16 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 24-én

2020. május 24. 09:51

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.24 20:14Járvány ide vagy oda: megtartják a a 77. Velencei Nemzetközi FilmfesztiváltA tervezett rendben megtartják szeptemberben a velencei filmfesztivált - erősítette meg vasárnap Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója.

Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból - közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE) vasárnap az MTI-vel.

Ezek voltak a legérdekesebb, legolvasottabb cikkeink 2020 21. hetén a Pénzcentrumon. Ha szívesen elolvasnád őket újra, kattints a címére, vagy a képre.

Derűlátóan ítélte meg vasárnapi nyilatkozatában az új koronavírus elleni oltóanyag sikerességének esélyét Pascal Soriot, az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég vezérigazgatója. Az oltóanyagot kifejlesztő oxfordi tudóscsoport vezetője ugyanakkor óvatosabban nyilatkozott: elmondása szerint a próba eredményességét éppen az teheti kérdésessé, hogy a nagy-britanniai járvány már visszaszorulóban van.

Horvátországban hétfőtől a szülőknek alaposan meg kell indokolniuk, ha hivatkozva nem küldik gyermeküket iskolába, Szlovéniában pedig a 9. osztályosok számára is elindul az oktatás - írta a helyi sajtó.

Nem mindenki szorult be a 4 fal közé a karantén idejére, sokan vidékre menekültek a vízparti üdülőjükbe. Megnéztük, melyek a legvonzóbb ingatlanok most a parton.

Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a normális működési rendhez - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Május 18-ig több mint negyvenezren regisztráltak arra az oktatási programra, amelynek az elvégzése során az érdeklődők programozói tudást szerezhetnek. Szakértők szerint a képzés hozzásegíti az embereket, hogy növeljék a munkaerőpiacon az elhelyezkedési esélyeiket.

Oroszországban egy nap alatt 8599-cel, 344 ezer 481-re nőtt a SARS-CoV-2 vírussal megfertőződött emberek száma a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint.

2020.05.24 13:34
Argentínában két héttel meghosszabbították a karantént

Az argentin kormány két héttel, június 7-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett országos karantént, és szigorúbb korlátozásokat vezetett be Buenos Airesben és a környékén, miután az elmúlt napokban ott megugrott az új fertőzöttek száma. A karantén meghosszabbítását Alberto Fernández államfő jelentette be sajtótájékoztatóján helyi idő szerint szombaton, egy nappal a vesztegzár határidejének lejárta előtt. Fernández felhívta a figyelmet arra, hogy míg az országban - leszámítva a fővárost és a környékén - átlagosan 33 nap alatt duplázódik meg a fertőzöttek száma, addig Buenos Airesben tíz, a környékén pedig 11 nap alatt. 

 Az ország 24 tartománya közül 19-ben pénteken egyetlen újabb fertőzéses eset sem volt, és tízben már egy hete nincs. A hatóságokat ugyanakkor aggasztja a járvány terjedése a nagyvárosok szegénynegyedeiben - mondta Fernández, és fogadkozott, hogy ott fokozzák a lakosság tesztelését. A karantén meghosszabbításával Argentínában a vesztegzár időtartama meghaladja majd a világjárvány kiindulópontjában, a kínai Vuhanban bevezetett karantén időtartamát. Ott 76 napig tartott a vesztegzár, január 23-tól április 8-ig. Buenos Airesben és a környékén, ahol 13 milliónyian élnek, az emberek nem mehetnek ki az utcára, zárva vannak a bevásárlóközpontok, a fodrászatok, a sporttermek, az éttermek pedig kizárólag elvitelre készítenek ételeket. A többi tartomány zömében már lazítottak a korlátozásokon, beindult a gazdasági élet, de autóbusz- és légi összeköttetés a városok és a tartományok között egyelőre nincs. Argentínában március 3-án jelent meg a koronavírus, 11 ezernél többen fertőződtek meg, és 445-en haltak bele a vírus okozta betegségbe. Az elmúlt 24 órában 704 új fertőzöttet regisztráltak, és 12-en haltak meg.

Felerősödtek a mentális betegségek, a depresszió tünetei, és a függőség is fokozódott a koronavírus-járvány miatt - közölte Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológus vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Bár csökken az új fertőzöttek száma, továbbra is fenn kell tartani a koronavírus-járvány elleni védekezésért hozott bizonyos korlátozásokat - közölte a Szent László Kórház infektológus főorvosa vasárnap az M1 aktuális csatornán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Barta Sylvi, a TV2 időjárásjelentője közösségi oldalán írta arról, mennyire megviselte őt testileg és lelkileg is a koronavírusos megbetegedés. A sztár már jól van.

Vasárnap is tartott tájékoztatást az Operatív Törzs.

Komoly segítség a szülőknek, hogy június 16-tól szervezhetők napközis és ottalvós nyári táborok az előírások betartásával, mert a koronavírus-járvány miatt sokan kivették a szabadságukat - közölte reprezentatív kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) vasárnap.

A magyar bankok számára a koronavírus nyomán teljesen átalakult működés sokféle kihívást jelentett, de összességében erre nem a munkatársak leépítése volt a válasz, hanem a munka optimalizálása.

Elfogtak a rendőrök egy férfit, aki késsel rabolt ki egy kaposvári dohányboltot - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján.

A világban 5 311 089-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 342 104, a gyógyultaké pedig 2 112 198 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint.

Az idén nyáron inkább vidékre, mint a tengerhez utaznának a magyarok: a veszélyhelyzet elmúltát követő három hónapon belül a megkérdezettek 36 százaléka tervez belföldre utazni, és 15 százalék látogatna külföldre - derül ki Lounge Group elemzéséből, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából készített.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3741 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem