2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Rengeteg gyermek van veszélyben: sokan az 5 éves kort sem élik meg


Egy nemzetközi tanulmány szerint, több mint egy milliárd gyermek szenved világszerte valamilyen konfliktustól, szegénységtől vagy hátrányos megkülönböztetéstől. A magyarok az összesített lista első felében helyezkednek el, és a jelentésből kiderül, hogy a fejlett országok közül Magyarországon az egyik legnagyobb a szakadék a legjobban és legrosszabbul teljesítő diákok között.

1,2 milliárd gyereket fenyeget világszerte valamilyen konfliktus, szegénység vagy hátrányos megkülönböztetés. Ráadásul sokan ezek közül nem csak egyet kénytelenek átélni, sőt, 153 millióan mindhárom fenyegetéssel szembesülnek egyszerre - írja a 24.hu a Save The Children nemzetközi segélyszervezet jelentésére hivatkozva.

A 175 vizsgált ország természetesen nem egyenlő mértékben érintett, legkevésbé a szingapúri, a szlovén és a norvég gyerekek vannak kitéve az említett fenyegetéseknek. A lista utolsó helyeit afrikai országok foglalják el: a leginkább kilátástalan helyzetben a Közép-afrikai Köztársaság, Mali és Niger területén élő gyerekek vannak, míg Magyarország a lista 32. helyén áll.

A jelentés kitér arra, is hogy statisztikák szerint minden nap több mint 15 ezer gyerek hal meg az ötödik születésnapja előtt, ráadásul a halál oka legtöbbször megelőzhető vagy kezelhető lenne. A 15 ezer gyerek egyre nagyobb hányada pedig olyan csecsemő, aki még az egy hónapos kort sem élte meg.

A Save The Children beszámolójában egyébként egyetlen alkalommal említik Magyarországot, mégpedig abban a tekintetben, hogy a fejlett országok közül Franciaországban, Magyarországon és Luxemburgban a legnagyobb a szakadék a legjobban és legrosszabbul teljesítő diákok között. Egyéb adatokból ugyanakkor kiolvasható az, hogy míg Magyarországon ezer terhességből 17,7, addig Szlovéniában például csak 3,6 esik kiskorú lányokra. Az iskolából kimaradó gyerekek száma is jóval alacsonyabb a szlovéneknél, mint hazánkban: míg náluk 2,1 százalék, nálunk 6,5.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk