21 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 6-án

2020. május 6. 06:47

3111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt újabb 10 krónikus beteg. Ezzel 373 főre emelkedett az elhunytak száma, 759-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1979 fő. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei. Friss hírek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban május 6-án.2020.05.06 21:26Tovább csökkent az aktív koronavírusos betegek száma AusztriábanTovább csökkent az aktív koronavírusos betegek száma Ausztriában; szerdán az egészségügyi minisztérium jelentése szerint 1437 beteget tartottak nyilván. Ausztriában összesen 15684 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 13,639-en időközben meggyógyultak. Az elmúlt 24 órában 20 új beteget diagnosztizáltak, a legtöbbet Alsó-Ausztriában, illetve Bécsben. A betegek közül 418-an szorulnak kórházi kezelésre; az intenzívosztályon kezeltek száma ugyanakkor száz alá csökkent; így már csak 97-en vannak, akiknek súlyos az állapotuk. Ausztriában 608-an estek áldozatául a járványnak, illetve az annak szövődményeként fellépő tüdőgyulladásnak.

2020.05.06 21:26
Megszüntették a szükségállapotot Szerbiában

A szerbiai parlament visszavonta szerdán a március 15-én kihirdetett szükségállapotot, amelyet a koronavírus-járvány miatt vezettek be. Az 52 napig tartó szükségállapot ideje alatt éjszakai és hétvégi kijárási tilalom volt érvényben, a képviselőház döntését követően ez megszűnik, több elővigyázatossági intézkedés azonban érvényben marad. Megnyithattak az üzletek, a bevásárlóközpontok és a vendéglátóhelyek, ám mindenhol kötelező a maszk és a kesztyű viselése, valamint a kétméteres távolság betartása, illetve a létesítmény méretétől függően csak meghatározott számú ember tartózkodhat benn egyszerre. A tömegközlekedés is megindult, de csak minden második ülőhelyet használhatják az utasok, illetve az állóhelyek között is meg kell lennie a két méternek. Az óvodák hétfőtől újra működnek, de arra kérték a szülőket, hogy ha nem elengedhetetlenül szükséges, akkor ne vigyék be a gyerekeket, az iskolák viszont nem nyitnak már ki ebben a tanévben.

2020.05.06 21:11
Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke munkamegbeszélést folytatott szerda délután. A telefonbeszélgetés során szóba került a határvédelem fontossága, a koronavírus elleni védekezés, valamint a járvány világgazdasági következményeinek kezelése - erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Közlése szerint Orbán Viktor és Donald Trump örömmel állapította meg, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatai továbbra is kiválóak. A washingtoni Fehér Ház délutáni tájékoztatása szerint Trump elnök és a magyar miniszterelnök egyetértettek abban, hogy az amerikai és a magyar nép "vágyik arra, hogy biztonságosan megnyithassa közösségeit és visszatérjen dolgozni". A vezetők megvitatták továbbá a fontos kétoldalú és regionális kérdéseket, ideértve a határbiztonságot, a távközlés biztonságát, valamint az ellátási láncok diverzifikálásának és a kritikus infrastruktúra védelmének szükségességét - írták. (MTI)

2020.05.06 21:10
ENSZ: összeomlóban a venezuelai egészségügyi rendszer

A koronavírus-világjárvány újabb csapást jelent a romokban heverő venezuelai egészségügyi rendszernek - közölték szerdán ENSZ-szakértők, akik felszólították az Egyesült Államokat, hogy oldja fel a venezuelai gazdasági válságot súlyosbító szankciókat. "Az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll, számos kórház próbálja fenntartani működését biztos áramellátás vagy vízellátás nélkül" - közölték ENSZ-szakértők. "Kórházak egészségügyi felszerelések, védőfelszerelések és gyógyszerek hiányáról számolnak be. Figyelembe véve a koronavírus-világjárvány súlyos hatását az alacsony jövedelemmel rendelkezőkre még a leggazdagabb országokban is, a helyzet riasztó" - áll a közleményben. Venezuelában valamivel több mint 360 koronavírus-fertőzöttről tájékoztatott a kormány. A koronavírus-fertőzés következtében legalább 10 ember vesztette életét eddig - közölte a Telesur műsorszolgáltató a hatóságokra hivatkozva. A világszervezet szakértői szerint Venezuela számos problémája, például az élelmiszerhiány, a hiperinfláció, a fennakadások az energia- és vízellátásban, valamint a meredeken növekvő munkanélküliség a Venezuelával szembeni kereskedelmi korlátozásokból fakad. Az Egyesült Államoknak különösen a járványhelyzetre tekintettel azonnal fel kellene oldania a szankciókat, amelyek súlyos hatással bírnak a venezuelaiak emberi jogaira - fogalmaztak a közleményben.

Mint arról a Pénzcentrum is beszámolt, a németek elhalasztják a Debrecenbe tervezett BMW-gyár felépítését. Amennyiben a kormánynak nem sikerül beavatkoznia, akkor a döntés miatt csak az elmaradó beruházási teljesítmény kiteheti akár a GDP fél százalékát is, míg a gyár várható üzemteljesítményének elmaradása ugyanekkora veszteséget jelent évről-évre.

2020.05.06 20:14
Iránban növekedési tendenciát mutat a betegség terjedése

Az iráni vezetés aggodalmát fejezte ki szerdán a koronavírus-járvány terjedésének növekedő tendenciája miatt. Az országban az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 100 ezret, újonnan 1680 embert diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírusra. Irán az új koronavírussal leginkább fertőzött ország a közel-keleti térségben. Kianus Dzsahánpur, az egészségügy-minisztérium szóvivője a fertőzések számának növekedését azzal magyarázta, hogy a társadalom egy részének az elmúlt két hétben megváltozott a hozzáállása a koronavírus elleni óvintézkedésekhez. A halálos áldozatok száma immár 6418-ra emelkedett Kianus Dzsahánpur szerint, az elmúlt 24 órában 78 új halálesetet jelentettek. Vasárnap, hétfőn és kedden 47, 74, illetve 63 halálos áldozata volt a járványnak. Továbbra is 2735 embert ápolnak intenzív osztályon - közölte a szóvivő.

A bank által készített elemzői konszenzus szerint az OTP Bank Nyrt. első negyedéves konszolidált korrigált adózott nyeresége az idén 68 milliárd forint lesz, 36 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél és 25 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál - közölte az OTP szerdán.

Világszerte legalább 90 ezer egészségügyi dolgozó kaphatta el eddig a koronavírust, de nem kizárt, hogy valójában ez a szám ennek kétszerese is lehet - figyelmeztetett szerdán a Nővérek Nemzetközi Tanácsa (ICN). A több mint 130, nővéreket tömörítő szervezetből álló szövetség adatai szerint a világon több mint 260 nővér halt bele a koronavírus-fertőzés okozta betegségbe. Az ICN egy hónappal ezelőtt még száz körüli halálesetről adott hírt.

2020.05.06 19:02
Ismét emelkedett a halottak száma Olaszországban

Több mint háromszázzal emelkedett ismét a járvány halálos áldozatainak egy nap alatti száma Olaszországban, és így elérte a 29 684-t - közölte szerda este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt viszont majdnem hétezerrel csökkent. A halottak száma 369-cel emelkedett az egy nappal ezelőtti 236-hoz képest. Az aktív fertőzöttek száma 6939-cel csökkent az egy napja mért valamivel több mint 1500-hoz képest. A jelenleg regisztrált betegek száma 91 528-nak felel meg, ebből több mint 31 ezren Lombardiában vannak, több mint 14 ezren Piemontban, több mint 8 ezren Venetóban. A legkevesebb aktív beteget 171-t Umbriában tartják számon, valamint 127-t Valle d'Aostában.

2020.05.06 18:56
Dánia még nem tervezi határai megnyitását

Dánia még nem is tervezi, hogy feloldja a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzárát az idegenforgalom számára. "A jelenlegi helyzetben turistáknak nem szabad Dániába érkezniük, mert magukkal hurcolhatják a koronavírust" - mondta Nick Haekkerup igazságügyminiszter szerdán a dán parlamentben egy kérdésre válaszolva. Megjegyezte, hogy több város polgármestere kérte a dán-német határ megnyitását az idegenforgalom előtt, és - mint mondta - a szükségesnél tovább nem fogják zárva tartani a határátkelőket. A skandináv ország március közepén "zárkózott be" a koronavírus-járvány miatt.

2020.05.06 18:55
Görögország júliustól megnyílik a turisták előtt

A görög kormány tudatta, hogy még nem dolgozták ki teljesen a turizmus újraindításának részleteit, de május 15-ig elkészülnek vele, egyebek közt az egészségügyileg biztonságos utazás körülményeit szabályozókkal, továbbá szektor pénzügyi támogatásának mikéntjével. Az idegenforgalom adja Görögország hazai össztermékének 30 százalékát. A szállodák, éttermek, utazási irodák egyharmada csődtől tart a járvány miatt. Eddig 45 ezer munkahely szűnt meg a szektorban a ragály miatt.

2020.05.06 18:54
Újabb lazításokat és új védekezési rendszert vezetnek be Németországban

Tovább lazítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat Németországban, és a járványkitörések helyi elfojtását szolgáló új védekezési rendszert vezetnek be a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdai megállapodása szerint. Az alapvető fertőzéshigiéniai szabályokat továbbra is be kell tartani minden helyzetben, de ismét szervezhetnek közös programot különböző háztartásban élő emberek, és megnyithat valamennyi üzlet. Május második felében a labdarúgó Bundesliga első osztályában is újraindulhat a bajnokság, és a tartományi kormányok a helyi adottságoknak megfelelő ütemben újraindíthatják a vendéglátást és az idegenforgalmat. Azonban ha egy járásban vagy városban százezer lakosonként 50 fölé emelkedik az utóbbi hét napon regisztrált fertőzöttek száma, ismét korlátozásokat kell bevezetni az adott területen, és csak akkor lehet újra lazítani, ha hét napon keresztül a határérték alatt marad az új fertőzöttek száma. Így a lazítások mellett egy "vészhelyzeti mechanizmust" is bevezetnek, amelynek révén nem az egész országot kell lezárni, ha valahol felerősödik a járvány - emelte ki Angela Merkel kancellár a tanácskozás után. Hozzátette, hogy a járványlassító intézkedések sikere révén a csaknem 400 járás és város közül csak egyben haladja meg az 50-es határértéket a százezer lakosra jutó heti új fertőzöttek száma. (MTI)

2020.05.06 18:53
Moszkvában jövő héten az összes ipari üzemet újraindítják

Moszkvában keddtől újraindul minden ipari és építőipari vállalat, a járványügyi előírások szigorú betartása mellett - jelentette be Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével megtartott videókonferencián. Szobjanyin hozzátette ugyanakkor, hogy a kötelező karantén előírásain a főváros annak ellenére sem enyhít, hogy a moszkvai kórházakban kezelt Covid-19-betegek száma immár két hete nem emelkedik. Putyin támogatásáról biztosította a fővárosi polgármester által ismertetett elképzelést.

2020.05.06 18:52
Egekben a brit halálos áldozatok száma

A szerdán ismertetett legfrissebb adatok szerint meghaladta a 30 ezret az új koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

2020.05.06 18:51
Mike Pompeo ismét Kínát teszi felelőssé a járványért

Ismét Kínát tette felelőssé a koronavírus-járvány elterjedéséért Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán újságíróknak nyilatkozva. Az amerikai diplomácia irányítója szerint Kína megelőzhette volna százezrek halálát és megtakaríthatta volna a gazdaság hanyatlását világszerte, ha időben jelzi a vírus terjedését és átláthatóan nyilatkozik meg a járvány ügyében. Pompeo ugyanakkor újságírói kérdésre is tartózkodott attól, hogy megismételje vasárnapi interjújának azon állítását, mely szerint Washingtonnak "jelentős számú bizonyíték" áll rendelkezésére arról, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból szabadult ki. A miniszter csupán azt ismételte meg, hogy Peking tudott a vírus terjedéséről és megakadályozhatta volna a világjárvány kirobbanását. "Volt választási lehetőségük, de úgy döntöttek, hogy elfedik a járvány vuhani kirobbanását" - fogalmazott.

2020.05.06 18:50
Lengyelországban egy súlyosan vírusbeteg kismama gyógyult fel vérplazma segítségével

A lengyelországi Sziléziai vajdaság egyik járványkórházában egy kismama felépült a Covid-19 betegség súlyos formájából, mégpedig egy meggyógyult betegtől nyert vérplazma segítségével - közölte szerdán a lengyel sajtó. A Covid-19-ben szenvedő, terhes asszonyt április végén szállították a sziléziai Kedzierzyn-Kozle városban létesített járványkórházba. Mivel betegsége egyre súlyosabbá vált, az orvosok császármetszésről döntöttek, a kisbaba koraszülött volt, de egészséges. A betegség további súlyosbodása miatt lélegeztetőgépre rákapcsolt kismamánál az orvosok múlt szerdán vérplazmát alkalmaztak. Ezt követően két napon belül a nő állapota "radikálisan javult", jelenleg már tünetmentes, feltehetően a jövő héten hazaengedik - közölte a kórház igazgatóhelyettese.

Több vidéki településen a héten újranyitnak a piacok és vásárok, helyenként változik a 65 éven felüliek számára meghatározott vásárlási idő. Az arc eltakarása mindenki számára kötelező.

Arra kéri a Szakszervezetek Akciószövetsége a kormányt, hogy kötelezően vezesse be és biztosítsa a 400 ezer forintos cafeteriát a közszférában és a szociális ágazatban dolgozóknak, pedagógusoknak, valamint adjon célzott támogatást az önkormányzatoknak, hogy az önkormányzati dolgozók cafeteriakerete is 400 ezer forint legyen.

2020.05.06 17:09
Újabb lazításokat és új védekezési rendszert vezetnek be Németországban

Tovább lazítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat Németországban és a járványkitörések helyi elfojtását szolgáló új védekezési rendszert vezetnek be a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdai megállapodása szerint. Az alapvető fertőzéshigiéniai szabályokat továbbra is be kell tartani minden helyzetben, de ismét szervezhetnek közös programot különböző háztartásban élő emberek és megnyithat valamennyi üzlet. Május második felében a Bundesliga első osztályában is újraindulhat a bajnokság, és a tartományi kormányok a helyi adottságoknak megfelelő ütemben újraindíthatják a vendéglátást és az idegenforgalmat. Azonban ha egy járásban vagy városban százezer lakosonként 50 fölé emelkedik az utóbbi hét napon regisztrált fertőzöttek száma, ismét korlátozásokat kell bevezetni az adott területen. Így a lazítások mellett egy "vészhelyzeti mechanizmust" is bevezetnek, amelynek révén nem az egész országot kell lezárni, ha valahol felerősödik a járvány - emelte ki Angela Merkel kancellár a tanácskozás után. Hozzátette, hogy a járványlassító intézkedések sikere révén a csaknem 400 járás és város közül csak egyben haladja meg az 50-es határértéket az új fertőzöttek száma.

A szabad források felmérésével és a program gazdaságvédelmi szempontú újratervezésével, továbbá a gyengébb forintárfolyammal átszámolva összesen 420 milliárd forintnyi pályázati forrást szabadított fel a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból, amelyeket koronavírus miatti gazdaságvédelmi intézkedésekre fordít - jelezte a mai kormánydöntés kapcsán Varga Mihály. A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint ennek legnagyobb részét, 200 milliárd forintot a magyar Kurzarbeit támogatásra fordítják, de szintén jelentős lesz egy 110 milliárdos keretösszegű, 0%-os forgóeszköz hitel is.

Áprilisban az e-matrica rendszerben közlekedő személygépjárművek forgalma a felére, az e-útdíj rendszert használó tehergépjárműveké pedig ötödével esett vissza a múlt év azonos időszakáhozképest - derül ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) Pénzcentrum számára megküldött adataiból.

Eltérően vélekednek a kiskereskedelem idei kilátásairól hazai elemzők a márciusi adatok alapján, de abban egyetértenek, hogy májustól már élénkülhet a forgalom, az éves forgalom pedig a tavalyi körül lehet.

A koronavírus-járvány rengeteg új kérdést vetett fel az életünkben. Különösen nehéz helyzetben vannak a kisgyermekes szülők, hiszen nem csak a világjárványtól kell megvédeniük gyermekeiket, de a gazdasági sokkhatásról sem könnyű a gyermekeinkkel beszélgetni. Egy friss felmérés alapján azonban kritikus fontossággal bírhatnak ezek a beszélgetések a gyerekek felnőttkorában.

Május 1-jén indult el a négy orvosképző egyetem részvételével az az átfogó koronavírus-szűrővizsgálat, amelynek célja, hogy pontos képet adjon a járvány hazai helyzetéről. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádiónak elmondta, hogy a nyáron két nyugodt hónapra számít. Hozzátette, hogy bár ősszel lehet a járványnak egy második hulláma, az semmiképp nem lepheti meg az országot.

2020.05.06 15:38
Mintegy négyszáz olasz maffiavezért engedtek ki a börtönből a járvány miatt

A koronavírusjárvány miatt házi őrizetbe helyezett bűnözők azonnali újrabörtönzését sürgette Olaszországban Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter, miután a sajtóban szerdán megjelent a cellájából elengedett 376 maffiavezér névsora. A dél-olaszországi bűnszervezetek hírhedt alakjai töltötték a karantén időszakát saját otthonukban a rájuk kiszabott szigorú börtönbüntetés helyett. A La Repubblica című baloldali napilap megszerezte az utóbbi másfél hónapban házi őrizetbe helyezettek eddig nem nyilvános névsorát, amelyben a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi camorra és a calabriai 'ndrangheta szervezetének vezérei is szerepelnek, valamint az olaszországi kábítószerpiac főnökei. Az igazságügyi tárca március elején, az összes olaszországi börtönt érintő lázadásokat követően engedélyezte a túlzsúfolt büntetésvégrehajtási intézetek részleges kiürítését. Egészségügyi óvintézkedésre hivatkozva elsősorban a beteg rabokat helyezték házi őrizetbe, közéjük került be 376 maffiózó is.

2020.05.06 15:37
Spanyolországban ismét nagyobb mértékben emelkedett a halottak száma

Spanyolországban 244 halottat követelt a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzés az elmúlt egy nap során, 59-cel többet, mint 24 órával korábban - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium szerdai jelentéséből. A halottak száma három nap után először emelkedett ismét kétszáz fölé, ám az egészségügyi hatóságok szakemberei szerint ez nem jelenti az, hogy a járvány csökkenő tendenciája megfordult volna. A dél-európai országban már 25 857 ember hunyt el a járvány során. A fertőzésből 126 002-en épültek fel, hétfő óta minden nap kétezer felett volt az újabb gyógyult esetek száma. (MTI)

2020.05.06 15:35
Szlovéniában az országos szerológiai vizsgálat szerint 2-4 százalékos a fertőzöttség

A vírussal szemben termelt ellenanyagot kimutató országos szerológiai tesztek eredménye szerint 2-4 százalékot tesz ki a koronavírussal megfertőződöttek valós aránya Szlovéniában - derült ki az ottani válságkabinet szerdai sajtótájékoztatóján. Mario Poljak, a vizsgálatot vezető Mikrobiológiai és Immunológiai Intézet kutatója elmondta: a reprezentatív teszteredmények alapján készült tanulmány készítői 1368 - különböző korú és más-más régiókból származó - személyt vizsgáltak. Közülük 41 vérmintájában találtak antitestet, kettőjüknek pedig pozitív lett a Covid-19-tesztje. Ez azt jelenti, hogy országos szinten 42 ezer és 82 ezer közé tehető a koronavírus-fertőzésen átesett szlovén állampolgárok száma, ami több a vártnál, ugyanakkor viszonylag alacsony átfertőzöttséget mutat - hangsúlyozta a kutató. Hozzátette: a vizsgált személyeket hat hónapig megfigyelés alatt tartják, októberben újra tesztelik őket, a köztes eredmények pedig hozzásegítik a közegészségügyi hatóságokat ahhoz, hogy alapvető adatokhoz jussanak, ha esetleg lesz második hullám.

2020.05.06 15:33
Johnson: napi 200 ezer szűrés a következő cél

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a hónap végéig 200 ezerre kell növelni a koronavírus-szűrések napi számát Nagy-Britanniában. Johnson maga is átesett a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségen, egy hétig kórházban volt és három napig intenzív kezelésre is szorult. A konzervatív párti kormányfő március végén kezdődött betegsége óta most először vett részt a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi vitájában, és kijelentette: a kormány célkitűzése az, hogy május végére naponta 200 ezer koronavírus-szűrést végezzenek el az országban, és utána "még feljebb kell menni".

2020.05.06 15:32
Több mint 20 millióval csökkent a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban áprilisban

Rekordszámban, több mint 20 millióval csökkent az amerikai magánszektorban a foglalkoztatás áprilisban. Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán azt közölte, hogy az Egyesült Államokban áprilisban 20 millió 236 ezerrel csökkent a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. Piaci elemzők némileg szerényebb, 20 millió 50 ezres csökkenést vártak. A márciusra vonatkozó adatot 27 ezres csökkenésről 149 ezres esésre korrigálta az ADP a felülvizsgálat után.

A vírusveszély miatt otthonról online dolgozó több munkavállaló és az alacsony betéti kamatok miatt aktívabbá válhatnak az engedély nélküli internetes befektetési - sokszor piramisjátékot folytató - szolgáltatók. A gyors, extrém magas és kockázatmentes hozamot, a munka nélkül bárkinek elérhető passzív jövedelmet vagy éppen a tőzsde titkait kínáló ajánlatok, agresszív reklámok, készpénzes ügyletek gyanúsak, súlyos kárt okozhatnak a nem kellően körültekintő befektetőknek. Az MNB az idei első negyedévben közel egy milliárd forintnyi bírságot szabott ki jogosulatlan szolgáltatókra, és szorította ki azokat a pénzügyi piacokról.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a BMW elhalasztja a debreceni gyár bővítését. A döntéssel kapcsolatban nemrég megszólalt a magyar külügyminiszter - hívt fel a Pénzcentrum figyelmét a Külügyminisztérium.

Egy mutálódott és az eredeti, Kínából származó vírusnál sokkal fertőzőbb törzs terjed az Egyesült Államokban - írja egy friss kutatásra hivatkozva a CNBC.

Rekordmértékben visszaesett a kiskereskedelmi forgalom márciusban az euróövezetben és az Európai Unióban az előző havihoz képest az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése szerint. Éves bázison Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom márciusban.

2020.05.06 14:33
A franciák átlagosan 2,5 kilót híztak a karantén idején

A franciák többsége, mintegy 57 százalékuk átlagosan 2,5 kilót szedett fel a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén március 17-i kezdete óta - derül ki az Ifop-közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet a Darwin Nutrition internetes oldal tett közzé szerdán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Felgyorsultak a digitális fejlesztések a pénzügyi szektorban a koronavírus hatására a pénzintézetek informatikáért felelős vezetői szerint, akik a Portfolió első online pénzügyi és vállalati IT konferenciáján szerdán a további innovációhoz szükséges jogszabályváltozásokat sürgettek.

Soha még nem tapasztalt mértékben esett vissza áprilisban az euróövezti gazdasági teljesítmény a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

2020.05.06 13:43
Augusztusban rendezik meg a Paloznaki Jazzpikniket

Augusztus 20. és 22. között rendezik meg a Paloznaki Jazzpikniket a Balaton-felvidéken. Az eddig bejelentett fellépőkkel a szervezők folyamatosan egyeztetnek, hogy az eredeti programhoz igazodva tarthassák meg a Jazzpikniket az új időpontban is. Az MF Robots már visszaigazolta az augusztus 22-i fellépését, a további, eddig bejelentett - Caro Emerald, Level42, JP Cooper és Candy Dulfer - és még nem publikált fellépőkkel is folynak a tárgyalások. A szervezők folyamatosan tájékoztatják a közönséget közösségi oldalaikon - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel. A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét arra is, hogy a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos a szállások időben való lefoglalása.

2020.05.06 13:35
Szlovákiában mérséklődik a járvány terjedése, újabb korlátozásokat oldottak fel

Több hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az új típusú koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma, ezért a kormány szerda reggeltől egyidejűleg léptette érvénybe a kéthetes ciklusokban tervezett enyhítések második és harmadik fázisát. Míg két héttel ezelőtt - az első szakaszban - a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg, szerdától a nagyobb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások, a kisebb bevásárlóközpontok, a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, illetve a kültéri turistalátványosságok indíthatták újra működésüket, engedélyezték az istentiszteleteket, és kinyithattak a múzeumok és galériák, illetve az éttermek és bárok teraszai is.

2020.05.06 13:27
Húszezerhez közelít a fertőzöttek száma Fehéroroszországban

Egy nap leforgása alatt 905-tel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Fehéroroszországban, velük együtt eddig 19 225 ember kapta el a vírust - közölte szerdán az egészségügyi minisztérium. Előző napon valamivel kisebb, 861 fős volt a növekmény. A tárca közleménye szerint a fertőzések száma 8,7 százaléka az elvégzett tesztek számának. Fehéroroszországban eddig 112, krónikus betegségben szenvedő fertőzött halt meg. A gyógyultak száma 4388. Az országban nem vezettek be országos karantént, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése ellenére április 20-án megkezdődött a tanítás az iskolákban, öt napra rá pedig munkaszombatot tartottak, és folynak az előkészületek a győzelem napi felvonulásra. A WHO szakértői kitartóan kérték a fehérorosz hatóságoktól, hogy szigorítsák meg a közösségi távolságtartás előírásait, mondják le a tömegrendezvényeket, és tiltsák be a nagyobb gyülekezéseket. Április végén az Európai Unió kikötötte, hogy csak akkor folyósít Minszknek 60 millió eurós segélyt a járvány megfékezésére, ha érvényt szerez a WHO ajánlásainak.

2020.05.06 13:25
A balti országok május 15-től megnyitják határaikat egymás állampolgárai előtt

A balti országok május 15-től megnyitják határaikat egymás állampolgárai előtt - jelentette be szerdán Krisjanis Karins lett kormányfő. A politikus erről a Twitter közösségi oldalán számolt be. Közlése szerint a Jüri Ratas észt és Saulius Skvernelis litván kollégájával folytatott videokonferencián megállapodtak arról, hogy május közepétől megnyitják határaikat, amelyen át állampolgáraik szabadon közlekedhetnek. A más országokból érkezőkre viszont 14 napos önelszigetelés vonatkozik.

2020.05.06 13:24
Bulgáriában nőtt a fertőzöttek és a halottak száma

Hatvankilenccel nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma egy nap leforgása alatt Bulgáriában, a járvány által kevésbé sújtott európai országban, ahol eddig 1758-an kapták el a vírust, közülük 191-en egészségügyi dolgozók - közölte szerdán Dimo Dimov, a járvány elleni küzdelmet irányító operatív törzs titkára. Eddig 80 ember halt meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben, közülük hárman az elmúlt 24 órában, és 360 beteg meggyógyult. Dimov szerint 316 embert szorul kórházi kezelésre, közülük 37-et intenzív osztályon ápolnak. Bulgária 27 megyéje közül 12-ben terjed a vírus, de a hatóságoknak eddig sikerült azonosítaniuk a gócpontokat, és megfékezniük a vírus elszabadulását, ami Dimov szerint derűlátásra ad okot.

A következő hónapok több tízezerre tehető hagyatéki ügyének jelentős része személyes megjelenés nélkül is lezárható, így az örökösöknek nem kell megvárniuk a koronavírus-járvány elmúltát, hogy hozzájussanak a hagyatékhoz - közölte Magyar Országos Közjegyzői Kamara.

Rengetegen veszítették el az állásukat az elmúlt hetekben, ezt kihasználva viszonylag hamar megszaporodtak az otthoni és távmunkát hirdető pénzkereseti lehetőségek. Ám ezekkel jobb óvatosnak lenni. Aki komolyan gondolja, és tényleg dolgozni szeretne, az válasszon inkább biztonságos felületeket, és semmiképp se fizessen előre!

A járványügyi veszélyhelyzet okozta nehézségek még közelebb hozzák egymáshoz a családtagokat - derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából, amelynek részleteit szerdán közölték.

A kialakult járványügyi veszélyhelyzet és a fokozatosan bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak - derült ki a KSH legfrissebb gyorjelentéséből.

2020.05.06 12:10
Újabb donoroktól vettek vérplazmát súlyos koronavírus-betegek gyógyításához

Újabb donoroktól vettek vérplazmát, amely súlyos állapotú koronavírus-betegek gyógyítására alkalmas - mondta Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese szerdán az MTI-nek. A módszer lényege, hogy a koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazmája ellenanyagot tartalmaz, amely a súlyos betegeknek beadva jelentősen segítheti a gyógyulást. Első lépésben vizsgálni kell, hogy a donor vérplazmája tartalmaz-e gyógyításra alkalmas ellenanyagot, mert az eddigi tapasztalatok szerint ez körülbelül a gyógyultak tizedénél figyelhető meg. Amennyiben a vérplazma alkalmas a gyógyításra, akkor második lépésben leveszik a vérplazmát - ismertette a szakember.

2020.05.06 12:06
Oroszország csaknem utolérte a német és a francia adatokat az igazolt fertőzések terén

Oroszországban az elmúlt nap alatt 10 559-cel 165 929-re nőtt az igazolt fertőzések száma, így ebben a mutatóban, az abszolút számokat tekintve, csaknem utolérte Franciaországot (170 694) és Németországot (167 007) a szerdán nyilvánosságra hivatalos hozott adatok szerint. Ez Oroszországban 6,8 százalékos napi növekményt jelent, az új esetek 40,9 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 86-tal 1537-re, a gyógyulásoké 1462-vel 21 327-re emelkedett. Moszkvában 5858-cal 85 973-ra nőtt a fertőzések száma (+7,3%). A halottak száma 50-nel 866-ra, a gyógyultaké pedig 588-cal 8458-ra nőtt. Az országban eddig csaknem 4,6 millió, az elmúlt nap alatt pedig mintegy 173 ezer tesztet végeztek el. Moszkvában a szűrések száma a járvány kezdete óta meghaladta az 1 milliót, és naponta több, mint 40 ezerrel növekszik.

Ma is megtartotta szokásos napi tájékoztatóját az Operatív Törzs. Elárulták, két napja csökken az aktív fertőzöttek száma, viszont továbbra is indokolt a külön budapesti és pesti szigor.

Idén 7%-kal eshet vissza a magyar gazdaság, majd 2021-ben 6%-os visszapattanás jöhet - olvasható az Európai Bizottság szerdán megjelent prognózisában. Vagyis a testület sokkal mélyebb recessziót vár, mint a magyar kormány, emellett szerintük még a 3,8%-os költségvetési hiánycél is túlzottan optimista, az 5%-ot is meghaladhatja a deficit.

Alig 5 nap alatt több mint 5500 hallgató igényelte a teljesen kamatmentes Diákhitel Pluszt. A legtöbb diák a maximális, félmillió forintos összeget kérték

A BMW takarékossági okokból a beruházási költségek csökkentéséről döntött, így több beruházását is felfüggeszti. Az ilyen jellegű költségeket a tavalyi 5,7 milliárd euróról kevesebb mint 4 milliárd euróra csökkentik 2020-ban - mondta Nicolas Peter pénzügyi igazgató szerdán a cég sajtótájékoztatóján. Az egyik ilyen projekt, amit példaként felhozott az igazgató, a debreceni üzem építése.

2020.05.06 10:58
Nincs fertőzésgyanús a nagyhegyesi idősotthonban

Sem a gondozottak, sem a gondozók között nincs fertőzésgyanús a nagyhegyesi idősek házában - közölte az intézmény vezetője az MTI-vel szerdán azt követően, hogy a kormányhivatal szakemberei egészségügyi ellenőrzést tartottak az intézményben. Szabó Zsuzsanna tájékoztatása szerint 45 idős emberről 15 közalkalmazott gondoskodik az önkormányzati fenntartású bentlakásos otthonban, védőfelszerelésből nincs hiány, megfelelő mennyiségű szájmaszk és fertőtlenítőszer folyamatosan biztosított számukra. Szerződött háziorvosuk heti négy órában látja el a gondozottakat, akiknek a testhőmérsékletét naponta kétszer mérik - tette hozzá az intézményvezető, megjegyezve, hogy dolgozóik is csak hőmérőzés után állhatnak munkába, léphetnek be az épületbe. A Magyar Honvédség szakemberei április végén az idősotthon épületét és környezetét is fertőtlenítették - közölte Szabó Zsuzsanna.

2020 áprilisában csupán 1442 cégalapítás került közzétételre Magyarországon, ami 42 százalékos visszaesés a márciusi adatokhoz képest.

Az előző negyedévhez képest romlottak a lakáspiaci cégek várakozásai - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplat Nyrt. közös, áprilisi felméréséből. A kilátásokat összesítő lakáspiaci index értéke országosan mínusz 8,6, a fővárosban mínusz 8; mindkettő 2015-ben volt csak alacsonyabb a mostaninál.

Az idei GDP több, mint 4,5 százalékát teszi ki a koronavírus-járvány hazai mentőcsomagja, derül ki a kedden megjelent konvergencia programból. A program részletes táblázataiból azt is megtudhatjuk, hogy a történelmi mentőcsomag fele még a mai napig kidolgozás alatt áll, így vélhetően a közeljövőben újabb bejelentések érkeznek.

A svájci UBS bank elemzése szerint márciusban 68 százalékkal estek vissza az idegenforgalmi költések Európában a koronavírus miatt, de ugyanez az arány Olaszországban például 96 százalék volt. A szakmabeliek arról beszélnek, hogy Magyarországon a turizmus gyakorlatilag megszűnt, és a legjobb esetben is csak nyár végén kezd majd éledezni. Bár megoldási javaslatok már vannak a fogadó országok részéről, az is erősen kétséges, hogy mennyire juthatnak el idén nyáron a magyar turisták a kedvenc külföldi helyeikre, például Horvátországba, Olaszországba vagy Görögországba.

Emberéletek százait, ezreit mentheti meg egy új megközelítést alkalmazó magyar találmány a koronavírustól. Baranyi Lajos, az Amerikában élő magyar kutató most számolt be világszenzációnak számító szabadalmáról, amely képes meggátolni a vírusfertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos tüdőgyulladást.

Az új koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a baranyai Építőipari Technológiai Klaszter és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara felmérte az ágazat problémáit és javaslatcsomagot dolgozott ki a nehézségek kezelésére - írja a HelloVidék.

2020.05.06 07:40
Észtországban május közepén újranyithatnak az iskolák

Észtországban május 15-től szigorú egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újranyithatnak a koronavírus járványa miatt március közepén bezáratott iskolák - közölte kedden este a kormányfői hivatal Tallinnban. A tájékoztatás szerint a korlátozások feloldása az általános iskolákra, szakközépiskolákra, gimnáziumokra, egyetemekre és egyéb oktatási intézményekre érvényes.

2020.05.06 07:37
Peruban 50 ezer fölé nőtt a fertőzöttek száma

Peruban 50 ezer fölé nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma - közölte Martín Vizcarra perui elnök kedden. Peruban a latin-amerikai országok közül Brazíliát követően a második legmagasabb az esetek száma. Brazíliában 110 156 fertőzöttet azonosítottak eddig, akik közül 7485-en elhunytak. Vizcarra szerint a Peruban regisztrált fertőzöttek száma a hétfői 47 372-ről kedden 51 189-re emelkedett. Közülük 5509-en vannak kórházban, ideértve 709 intenzívosztályon lévő pácienst. Eddig 1444 ember halt meg a kórtól az andoki országban.

2020.05.06 07:36
Rekord magas az elhunytak számának napi növekedése Brazíliában

Rekordot döntött 600 új elhunyttal a koronavírus-járvány halálos áldozatai számának napi növekedése kedden Brazíliában. A legutóbbi szomorú rekordot 474 halálozással április 28-án jegyezték fel Brazíliában. Az egészségügyi tárca legfrissebb közlése szerint eddig 7921-en hunytak el a kórban és hétfő óta 6935 új fertőzöttet azonosítottak, így számuk 114 715-re emelkedett. A fertőzöttek száma 6,4 százalékkal, a halottaké pedig 8,2 százalékkal növekedett. Szakértők szerint az adatok azt jelzik, hogy a latin-amerikai országok közül a járvány által leginkább sújtott Brazília még mindig a kór elleni küzdelem sűrűjében tart, s bár két nagyvárosban karantén bevezetéséről döntöttek, más térségekben a hatóságok a korlátozások feloldásáról határoztak.

2020.05.06 07:31
Így fest most a fertőzöttek száma a világon - élő

Mint arról ma reggel beszámoltunk, 3111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt újabb 10 krónikus beteg. Ezzel 373 főre emelkedett az elhunytak száma, 759-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. A statisztikák szerint az aktív fertőzöttek száma 1979 fő. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - olvasható a kormányzati tájékoztatási honlapon.

Áprilisban majdhogynem nulla megrendelés futott be az autókerskedőkhöz, a forgalomba helyezési adatok csak a korábban megvásárolt autókat mutatják be, így azokból csak részben lehet következtetéseket levonni - mondta a Pénzcentrumnak Gablini Gábor. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke kifejtette, nagyon hosszú folyamat lesz, mire minden visszaáll a válság előtti állapotba.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem