6 °C Budapest

Rengetegen mennek táppénzre a járvány miatt: mi lesz ebből?

2020. március 20. 14:45

Kezelhetetlen helyzetet teremt a háziorvosok szerint az a pácienstömeg, ami a koronavírus miatt zúdult rájuk - na nem azért, mert mindenki beteg, hanem mert ennyien akarják táppénzre menve elkerülni, hogy elkapják a vírust a munkahelyükön. A háziorvosok szerint helyzetet viszont nem nekik kell - pláne nem csalással - megoldaniuk, hanem a kormánynak, amely eddig viszont csak a munkáltatók védelmében lépett, a munkavállalókéban nem.

Már Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) pár hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, több mint százezren fertőződtek meg. A nagy számok ugyanakkor nem azt jelentik, hogy máris ilyen arányban lenne átfertőzve koronavírussal a munkaképes korú lakosság, hanem pont az ellenkezőjét, vagyis azt, hogy ilyen sokan nem szeretnének átfertőződni - írja a hvg.hu.

Mivel a másfél hete érvényes járványügyi protokoll szerint a sürgős eseteket kivéve az orvos nemigen találkozhat beteggel, a helyette működő "telefondoktor" üzemmódban nincs lehetősége ellenőrizni, hogy a vonal túloldalán vajon tényleg van-e baja a telefonálónak, hanem bemondásra kénytelen elhinni, hogy valaki lázas, elesett, nem tud ráállni a lábára, becsípődött a dereka...stb., és ez alapján kénytelen kiadni a keresőképtelenségi igazolást.

A telefonon jelentkezők nagy része ugyanakkor a háziorvosok egybehangzó állítása szerint előre megmondja neki, hogy valójában nem beteg, hanem csak nem szeretne bemenni a munkahelyére, mert a munkáltató nem engedi, hogy otthon maradjon, ő viszont fél, hogy kollégáitól, az ügyfelektől, vagy útközben, a tömegközlekedési eszközön elkapja esetleg a koronavírust.

A hasonló kérést megfogalmazók között van kormányhivatalnok, minisztériumi, és kereskedelmi dolgozó, benzinkutas, postás, de rendőr is. Olyan is van a beszámolók szerint, aki nem a vírustól fél, hanem a gyereke felügyeletét nem tudná másként az iskolabezárások idején ellátni, a jelentkezők egy részének pedig kifejezetten a munkáltatója adta ukázba, hogy írassa ki magát a háziorvossal (ez foglalkoztatói szemmel azért "praktikus" - bár nyilván csalás, mert a táppénz idején eleve csak a munkabér 60 százaléka jár a munkavállalónak, a keresőképtelenség első 15 napos (betegszabadságnak hívott) időszaka után fő szabályként pedig nem a munkaadó, hanem az államkincstár állja a juttatás kétharmadát.) 

Sőt, egy vidéki háziorvost állítása szerint azzal hívott egy felháborodott páciense, hogy amikor külföldről visszaérkezve a kormány hivatalos koronavírus zöldszámán próbálta megtudni, hogy mivel tudja igazolni a munkáltatója felé, hogy járványbiztonsági okokból nem megy be a munkahelyére, azt tanácsolta neki a diszpécser, hogy ne bonyolítsa, írassa ki magát táppénzre. Amikor pedig a páciens értetlenül visszakérdezett, hogy mire föl írassa ki magát, hiszen csak elővigyázatosságból marad otthon, nem azért, mert beteg, az volt a válasz, hogy akkor mondja azt, hogy napok óta hasmenése van.

Mindenki azt hiszi, hogy akkor kész, szerzett papírt és ezzel meg van oldva, de nem, nem ez a megoldás! Ezeknek az embereknek a gondját nem nekem kellene megoldanom!

- fakadt ki az orvos, aki több más, hasonló nyomást tapasztalt kollégájához hasonlóan úgy véli, hogy a járvány terjedésével tömegessé vált problémát sokkal inkább a kormánynak kellene kezelnie, valamilyen általános, a munkavállalók érdekében hozott intézkedéssel - mint ahogy történt például Bulgáriában vagy Romániában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Munkajogászok szerint egyébként alapvetően munkafegyelmi kérdésnek számít, ha egy dolgozó bejelenti, hogy nem akar bejárni dolgozni, mert fél, hogy utazás közben elkapja a koronavírus-fertőzést. Ilyenkor a munkáltató egyéni mérlegelésén múlik, hogy mit lép, de akár azonnali hatályú felmondással is elköszönhet ilyenkor a dolgozótól.

A szakértők ugyanakkor több, munkavállalói lehetőséget is felvetettek, hogy az elbocsátáson és a szintén nem túl munkavállaló-barát kényszerszabadságon túl mit tehet(né)nek a munkáltatók a járvány okozta kényszerhelyzetben. A lépések egyike például, ha úgynevezett állásidőre küldik a dolgozót. Ebben az esetben az érintettnek attól függetlenül is jár a személyi alapbére, hogy a munka alól aktuálisan mentesül. Ezen belül lehetőség van egyéni megállapodásokra is, amely alapján csökkentett - de a megélhetését biztosító - alapbért kap a nem dolgozó dolgozó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem