2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Rengeteg autó gyulladt ki idén Magyarországon: te ne kockáztass, ezekre kell figyelni


Idén eddig 553 autótűzhöz riasztották a tűzoltókat, égett 105 tehergépkocsi és 83 autóbusz is. A tüzek nagyobb részét valamilyen műszaki hiba okozza, ütközéskor csak ritkán gyulladnak ki a járművek.

Több mint ötszáz személyautó gyulladt ki ebben az évben az országban. Sok minden okozgatja a járműtüzeket, de érdekes módon nem balesetek miatt ég ki a legtöbb kocsi - ismertette Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. A szakember a növekedés.hu kérdésére hozzátette, hogy a gépjárműtüzek 49 százaléka a motortérben keletkezik. Ezeket általában kidörzsölt kábel, folyó olaj vagy valamilyen megsérült vezeték okozza.

Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag, rosszul bekötött fényszórók, világítás, az egyéb javítások, az elhasználódásból eredő beavatkozások, a biztosítéktábla meghibásodása vagy kiiktatása, vagy egy elektromos zárlat.

Az utastérben több mint 30 százalékban keletkezik tűz, ennek lehet az egyik oka például a dohányzás. Évente többször is előfordul, hogy az ablakon kidobott még égő cigarettát visszafújta a menetszél az utastérbe, ahol ettől meggyullad valami. Egyebek mellett ezért is fontos, hogy az utastérben csak olyan dolgokat szabad tárolni, amelyek nem tűz-és robbanásveszélyesek.

- mondta Dóka Imre. Épp ezért hulladékot semmiképp, illetve semmilyen aeroszolos tárgyat sem ajánlott az utastérben tárolni, hiszen ezek hő hatására elkezdenek tágulni, felhasadnak, elég egy szikra, vagy elektrosztatikus kisülés, és belobbanhat. Fontos a járművek karbantartása, a tűzhöz az autó életkora, a karbantartás elmulasztása és az éghető anyagok tárolása is hozzájárulhat. Kiemelten fontos a kipufogó karbantartása, hiszen amikor az kilyukad, az onnan felszabaduló felhevült gőzök-gázok bejuthatnak a csomagtérbe, ahol meggyújthatják az autó kárpitját.

Dóka Imre szerint az egész folyamat nem lángokkal, hanem füsttel kezdődik. Azt tanácsolja, hogy ha valaki füstöt vesz észre, amint tud, álljon félre és állítsa le az autót.

Ha a motortér gyulladt ki, akkor csak résnyire szabad felnyitni a motorháztetőt és azon keresztül bejuttatni az oltóanyagot, mert minél több oxigént jut be, annál nagyobb az esélye, hogy az egész belobban.

A szóvivő-helyettes arról is beszélt, hogy egy motoros jármű pillanatok alatt kiéghet. Ebben az évben eddig 553 személyautó gyulladt ki az, de lángra kapott 105 tehergépkocsi és 83 autóbusz

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked