7 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírusról április 2-án

2020. április 2. 06:56

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.02 21:32Koronavírus: egyre többen menekülnek ide, hogy átvészeljék a járványtA Netflix jegyzi a legtöbb, 59 millió letöltést a YouTube, az Amazon Prime és a Disney+ előtt 2020 első negyedévében, de a felhasználók a YouTube's Kids streaming-szolgáltatón töltöttek el több időt ugyanezen időszakban a koronavírus járvány feltartóztatására a világ számos országában márciusban elrendelt iskolabezárások nyomán.

2020.04.02 21:16
Andrew Lloyd Webber musicaljei ingyenesen lesznek láthatók a YouTube-on

Andrew Lloyd Webber legnépszerűbb musicaljeiből láthat válogatást péntektől hetente a YouTube-on a közönség. Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak. A The Shows Must Go On című sorozat a József és a színes szélesvásznú álomkabát című musical felvételével indul pénteken Donny Osmond és Joan Collins főszereplésével, és 48 órán át lesz elérhető. Egy hét múlva, nagypénteken a Jézus Krisztus Szupersztár rockklasszikus következik Ben Forster, Tim Minchin és a Spice Girls' együttesből Melanie C főszereplésével. A következő darabok címeit később közlik. A https://www.youtube.com/theshowsmustgoon oldalra előadásrészleteket és a kulisszák mögé bepillantást engedő felvételeket is rendszeresen feltöltenek majd.

A COVID-19 krízis hazai éttermekre mért súlyos következményeinek csökkentése érdekében éttermi partnereinek megsegítéséért kéri a Wolt ételszállító cég a Kormányt, hogy az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek ÁFA tartalmát a jelenleg érvényes 27%-ról, a helyben elfogyasztott ételek esetében is alkalmazott 5%-os adómértékre csökkentse. A pénzügyminiszterhez eljuttatott levél aláírásához 500 étterem tulajdonosa valamint a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is csatlakozott.

2020.04.02 20:02
Itt vannak a legfrissebb adatok

Az 1 millió főt közelíti a fertőzöttek száma szerte a világon:

2020.04.02 19:50
Eva Longoria ismerkedik a kotyogós kávéfőzővel

Az önként vállalt karanténban ismerkedik az amerikai színésznő az itthon közkedvelt kotyogós kávéfőzővel. Hogy mik vannak...

2020.04.02 19:28
4 órát kell várakozni Csanádpalotánál

Négyórásra nőtt a várakozási idő csütörtök estére a csanádpalotai autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán a személyforgalomban - közölte a rendőrség honlapján. A teherforgalomban Románia irányába három-, Magyarország felé kétórás a sor. Az Útinform adatai szerint az M43-as autópályán a csanádpalotai határátkelő előtt feltorlódott kamionsor öt kilométeres. A magyar-román határszakaszon még szintén hosszabb - három-, illetve kétórás - a várakozási idő az ártándi és a nagylaki átkelőnél a kilépő oldalon a teherforgalomban.

Lassan három hete otthon nyomja a fotelt a magyarok jelentős része: rengetegen ruháznak be játékkonzolokba, hogy a virtuális világba meneküljenek. Most a Pénzcentrum azoknak nyújt egy kis segítséget, akik nem akarnak semmit se venni: itt van 10 ingyenes játék, ami jó eséllyel elfut a laptopodon!

A bankok csaknem százezer ügyfele jelezte már, hogy továbbra is törleszteni kívánja hiteleit, a megkeresések folyamatosan érkeznek a pénzintézetekhez a március 18-án bejelentett fizetési moratóriummal kapcsolatban - közölte az OTP Bank, a K&H Bank és a CIB Bank csütörtökön.

A londoni elemzői közösség legfrissebb előrejelzései szerint most már bizonyosra vehető, hogy az új koronavírus okozta járvány a 2008-2009-es globális pénzügyi válságnál mélyebb recesszióba sodorja idén a világgazdaságot.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő is azzal számol, hogy idén visszaesik a globális gazdaság a koronavírus következményeinek a hatására.

2020.04.02 17:28
Jó hírek érkeztek Ausztriából

Ausztriában jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke - jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter csütörtökön egy bécsi sajtótájékoztatón. "Jó jelnek" nevezte Rudolf Anschober, hogy a fertőzöttek számának növekedési mértéke a kezdeti 35-40 százalékról naponta átlagosan 5,66 százalékra csökkent. A tárcavezető hangsúlyozta: az óvintézkedések hatásosak, de még nem érték el a célt. Csütörtökre ugyanis 10 967-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma; a betegek közül 1057-en részesülnek kórházi kezelésben, közülük 227-en vannak intenzív osztályon. Eddig 1749-en gyógyultak meg; és 158-en haltak bele a vírusfertőzés okozta szövődményekbe. Az ausztriai laboratóriumok kapacitása naponta húszezer teszt elvégzését teszi lehetővé; eddig országosan összesen 92 190 tesztet végeztek el.

2020.04.02 17:14
240 magyart hoznak haza a tengerentúlról

Csütörtökön 240 magyart és huszonnyolc külföldit (tizenhét szlovákot, tíz szlovént, valamint egy horvátot) szállítanak haza négy amerikai és egy kanadai városból: New Yorkból, Chicagóból, Miamiból, Los Angelesből, továbbá Torontóból. Ők a légitársaságok járattörlései miatt máshogy nem juthatnának vissza otthonaikba. Még mindig van világszerte mintegy kétezer olyan magyar ember, aki szeretne hazatérni, de egyelőre nem tud. Az ő hazaszállításukon dolgoznak, a lehetőségek azonban egyre szűkülnek - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. (MTI)

Az új koronavírus áldozatainak több mint 95 százaléka 60 év feletti, de a fiatalok sem lélegezhetnek fel - mondta csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója.

A koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésének lehetőségeiről és a betegség tüneteit enyhítő készítmények rendelkezésre állásáról egyeztetett csütörtöki videókonferenciáján Orbán Viktor neves hazai szakemberekkel.

A legtöbb otthonról dolgozó munkavállalónak komoly kihívást jelent a home office: aki egyedül van, annak azért, akia családjával összezárva, annak pedig azért. De lassan eljött az ideje annak, hogy lássuk a tartós otthonlét pozitív hozadékait, például, hogy mennyit spórolhatunk ezen.

Két héttel kitolták a leállást a győri Audi-gyárban. A motorgyár azonban a vevői igényektől függően várhatóan fokozatosan megkezdi a termelést az április 13-i héten.

Németországban megközelítette az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és a regisztrált fertőzöttek száma is emelkedik, de viszonylag lassú ütemben. Egyelőre bőven van szabad kórházi kapacitás, a 40 ezer intenzív ágyból 15-20 ezer szabad, így külföldről is fogadnak betegeket. A szomszédos Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban is gyorsan emelkedik a fertőzöttek száma.

Vakcina nincs, sokáig nem is lesz - jelentette ki Orbán Viktor, amikor munkacsoportok vezetőivel, kutatókkal, orvosokkal és gyógyszeripari szereplőkkel egyeztetett. A miniszterelnök szerint minden olyan gyógyszert fel kell halmozni az országban, ami enyhítheti a koronavírus lefolyását.

Tavaly március végéhez képest több mint 45 ezer napi utast vesztett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a koronavírus gazdasági hatásai miatt. Így nehéz helyzetbe került a Budapest Airport is, ahol most a vezetőség segíti meg a bajba jutott dolgozókat.

Az Európai Unió 100 milliárd eurót biztosít a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében, a támogatást a tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában vehetik igénybe.

Itthon hetek óta hiánycikknek számít a kézfertőtlenítő, éppen ezért múlt héten az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy mostantól a MOL is átáll ezek gyártására. Meg is érkeztek a patikákba, 100 grammos kiszerelésben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Minden alapot nélkülöz az a közösségi médiában terjedő rémhír, miszerint a kormány meghosszabbította a tanévet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szaktárca a rémhír terjesztőivel szemben nyomozás megindítását kezdeményezte.

Az egészségügyben dolgozók, köztük a gyógyászati segédeszközöket kiszolgáló szakemberek mindent megtesznek, hogy segítsék betegeiket. Krónikus betegségekben szenvedő és fogyatékkal élő embertársaink a járványügyi veszélyhelyzet miatt a szokásosnál nehezebben jutnak hozzák a számukra nélkülözhetetlen gyógyszerekhez, segédeszközökhöz.

Még nem alakult ki immunitás a koronavírus ellen, ezért van ilyen sok fertőzött a világon - közölte a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön, aki beszélt arról is, hogy már őszre elkészülhet az ellenszer.

2020.04.02 13:16
Von der Leyen aggodalmát fejezte ki a magyar intézkedések miatt

Aggodalmát fejezte ki a koronavírus-járvány okán hozott magyar intézkedések miatt az Európai Bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján csütörtökön. Ursula von der Leyen úgy fogalmazott, hogy különösen aggasztják a magyarországi rendelkezések. Bejelentette: a testület megteszi a szükséges intézkedéseket. Az uniós bizottság elnöke érthetőnek nevezte, hogy a tagországok rendkívüli intézkedéseket hoznak az egészségügyi krízis leküzdésére, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy azok egy része "túl messzire megy". A rendkívüli intézkedéseket kizárólag a feltétlenül szükséges helyzetre kell korlátozni, érvényességüknek határidőhöz kell kötni és rendszeres ellenőrzésnek kell alávetni - mondta Ursula von der Leyen.

2020.04.02 12:22
Spanyolországban meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma

Spanyolországban meghaladta a tízezret az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön. A tárca napi összesített adatai szerint az elmúlt 24 órában 950-en veszítették életüket, a fertőzés következtében eddig elhunytak száma 10 003. Szerda óta 8102 újabb fertőzöttet szűrtek ki, ezzel az eddig regisztrált esetek száma 110 238. (MTI)

Megvolt az Operatív Törzs napi bejelentése. A Pénzcentrum élőben tudósított a tájékozatóról. Ezek voltak a legfontosabb hatósági bejelentések április 2-án.

2020.04.02 11:15
#maradjotthon
2020.04.02 11:12
A járványhelyzet katalizálni fogja a digitalizációt a bankszektorban

A járványhelyzet katalizálni fogja a digitalizációt a bankszektorban és a pénzügyi, tőkepiaci szolgáltatásokban egyaránt - mondta Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) digitalizációs igazgatója a jegybank idén első alakalommal elkészített FinTech és digitalizációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön. Patai Mihály, a jegybank alelnöke kiemelte: a nemzetközi szinten is újdonságnak számító jelentés a FinTech ökoszisztémát és a magyar bankrendszer digitalizációs szintjét mutatja be, és hozzájárul a magyar bankszektor digitalizációjának erősítéséhez. Fáykiss Péter hozzátette: kedvező, hogy a bankok szinte kivétel nélkül elérhetővé teszik a dolgozóik számára a távmunkát. Ez a jelenlegi járványhelyzetben különösen fontos mind a járvány megfékezése, mind a bankrendszer megfelelő működésének fenntartása szempontjából. Szombati Anikó, az MNB digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a jegybank ajánlásokat fog megfogalmazni a digitális fejlesztések ösztönzésére a jelentés alapján, azokat nyomon fogják követni.

2020.04.02 11:09
Tojászövetség: Húsvétig már nem változik a tojás ára

Húsvétig már nem változik a tojás ára a koronavírus okozta helyzet miatt - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában. Szép Imre hozzátette: a tojásellátás Magyarországon kiegyensúlyozott, és az is marad. Ugyanakkor a piacon nagy átrendeződés figyelhető meg, míg a kiskereskedelmi igények 30-40 százalékkal növekedtek, addig minimálisra csökkent az üzemi konyhák, menzák és szállodák vásárlási igénye. Túlkínálat nincs, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van a piacon - hangsúlyozta, emlékeztetve, hogy a húsvét előtti időszakban történik az éves tojáseladás 10 százaléka, amely számszerűsítve 270 millió tojást jelent. A tojászövetség elnöke a Magyarországon pár hete újból megjelent madárinfluenzával kapcsolatban azt mondta, a tojásellátás csökkenésétől nem kell tartani, mivel a magyarországi tojóállomány nagy részét zárt helyeken tartják. A műsorban elhangzott, hogy a tojás ára a pánikvásárlás mellett is talán 2-3 forintot emelkedtek az utóbbi hetekben.

A hiteltörlesztési moratórium hatalmas segítség a válságot anyagilag megszenvedő adósoknak, azonban szép számmal akadnak olyanok is, akik jobb szeretnék tovább folytatni a hitelük törlesztését. Számukra fontos információ, hogy az egyes bankoknál milyen online, telefonos, postai vagy személyes úton tehetik ezt meg.

A legtöbb koronavírus-fertőzöttet Budapesten (243 fő), és Pest megyében (122 fő) tartják számon Magyarországon, míg a legkevesebb eset Heves és Békés megyében van (3-3 fő), derül ki a kormányzati tájékoztatási oldalon megjelent térképről. Mint arról beszámoltunk, április 2-án 585 esetet tartanak nyilván az országban, egy új halálesetről is tudni, de nőtt a gyógyultak száma is. A RÉSZLETES TÉRKÉPÉRT KATTINTS A CÍMRE!

Koronavírus-fertőzött lett Barta Sylvia, a TV2 meteorológusa - írja a Bors.

2020.04.02 08:21
Újabb magyar halt bele a koronavírusba

Újabb koronavírussal-fertőzött beteg halt meg - írja a koronavirus.gov.hu. A tájékoztatás szerint egy 70 éves férfi hunyt el, ő a koronavírus 21. magyarországi áldozata.

2020.04.02 08:09
Lassan eléri az 1 millió főt a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A kormányzati tájékoztatási portál adatai szerint 937 170 főre rúg az igazoltan új koronavírussal fertőzöttek száma, és 47235 fő veszítette életét. Íme a világjárvány folyamatosan frissülő adatai:

2020.04.02 07:42
Mától gyakrabban indul több tömegközlekedési járat Budapesten

Szerda reggeltől egy szombati menetrenden alapuló, ám a frekventált vonalakon annál sűrűbb járatindulást biztosító közlekedési rend lépett életbe a fővárosban, de a tapasztalatok alapján csütörtök reggeltől sűrítik a járatokat tizenhat vonalon, kiemelten a hajnali-reggeli órákban a dél-pesti térségben - tudatta a BKK. Hajnali 5 óra után gyakrabban indulnak a 3-as metrópótló buszok. A 2-es villamos vonalán a ráckevei (H6) HÉV minden beérkező szerelvényéhez eggyel több villamos indul. Tízpercenként indulnak járművek hajnali 5 óra után a 74-es troli, valamint a 20E, a 30-as, a 32-es, a 97E, a 99 és a 276E buszjárat vonalán. Reggel 6 órától a 8E és a 220-as járat vonalán 10 percenként indulnak a buszok. A 44-es busz reggel 6 órától 15 percenként közlekedik. Az 54-es és a 68-as vonalon pedig a rövidebb járművek helyett csuklós buszok közlekednek. A 151-es busz és a metrópótlást segítő 194M iskolaszüneti menetrend szerint jár. A járatsűrítés célja, hogy egyetlen vonalon se legyen nagyobb a járművek kihasználtsága a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott 30 százaléknál, azaz az utasok tartani tudják a megfelelő távolságot egymástól - közölte a BKK.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 585-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 42 főre emelkedett a gyógyultak száma is - derül ki a kormányzati tájékoztató oldalon megjelent adatokból. A halálesetek számáról viszont nincs friss információ; a reggel 7:05-kor közzétett frissítésnél ez a mező üres maradt.

Azok az országok, amelyek erősen függnek a koronavírustól szenvedő országokból érkező importtól, és egyben szintén a járvány miatt leállított gazdaságokba exportálnak, mélyebb és elnyújtottabb válságra kell, hogy készüljenek, mint a kevésbé nyitott gazdaságok. Az ING Bank elemzése szerint Magyarország az ötödik legveszélyeztetettebb ország a világon a fenti összefüggés szerint.

A koronavírusnak lassan az élet minden területén érezni a hatását: kihat a munkára, a magánéletre, a leghétköznapibb tevékenységekre, mint a bevásárlás, vagy egy orvosi kontroll. Március 16-a óta az egészségügyi intézményekben csak a legszükségesebb beavatkozásokat végzik el. Míg korábban egy újonnan megjelent anyajeggyel azonnal elrohanhatott valaki a házi orvosához, vagy foglalhatott időpontot egy magán bőrgyógyásznál, erre most nem igazán van lehetőség. A jó hír, hogy egyre több olyan platform van, amely lehetővé teszi a videókonzultációt.

2020.04.02 06:56
Szijjártó: a magyarok és a szlovénok ismét használhatják a bajánsenyei és a kétvölgyi határátkelőket

Csütörtök reggeltől ismét használhatják a magyar és a szlovén állampolgárok a bajánsenyei és a kétvölgyi határátkelőket - jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy a koronavírus terjedésének lassítása érdekében hozott szigorító intézkedések miatt március közepe óta zárva tartott valamennyi átkelő a magyar-szlovén határ északi szakaszán. Ez azonban "komoly gondot okozott a rábavidéki és a muravidéki embereknek, akik közül sokan jártak át a határ másik oldalára dolgozni, és sokuknak van földbirtokuk a szomszédos ország területén". "Az ő kérésükre ma reggeltől újra megnyitjuk a kétvölgyi és a bajánsenyei átkelőket. Így a környékbeliek újra felvehetik a munkát, a gazdák pedig eljuthatnak földjeikre, elvégezhetik a tavaszi munkákat, hogy aztán ősszel legyen mit betakarítani" - írta a miniszter a Facebookon.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem