Percről percre: indulhat a roham a nyári táborok helyeiért, megszületett a döntés

2020. május 14. 07:01

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3380 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg. Ezzel 436 főre emelkedett az elhunytak száma, 1169-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1775 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 59%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 59%-a budapesti vagy Pest megyei. 658 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 49-en vannak lélegeztetőgépen.2020.05.14 20:45Maradandó egészségkárosodást okozhat a koronavírus: ezért sem mindegy, elkapja-e valakiAz operatív törzs mai tájékoztatójén Müller Cecília arra a kérdésre is válaszolt, okozhat-e maradandó egészségkárosodást a koronavírusos megbetegedés. A válaszából kiderült, hogy okozhatnak a szövődmények olyan kárt a szervezetben, amiből nem lehet felépülni, mivel jellemző a vérrög képződés a fertőzötteknél. Ezek a vérrögök pedig sok szervet roncsolhatnak.

A Budapesti Közlekedési Központ kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minden rendelkezésre álló kommunikációs felületén bemutassa a közösségi közlekedés biztonságos használatához kapcsolódó ajánlásait, és a járványhelyzet miatt bevezetett kötelező előírásokat is - írja közleményében a BKK. A társaság közösségi felületein megjelent friss videóban most Péterfy Bori énekesnő, színésznő nyújt segítséget abban, milyen szabályokat kell, illetve érdemes betartani, hogy megőrizzük egészségünket. Mutatjuk a vieót.

2020.05.14 20:18
Ismét rekordot döntött Brazíliában az új fertőzöttek száma

Az egészségügyi minisztérium helyi idő szerint szerda esti tájékoztatása szerint 11 385-tel 188 974-re emelkedett az azonosított fertőzöttek, illetve több mint 800-zal 13 149-re a kórban elhunytak száma. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint ezzel a több mint 200 millió lakosú Brazília a halálos esetek és a fertőzések számát is tekintve a hatodik helyre került a világ legsúlyosabban érintett államainak listáján.

Egyre több brazil kórház jelenti, hogy nincs több hely az intenzívosztályokon, miközben a hatóságok ideiglenes kórházakat nyitnak. A temetőkben tömegsírokban helyezik el a holttesteket. A hatalmi visszaélés gyanúja miatt belpolitikai nyomás alá került Jair Bolsonaro brazil elnök viszont a mielőbbi gazdasági nyitást szorgalmazza. Brazil kormányzók ugyanakkor szembeszegültek kedden az elnökkel, és kijelentették, hogy nem hajlandóak végrehajtani az államfő által javasolt lazításokat, és továbbra is érvényben maradnak a korlátozások az új típusú koronavírus-járvány miatt.

Bolsonaro hétfőn adott ki rendeletet arról, hogy újra meg kell nyitni a szépségszalonokat, fodrászatokat és sportakadémiákat, de az ország 26 államából kilenc, valamint a fővárosi kerület, Brazíliaváros kormányzója közölte, hogy nem hajlandóak felvenni ezeket a szektorokat a nélkülözhetetlennek minősített iparágak listájára, így továbbra is zárva kell maradniuk. Bolsonaro a járvány kitörése óta többször is elbagatellizálta a helyzet súlyosságát, volt, hogy aprócska influenzának nevezte az új koronavírus okozta Covid-19-betegséget, és következetesen azt hangoztatja, hogy a korlátozások romba döntik a gazdaságot, ami éhezéshez, káoszhoz és nyomorhoz fog vezetni. Az intézkedéseket elrendelő kormányzókat munkahelygyilkosoknak nevezte.

Az eddigieknél sokkal komolyabb kormányzati lépésekre van szükség, ha tényleg meg akarjuk menteni a vállalatainkat: a kkv-k likviditása néhány hónapig tart ki, a nagyvállalatok 20-30 százalékos leépítésekre kényszerülhetnek. A legnagyobb problémát hosszabb távon a fogyasztói bizalom visszaállítása jelentheti, és a járvány egy nagyon fontos dolgot is elvett tőlünk: elvesztettük a digitális munkaerő kiképzéséhez szükséges időt. Itt azonnal lépni kell, mert minden vállalat robotizálni fog fénysebességgel - véli Laufer Tamás, az IVSZ elnöke, május 20-ai konferenciánk első előadója.

2020.05.14 19:32
A betegek kétharmada felgyógyult Csehországban

Csehországban az új koronavírus-járványban megfertőzött személyek kétharmada már felgyógyult betegségéből - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön délelőtt megjelent kimutatásból. A napi igazolt fertőzések száma már jó két hete száz alatt mozog és nagyon alacsony az elhalálozások száma is. Csütörtök reggelig 8275 személynél mutatták ki a koronavírusos fertőzést, a betegek mintegy kétharmada, 5058 személy azonban már felgyógyult.

Az új fertőzések száma naponta általában 50-60 között mozog. A járvány áldozatainak száma az utóbbi napokban már csak lassan növekszik. Csütörtök reggelig 290 személy halt meg, többségük más betegségben is szenvedő idősebb ember volt. Az áldozatok száma hétfőtől tízzel emelkedett. Kórházban jelenleg 217 személyt kezelnek, akik közül mintegy harmincnál minősíthető a betegség lefolyása súlyosnak. Az eddig elvégzett laboratóriumi tesztek száma már jóval meghaladta a 330 ezret. Csehországban március elsején diagnosztizálták az első fertőzést.

A hatóságok szerint a járvány az utóbbi időben egyre gyengül, és terjedését sikerül ellenőrzés alatt tartani. Tekintettel a javuló helyzetre a kormány felgyorsította a március közepén hozott, közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedések feloldását. Rövidesen újraindul a legfelsőbb cseh labdarúgó bajnokság is.

2020.05.14 19:04
Olaszországban ismét kétszáz fölé emelkedett a halottak száma egy nap alatt

Kétszázhatvankettővel emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelem csütörtök esti adatai szerint, és elérte a 31 368-at. A gócpont Lombardiában ismét megugrott az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma is. A 24 óra alatt bejelentett halálos áldozatok száma nőtt az egy nappal korábbi 195-höz és az azt megelőző 172-höz képest is.

Ismét jóval kétszáz fölé emelkedett, miután majdnem másfél hónap után május 9-én először süllyedt 200 alá. Az aktív fertőzöttek száma 2017-tel csökkent a korábbi több mint 2800 után, és elérte a 76 440-et. A betegekből valamivel több mint 11 ezren vannak még kórházban, 855-re csökkent az intenzív osztályokon kezeltek száma. A gyógyultak túllépték a 115 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 223 096-ot. Lombardiában 522-vel emelkedett a kiszűrt fertőzöttek száma a korábbi 394-hez képest.

A halottak száma 111-gyel emelkedett az egy nappal ezelőtti 69 után. Milánó területén egy nap alatt 169 fertőzöttet diagnosztizáltak a korábbi 105-höz képest, Brescia városában 106-ot a szerdai 94-hez képest. Lombardiában egy nap alatt 14 ezer vírustesztet végeztek el, huszonnégy órával korábban pedig 10 ezret. A kormány, az egészségügyi hatóságok és a tartományok vezetőinek hétfőig kell dönteniük arról, mely térségek állnak készen a május 18-i újraindulásra, vagyis a kereskedelem és vendéglátás teljes megnyitására, és hol szükséges lassabban enyhíteni az óvintézkedéseket. Olaszországban május 4-től indították újra a termelést, fokozatosan majdnem négymillió dolgozó tér vissza munkahelyére, de az azóta eltelt tíz napban a járványgörbe nem mutatott jelentős változást.

Az egyes országok mentőcsomagjai ellenére rekordmértékben nő a csődök száma világszerte, egyebek mellett ez az áll Atradius hitelbiztosító elemzésében. A tanulmány szerint az eurózónában 22 százalékkal lesz több csőd, mint tavaly. Az Egyesült Államokat a járvány mellett a kereskedelmi háború hatásai is sújtják, itt az idén 44 százalékkal több vállalat csődöl be, mint a járvány előtti időszakban. Az elemzők úgy látják, hogy a Covid-19 recesszióba taszítja a világgazdaságot, amely a tavalyi 2,6 százalékos növekedés után 2,8 százalékkal esik vissza 2020-ban.

Az országos tesztelés részadatai alapján is enyhítene a budapesti korlátozásokon a Semmelweis Egyetem rektora, aki egy friss interjúban elmondta, hogy Magyarországon a járványnak miért nem volt tetőzése. Merkely Béla már április elején azt látta, hogy itthon nem lángol be az olaszországihoz hasonló mértékben a koronavírus-járvány. Novemberre szeretne vakcinát, amit nem tenne kötelezővé, és első körben a fiataloknak sem adatná be.

A hazai építőanyag gyártói szegmensekben az év első 4 hónapjában csak a fehér falazati és a szálas hőszigetelőanyagok terén sikerült megtartani 2019 azonos időszakának teljesítményét, a többi területen szinte kivétel nélkül visszaesésre került sor. 15% körüli csökkenést könyveltek el az égetett kerámia tégla gyártók, és hasonló vagy egyes részterületeken ezt meghaladó visszaesés mutatkozott az építőkémia termékeknél is. Növekedést csak a tetőcserepek részpiaca mutatott, ez azonban a számos lezárásra kerülő, még az 5% újlakás-áfa keretében befejeződő projekttel függ össze.

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta a 3,5 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz, és több mint 3,1 millióan már megkapták a határidő nélküli tartózkodási jogosultságot. A magyarok közül eddig csaknem százezren kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt.

2020.05.14 16:24
Járványügyi ellenőrzést tartottak a mátészalkai református idősotthonban

Az ellátási protokollok mellett az izolációs helyiségek kialakítását vizsgálta a népegészségügyi szolgálat a Szatmári Református Egyházmegye által fenntartott mátészalkai idősek bentlakásos otthonában csütörtökön. Bráder Zoltánné intézményvezető elmondta, a megyei kormányhivatal szakemberei úgynevezett utóellenőrzést tartottak, elsősorban a beteg, vagy vírusfertőzés gyanúja miatt elkülönített időseknek kialakított fürdőszobák és illemhelyek meglétét vizsgálták.

A 43 idős embert gondozó intézményben eddig nem voltak kialakítva az izolációs helyiségekhez tartozó vizesblokkok, ezt az elmaradást pótolták mintegy két hét alatt - tette hozzá a vezető. A nappali ellátást és szociális étkeztetést is biztosító otthonban harmincöten dolgoznak.

Az ellenőrzés során a szakemberek az ellátási protokollokat, a higiénés és a betegszobák fertőtlenítő eljárásait, az intézmény védőeszközökkel való felszereltségét, valamint az orvosi ellátás meglétét vizsgálták, és mindent rendben találtak. Az otthon saját varrodája már a járvány kezdetén elkezdte gyártani a maszkokat és varrni a védőruhákat, emellett a központi keret szállítmányaiból is - ismertette Bráder Zoltánné, hozzátéve, kézfertőtlenítőből, maszkokból és kesztyűkből folyamatos az utánpótlás.

Elsősorban az első négy évfolyamnak lehetne kinyitni az iskolákat júniustól, ha a járványhelyzet lehetőséget ad rá - közölte a Nemzeti Pedagóguskar elnöke csütörtökön a Kossuth rádió műsorában. Horváth Péter azt mondta, hogy az iskolák újranyitását sok szempont befolyásolja, ha például továbbra is tartani kell a másfél méteres távolságot, akkor nehezen elképzelhető.

2020.05.14 15:20
Spanyolországban ismét meghaladta a kétszázat az elhunytak száma

Spanyolországban 217-en haltak bele az új koronavírus-fertőzésbe az elmúlt egy napban, a halálozások száma öt nap után emelkedett ismét kétszáz fölé - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön. A SARS-CoV-2 nevű vírus eddig 27 321 ember halálát okozta a dél-európai országban. A fertőzést 143 374-en győzték le, a gyógyultak száma több mint 2500-zal emelkedett egy nap alatt.

A koronavírust összesen 272 646 ember szervezetében mutatták ki, 229 540 esetben PCR-teszttel még aktív, 43 106 esetben ellenanyag-vizsgálattal már lezajlott fertőzést igazolva. A szaktárca jelentése szerint 506 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, 195-öt Katalóniában és 88-at a madridi autonóm közösségben, amely továbbra is a járvány által leginkább sújtott két tartománynak számít.

Kárba veszhetnek a koronavírus-járványt megfékezni hivatott erőfeszítések, ha az emberek kiábrándulnak a hivatalos szervek útmutatásaiból - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója csütörtökön Koppenhágában.

A magánszemélyeknek a koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet ellenére is a megszokott határidőig, azaz 2020. május 20-ig kell beadniuk személyi jövedelemadó bevallásukat a 2019-ben szerzett jövedelmükről. Ugyanezen időpontig lehet rendelkezni a befizetett jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlásáról is. A kötelezettség teljesítésére tehát alig egy hét maradt.

Magyarországon a COVID-19 világjárvány márciusi megjelenése óta ötszörösére nőtt az e-kiskereskedelem növekedési üteme. A pandémia nagy nyertesei a webáruházak, hiszen a megváltozott helyzet hatására a fogyasztók szinte azonnal a világhálóról kezdték menedzselni bevásárlásaikat. A COVID-19 koronavírus-járvány utáni új időszakot vizsgálva három lehetséges forgatókönyvvel számolnak a kutatók. Mutatjuk, mit hozhat a jövő a bevásárlás tekintetében.

A kormany.hu által 2020. május 14-én közreadott fotókon a Jakab Ferenc professzor, a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője által irányított, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában folyó virológiai kutatómunka látható.

2020.05.14 14:15
Japánban 39 prefektúrában feloldották a rendkívüli állapotot

Abe Sindzó japán kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy a szigetország 47 prefektúrájából 39-ben feloldják a koronavírus miatt életbe léptetett rendkívüli állapotot. A fertőzöttebb régiókban - Tokióban, Oszakában, Hokkaidón, Kanagavában, Szaitamában, Kiotóban, Hjóbóban és Csibában - továbbra is érvényben marad a rendkívüli állapot.

Nisimura Jaszutosi, a gazdasági újjáélesztéséért felelős miniszter elmondta, hogy 39 prefektúrában csökkent a fertőzöttek száma, és megfelelő a kapacitás a betegek ellátására. A tárcavezető a korlátozások feloldásának lehetőségeit mérlegelő tanácsadó testületnek azt mondta: ezekben a prefektúrákban indokolt a rendkívüli állapot feloldása. Japánban 16 049 fertőzöttje és 678 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

2020.05.14 14:10
Ukrajnában első nap haladta meg a gyógyultak száma a megbetegedettekét

Ukrajnában a koronavírus-világjárvány kitörése óta először regisztráltak egy nap alatt több gyógyultat mint új fertőzöttet - számolt be róla csütörtökön Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online tájékoztatóján. Az újonnan azonosított fertőzöttek száma azonban még mindig viszonylag magas. Az elmúlt napban 422 új esettel 16 847-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 17 újabb halálos áldozattal 456-ra.

A betegségből eddig 4143-an gyógyultak fel, az elmúlt napban 427-en. Előző nap 70 egészségügyi alkalmazottnál mutatták ki a koronavírust, eddig közülük már 3278-an fertőződtek meg és 24-en hunytak el. A legtöbb új beteget ismét a két legfertőzöttebb területről jelentették, a romániai határnál lévő Csernyivci megyéből 72-őt és a fővárosból, Kijevből 52-őt.

2020.05.14 14:06
Romániában a miniszterelnök veszi át a járványügyi operatív törzs vezetését

Romániában a miniszterelnök veszi át a koronavírus-járvány miatt alakult országos vészhelyzeti operatív törzs vezetését: ennek érdekében módosítják a veszélyhelyzetek kezeléséről szóló, 2004-ben kiadott 21-es számú sürgősségi kormányrendeletet - jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Ludovic Orban kormányfő.

A miniszterelnök szerint erre a testület tekintélyének növelése érdekében van szükség. Megerősítette: az operatív törzs péntektől kihirdeti a veszélyhelyzetet, amely a csütörtökön éjfélkor véget érő rendkívüli állapotot váltja fel, lehetővé téve, hogy a hatóságok meghozzanak minden szükséges intézkedést a járvány terjedésének megfékezése érdekében. A veszélyhelyzet idején bevezetendő intézkedések kötelező érvényűek - szögezte le Orban.

Optimista forgatókönyv szerint nagyjából egy év múlva lehet engedélyeztetni az új koronavírus elleni oltóanyagot - közölte csütörtökön az Európai Unió gyógyszer-engedélyeztetéssel foglalkozó ügynöksége (EMA). Marco Cavaleri, az EMA oltóanyagokért felelős részlegének vezetője elmondta: az ügynökség 33 fejlesztővel áll kapcsolatban, és mindent megtesz annak érdekében, hogy felgyorsítsa a vakcina jóváhagyásának folyamatát.

2020.05.14 13:39
Georgiában és Örményországban enyhítettek a járványügyi korlátozásokon

Enyhítettek a koronavírus terjedése miatt bevezetett járványügyi korlátozásokon Georgiában és Örményországban - derült ki a helyi hatóságok csütörtöki tájékoztatásából. Georgiában Giorgi Gaharia kormányfő bejelentette, hogy a javuló járványügyi helyzetre tekintettel május 18-tól feloldják a három főnél nagyobb csoportosulásokra érvényes tilalmat. Emellett kinyithatnak a szépség- és kozmetikai szalonok.

A kaukázusi országban március 21-étől májusi 22-i hatállyal vezettek be rendkívüli járványügyi helyzetet. Április 27-én fokozatosan enyhítettek a korlátozásokon, engedélyezték a személygépkocsik közlekedését, megindult a taxiszolgáltatás, megnyíltak a szabadtéri piacok, működhettek az online-oldalakon rendelt termékek házhoz szállító vállalkozások, az autószervízek, autómosók, újraindulhattak az építkezések, megnyíltak az üzletek. A bevásárlóközpontok azonban zárva maradtak. A legfrissebb adatok szerint az országban eddig 652 igazolt fertőzéses esetet tartottak nyilván.

Az örmény kormány csütörtöki ülésén június 13-ig meghosszabbították a járvány miatt elrendelt rendkívüli helyzetet. A döntést a tévé egyenes adásában jelentették be. A tájékoztatás szerint folytatják egyes korlátozások enyhítését. Nikol Pasinján ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, ha jelentősen súlyosbodik a helyzet, akkor ismét szigorú korlátozásokat vezetnek be. Az örmény hatóságok május 4-én lazítottak a tilalmakon, engedélyezték a lakosság utazását, újraindulhattak egyes gazdasági tevékenységek. Megnyíltak a szabadtéri kávézók.

A járvány kitörése óta 3860-an fertőződtek meg, naponta átlagosan 142-en. Egyezerötszázhetvenketten felgyógyultak, egy ember meghalt. Litvánia humanitárius segélyszállítmányt juttat el Georgiába, Moldovába, Örményországba és Ukrajnába - közölte csütörtökön a balti állam külügyminisztériuma. A beszámoló szerint a kormány április 22-én hozott rendelete értelmében segítenek az említett országok kormányainak a Covid-19 okozta járvány leküzdésében. Ezeknek az államoknak százezer euró értékben, Litvániában gyártott védőfelszerelést szállítanak. Az Ukrajnának szánt termékeket már szerdán útnak indították szárazföldön. A többi államnak pedig légi úton, a litván légierő gépeivel juttatják el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A mai kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány döntésének értelmében lehetnek gyermektáborok a nyáron. Első körben a napközis táborok megtartását engedélyezzték, míg az ott alvós táborokról a hónap végén döntenek! Ez a hír rengeteg szülőnek nagy megkönnyebbülést jelenthet. A Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője foglalta össze a tudnivalókat.

Még mintegy 1200 fő részvételére van szüksége a hazai orvosképző egyetemeknek ahhoz, hogy országosan és regionálisan is reprezentatív legyen a koronavírus tesztelés eredménye, ezért a szűrés határidejét 05. 16. szombat 19.00 órára módosították.

A mai kormányinfó után megtartott operatív törzs tájékoztatóján elhangzott: újabb védőeszköz szállítmányok érkeznek 29 kórházba, a mentőállamosákra és idősek otthonába is - mondta el Kiss Róbert. 528 főre nőtt azok száma, akiket elektronikus úton ellenőriznek a hatósági házi karanténban.

Lassult és jelentősen drágult az Európán kívüli postai küldemények szállítása a koronavírus-járvány miatt - mondta Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A szóvivő elmondta, a járvány elején a légi járatok drasztikus csökkentése miatt állt elő a mostani helyzet. Ráadásul nagyon sok cég veszélyhelyzeti felárat állapított meg, amit a Posta nem tud megtenni.

Elsősorban az idegenforgalom és a nem-élelmiszer kiskereskedelem területén dolgozó ügyfelek érdeklődnek a kormány által biztosított bérkiegészítés után. A cafetéria rendszert is nagyban érinti a kialakult rendkívüli helyzet: van, ahol a juttatások szüneteltetésével vagy felfüggesztésével reagálnak a válságra, ahelyett, hogy a bérekhez hozzányúlnának, de olyan is előfordul, hogy a SZÉP kártya csökkentett közterheit figyelembevéve további felhasználható összegekkel támogatják a munkavállalókat ebben a nehéz helyzetben.

Az elsők között vette ki részét a koronavírus-járvány elleni védekezésben a hiánycikknek számító kézfertőtlenítő gyártásával a kaposvári székhelyű Hungaro-Gal Gyógyszergyártó és Szolgáltató Kft., de a cég menedzsmentje szerint mostanra érezhető hazánkban a kézfertőtlenítő ellátás stabilizálódása, ezért a hazai cégek felkészülhetnek az exportlehetőségek kiaknázására. A Hungaro-Gal március közepe óta 300 ezer liter terméket állított elő az átalakított gépsorain és a kialakult helyzet miatt már az Egyesült Államokba és Spanyolországba is szállít a termékekből.

Május 14-én, csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány megállapítása szerint a veszélyhelyzet 63. napi adatai szerint úgy tűnik, csökken az új fertőzöttek, megbetegedettek száma. 11 nappal a vidéki enyhítések után úgy látják, ezt a döntést visszaigazolták az adatok. Nem vezettek a lazítások tömeges fertőzéshez a vidéki megyékben. Továbbra is Budapesten van a legtöbb fertőzött - mondta el.

Nagyon jó adatokat kaptak az eddig elvégzett koronavírus-szűrésből, s ez már valószínűleg nem fog változni, de a járványveszély továbbra sem múlt el - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Magyarország azon országok között van, amelyeknek Japán ingyenesen biztosít a koronavírus kezelésében eredményesnek mutatkozó gyógyszert - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

2020.05.14 10:12
Elsőbbséget adna a Sanofi az Egyesült Államoknak az oltóanyag-ellátásban

Elfogadhatatlannak nevezte csütörtökön a francia gazdasági miniszter, hogy a Sanofi francia alapítású gyógyszeripari csoport azt tervezi, elsőbbséget ad majd az Egyesült Államoknak, ha sikerül kifejlesztenie a koronavírus elleni oltóanyagot. Agnes Pannier-Runacher a Sud Radio-nak nyilatkozva elmondta: elfogadhatatlan, hogy bizonyos országoknak előjogokat adnak anyagi megfontolásokból.

Paul Hudson, a Sanofi vezérigazgatója szerdán a Bloomberg hírügynökségnek arról beszélt, hogy ha kifejlesztik a vakcinát, akkor a vállalat "elsőként" az Egyesült Államokat látja majd el oltóanyaggal, mert ez az ország részt vállal a kifejlesztés kockázataiból is. A Sanofi ugyanis az új koronavírus elleni vakcina kifejlesztését az amerikai egészségügyi minisztérium egy hatóságának (Barda) a támogatásával és vele együttműködésben végzi.

Hudson kifejtette: az Egyesült Államoknak ezért joga lesz nagyobb számú előrendelést leadni. Ez néhány napos vagy néhány hetes előnyhöz juttathatja az amerikaiakat - tette hozzá. Szerda este a Sanofi közleményben tudatta, hogy az amerikai területen folyó gyártás elsősorban az Egyesült Államok igényeit fogja kielégíteni, és a cég kapacitásának többi részéből pedig Európát és a világ más részeit fogják ellátni. A vállalat hangsúlyozta: elkötelezett amellett, hogy a vakcina "mindenki számára hozzáférhető legyen majd".

2020.05.14 10:07
Olasz kormányfő: a kétoldalúan elrendelt határnyitások véget vetnek a közös európai piacnak

Az európai uniós tagállamok között a koronavírus-járvány következtében elrendelt határzárás kétoldalú megállapodással elhatározott oldása ellen emelte fel szavát Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. A kormányfő szerint ez az EU-t alapját képző közös piac felszámolását jelenti.

Giuseppe Conte szerda késő esti nyilatkozatában kijelentette, Olaszország elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes európai tagállamok kétoldalú megállapodással újranyitják egymás közötti határaikat "kiváltságos idegenforgalmi útvonalak" biztosítására. Ez a közös piac felszámolását jelentené - hangoztatta a római kormányfő. Olaszország így mintegy kimaradna az Európai Unióból, amit nem engedhetünk meg magunknak - jegyezte meg.

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Egy nappal korábban 4 261 955-en volt a megfertőződtek száma, a halálos áldozatoké 291 942, a gyógyultaké pedig 1 493 414 volt. A fertőzés továbbra is 187 országban van jelen.

Az oktatási akciócsoport nem zárta ki, hogy egyes településeken az alsósoknak újrainduljon az oktatás az iskolákban júniustól. A Nemzeti Pedagóguskar elnöke, az akciócsoport tagja szerint azonban az iskolába járást nem lehetne kötelezővé tenni. Horváth Péter az InfoRádiónak azt mondta: az oktatási munkacsoport kizárólag javaslatokat tud tenni, a döntés meghozatala a kormány dolga.

2020.05.14 09:01
Balhé a Balkánon: gyanús lélegeztetőgép-beszerzések, őrizetbe vett papok

Montenegróban a szerdán elfogott szerb ortodox papok szabadon engedését követelték az utcára vonuló hívek, Bosznia-Hercegovinában pedig az ügyészség és az állami nyomozó hivatal is vizsgálja a hibás lélegeztetőgépek állami beszerzését, a többi nyugat-balkáni ország is egyre inkább a belpolitika felé fordul.

Szerbiában egy nap alatt 10 243-ról 10 295-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A szerb miniszterelnök aggodalmának adott hangot, hogy ha felelőtlenül viselkednek az emberek, akkor hamar visszatérhet az új típusú koronavírus. Szerdai tévés szereplésében arra kérte az embereket, hogy az idei nyarat inkább Szerbiában töltsék, ne utazzanak külföldre, mert az utazásokkal jelentős fertőzésveszélynek teszik ki magukat.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 919-ről 927-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Hashim Thaci koszovói államfő pártjának, a Koszovói Demokrata Pártnak egyik magas rangú politikusa szerint itt az ideje, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg állítólagos ügyeit vizsgáló hágai bíróság megkezdje az intenzív munkát. Xhavit Haliti kiemelte, a testület öt éve állt fel, de eddig még csak néhány embert hallgatott meg. Mint mondta, a koronavírus-járvány kezdete előtt éppen beindult volna a munka, így a járvány lecsengését követően várhatóan több embert is meghallgatnak.

Észak-Macedóniában szerdáról csütörtökre 1674-ről 1694-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A parlamenti pártok nem tudtak megállapodásra jutni az áprilisra tervezett, ám a koronavírus-járvány miatt elhalasztott választások új időpontjáról. A miniszterelnököt több bírálat is érte, hogy sietteti a voksolást, a járvány még nem csengett le. Zoran Zaev erre reagálva kijelentette: az emberek egészsége a legfontosabb, senki nem siettet semmit, de tisztában kell lenni azzal, hogy az országnak jelenleg nincs parlamentje és a kormány is csak ügyvezetőként funkcionál.

Montenegróban több mint egy hete nem volt új fertőzött, a regisztrált fertőzöttek száma 324, de már csak 8 aktív eset van. Több rendőr is megsérült a múlt éjjel az észak-montenegrói Niksicben, ahol szerb ortodox hívek az ellen tiltakoztak, hogy nyolc papot, köztük egy püspököt a gyülekezési tilalom megszegése miatt őrizetbe vettek. A hatóságok végül könnygázzal oszlatták fel a tömeget, néhány tüntetőt őrizetbe vettek. A szerb ortodox papok szerdán a tilalom ellenére tartottak tömeges liturgiát Niksicben.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2158-ról 2181-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az állami nyomozó és védelmi ügynökség (SIPA) az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta része, a Bosznia-hercegovinai Föderáció kormányát vizsgálja, és a kormányépületben is házkutatást tartott, mert a gyanú szerint az illetékesek a piaci árnál jóval drágábban vásároltak lélegeztetőgépeket Kínától egy málnafeldolgozó üzemen keresztül, amelyekről kiderült, alkalmatlanok koronavírus-fertőzöttek kezelésére.

A koronavírus okozta Covid-19 betegség a HIV-vírushoz (az immunhiányt előidéző vírushoz) hasonlóan endémiás jelleget ölthet, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat - mondta Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója, egyben óva intett mindenkit a járvány időtartamára vonatkozó jóslatoktól, és további átfogó erőfeszítéseket sürgetett a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A veszélyhelyzet kihirdetése után a budapestiek számára ismerős Mozgó Könyvek szekerei is kénytelenek voltak bezárni, amelyek minőségi irodalommal látták el az utcán odatévedőket, méltányos áron. Jó hír azonban, hogy a szekerek újra kinyitottak, igaz, többnyire csak webshop formájában.

A koronavírus-járvány miatt továbbra sem lehet megtartani a hagyatéki eljárásokhoz kapcsolódó tárgyalásokat - mondta Parti Tamás, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese csütörtök reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hosszabb távon is átalakulnak a munkavégzés egészségvédelmi szabályai, a koronavírus terjedése ellen meghozott intézkedések egy részét a pluszköltségek ellenére fenntartják majd a vállalkozások, ami némi megtakarítást is jelenthet ugyanakkor a csökkenő betegállománynak, az elterjedtebb otthoni munkavégzésnek köszönhetően, a felértékelődő egészségvédelem pedig a biztonságosan termelő cégeknek kiegyensúlyozottabb forgalmat generálhat - hangsúlyozta Vajda Attila, a higiéniai papír termékeket gyártó a piacvezető vállalatcsoport, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3380 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg. Ezzel 436 főre emelkedett az elhunytak száma, 1169-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1775 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 59%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 59%-a budapesti vagy Pest megyei. 658 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 49-en vannak lélegeztetőgépen.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3380 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg. Ezzel 436 főre emelkedett az elhunytak száma, 1169-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1775 főre csökkent.

Hatvannegyedik napja tart a veszélyhelyzet, amely rengeteg magyar számára azt jelenti, hogy több mint 2 hónapja lényegesen több időt tölt otthon, mint korábban bármikor. A lakosság jelentős része szorult a négy fal közé, dolgozni, iskolába, vásárolni, de szórakozni sem jár el már otthonról a kijárási korlátozások miatt. A bent töltött idő megnövekedése pedig azt eredményezi, hogy egyre több az olyan baleset, amely az otthonában. A Pénzcentrum most annak járt utána, melyek a leggyakoribb balesetek, amik otthon érhetik az embert, mely balesetek esetén lehet a biztosítóhoz kárigénnyel fordulni, valamint milyen biztosítást érdemes kötni.

2020.05.14 05:27
Új-Zélandon harmadik napja nincs új fertőzött

Új-Zélandon harmadik napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet - közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium, miközben szerda éjféltől 2-es fokozatra enyhítették a járványügyi riasztás szintjét, hogy újraindíthassák az ország gazdaságát. Az azonosított - valószínű és megerősített - Covid-19-fertőzöttek száma így továbbra is 1497, és 94 százalékukat (1411 ember) már gyógyultnak nyilvánították. Két beteg szorul kórházi ellátásra az ország mintegy ötmilliós lakosságból. Az eddig halálos áldozatok száma 21. Országosan 6568 újabb vírustesztet végeztek, az eddigi tesztelések száma ezzel 209 613-ra emelkedett - tette hozzá a minisztérium.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy a szociális távolságtartás szabályait továbbra is mindenkinek be kell tartani, úgy is, hogy a hatóságok megengedték, az üzleti szféra legtöbb szereplője újraindítsa működését. A riasztás szintjét március végétől egy hónapon át 4-es fokozaton tartották, ami az egész országra vonatkozó kijárási korlátozásokkal járt. A könnyítések értelmében csütörtöktől újra kinyithatnak az éttermek, mozik, játszóterek és fitnesztermek, és jövő hétfőn újrakezdődik az iskolai oktatás is.

2020.05.14 04:54
Nicaragua elítéltek ezreit helyezte házi őrizetbe, kivéve a politikai foglyokat

Nicaragua több mint 2800 foglyot bocsátott el szerdán az ország börtöneiből, egy nappal azután, hogy életét vesztette egy légzőszervi fertőzésben szenvedő elítélt, a lépés azonban nem vonatkozik az Ortega-rezsim politikai elítéltjeire. A kormány azt közölte, hogy a közelgő anyák napja alkalmából tett gesztusként elrendelte az idős és krónikus betegségekben szenvedő foglyok házi őrizetbe helyezését. Nyilatkozata azonban nem tesz említést a Covid-19 járványról, amely világszerte megjelent a másoknál sokkal nagyobb veszélynek kitett börtönlakók között. Daniel Ortega elnök kormánya továbbra is azt állítja, hogy a közép-amerikai országban nem okozott járványt a világszerte terjedő új koronavírus. A managuai börtönökből ugyanakkor már húsvétkor is elbocsátottak 1700 foglyot.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem