2 °C Budapest

Pillanatok alatt leéghet a karácsonyfád: itt a bizonyíték + videó

Pénzcentrum
2012. december 24. 08:04

Kivilágított karácsonyfa nélkül kevesen tudják elképzelni a karácsonyt. A gyerekek imádják a csillagszórót, a gyertyalángot, ami csodás hangulatot, ünnepi pillanatokat varázsol az otthonokba. A karácsonyfa és a gyertya kombinációja viszont kifejezetten veszélyes.

A statisztikák szerint karácsonykor történik a legtöbb baleset a háztartásokban. Egy átlagos fenyőfán is többszázezer tűlevél található, melynek három fő összetevője a cellulóz, az illóolajok, valamint a víz. Ugyanakkor a legtöbb fából a víz hamar elpárolog, különösen, ha már ősszel kivágták azt a kereskedők. Így viszont a kicsiny szikrák és lángok életveszélyes és nehezen megfékezhető tűzzé nőhetnek pár másodperc alatt.


Ahogy a fenti videó is mutatja, néha pillanatok alatt lángra kaphat egy karácsonyfa. Nem árt ugyanakkor tudni, hogy nemcsak a legkomolyabb, hanem minden tűzesetet be kell jelenteni a tűzoltóságnak - azt is, amit sikerült különösebb káreset nélkül eloltani. A tűzoltóság telefonszámát az ünnepek alatt is érdemes észben tartani: 105.

5+1 karácsonyfa tipp: így lesz biztonságos az ünnep

  • 1. Ha a karácsonyfát vízbe vagy földbe állítjuk, amelyet folyamatosan öntözünk, megelőzhető, hogy a fa túlságosan kiszáradjon, és így könnyen lángra kapjon. A száraz karácsonyfa megdöbbentően gyorsan lángra lobban, mint az a fenti felvételen is látható a tűz szinte pillanatok alatt eléri az ágak és tűlevelek belsejében található illóolajokat és cellulózt - a fenyő gyakorlatilag felrobban.
  • 2. Ügyeljünk arra, hogy a karácsonyfát megfelelően rögzítsük, és ne álljon túl közel a függönyhöz, dekorációhoz, bútorokhoz, mert a tűz pillanatok alatt elterjedhet ezeken keresztül a szobában.
  • 3. Éghető karácsonyfadíszek, valamint égősorok közelébe lehetőleg ne tegyünk gyertyát, csillagszórót. Ez ugyanis könnyen tragédiához vezethet.! Túlzott óvatosságnak tűnhet, de a csillagszóró, gyertya használatakor jó, ha kéznél van egy pohár vagy tál víz arra az esetre, ha a szikra például egy ajándék csomagolópapírjára hullik.
  • 4. Az elektromos karácsonyfaizzóknál a nem szabványos vezeték hamar felmelegedhet és tüzet okozhat, ezért a megfelelő minőségről már vásárláskor érdemes meggyőződni. Továbbá - az esetleges zárlat elkerülése végett - bizonyosodjunk meg arról, hogy égősorunk típusa kompatibilis-e konnektorunkkal. Minden terméknek rendelkeznie kell CE jelöléssel, melyből tudjuk, az égősor megfelel a hatósági követelményeknek. Belső használatra tervezett égősort sose használjunk szabad téren, mivel kültéri társával ellentétben nem vízálló.
  • 5. Az égősort ne hagyjuk égve éjszakára, s kapcsoljuk ki nappal is, amikor elhagyjuk a szobát! Hosszabb távollét esetén az egyéb elektromos eszközöket is érdemes áramtalanítani (pl.:televízió), és a fűtést is ajánlatos "őrlángra" kapcsolni. Azon túl, hogy így az esetleges baleseteket is elkerülhetjük, még rengeteg energiát is megspórolhatunk.
  • 5+1. Soha ne hagyjunk lángot őrizetlenül, pár percre sem! Kisgyermeket nem szabad egy pillanatra sem felügyelet nélkül hagyni olyan helyiségben, ahol nyílt láng ég! A gyertyaláng nagyon izgalmas a gyerekeknek, akik belenyúlhatnak, megégethetik magukat és leránthatják a koszorút, gyertyát.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm