2020. augusztus 3. hétfő Hermina

Rémisztő, hány magyar hal meg rákban évente: utolsók vagyunk az EU-ban


A legfrisebb Eurostat statisztikák szerint százezer lakosra vetítve 345-en halnak meg rákban, így Magyarországon a legrosszabb a helyzet az Európai Unió országai között. Ráadásul a férfiak körében kétszer annyi a rákban elhunytak száma, mint a nők között: 478 a férfiak és 262 a nőkre vetített rák okozta halálesetek száma. 

Hiába figyelmeztetnek az orvosok, hogy a férfiak sokkal hajlamosabbak kihagyni a szűrővizsgálatokat, többnyire csak súlyos állapotban fordulnak már orvoshoz, amikor már nem munkaképesek. Ez nem csak a rákra, hanem más megbetegedésekre is igaz. De nem csak a rák jelent súlyos problémát hazánkban: az egész Európában vezető haláloknak számító keringési megbetegedésekből fakadó halálesetek számában is a hatodik helyen állunk, 737 ilyen haláleset jutott százezer emberre - írja a 168óra. 

Ebben a statisztikában is azok az országok kullognak a sor végén, akik csak 2004 után csatlakoztak az EU-hoz. Összehasonlításképpen Ausztriában közel fele annyian halnak meg keringési betegségekben - például agyvérzésben, szívrohamban -, mint Magyarországon.

Sajnos a szülésből fakadó halálokok tekintetében is szomorú képet fest hazánkról a statisztika: 2016-ban Észtország után a második legrosszabb EU-tagállam volt Magyarország. Százezer nőből 0,23 nő halt bele a szülésbe. Ha a 2012 óta eltelt éveket összességében tekintjük, akkor inkább középmezőnyben vagyunk a szülésben elhunyt nők számát tekintve.

Viszont a csecsemőhalandósági mutatóban is kilencedik legrosszabb a magyar egészségügy.

Nem meglepő, hogy ezek után az összesített statisztika szerint a magyar egészségügy rendkívül rosszul teljesít: minden halálozási mutatót összevetve az ötödik legrosszabbak vagyunk az EU-rangsorban. Az európaiak 36 százaléka hal meg keringési megbetegedésben; 26 százaléka rákban; 8 százaléka légzőszervi megbetegedésben; 5 százalék balesetekben és 4-4 százalék emésztőrendszeri betegségben, mentális betegségben (például demencia) és idegrendszeri betegségben (például Alzheimer-kórban).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Könnyen becsaphatják az ügyfeleket a csalóka kamatok: erre nagyon figyelj oda
Százezreket is el lehet tapsolni egy rossz döntéssel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos