12 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 26-án

2020. május 26. 07:30

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.26 17:59Rengeteg magyar kényszerül most értékei elzálogosítására: ez az utolsó esélyükEgy májusi, 15 ezer ügyfél válaszát elemző kutatása átfogó képet ad arról, hogyan befolyásolta az átlagos magyar háztartások pénzügyi helyzetét a koronavírus járvány és az azzal járó gazdasági bizonytalanság.

Mi van akkor, ha az eddig jól bevált irodánk már nem felel meg az “új világ támasztotta követelményeknek? Épületek ezrei panganak az ürességtől, mióta a kollégák nagy része távmunkára kényszerült. A kialakult helyzet ráébresztette a cégeket arra, hogy bár a home office alkalmas lehet arra, hogy irodabérleti költségeiket és tereik méretét csökkentsék, viszont minőségben, designban és szolgáltatási portfólióban nem feltétlenül kívánnak alább adni. De mi lehet a megoldás? Hogyan alakulnak át az irodák és lesznek elégedettek az alkalmazottak?

Ahhoz kétség sem fér, hogy egyes iparágak rendkívül sok ultratehetős embert termelnek ki magukból, míg mások kevésbé vagy egyáltalán nem képesek erre. Így például kerülnek ki milliárdosok az élelmiszer- és italágazatból is, de azért jóval több embert tesz szupergazdaggá az ingatlanbiznisz. Ez azonban még messze nem a jéghegy csúcsa: négyből majdnem 1 ember a világon - azok közül, akiknek 1,6 milliárd forint fölött van a vagyona - ugyanis a banki/pénzügyi világból kerül ki. Mutatjuk a teljes listát!

A közterületi parkolás ingyenessége július elsejéig tart.

A 2021-es költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése a járványügyi készültség fenntartásával - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentben kedden, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét.

Éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára - erősítette meg újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Kolozsváron, a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szombaton újra megnyitotta kapuit a szentendrei Skanzen, a részlegesen látogatható szabadtéri múzeumnak 800-1000 látogatója volt a két nap alatt - mondta el Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a Kossuth Rádió reggeli műsorában kedden.

Ma benyújtásra kerül az a törvényjavaslat, amellyel az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy szüntesse meg veszélyhelyzetet.

Nem korlátozzák már a járványra vonatkozó rendelkezések a zeneszolgáltatást - Budapest kivételével - a vendéglátó üzletekben és a szálláshelyek vendéglátó helyiségeinek területén. Ezt erősítette meg dr. Gyimesi Lászlónak, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) alelnökének írt válaszlevelében a Miniszterelnökség.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintje.

Tavaly közel ugyanannyi időt töltöttek többnapos belföldi utakon a magyarok, mint külföldin. Idén a járványhelyzet miatt még többen dönthetnek úgy, hogy inkább itthon nyaralnak, még ha az országhatárok fokozatosan meg is nyílnak a szabadidős utazók előtt. Számos esetben ezekre az utakra is érdemes biztosítást kötni.

Több mint 2 millió liter fertőtlenítőszert szállított ki a Mol a kéz- és felületfertőtlenítő termékekből kórházakba, állami és önkormányzati intézményeknek, közszolgáltató cégeknek, rend- és honvédelmi szerveknek, amióta március végén a gyártásba fogott, múlt héten a nagykereskedelmi partnerek kiszolgálását is elkezdte. Mintegy 600 ügyfélhez jutott el a fertőtlenítőszer. - közölte a cég kedden az MTI-vel.

A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe, ami 125 ezer munkavállalónak jelent többletbért - közölte az innovációs és technológiai miniszter kedden Kecskeméten.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter azt javasolja, hogy az Európai Unió tagállamai egyidejűleg nyissák meg határaikat annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások után az idegenforgalom egyszerre indulhasson újra.

Felkerült a parlament honlapjára a 2021. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat kedd délelőtt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A világban 5 millió 495 ezer 61-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 346 232, a gyógyultaké pedig 2 millió 231 ezer 738 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint.

A WHO vészhelyzeti igazgatója egy online megbeszélésen arról beszélt, a világ még mindig csak a járvány első hullámának közepén jár.

Nem csoda, ha jelen helyzetben sorozatos kérdések merülnek fel arról, hogy a járványhelyzetben hová és hogyan lehet utazni, ugyanis nincs európai álláspont erről: könnyen előfordulhat, hogy menetrend szerinti légi járattal, simán beutazhatunk egy országba, de odaérve kéthetes kötelező karantén vár ránk. Az Európai Bizottság május 13-án tett közzé iránymutatásokat és ajánlásokat arról, hogy a tagállamok - a szükséges biztonsági és elővigyázatossági intézkedések mellett - fokozatosan feloldják az utazási korlátozásokat. Az mégis jellemzőbb, hogy a tagországok kétoldalú megállapodásokat kötnek egymással a határok átjárhatóságának feltételeiről.

A késedelmes fizetések miatt 250-280 milliárdra emelkedhet év végére a lánctartozások összege az építőiparban. Az építőipar lassulását elsőként a segédmunkások érezhetik meg, akikre egyre kevesebb az igény.

2020.05.26 09:52
A dél-koreaiak csak maszkban használhatják a tömegközlekedést és a taxikat

A dél-koreaiak keddtől csak maszkban használhatják a tömegközlekedést és a taxikat a szöuli kormány koronavírus miatt hozott új óvintézkedése értelmében. Aki nem visel maszkot, azt ki is zárhatják a szolgáltatásból. Dél-Koreában nincs külön jogszabály, amely a maszkot nem hordó utasokra vonatkozna, de a kormány ideiglenesen enyhített egy törvényen, amely megtiltja a sofőröknek a fuvar megtagadását. 

 A fővárosi utazók többsége már az első nap eleget tett a szabályozásnak, és csak a megállókban szabadultak meg néhányan a védőeszköztől, hogy könnyebben kapjanak levegőt. Egy buszsofőr elmondta, hogy az emberek többsége magától is hordott maszkot a közlekedési eszközökön, és neki eddig senkit sem kellett figyelmeztetnie. A taxiknál is hasonló a helyzet. Egy rendszeres taxizó rámutatott, hogy az elmúlt hónapokban az autók sofőrjeinek többsége feltette a maszkot. A kormányzati óvintézkedésre azért volt szükség, mert növekedett a szöuli éjszakai szórakozóhelyeken megfertőződött emberek száma. Az egyik klubhoz több mint 200 új eset köthető, köztük egy taxisofőr. Vasárnapi adatok szerint 12 taxisofőr és 9 buszvezető fertőződött meg. Dél-Koreában 11 225 fertőzöttje és 269 halálos áldozata van a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

A koronavírussal berobbanásával az elmúlt időszak magas ingatlanárai váratlanul visszaestek: vajon milyen hatással lesz a kecskeméti ingatlanpiacra a kialakult helyzet? - a HellóVidék cikke keresi a választ.

499 főre emelkedett az elhunytak száma, 1836-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1436 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 49 százaléka budapesti. 436 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3771 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg. Ezzel 499 főre emelkedett az elhunytak száma, 1836-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

A kezdeti sokk után magukhoz tértek a kiszállításra is vállalkozó boltláncok: immáron a legtöbb üzletben korlátozások nélkül lehet online rendelni. Az Auchan elárulta, mennyivel bővültek a kapacitások, a Spartól pedig megtudtuk, hogyan muzsikál a taxis kiszállítási rendszerük. Az is kiderült, hogy mia a helyzet a Tesco korábban bevezetett súlykorlátozásával.


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm