13 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 8-án

2020. május 8. 06:59

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.08 21:33Felrobbantak a várólisták: lassan verekedni kell az időpontokértA koronavírus-járvány több területen felrobbantotta a várólistákat. Van olyan beavatkozás, amire az eddigi néhány hét helyett most akár több hónapot is várni kell. Tovább rontja a helyzetet, hogy sok 65 év feletti orvos valószínűleg nem fog visszatérni a rendszerbe.

A világjárvány nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági kérdés is, hiszen a koronavírus az emberi egészség mellett a munkahelyeket is veszélybe sodorja - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán. Hangsúlyozta, az egészségvédelem mellett a munkahelyek megvédése is fontos feladat.

Akár augusztusban is mehetnek majd nyári gyakorlatra a diákok, ősztől pedig a technikumokban 34 ezer fiatal szerezhet az érettségi mellé szakmát - mondta a Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

Óvatosságra intve, az egészségügyi szabályok betartását kérve jelentősen enyhítik a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat a hétvégén a vidéki települések. Pest megyére és Budapestre továbbra is érvényesek a kijárási korlátozások.

Szegény embert még az ág is húzza, áprilisban ismét drasztikusan drágultak az élelmiszerek, azonban ebben vélhetően a koronavírus-járvány okozta keresletváltozás is közrejátszik. Ami viszont öröm az ürömben, hogy az elmúlt időszakban az üzemanyagok ára is érezhetően lecsökkent, de vessünk is egy pillantást a konkrét számokra!

A fogyasztói árindex áprilisi csökkenését egyértelműen és szinte egyedül az üzemanyagok árának csökkenése okozta, a változatlan maginfláció viszont azt bizonyítja, hogy az inflációs nyomás nem tűnt el a gazdaságból - állapították meg az elemzők. Azt is kiemelték, hogy a mutató eltávolodik a valóságtól, hiszen olyan fogyasztásra is kiterjed, ami a veszélyhelyzeti korlátozó intézkedések miatt teljesen lehetetlen, vagy jelentősen visszaesett, mint a házon kívüli étkezés, az üdülés, a tömegközlekedés, vagy a kulturális, szabadidős tevékenyégek.

Magyarország célja, hogy - hasonlóan a legtöbb területhez - önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere, miután a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) képviselője pénteken Budapesten.

Hétfőtől ismét az első ajtón kell felszállni a Volánbusz Pest megyét és Budapestet nem érintő járataira, és bizonyos feltételekkel jegyet, bérletet is lehet vásárolni a buszvezetőktől.

Az üzemanyagárak okozták az inflációs csökkenését áprilisban az MNB szerint.

Tankönyvi értelemben járvány már nincs, de a járványveszély megmaradt a Semmelweis Egyetem rektora szerint. Merkely Béla ismertette: a budapestiek kis számban jelennek meg az országos szűrővizsgálaton.

Jakab Ferenc szerint egy járvány idején folyamatosan változik a helyzet, ez pedig a maszkviselés kérdését is képes felülírni.

Nagy mennyiségben megjelent már az áruházak polcain a hazai üvegházi paradicsom, paprika, kígyóuborka, retek, újhagyma, saláták és káposztaféle - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Hiába volt 2019 egyik tőkepiaci buzzword-je az ESG, vagyis az environmental, social és governance tényezőket előnybe helyező szemlélet, a zöldbefektetéseket is parkolópályára állította - legalábbis egy időre - a koronavírus-járvány. A Pénzcentrumnak írt friss szakértői írásában most arra kereste a választ az Aegon Alapkezelő, hogy a gazdasági válsághelyzet - főként a negatív tőzsdei eredmények - miként befolyásolja az ESG szemlélet térnyerését globálisan, és hazánkban.

A koronavírus-járvány minden korábbinál aktuálisabbá teszi az internetes kereskedelemmel kapcsolatos szabályozások megújítását - hívja fel a figyelmet az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzése. Az egészségügyi veszélyhelyzet az e-kereskedelem irányába fordította a figyelmet a vevők és a kereskedelmi vállalkozások részéről egyaránt, így hosszú távon az internetes értékesítés tartós bővülése várható. Az ÁSZ elemzői azt vizsgálták, hogy az internetes kereskedelem 2010 és 2018 között milyen hatással volt a költségvetési bevételekre Magyarországon. Az elemzés rámutat: amellett, hogy a növekvő forgalom gyarapította az áfa-bevételeket, fokozta az adóelkerülés és az adóbázis csökkenésének kockázatát. Az ÁSZ elemzői arra is felhívják a figyelmet, hogy 2018-ban a hazai elektronikus kiskereskedelem forgalmának több mint fele külföldi tulajdonú gazdasági társaságoknál realizálódott, így az ezzel kapcsolatos adóbeszedés kockázatot jelent.

Az embereket első helyen foglalkoztató világméretű krízis megtanított bennünket, hogy értékeljük mindennapjainkat. A COVID-19 vírus árnyékot vet a korábban éveken át elsőszámú problémára, a munkanélküliségre is. Ezzel együtt a világ lakosságának élesen növekvő, de még mindig kisebb hányada érzi úgy, hogy jó irányba tartanak a dolgok országában. A magyarokat a koronavírus után az egészségügy helyzete aggasztja legjobban - derült ki az Ipsos felméréséből.

Jelentősen csökkent az újépítésű lakások ára a kormányzati vészhelyzet kihirdetése után: az első negyedévhez képest áprilisban 12 százalékos árvesztéssel számolhattak a budapesti eladók, míg vidéken ennek pont az ellenkezője történt.

A járvány hatásainak ellenére csökken a cégmegszűnések száma a vendéglátóiparban. A jelenség mögött több összetevő áll - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből.

Az elmúlt időszakban mintegy 40 ezer koronavírustesztet végeztek az Országos Mentőszolgálat munkatársai - mondta a szervezet főigazgatója az m1-en. Csató Gábor elmondta, mintegy 400 ezer kilométert tettek meg munkatársai a járványhelyzet miatt, és kiemelte azt is, általában ők voltak az elsők, akik a betegekkel találkoztak.

Világszerte 3 847 047-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 269 584, a gyógyultaké pedig 1 285 946 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. Csütörtökön reggel még 3 753 112 volt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké száma 263 831, a gyógyultaké pedig 1 245 544. A fertőzés 187 országban van jelen.

Célra tartás, rugalmasság, tartalékolás. Ezek a tulajdonságok kell, hogy jellemezzenek minden költségvetést az ÁSZ elnöke szerint. Domokos László a számvevőszék honlapján megjelent véleményében kifejtette: a gazdasági és társadalmi helytállást az ország így képes költségvetési eszközökkel is megalapozni a váratlan helyzetek esetében is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Májusban közel egyharmadát ledolgozta áprilisi zuhanásának a GKI fogyasztói bizalmi indexe. Áprilisi 38 pontos esését ugyanis májusban több mint 11 pontos javulás követte. Az index így - vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására - az áprilisi -50 pont után az egyébként még mindig rendkívül pesszimista -38,5 pontra emelkedett.

Az egészségügyi vészhelyzet a vásárlási szokásainkat is jelentősen átformálja - mutat rá az EY közel 5000 fő bevonásával készült nemzetközi kutatása. A fogyasztók a jövőben előnyben részesítik a belföldön gyártott termékeket és a társadalmilag hasznos márkák szolgáltatásait, amelyekért akár a jelenleginél is többet hajlandóak fizetni. Az átalakuló igényeket a cégeknek is követniük kell a túléléshez.

A biztosítási szektor egyik legrosszabb rémálma teljesült be 2020-ban a koronavírus elszabadulásával. A Willis Towers Watson elemzőcég 3 ezer biztosítótársasági vezető bevonásával készített jelentésében már 2013-ban megállapította: a szektorra a legextrémebb kockázatot egy világjárvány jelentheti. Az idén kialakuló pandémia váratlanul sújtott le, egyik napról a másikra komoly gazdasági károkat okozott, a nyomában járó recesszió mértékét pedig ma még megbecsülni sem lehet. Arra keresték a választ, hogy mindez milyen következményekkel jár a biztosítási szektorra nézve.

Jelenleg is zajlik az operatív törzs sajtótájékoztatója, Maruzsa Zoltán az érettségiről beszélt, Müller Cecília pedig kijelentette: bizakodásra adnak okot a számok.

A budapesti vállalkozások visszajelzései alapján Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke levélben arra kérte Magyarország Kormányát, hogy a jelenleg társadalmi egyeztetés alatt levő GINOP - 1.2.8-20 pályázatot a VEKOP keretei között tegye elérhetővé a budapesti vállalkozások számára is. A felhívás célja, hogy ellensúlyozza a koronavírus-járvány gazdasági hatásait, és támogassa a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását.

2020. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 2,4%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben. Márciushoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben nőtt, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak. A járműüzemanyagok ára a jelentősen visszaeső olajárak következtében erőteljesen csökkent egy hónap alatt - közölte a KSH.

Húsvét előtt óriási számban mondták le foglalt útjaikat az ügyfelek az utazási irodáknál, azóta kivárást tapasztalnak az utazásszervezők, negyvenezer utas azonban továbbra is élő foglalással rendelkezik. Eközben az utazási irodáknak milliárdos összegeket kellene visszafizetnie a lemondott utak miatt, viszont az a pénz már nincs a szervezőknél. A szakma jogszabálymódosítást szeretne, hogy egy évig felhasználható utalványokat adhassanak.

A nyárra tervezett táborok zöme elmarad, egyelőre úgy tűnik, talán augusztusban tudnak majd gyermekeket fogadni. Várható azonban, hogy ha meg is tudnak szervezni egy-egy tábort, valószínűleg kevesebb gyermeket látnak majd vendégül.

1000 munkavállaló munkaidejét nyirbálhatják meg potenciálisan a Dunaferrnél - szúrta ki a 24.hu

Az OTP-csoport a vártnál rosszabb eredménnyel zárta az első negyedévet, 4 milliárd forint konszolidált adózás utáni veszteséget könyvelt el, szemben az előző negyedév 103 milliárd forintos, és az egy évvel korábbi 73 milliárd forintos negyedéves nyereségével. A jelentős eredményromlást a koronavírus-járvány gazdasági hatása, a kockázati költségek jelentős emelkedése okozta.

Pénteken sem áll meg az élet attól, hogy közeleg a hétvége: a Pénzcentrum segít naprakésznek maradnod. Összegyűjtöttük a legfontosabb híreket, de az aktuális árfolyamokért, időjárásjelentésért, akciókért sem kell külön kattintanod, olvass el mindent egy helyen! 2020. május 8., péntek.

A Kossuth rádión beszél a miniszterelnök.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3178 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 idős krónikus beteg. Ezzel 392 főre emelkedett az elhunytak száma, 865-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. A kormányzati portál szerint az aktív fertőzöttek száma 1921 fő. Az aktív fertőzöttek 62%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 54%-a budapesti vagy Pest megyei. 1132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépen. A Pesti úti idősotthonban 41 főre nőtt az elhunytak száma. Mutatjuk a térképre vitt adatokat.

3178 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 idős krónikus beteg.

Május 4-én hivatalosan is újraindult az egészségügy, másfél hónapos szünet után - ami alatt csak a sürgős és azonnali ellátások voltak engedélyezettek - több fontos területen újraindult az ellátás. Az új eljárásrend értelmében azonban bizonyos vizsgálatokhoz, beavatkozásokhoz negatív COVID19-teszt bemutatása szükséges. Ennek apropóján kíváncsiak voltunk, nőtt-e az érdeklődés a privát szolgáltatóknál a tesztek iránt, valamint hogy mely tesztet keresik inkább a páciensek, a szerológiai vagy a PCR-vizsgálatot? Arra is rákérdeztünk, a magánklinikákon végzett tesztek hány százaléka mutatott pozitív eredményt. Kiderül az is, a magán egészségügyi szolgáltatók mit tapasztalnak, most, hogy módosult az eljárásrend, megrohamozták-e a magán szektort a betegek.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem