vagy elalvási nehézség
 • Motiváció elvesztése a korábban élvezettel végzet tevékenységek, hobbik iránt
 • Társasági eseményekből való kivonódás, barátoktól való eltávolodás
 • Elzárkózás attól, hogy beszélgessen a jövőjéről
 • Negatív önkép, túlézékenység
 • Csökkenő étvágy
 • Elhanyagolt külső
 • Felmerül öngyilkosság gondolata, akár viccből is

Depresszió jelei az iskolai viselkedésben

 • Szabadidejében ahelyett, hogy a barátaival, osztálytársaival lenne, inkább egyedül van - mondjuk a szünetben, láthatóan elszigetelt
 • Csökkenő koncentráció, romló teljesítmény
 • Nem akar a jövőjéről beszélni, főiskolai felvételiről, továbbtanulásról, nyelvvizsgáról, stb. vagy túlzottan stresszes lesz, ha ez szóba kerül
 • Iskolakerülés, motiváltság elvesztése azok iránt az órák iránt, amelyeken eddig jól teljesített
 • Nem vesz részt az iskolán kívüli tevékenységeken, szakkörökön, stb.
 • Öngyilkos hajlamot mutat

Mit tehet a szülő, ha a depresszió tüneteit tapasztalja gyermekén?

A szülő, hogyha a kamasz gyermeke a depresszió tüneteit mutatja, nyugodtan magyarázza el, hogy aggódik érte, mivel változást tapasztalt a viselkedésében. Ne vádolja, faggassa, dorgálja meg elzárkózásáért, romló osztályzataiért. Biztosítsa arról, hogy kíváncsi rá, mi állhat ezeknek a hátterében, és segíteni akar.

A szülő felajánlhatja, hogy több időt szán gyermekére - értékes időt - de a program mindenképp olyan legyen, amit a kamasz szeretne, amiben örömét leli. Amennyiben bármely, a fiatal környezetében lévő felnőtt öngyilkos gondolatokkal, hajlammal találkozik, és aggódik, hogy a kamasz kárt tesz magában, biztosítsa őt róla, hogy bármiben kell, támogatják őt, és hogy szívesen meghallgatják. Biztosítsák róla, hogy a gyermek bármilyen problémával fordulhat hozzájuk segítségért. 

Hogyha nem sikerül utat találni a gyermekhez, nem múlnak a tünetek, érdemes szakemberhez fordulni, mert a szülő segítsége nem mindig elég ilyen esetben - ezt tanácsolják a gyermekpszichológusok. 

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

CBA

12.19-12.31
Országos

CBA

12.19-12.31
Országos

Kika

12.13-12.15
Országos

Spar

12.12-12.18
Országos

Interspar

12.12-12.18
Országos

Auchan

12.12-12.18
Országos

Tesco

12.12-12.18
Országos

Lidl

12.12-12.18
Országos

  Ajánlatunk