12 °C Budapest

Rendkívüli állapot Belgiumban: nem kockáztatnak, szinte minden bezár

2020. március 13. 07:00

Rendkívüli állapotot hirdettek Belgiumban: nem kockáztatnak, bezárnak az iskolák, klubok, éttermek, kávézók. Közben lefújták az F1-es ausztrál nagydíjat a vírus miatt, az Arsenal vezetőedzője pedig elkapta a fertőzést. Hírösszefoglaló.

Az iskolák, az éjszakai klubok, a kávéházak és az éttermek is bezárnak péntek éjféltől Belgiumban az új típusú koronavírus terjedésnek megelőzése érekében. Erről döntött rendkívül ülésén a belga nemzetbiztonsági tanács csütörtök éjjel. Sophie Wilmes belga ügyvezető miniszterelnök tájékoztatása szerint minden szabadidős tevékenységet, legyen az sport, kulturális vagy ünnepi jellegű, méretétől, a résztvevők számától vagy jellegétől függetlenül, akár állami, akár magánrendezvény, törölni kell, vagy el kell halasztani. A szórakozóhelyeket, kávéházakat és éttermeket egyaránt be kell zárni.

Rendes nyitva tartás szerint csak a gyógyszertárak és az élelmiszerüzletek maradhatnak nyitva. A többi üzlet kizárólag a hétközben lesz nyitva, hétvégén zárva kell tartaniuk. Az iskolák szintén bezárnak, az órákat nem tartják meg. Mindazonáltal meg kell szervezniük az ott-tartózkodást mindazon gyerekek számra, akiknek a szülei az egészségügy területén dolgoznak, és azoknak, akiknek a nagyszülőkön kívül más felügyeletet nem tudnak biztosítani. Az óvodákat a bezárás nem érinti - közölte.

Az egyedül élő időseket arra kérik, hogy maradjanak otthon, csak élelmiszer-vásárlás céljára mozduljanak ki, de csak csúcsidőn kívül. A munkáltatókat felszólították, hogy munkakezdés szempontjából legyenek rugalmasok, ezzel is csökkentve a közlekedés túlzsúfoltságát, valamint ösztönözzék a távmunkát. A tömegközlekedés továbbra is működni fog, de a miniszterelnök azt javasolta, hogy csak szükség esetén vegyék igénybe az emberek.

A rendőrség ellenőrzi a rendelkezések betartását, és adminisztratív eszközökkel kényszeríti ki végrehajtásukat - közölte Wilmes. A rendelkezések péntek éjféltől április 3-ig, a húsvéti szünetet megelőző péntekig maradnak érvényben - mondta az ügyvezető miniszterelnök.

Csütörtökön 76 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, ezzel 399-re emelkedett a fertőzöttek száma Belgiumban. Flandriában, az ország északi, flamand nyelvű régiójában 66 új esetet, Brüsszelben hármat, Vallóniában, az ország déli, francia nyelvű részében pedig 16 új esetet diagnosztizáltak. Az országban három ember halt meg koronavírus-fertőzésben.

Nem lesz F1-es nagydíj

A rendezők törölték pénteken reggel a Forma-1 hét végi szezonnyitó versenyét, az Ausztrál Nagydíjat a koronavírus-járvány miatt. Csupán néhány órával azelőtt döntöttek erről, hogy megkezdődött volna az első hivatalos edzés. A sportág irányító testülete (FIA), a Forma-1 és az Ausztrál Nagydíj szervezői közös közleményt adtak ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Néhány órával korábban a McLaren csapat visszalépett a versenytől, mert pozitív lett egyik tagjának koronavírus-tesztje. Ezután a FIA a maradék kilenc csapat képviselőivel és a rendezőkkel tanácskozást tartott, és többségi szavazással döntöttek a törlés mellett.

Tudjuk, hogy ez a hír nagy csalódást kelt sok ezer rajongóban, aki látni akarta a versenyt. De a Forma-1-es család és a tágabb közösség minden tagjának biztonsága, valamint az, hogy a verseny igazságos legyen, fontosabb. Minden jegytulajdonos visszakapja jegye teljes árát - olvasható a közleményben. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az Ausztrál Nagydíj törlése hatással lesz-e az autós gyorsasági világbajnokság többi versenyére is, de az áprilisi Kínai Nagydíjat már korábban törölték, a jövő heti bahreini futamot pedig üres lelátókkal rendezik meg.

Elkapta a sztáredző, leállhat az angol foci

Megfertőződött az újfajta koronavírussal az Arsenal vezetőedzője - közölte az angol labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő londoni klub, hozzátéve, hogy Mikel Arteta már karanténba is került. Ez az első ismert koronavírusos fertőzés a Premier League-ben. Az Arsenal csütörtök este bejelentette továbbá, hogy az egyesület első csapata játékosainak, több alkalmazottjának, az edzői stáb tagjainak is izolálniuk kell magukat.

A közleményben idézték Mikel Artetát, aki sajnálatának adott hangot. Mint írta, nem érezte jól magát, ezért végeztette el a koronavírus-tesztet, amely pozitív lett. "Amint lehet, visszatérek a munkába" - tette hozzá. Az egyelőre bizonytalan, hogy az Arsenal vezetőedzőjének megbetegedése milyen következményekkel lesz a Premier League-re, amelynek vezetői pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak. A londoni klub legalább 14 napig - a vírus lappangási idejéig - nem játszhat mérkőzést. Az Arsenal szombaton a Brighton ellen lépett volna pályára idegenben. A csapatnak már a szerdai, Manchester City elleni rangadóját is el kellett halasztani, mert előzőleg a londoni klub több játékosa kapcsolatba került az Olimpiakosz görög csapat tulajdonosával, aki megfertőződött az újfajta koronavírussal.

Minden a koronavírusról ITT - KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem