12 °C Budapest

Rengeteg magyart érint korunk népbetegsége: így vedd észre a tüneteket

2020. október 9. 14:30

Rosszkedv, lehangoltság, belső feszültség? Jóval több lehet mögötte, mint átmeneti hangulatingadozás. Világszerte rohamosan nő a mentális betegségekben - mint például depresszióban, szorongásban, pánikbetegségben - szenvedők száma. Október 10-én tartják a Lelki Egészség Világnapját, melynek célja, hogy felhívja az egyre többeket érintő mentális betegségekre a figyelmet, valamint eloszlassa a mentális betegségekhez kapcsolódó társadalmi előítéleteket. A világnaphoz kapcsolódóan kiemelten érdemes foglalkozni a súlyos depresszióval, melyben európai viszonylatban 40 millió beteg  szenved.

Gyakran használjuk a "depressziós vagyok" kifejezést, akkor amikor éppen kimerültek vagyunk vagy csak rossz a hangulatunk. Szerencsére ez az állapot rövid időn belül vagy pozitív ingerek hatására önmagától elmúlik. Sajnos mindez nem mondható el a súlyos depresszióról, ami hetekig vagy akár hónapokig is fennállhat, sőt újból és újból megismétlődhet.  A súlyos, ún. major depresszió világszerte 300 millió ember  mindennapi életét nehezíti meg.

A depresszió legtöbbször fiatal felnőttkorban kezdődik, nemritkán serdülőkorban kialakul. Sokan úgy vélik, hogy a depresszió nem egy valós egészségügyi probléma, a depressziónak nagyon súlyos következményei lehetnek. Az öngyilkosság a depressziós betegek körében hússzor nagyobb valószínűséggel fordul elő .

Mikor beszélünk major vagyis súlyos depresszióról?

A depresszió jóval több egy súlyos hangulatzavarnál, hiszen az érintett életének minden területére kihat - a társas kapcsolatokra, a munkahelyre, a tanulásra, az egészségre, és az általános életminőségre . Számos tünete lehet, ezek egyénenként eltérőek lehetnek :

  • depressziós, szomorú hangulat
  • az érdeklődés és örömkészség jelentős csökkenése (anhedónia)
  • lényeges súly-és étvágy csökkenés/gyarapodás
  • alvászavar (csökkent/fokozott alvás)
  • nyugtalanság/gátoltság
  • fáradtság, erőtlenség, levertség
  • értéktelenség érzése, önvádlás, bűntudat
  • csökkent gondolkodási, koncentrálási és döntési képesség
  • a halállal való foglalkozás, halálvágy, öngyilkossági szándék (terv, kísérlet)

A major depresszió diagnózisához a kilencből legalább ötnek, köztük az első kettő valamelyikének legalább két hétig kell fennállnia. A tünetek fennállása hónapokig vagy akár évekig is elhúzódhatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen kockázati tényezők növelik a major depresszió kialakulásának kockázatát?

Érdekes adat, hogy a depresszió gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál: nőknél 5,1%, férfiaknál 3,6% . Olyan tényezők is szerepet játszhatnak a depresszió kialakulásában, mint például a krónikus betegségek, családi halmozódás, bizonyos életesemények vagy az életkor.

Fontos, hogy ha valaki saját magán vagy a környezetében élőn tapasztalja a depresszió tüneteit, forduljon azonnal pszichiáter szakorvoshoz, hiszen a kezelés akár életmentő is lehet. Szerencsére a major depresszió sikeresen kezelhető, a tünetek megszűnésével a normál életvitel is visszatérhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem