16 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 9-én

2020. május 9. 06:28

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3213 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 13 idős krónikus beteg. Ezzel 405 főre emelkedett az elhunytak száma, 904-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1904 fő.2020.05.09 20:38Milliárdokat fordít a brit kormány a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztéséreMilliárdokat fordít a brit kormány a kerékpáros és a gyalogosközlekedés biztonságos feltételeinek megteremtésére, mivel az emberek közötti távolságtartás szükségessége miatt a közösségi közlekedés kapacitásainak töredéke lesz csak kihasználható a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások feloldása után is. Az emberek között jelenleg előírt kétméteres távolság azt jelenti, hogy a tömegközlekedés a Covid-19 járvány előtti időszak kapacitásának tizedével tud csak működni.Vannak ugyanakkor olyan országrészek, amelyekben a járvány kezdete óta 70 százalékkal nőtt a rendszeresen kerékpárral közlekedők száma. Ennek a folyamatnak a fenntartása továbbra is kívánatos, ezért a brit kormány 2 milliárd fontos (800 milliárd forintos) programot hirdet a kerékpáros közlekedés kiterjesztésére, és ebből jut a gyalogosközlekedés biztonságosabbá tételére is. Az átállás a koronavírus-járvány utáni időszakra fokozatos lesz, "nem egyetlen ugrás a szabadságba", és a közösségi közlekedés sem folytathatja működését a korlátozások előtti módon.

2020.05.09 20:25
Ezrek tüntettek a korlátozások ellen Németországban

Ezrek tüntettek Németországban a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozások ellen szombaton. A legtöbben a délnyugat-németországi Stuttgartban vonultak utcára, kisebb megmozdulásokra került sor Berlinben, Münchenben és Frankfurtban. Stuttgartban ezrek vonultak végig a Neckar folyó partján található Cannstatter Wasenen, ahol gyakran rendeznek fesztiválokat. Egy rendőrségi szóvivő szerint a megmozduláson sokan vettek részt, de a résztvevők nagy része betartotta az óvintézkedéseket. Hatósági becslések szerint a tüntetők legfeljebb tízezren lehettek.

Stuttgartban a múlt hétvégén is tiltakoztak a korlátozások ellen.

Berlinben is rendszeresek voltak a megmozdulások az elmúlt hetekben, bár a demonstrációk jóval kisebb tömegeket mozgattak meg. A német fővárosban szombaton a rendőrség mintegy 30 embert vett őrizetbe, mert nem tartották be a távolságtartásra és a higiéniára vonatkozó előírásokat a német parlament (Reichstag) épülete előtt. A hatóságok hangosbemondón szólították fel a tüntetőket a szabályok tiszteletben tartására. A máskor oly forgalmas Alexanderplatzot is tiltakozók lepték el egy be nem jelentett megmozdulás keretében. A rendőrség paprikasprayt is bevetett a tüntetők ellen. Berlinben jelenleg legfeljebb ötvenfős rendezvények engedélyezettek.

2020.05.09 19:32
Olaszországban százezer fölött a gyógyultak száma, megteltek az utcák

Lendületesen lefelé ível a járványgörbe Olaszországban, ahol 200 alá csökkent az egy nap alatt meghalt betegek száma a polgári védelem szombat esti adatai szerint. Ezzel egy időben megteltek az utcák sétáló emberekkel, és több tartományban előbbre hozták az üzletek megnyitását is. A halottak száma 194 volt, vagyis tovább csökkent az előző napi 243-hoz képest. Ezzel a járvány halálos áldozatainak száma elérte a 30 395-öt.

Utoljára május 4-én csökkent kétszáz alá az elhunytak egy nap alatti száma, ami akkor rendkívülinek számított, azt megelőzően március közepe óta nem volt ilyen alacsony ez a szám. Hét olasz tartományban - a tegnapi öt tartományhoz képest - egyetlen beteg sem halt meg az elmúlt 24 óra alatt.

Az aktív fertőzöttek száma több mint háromezerrel csökkent az egy napja regisztrált 1663 után. Az aktív betegek száma jelenleg 84 842. Nyolcvankét százalékuk otthoni karanténban tartózkodik. Most lépte túl a százezret a gyógyultak száma. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 218 268-öt. A gócpontnak számító Lombardiában 85-re csökkent a halottak egy nap alatti száma a korábbi 94 után. Az aktív fertőzöttek száma 502-vel emelkedett a korábbi 609-hez képest. A járványgörbe erőteljes lefelé ívelésének hatására megteltek sétálókkal az olasz városok utcái.

Az óvintézkedések május 4-től indított enyhítését követő első hétvégén, a szigorú ellenőrzés ellenére megteltek Nápoly tengerparti sétányai, és a nyári időben hasonlóképpen tele voltak emberekkel az Adria-parti Rimini utcái is, miközben a strandokat továbbra is zárva tartották. A sétálóknak csak egy része viselt szájmaszkot. Az északi Trentino-Alto Adige és Friuli Venezia Giulia, valamint a déli Calabria tartomány nem várta meg a kereskedelem május 18-től tervezett újraindítását, hanem korábban megnyitotta az üzleteket. Az egészségügyi hatóságok szerint az újraindulást követő járványhelyzet felméréséhez meg kell várni május második felének adatait.

A koronavírus járvány gyökeresen felforgatta a magyar lakosság életét, legyen szó az iskolabezárások miatt otthon tanuló diákokról, egyetemistákról, munkájukat elvesztett dolgozókról, home officeba kényszerült munkavállalók tömegeiről, a fertőzésveszélynek leginkább kitett idősekről, valamint krónikus betegekről, vállalkozókról, családosokról, műtét előtt álló betegekről, váradósokról, egészségügyi dolgozókról, gyakorlatilag bárkiről. A járvány mindenkit érint: eltérő mértékben és más-más területeken, de szinte a legtöbb embert olyan kihívások elé állított az elmúlt időszak, amelyre nem volt felkészülve. A Pénzcentrum túlélési kézikönyve az egészségük védelméhez most nekik is segítséget nyújthat. Mutatjuk a válaszokat a legfontosabb kérdésekre.

Ahogy arról korábban beszámolt a Pénzcentrum, e hét kedden 47 nap után újranyitott az IKEA, a vásárlók rohama pedig azonnal megindult. Több száz ember állt sorba már a nyitáskor. Most, hogy eljött a hétvége, újra kígyóznak a sorok a lakberendezési üzlet előtt.

2020.05.09 16:25
Horvátországban karantén alá helyezték Brac-szigetét, Szlovéniában ismét tüntettek

Horvátországban a közép-dalmáciai Brac-szigetén új góc alakult ki, ezért a hatóságok 14 napos karantén rendeltek el - derült ki a válságstáb szombati sajtótájékoztatóján. Szlovéniában ismét több ezren tüntettek a járvány megfékezésére elfogadott kormányzati intézkedések ellen. Horvátországban egy nap alatt tizenöttel - huszoneggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2176-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pénteken egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 87-re emelkedett. Pillanatnyilag 181 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 44 218 koronavírustesztet végeztek el.

Brac-szigetéről egy idősebb férfi Splitben volt kórházban, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták. A vele kapcsolatba került 37 ember közül pénteki jelentések szerint 22-en fertőződtek meg a koronavírussal. Jelenleg 14 napos karantén rendeltek el a szigeten, senki nem hagyhatja el lakhelyét és a szigetre sem látgathat senki. A lakosságot tömeges tesztelésnek vetik alá.

A szomszédos Szlovéniában 24 óra alatt néggyel - hárommal többel, mint egy nappal korábban -, 1454-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 101-re emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 63 571tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 43-an vannak kórházban, közülük 10-et ápolnak intenzív osztályon. Ljubljanában péntek este 5500-an tüntettek a kormány és az általa hozott intézkedések ellen. A demonstráció résztvevői biciklikkel és gyalogosan köröztek a parlament épülete előtt és a kormány lemondását követelték.

2020.05.09 16:04
Spanyolországban újból kétszáz alá csökkent a halálos áldozatok száma

Spanyolországban 179-en veszítették életüket az új koronavírus okozta fertőzés következtében az elmúlt 24 órában, amellyel három nap után újból kétszáz alá csökkent a halálozás. A jelentés szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus eddig 26 478 ember halálához járult hozzá a dél-európai országban. A fertőzésből 133 952-en épültek már fel, a gyógyultak száma naponta több mint kétezerrel emelkedett egész héten. A koronavírus-fertőzést eddig 262 783 embernél igazolták, 39 205-nél ellenanyag-vizsgálattal, 223 578-nál pedig PCR-teszttel. A szaktárca csak ez utóbbi eljárással azonosított fertőzéseket tekinti új esetnek. Eszerint az elmúlt egy napban 604 új koronavírusos esetet szűrtek ki, a pénteki 1095 és a csütörtökön 754 után.

2020.05.09 15:39
Francia és német képviselők a határellenőrzések azonnali megszüntetését követelik

Német és francia parlamenti képviselők szombaton közös nyilatkozatban sürgették a közös határ korlátozások nélküli azonnali megnyitását. A határellenőrzést mindkét oldalon március közepén vezették be a koronavírus-járvány miatt, majd meghosszabbították, hogy a fertőzés németországi terjedését lassítsák. Németországba a német állampolgárok, illetve az ott tartós letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek kivételével jelenleg is csak alapos indokkal lehet beutazni. Franciaországban hétfőn enyhítettek a korlátozásokon, azóta ott egy nagyobb sugarú területen szabadon mozoghatnak a két ország állampolgárai.

"Tekintettel arra, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma a határ mindkét oldalán csökkent, a korlátozásokat már nem indokolja az egészség védelme" - írták az 50-50 képviselőt tömörítő francia-német parlamenti gyűlés elnökségének tagjai. "A francia-német határon érvényes korlátozások egy több évtizedes határon átnyúló együttműködés mesterséges elvágását jelentik" - fogalmaztak a képviselők.

Több mint 17.600 hallgató töltötte ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának kérdőívét, melyben 72 kérdést tett fel a szervezet a távoktatás menetéről és hatásairól. A 22 egyetemet és 279 szakot lefedő kitöltöttség szerint, a hallgatók 40%-a összességében elégedett a távoktatással, de 65%-uk szívesebben vesz részt a hagyományos tanórákon.

Hiába tartanak továbbra is zárva a mozikba, ezen a hétvégén sem fogunk unatkozni. Új premierfilmek és sorozatok a hazánkból is elérhető magyar tartalmat kínáló streaming szolgáltatók kínálatában. Itt a top 25 premierfilm és sorozat listája a Mafabtól, amit online nézhetsz a hétvégén.

Befejezi működését a Robinson Tours utazási iroda, a 25 éve a piacon lévő, 80 alkalmazottat foglalkoztató iroda szombaton a honlapján jelentette be, hogy a járvány miatt leteszi a lantot. Azt is megjegyezték, nincs külföldön utas és a cég vagyoni biztosítéka elegendő a befizetett összegek visszatérítésére.

A statisztikák szerint a magyarok fele belföldön, míg 12 százalékuk külföldön nyaralna - mondta Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró szombat reggel az m1-en.

2020.05.09 13:21
Ismét több mint ötszáz új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában egy nap alatt

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, harmadik napja ötszáz fölött van az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, és viszonylag magas a betegségben elhunytak napi növekménye is. Szombatra egy nap alatt 515 új esettel 14 710-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatoké 15-tel 376-ra emelkedett, míg eddig 2909-en gyógyultak fel a betegségből, közülük 203-an az elmúlt napban.

Az országban eddig már 2854 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, közülük 96-an az elmúlt napban. Előző nap 7938 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el Ukrajnában a járvány kitörése óta több mint 167 ezret. Az elmúlt napban a legtöbb fertőzöttet a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében regisztrálták (80 fő), valamint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében és a fővárosban, Kijevben, mindkettőben 50 esetet. Kárpátalja megyében jelenleg 678 fertőzöttet és 15 elhunytat regisztrált az egészségügyi minisztérium.

A két legfertőzöttebb terület változatlanul Csernyivci megye 2179 azonosított fertőzöttel és 70 halálesettel, a második helyen Kijev áll 1771 fertőzéses esettel és 34 elhunyt beteggel. Öt haláleset az elmúlt két napban történt a fővárosban.

Hogy reagálnánk, ha azt vennénk észre, hogy a bankszámlánkról minden előzmény nélkül tűnnek el az összegek, és a kárunk néhány óra alatt több tízezer forint? Bárhogy is gondolkodunk, a tranzakcióhoz nem tudjuk a mi vásárlásainkat társítani, és minden egyéb lehetőség kizárása mellett csak egy opció marad: megloptak minket. Ez történt a cikkben szereplő személlyel is, aki a kétségbeeséstől pár nap alatt eljutott a megoldásig, mi pedig az egész történetet az elejétől a végéig bemutatjuk, hogy felhívjuk a figyelmet arra: bárkit bármikor meglophatnak minden előjel nélkül úgy, hogy észre sem veszi.

2020.05.09 12:46
Meghaladta a 15 ezret Romániában a beazonosított fertőzések száma

Alig több mint két héttel a tízezres küszöb átlépése után szombaton meghaladta a 15 ezret Romániában a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Az országban február 27-én diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzést. A regisztrált fertőzések száma 45 nap múlva, április 9-én haladta meg az ötezret, a második ötezer fertőzés (április 23-i) nyilvántartásba vételéig már csak két hét, a harmadik ötezer fertőzésig pedig ennél nem sokkal több idő, 16 nap telt el.

Romániában eddig 15 131 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), közülük 245-öt intenzív osztályon ápolnak. Több mint 34 ezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került ember továbbra is otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban várja a betegség lappangási időszakának leteltét. Romániában eddig 6912 koronavírussal fertőzött embert nyilvánítottak gyógyultnak. A gyógyultaknak az azonosított fertőzöttek számához viszonyított aránya meghaladta a 45 százalékot.

A COVID-19 kirobbanása a bíróságokat is arra kényszerítette, hogy új megoldásokat vezessenek be a perek intézésébe. A pereskedés egyik legfontosabb eleme ugyanis, hogy az érintett peres felek a bíróság előtti tárgyalásokon személyesen is elmondhassák és képviselhessék az álláspontjukat. Ugyanakkor a járványhelyzet miatti fokozott biztonsági előírások nem teszik lehetővé, hogy a bírósági épületekbe külsős személyek belépjenek, vagyis a hagyományos - személyes megjelenéssel járó - tárgyalások megtartása kivitelezhetetlen.

A héten megjelentek a márciusi adatok a kiskereskedelmi forgalomról, ez már részben a koronavírus-járvány hatásairól is árulkodik. Rég láttunk az évnek ebben a szakaszában a mostanihoz hasonló forgalmat a csomagküldő szolgálatoknál és az internetes kereskedelemben, cserébe az üzemanyagok forgalma beszakadt részben a kijárási korlátozások miatt. Néhány grafikonon bemutatjuk, hogyan alakult az üzletek forgalma a karantén első hónapjában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2020.05.09 11:52
Oroszországban 200 ezer közelében az igazolt fertőzések száma, tovább lassul a terjedés üteme

Oroszországban egy nap alatt 10 817-tel 198 676-ra nőtt az igazolt Covid-19-fertőzések száma a szombaton közölt hivatalos adatok szerint, az új esetek 40,7 százaléka tünetmentes. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) rámutatott, hogy május 3. óta a növekmény minden nap meghaladta ugyan a 10 ezret (csütörtökön elérte a 11 231 főt), ám ez arányaiban 8,6-ról 5,6 százalékra, a terjedési együttható (az a mutató, hogy egy fertőzött az elkülönítésig hány embert fertőzhetett meg) pedig 1,06-ra csökkent. Ez az eddigi legalacsonyabb érték a járvány kezdete óta.

Az országban a járvány kezdete óta eddig több mint 5,2 millió, az elmúlt egy nap alatt pedig 234 ezer szűrést végeztek el. Az Egészségügyi Világszervezet (WTO) szerint ennél több, 8,3 millió tesztet csak az Egyesült Államokban végeztek el. Covid-19-fertőzés gyanújával 242 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

400 fölé emelkedett az elhunytak száma, csaknem 80 százalékuk budapesti vagy Pest megyei. Átlagéletkoruk 77,8 év. Kezdetben arányaiban több volt az elhunytak között a nő, majd ez megfordult és egyre inkább a férfiak száma volt nagyobb az elhunytak között. Mára ismét 49-51 százalék az arány a férfiak és nők között. Az elhunyt férfiak átlagéletkora 75,7 év, a nőké 79,9 év.

Már 266 fő telepítette és alkalmazza a házi karantén betartására szolgáló telefonos alkalmazást, amely megkönnyíti az ellenőrzéseket - mondta el Kiss Róbert, az operatív törzs mai tájékoztatóján. Szlávik János arról beszélt, hogy még rengeteg mindent nem tudunk a koronavírusról.

2020 márciusában 43%-ot esett a vendéglátóhelyek forgalma az egy évvel korábbihoz képest. Az elvitel alig segített valamelyest.

2020.05.09 10:57
Kína megreformálja járványmegelőzési rendszerét a hiányosságok kiküszöbölésére

Kína megreformálja járványmegelőzési és -ellenőrzési rendszerét azoknak a hiányosságoknak a kiküszöbölésére, amelyeket az új koronavírus járványa hozott a felszínre. A bizottság ki fog építeni egy "központosított és hatékony" irányítási rendszert, és modernizálja a járványmegelőzés és -ellenőrzés módszereit, jobban támaszkodik majd a statisztikai adatokra, a mesterséges intelligenciára, a felhőalapú számítástechnikára, a betegségek elemzésére, a vírusterjedés nyomon követésére, és igyekszik jobban elosztani a védekezéshez rendelkezésre álló anyagi eszközöket - tette hozzá. Nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a kutatásra és az egészségügyi védelmi felszerelések biztosítására. Kínában szombaton 24 nap óta nem volt újabb halálos áldozata az új koronavírus járványának.

A koronavírus-járvány kitörése után a csekkbefizetések kaptak leginkább szárnyra: az egyik hazai nagybank ügyfelei egy hónap alatt március és április közepe között az e-bankon keresztül közel 36 ezer, a mobilbank segítségével pedig több mint 50 ezer csekket fizettek be, ez 97, illetve 96 százalékos növekedést jelent. Az elektronikus fizetések térnyerése várhatóan a járvány lecsengése után is fokozódni fog, ez pedig a készpénzhasználat és a készpénzállomány csökkenését eredményezheti.

Továbbra is jóval nagyobb ütemet diktál a magyar lízingpiac, mint az európai. A múlt évben az európai piacon az új szerződések összege 3,1 százalékkal nőtt, szemben a magyarországi 7 százalékos többlettel - közölte a Magyar Lízingszövetség. Bár a koronavírus-járvány negatív hatásai mind az európai, mind a magyar lízingcégeknek kihívást jelent, de a társaságok készen állnak a gazdasági újraindítására, vagyis arra, hogy rugalmas finanszírozási konstrukciókkal hozzájáruljanak a különböző beruházásokhoz, fejlesztésekhez.

2020.05.09 09:15
Szerbiába és Boszniába negatív koronavírus-teszttel lehet belépni, tovább enyhítenek a Balkánon

Tovább enyhítenek a korlátozó intézkedéseken a nyugat-balkáni országok, és egyre inkább nyitnak a külvilág felé, Szerbiába és Boszniába például negatív koronavírus-teszttel karantén-kötelezettség nélkül lehet belépni. Szerbiában egy nap alatt 95-tel, 9943-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország március közepén lezárta határait, a hazatérő szerb állampolgárokat pedig 14, illetve 28 napos karantén alá helyezték. Azóta módosítottak a rendeleten, lehetővé vált a határ mentén élők és dolgozók ingázása, pénteken pedig a kormány válságstábja úgy döntött, a karantén-kötelezettség alól mentesülnek mindazok az országba lépők, akik rendelkeznek 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel.

Koszovóban az utóbbi 24 órában eggyel, 862-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A kis nyugat-balkáni országban a belpolitikai patthelyzet ellenére kampányolás folyik. A kormány még március végén bukott el a bizalmi szavazáson, azóta azonban nem választottak új miniszterelnököt, a köztársasági elnök felkért ugyan egy politikust, hogy vezesse a kormányt, ám lépését az alkotmánybíróság május végéig felfüggesztette, így június előtt biztosan nem lesz új kormánya Koszovónak.

Észak-Macedóniában péntekről szombatra 14-gyel, 1586-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Enyhített az éjszakai kijárási tilalmon a kormány, és már nem 16, hanem 19 órától másnap reggel 5 tilos az utcára lépni az országban, ahol fokozatosan indul újra az élet. Az egészségügyi miniszter megismételte már a járvány kitörésekor is hangoztatott álláspontját, miszerint kétezer fertőzöttre lehet számítani a járvány lecsengéséig.

Montenegróban három napja nem jelentettek új esetet. Május 11-től helyreáll az egészségügyi ellátás, már nem csak a legsürgősebb eseteket látják majd el. Emellett a templomokat is újranyitják, az elővigyázatossági intézkedéseket azonban ott is be kell tartani. A parlamenti választásokat július vége és szeptember eleje között tartják meg, addigra minden számítás szerint lecseng a koronavírus-járvány, és még nem jelenik meg a járvány második hulláma.

Bosznia-Hercegovinában szombatra 2027-ről 2070-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az ország többségében szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban szombattól visszavonták a lakhelyelhagyási tilalmat, és a szükségállapot is megszűnik május 20-ig. A védőmaszkok használata azonban nyilvános helyen továbbra is kötelező. Az országban dolgozó vagy céget vezető külföldiek csak akkor léphetnek be, ha rendelkeznek 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel, illetve meghívólevéllel az adott vállalattól.

Világszerte 3 939 119-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 274 917, a gyógyultaké pedig 1 322 289 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint közép-európai idő szerint szombaton reggel. Egy nappal korábban még 3 847 047 volt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 269 584, a gyógyultaké pedig 1 285 946. A fertőzés továbbra is 187 országban van jelen.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával áprilisban hirdette meg a COVIDEA ötlet- és startupversenyt. A kiírók a koronavírus által előidézett rendkívüli helyzetben a járvány leküzdését és az új kihívások kezelését segítő elképzeléseket, megoldásokat vártak témától és szakterülettől függetlenül. A felhívás a vártnál is nagyobb érdeklődést váltott ki a pályázók körében, a 2020. május 7-i beadási határidőig magánszemélyek, kis- és középvállalkozások, kutató-fejlesztő intézmények összesen 458 ötletet és projektjavaslatot nyújtottak be.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3213 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 13 idős krónikus beteg. Ezzel 405 főre emelkedett az elhunytak száma, 904-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1904 fő. Az aktív fertőzöttek 62%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 54%-a budapesti vagy Pest megyei. A Pesti úti idősotthonban 42 főre nőtt az elhunytak száma és már 305 gondozott fertőzött.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3213 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 13 idős krónikus beteg. Ezzel 405 főre emelkedett az elhunytak száma, 904-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1904 fő. Az aktív fertőzöttek 62%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 54%-a budapesti vagy Pest megyei. A Pesti úti idősotthonban 42 főre nőtt az elhunytak száma és már 305 gondozott fertőzött.

Rengetegen mondták le idén a nyaralásukat a vírushelyzet miatt: sok magyar család inkább úgy dönt, hogy otthonában, az udvaron piheni ki a fáradalmakat. Viszont nincs mit tenni, valahogy le kell hűteni magunkat, ha beüt a kánikula: sokan azt hiszik, hogy a saját medence csak a gazdagok kiváltsága, pedig már pár tízezer forintért is lehet kapni masszív darabokat - a felállítható verzióból.

2020.05.09 06:32
Az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt újabb több mint 1600 halálos áldozata volt a járványnak

Az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt újabb több mint 1600 halálos áldozata volt a koronavírus-járványnak - jelentette a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház pénteken éjjel. A Johns Hopkins adatai szerint csütörtök estétől péntek estig 1635 amerikai hunyt el az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű, tüdőgyulladásos betegségben, s ezzel a járvány amerikai halálos áldozatainak száma meghaladja a 77 ezret. Szintén csütörtök estétől péntek estig több mint 29 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, s jelenleg több mint 1 millió 280 ezer a regisztrált fertőzöttek száma. Csaknem 200 ezer embert nyilvánítottak gyógyultnak.

2020.05.09 04:31
Brit légitársaságok szerint a kormány 14 napos karantént tervez a beutazóknak

Brit légitársaságok értesülései szerint a brit kormány 14 napig tartó karantént tenne kötelezővé a Nagy-Britanniába beutazók számára az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelem következő szakaszában. A BBC szombati beszámolója szerint a légitársaságokat képviselő szakmai szervezet, az Airlines UK úgy tudja, hogy az intézkedés május végétől lépne érvénybe, és mindenkire vonatkozna, aki külföldről érkezik, kivéve azokat, akik Írországból utaznak Nagy-Britanniába.




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem