11 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 22-én

2020. május 22. 07:15

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 476 főre emelkedett az elhunytak száma, 1587-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1615 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 44%-a , az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 48%-a budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada, 483 fő igényel kórházi kezelést, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.2020.05.22 21:47Franciaországban tovább csökkent a kórházi ápoltak számaFranciaországban folytatódott a koronavírussal kórházban kezeltek számának csökkenése, a lélegeztetőgépre szorulók száma az elmúlt 24 órában 44-gyel 1701-re csökkent - közölte péntek este a francia egészségügyi minisztérium, amely azt is jelezte, hogy a Covid-19 fertőzésben meghaltak számának növekedését a jövő hét elejéig nem frissíti. Csütörtökön elérte a 28 215-öt a koronavírus-járványban eddig meghaltak száma. A kórházakban ápoltak száma az előző nap óta 200-zal csökkent. Jelenleg 17 383 fertőzöttet ápolnak egészségügyi intézményekben, de még pénteken is történt 263 új betegfelvétel. A súlyos betegek száma már csak negyede az április 9-i tetőzéskor ápoltak számának. Pénteken 36 új beteg került lélegeztetőgépre, az egy héttel ezelőtti 64-hez képest.

A magyar bankrendszer stabil, a veszélyhelyzet idején is akadálytalanul működött - mondta Varga Mihály videoüzenetében, amellyel a Magyar Bankszövetség pénteki tisztújító ülését köszöntötte. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a pénzintézetek gyorsan és támogatóan tudtak részt venni a gazdaságvédelmi intézkedésekben.

Világszerte mintegy 80 millió gyereket fenyegethetnek az olyan megelőzhető betegségek, mint a vérhas, a kanyaró és a gyermekbénulás, mert a rutin védőoltási kampányoknak elmaradtak a Covid-19-járvány miatt - hangsúlyozták szakosított ENSZ-szervezetek és az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség (GAVI) közös közleményükben pénteken Genfben.

2020.05.22 20:36
WHO: Dél-Amerika lett a járvány új gócpontja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja. Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója pénteki genfi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy jelenleg Brazília a leginkább érintett. A Johns Hopkins egyetem összesítése szerint péntek este 310 087 fertőzöttet, 20 047 halálesetet és 125 960 gyógyultat tartottak számon a dél-amerikai országban.

Ryan arra is felhívta a figyelmet, hogy 9 afrikai országban 50 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, a számok önmagukban nem magasak, de nem csökkentik annak az esélyét, hogy a SARS-CoV-2 nevű vírus elterjed a kontinensen. Az Afrikai Betegségellenőrző és Megelőző Központok (CDC) pénteki közlése szerint a leggyengébb egészségügyi rendszerekkel rendelkező, 1,3 milliárdos lélekszámú kontinensen a fertőzöttek száma meghaladta a 100 ezret és több mint 3100 ember halt bele a Covid-19-betegség szövődményeibe.

2020.05.22 20:22
Törökországban harmadik napja 1000 alatt maradt az új esetek száma

Törökországban pénteken immár harmadik napja, hogy 1000 alatt maradt az újonnan igazolt koronavírusos esetek napi száma. Az utóbbi 24 óra leforgása alatt 952 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, így a fertőzöttek száma elérte a 153 548-at. A kis-ázsiai országban nyolc hét elteltével szerdán csökkent ismét 1000 alá a mutató, ami akkor 972, csütörtökön pedig 961 volt. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma annak ellenére 1000 alatt maradt, hogy a szerdai mintegy 21 ezer teszttel szemben pénteken már nagyjából 37 500 tesztet végeztek el. A járvány volumene április 11-én volt a csúcspontján, akkor 5138 embernél diagnosztizálták a vírust.

Az elmúlt napban - miként csütörtökön is - 27-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4276-ra emelkedett. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta mérséklődik. Az intenzív gondozásra, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma pénteken is csökkent, az előbbi 820-ról 800-ra, az utóbbi 424-ről 401-re. A gyógyultnak minősítettek száma 1121-gyel 116 111-re nőtt, így ők teszik ki az összes eset több mint háromnegyedét. A 83 milliós országban a hatóságok eddig körülbelül 1,77 millió vírustesztet végeztek el.

A május 23-24-i hétvégén ismét megnyílik a pesti alsó rakpart Közraktár utca és Margit híd közötti szakasza, a sétáló családok és a kerékpárosok számára. A ReStart Budapest program keretében a Fővárosi Önkormányzat folytatja az átgondolt, fokozatos lazításokat és nyitásokat, melyek a zöld területek, majd a pesti alsó rakpart hétvégi autómentesítésével és megnyitásával kezdődtek el. Most jön a folytatás!

Először mutatták ki virológusok a koronavírus jelenlétét egy koronavírus-fertőzésen átesett nő anyatejében. A vírus megbetegítette az anya csecsemőjét is - közölték pénteken az Ulmi Egyetem kutatói. A szakemberek nem tudják, hogy a gyermek az anyatej által betegedett-e meg. Tanulmányukat az esetről a The Lancet című orvostudományi folyóiratban tették közzé.

Minden feltétel adott Magyarországon is a nyaralóhajózás elindulásához, amely Európa tizennégy országában már működik - mondta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos pénteken Tiszafüreden. Révész Máriusz a tiszai nyaralóhajó-program 2020-as szezonnyitó sajtótájékoztatóján elmondta: a Mahart Zrt. által létrehozott nyaralóhajó-program, a kedvtelési célú belvízi hajózás egy újabb turisztikai lehetőség, amely hajóvezetői engedély nélkül vezethető, szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást.

A Magyar Suzuki Zrt. felkészül arra, hogy az európai autópiac az év végéig felocsúdik a koronavírus-járvány okozta sokkból, ezért őrzi kapacitásait, és mintegy 400 fő toborzásával megkezdte a dolgozói létszám helyreállítását, hogy június 29-én újraindíthassa a második műszakot is a termelésben - mondták el a cég vezetői pénteken, online sajtóbeszélgetésen.

2020.05.22 18:33
A közegészségügyi hivatal szerint az óvintézkedésekkel megfékezték a vírus terjedését Olaszországban

Egyetlen tartományt kivéve egész Olaszországban egy alá süllyedt a fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta (R0 érték) a közegészségügyi hivatal (Iss) pénteki adatai szerint, miközben az olasz társadalombiztosítási intézet úgy számolta, a korábban közölt adatoknál jóval többen haltak meg a Covid-19 fertőzésben. Silvio Brusaferro az Iss elnöke közölte, az R0-érték már csak egyedül az északi Valle d'Aostában mutat egynél magasabb értéket.

A vírus azonban továbbra is közöttünk van

- hangsúlyozta Brusaferro megjegyezve, hogy a fertőzésterjedés megfékezéséhez mindenekelőtt az óvintézkedések több hetes betartása vezetett. Roberto Speranza egészségügyi miniszter hangoztatta, hogy a járványgörbe május 29-i adatai alapján határoznak a tartományok közötti mozgás engedélyezéséről. Elmondta, hogy a tervek szerint június 3-tól csak a "hasonló fertőzési szintet mutató" tartományok között lehet majd közlekedni, vagyis bizonyos korlátozások továbbra is érvényben maradhatnak.

Az egészségügyi tárca bejelentette, hogy ősztől az influenza-elleni oltást 60 évtől akarják tanácsolni, valamint a hat év alatti gyerekek esetében is javasolják. A polgári védelmi hatóság péntek este nyilvánosságra hozott adatai szerint 130-cal emelkedett a halottak száma egy nap alatt, amely így elérte a 32 616-t. A halottak száma ismét enyhén csökkent az egy nappal ezelőtti 156-hoz képest. Az aktív fertőzöttek száma több mint ezerhatszázzal csökkent, jelenleg 59 322. 595 beteget kezelnek intenzív osztályon. A gyógyultak száma túllépte a 136 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 228 658-t.

2020.05.22 18:04
Írországban a járvány halottainak bő 90 százaléka 65 éven felüli

Írországban a koronavírus-járvány halottainak csaknem 92 százaléka 65 évnél idősebb - adta hírül pénteken az ország központi statisztikai hivatala. Az arányt a március 11-e - az első haláleset - és május 15-e között elhunyt 1518 áldozat életkora alapján számították ki. A statisztika szerint az elhunytak 88 százalékának volt valamilyen alapbetegsége, átlagéletkora pedig 83 életév, akárcsak az összes halott vonatkozásában.

A legtragikusabb hét az április 11-17-i közötti volt, amikor 270-en haltak meg a vírusfertőzés miatt. Ami a legfrissebb - csütörtöki - adatokat illeti, 24 391 bizonyított koronavírusos fertőzést jegyeztek fel Írországban, a betegség miatt pedig 1583-an haltak meg.

2020.05.22 17:56
Horvátországnak érdeke a turizmus újraindítása, de a turisták egészsége is

Horvátországnak érdeke, hogy újraindítsa a turizmust, de az is érdeke, hogy akik idejönnek, egészségesek maradjanak - mondta Davor Bozinovic belügyminiszter pénteken a horvát koronavírus-válságstáb sajtótájékoztatóján. Kiemelte: fontos megérteni, hogy a Horvátországba történő belépést - főleg, ha turizmusról van szó - követni fogják a járványügyi szakemberek és közegészségügyi intézet.

A horvát állampolgárok és a vendégek egészsége miatt is fontos felvenni az adatokat, amelyek alapján reagálni lehet, ha arra szükség mutatkozik - fogalmazott. Horvátország közel két hete fokozatosan megnyitotta határait, elsősorban a szlovén állampolgárok előtt. A hónap végén pedig az osztrák, szlovák, cseh és magyar állampolgárokkal szemben is feloldják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket a határokon.

Május 13-a óta valamivel több mint 132 ezer külföldi állampolgár lépett be az országba.

Gari Cappelli idegenforgalmi miniszter elmondta: május 27-ig elkészül az mobiltelefonos alkalmazás, amely elősegíti a beutazások felgyorsítását. A turistáknak így nem kell majd várakozniuk a határokon, a formanyomtatványokat előre kitölthetik, és pár perc alatt beléphetnek az országba - hangsúlyozta. Az elmúlt napokban amiatt, hogy a határokon vették fel a külföldi állampolgárok adatait, mint például az úticél megjelölése és a horvátországi tartózkodás időtartama, több kilométeres sorok alakultak ki a horvát-szlovén határon.

A turisták angol nyelven megkapnak minden információt arról, hogyan viselkedjenek a szállodákban, strandokon és éttermekben. Ezek az ajánlások a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat veszik majd számba - magyarázta a tárcavezető.

A legfrissebb információk szerint egy nap alatt hattal, 2240-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Horvátországban, és ketten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 99-re emelkedett. Az első fertőzés közel három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2011 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, az aktív betegek száma 133.

Az elmúlt hónapok eseményei szinte kivétel nélkül kihatottak minden iparágra és szakmára, köztük a közvetlen értékesítésre is. Míg a kereskedelem bizonyos ágazatai most parkolópályára kényszerülnek, egyes termékkategóriák és értékesítési területek kifejezetten szárnyra kaptak. A szociális távolságtartás ellenére, az ágazat digitalizálódásának köszönhetően, a közvetlen értékesítések jelentős része is áttevődött az online térbe.

Az országos reprezentatív koronavírus-tesztelés eredményei alapján 243 és 7230 aktív fertőzött lehet Magyarországon. A H-UNCOVER felmérés aktuális állását Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki online konferenciáján.

Már Magyarországon is rengetegen vannak, aki az új koronavírus-járvány következtében elveszítették az állásukat vagy legalábbis kilátástalannak látják az előttük álló jövőt. Ebben a borzasztó helyzetben - soha jobbkor - az ember, ha kényszer hatására is, de eljátszadozhat a karrierváltás lehetőségével. Sokaknak persze muszáj is, de ha már valaki felveszi a kesztyűt, csinálja rendesen és biztonságosan. Mutatunk 8 HR-tippet, hogyan fogj neki a tervezésnek, mire figyelj, és hogy mi a legfontosabb teendőt.

A koronavírus-járvány miatt leszűkült a társas érintkezés lehetősége, és ez növeli a szerencsejáték-, illetve online függőség kialakulásának kockázatát, különösen a gyermekeknél - hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász. A segélyszervezetet ezért összeállított egy internetes oldalt a szerencsejátékról és online függőségről, annak tüneteiről, kialakulásáról és felismeréséről.

2020.05.22 15:58
Jelentősen csökkent az elhunytak száma Belgiumban, a hollandoknál is javul a helyzet

Jelentősen, az elmúlt napokban regisztrált esetek csaknem felére, 26-ra csökkent a koronavírus által okozott megbetegedés következtében az elmúlt 24 órában elhunytak száma Belgiumban. Hollandia ugyancsak a vírus okozta halálesetek számának drasztikus csökkenésről adott hírt pénteken. Luxemburgban napok óta egyetlen ember sem vált a járvány áldozatává.

A belga közegészségügyi szolgálat pénteki tájékoztatása szerint a járvány belgiumi megjelenése óta 9212 ember hunyt el a betegségben. Az újonnan fertőzöttek száma a hét elején jelentett 200 alatti esetekhez képest enyhe emelkedést mutatva 276-ra emelkedett. Ezzel ez idáig 56 511 ember esetében mutatták ki a kórokozó jelenlétét az országban. Kórházakban 1415 embert ápolnak, közülük 268-an részesülnek intenzív ellátásban. Mindkét mutató csökkenő tendenciát mutat - közölték. Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) péntek délután szintén a járvány következtében elhunytak átlagos számának csökkenéséről tájékoztatott.

A holland statisztika szerint az előző héten 2850 haláleset történt az országban, ami körülbelül 200-kal kevesebb a megelőző évek azonos időszakában feljegyzet adatoknál. A szakhatóság beszámolója szerint két hete még közel 90, a múlt hét folyamán átlagosan 50, a hét elején bekövetkezett mintegy 25 halálesethez képest az elmúlt 24 órában 13-an haltak meg a koronavírushoz köthetően. Az fertőzéssel frissen regisztráltak száma átlagosnak mondható, az elmúlt egynapban 188 ember esetében volt pozitív a vírusteszt eredménye, ezzel ez idáig 44 888 embernél mutatták ki a kórokozó jelenlétét az országban.

A holland sajtó tájékoztatása szerint az ország keleti felében fekvő Groenlo városának egyik vágóhídjának mintegy 600 dolgozója közül 45-nél mutatták ki a koronavírust. Az illetékes hatóságok a német határ közelében található húsfeldolgozó valamennyi munkavállalóját két hetes karanténra kötelezte.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium az elmúlt napokban nem jelentett a járványhoz köthető egyetlen halálesetet sem, a héten két ember hunyt el a betegségben. A hét elején közölt 13 új esethez képest pénteken 9 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét a nagyhercegségben.

2020.05.22 15:38
Ukrajnában meghaladta a húszezret az azonosított fertőzöttek száma

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, péntekre egy nap alatt 442 új esetet azonosítottak, velük együtt a regisztrált fertőzöttek száma már 20 148 - derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online tájékoztatóján közölte, hogy előző nap 9 beteg hunyt el, így már 588-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma az országban.

Eddig 6585-en gyógyultak fel, közülük 358-an az elmúlt napban. Az egészségügyi dolgozók közül eddig 3907-en fertőződtek meg, közülük 28-an haltak bele a betegségbe, és 1722-en gyógyultak fel. Kórházi ápolásra eddig 6332-en szorultak, közülük 256 embert, köztük egy gyermeket kellett lélegeztetőgépre kapcsolni. Ukrajnában eddig 267 185 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el.

Több mint két hónappal az indulása után véget ér a Maradj Otthon! Fesztivál. A nonprofit kezdeményezés keretében több száz interneten keresztül nézhető eseményt, köztük koncerteket, online partykat, gyerekprogramokat kínáltak a szervezők a járvány miatt otthon maradóknak, programjaikkal több mint 2 millió embert értek el.

Néhány hónapja még elképzelhetetlen lett volna, hogy tömegesen adjanak el Magyarországon online csatornákon életbiztosításokat, a koronavírus miatti bezárkózás leple alatt viszont szinte az összes nagyobb biztosító gőzerővel digitalizálni kezdett és pár hét alatt az internetre költöztették a teljes értékesítési rendszerüket. Bár most, hogy újranyit a világ, valószínűleg a személyes találkozók is visszatérnek, a sosem látott ütemben felgyorsult digitalizáció által megnyitott kapuk teljesen új eladási módszereket, termékeket hozhatnak a magyar biztosítói piacra.

A Demokratikus Koalíció fővárosi polgármesterei bérlakás-felújítási programokat jelentettek be az általuk vezetett kerületekben. Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan veszítették el munkájukat, illetve sok család lakbérszerződését mondták fel. A kerületben ezért felgyorsítják a bérlakásfejlesztési-programot, 150 millió forintból 63 bérlakást újítanak fel - jelentette be. Hozzátette, ezeknek nagy részét olyan kisgyermekes családoknak utalják ki, amelyeknek veszélybe került a lakhatásuk. De nem csak a XVIII. kerületben indul be a bérlakásprogram.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sokkal kevesebb számla keletkezett 2020 első negyedévében, mint az előző év hasonló időszakában - derül ki a Bisnode friss adataiból. Mind darabszámban mind értékben a felére esett a számlaforgalom. A szállítók szűkebbre szabták a fizetési határidőt, de a számlafizetési késedelmek mértéke ettől függetlenül csökkent. Csongrád megyében a számlák értékének 90 százalékát határidőre rendezték, és a leggyorsabban a Nógrád megyei szállítók jutottak a pénzükhöz.

Ismét összeállt a leggazdaságosabb benzines autók toplistája. Kategóriánként vették górcső alá a fogyasztást, és kiderült, hogy nem mindig a legolcsóbb kocsi fogyasztja a legkevesebbet. Mutatjuk a listát!

2020.05.22 13:53
Rekordmagas Indiában az új fertőzöttek számának napi növekedése

Rekordot döntött Indiában az új fertőzöttek számának napi növekedése pénteken, az utóbbi 24 órában 6088 új esetet regisztráltak, miközben a hatóságok a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat enyhítik a többi között a belföldi légijáratok újraindításával. A fertőzöttek száma 118 447-re gyarapodott az egészségügyi minisztérium szokásos reggeli sajtótájékoztatója szerint. A tárca közölte azt, is hogy az utóbbi egy napban újabb 148 életet követelt a pandémia, amivel a kórban elhunytak száma 3583-ra emelkedett. Az esetszám legnagyobb napi növekedéseit - a csütörtöki 6088 előtt szerdán 5609, kedden pedig 5611 volt - a belföldi légijáratok hétfőre tervezett újraindítása előtt regisztrálták.

2020.05.22 13:23
A balti országokban is csökken a fertőzöttek száma

Fehéroroszországban május végétől, június elejétől apadhat tartósan a koronavírussal fertőzöttek száma a szakértők előrejelzései szerint. Olyan - klasszikus értelemben vett - tetőzés, mint Olaszországban és Spanyolországban, ahol ezt a pontot viszonylag gyorsan elérték, és az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődött, Fehéroroszországban nem volt.Az esetszám csökkenése is várhatóan egyenletes lesz.

A csaknem 9 és fél milliós Fehéroroszországban 33 371 a regisztrált fertőzöttek száma, akik közül eddig 185-en elhunytak a betegségben. A balti országokban viszont sikerült alacsonyan tartani az új fertőzöttek számát.

A lett informatikai és járványügyi központ tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában mindössze öt új esetet regisztráltak, így a fertőzöttek száma a csaknem kétmillió lakosú balti országban 1030-ra nőtt. Mindemellett a fertőzöttek 69 százaléka, vagyis 712 ember már meggyógyult. Lettországban eddig 22-en estek áldozatul a betegségnek, s 96 366 koronavírustesztet végeztek el.

Az 1,3 millió lakosú Észtországban 1807 az azonosított fertőzöttek száma, a járvány 64 ember életét követelte. A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 1604 fertőzöttet jelentettek, akik közül 61-en elhunytak a kórban.

A jegybank legfrissebb, május 7-ig összegyűjtött adatai alapján a lakossági adósok 40-45 százaléka kérte már a kilépést a hiteltörlesztési moratóriumból, azaz folytatja a megszokott módon törlesztőrészleteinek fizetését, míg a vállalkozások 30-40 százaléka cselekedett ugyanígy.

Egy hét múlva, a pünkösdi hétvégén nyílik meg a vidéki strandok, fürdők többsége a kornavírus-járvány miatt elrendelt biztonsági előírások betartásával, a fürdőkben egyelőre csak a kültéri medencéket lehet használni.

A járványhelyzet miatt sok vállalat nem képes fizetési kötelezettségeit teljesíteni. Az üzleti partnereknek érdemes törekedni arra, hogy ne az egyébként megszokott felszámolással, hanem csődeljárás keretében jussanak egyezségre az adósságok rendezéséről - hívják fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői, dr. Vass Réka és dr. Karacs Daniella.

A gazdaság lefékezés mértékét eltérő mértékűnek látják a pénzügyi szereplők. A jegybank optimista, miközben az elemzők 3,8%-os, az Európai Bizottság pedig 7%-os visszaesést vár. A Sberbank Magyarország Zrt. Treasury vezetője a konszenzusnál enyhébb, 2,6%-os mérséklődést prognosztizál, aminek pontos mértéke a külpiacok és a hazai intézkedések függvénye lehet. A visszapattanást követően gyorsan nő a gazdasági teljesítmény, de a korábbi szintet nem éri el a Sberbank szakembere szerint.

Drasztikusan megnőtt az igény a bölcsődékre és az óvodákra az elmúlt napokban, a bölcsődés korúak mintegy 15 százaléka, az óvodásokkal együtt a gyerekek több mint 10 százaléka járt ügyeletre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken az m1-en.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Izer Norbert ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv azon intézkedéseit, amelyek a koronavírus következtében kialakult válságban leginkább sújtott cégeket segíti az egyéni vállalkozóktól a nagyvállalatokig.

Befejeződtek a május-júniusi érettségi időszak írásbeli vizsgái csütörtökön. A koronavírus-járvány miatt rendkívüli körülmények között szervezett érettségik lebonyolítása zökkenőmentesen zajlott - tájékoztatott az Oktatási Hivatal (OH).

A héten robbant a hír, hogy az óvodák és bölcsődék vidéken május 25-től, Budapesten június 2-ól visszatérnek a normális működési rendhez. Június 2-től engedélyezik az iskolákban a tanulók és a pedagógusok oktatási célú találkozását is, kiscsoportos konzultációkat, illetve egyéni felkészítést lehet tartani. Dr. Szabó Hajnalkával, a Doktor24 - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyászával, gyermektüdőgyógyász főorvosával többek között arról beszélgettünk, milyen egészségügyi kockázata lehet a nyitásnak, mire érdemes figyelni a szülőknek, a várandós kismamáknak, valamint az újszülöttek szüleinek.

2020.05.22 10:23
Szerbiába szabadon be lehet lépni, Észak-Macedónia háromnapos kijárási tilalmat fontolgat

Negatív koronavírusteszt és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Szerbiába péntektől a hazai és a külföldi állampolgárok is, s míg Szerbia egyre inkább enyhít a korlátozó intézkedéseken, Észak-Macedónia az átfertőződések megakadályozása érdekében teljes kijárási tilalmat rendelne el a hétvégi iszlám ünnep miatt. Szerbiában csütörtökről péntekre 10 833-ról 10 919-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. A kormány eltörölte azt a határozatot, amely szerint csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni az országba, ellenkező esetben 14 napos karantén vár az utazóra. Péntektől a határ teljes mértékben megnyílt a bejövő személyforgalom előtt.

Koszovóban 24 óra alatt eggyel, 1004-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A belpolitikai válság azonban - a járványhelyzettel ellentétben - nem enyhül, sajtóértesülések szerint nem lehet majd könnyedén új kormányt alakítani, miután március végén a bizalmi szavazáson megbukott az Albin Kurti vezette kabinet. A várakozások szerint a jelenleg az alkotmánybíróság előtt lévő ügy megoldása az előrehozott választás lesz.

Észak-Macedóniában péntekre 1858-ról 1898-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az iszlámhívők a hétvégén ünneplik a ramadán végét, és kezdődik a háromnapos áldozati ünnep (kurban bajram). Mivel az ország lakosságának több mint egyharmada muszlim vallású, a kormány pénteken dönt arról, hogy a tömeges ünneplések - és az átfertőződések - elkerülése érdekében teljes kijárási tilalmat vezessen-e be szombat délutántól kedd reggelig. Az ország egészségügyi minisztere szerint azért lenne szükség a szigorú lépésre, mert egyre kevesebben tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, és éppen a családi ünneplések miatt nőtt meg az utóbbi napokban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Az ellenzék és a muszlimok szerint viszont nem lenne logikus lépés a teljes kijárási tilalom, hiszen jövő kedden már megnyithatnak a kávézók és az éttermek, ahol szintén sok ember gyűlik majd össze, így - véleményük szerint - az egy-két nappal korábbi szigornak semmi értelme.

Montenegróban május 5-én regisztráltak utoljára új fertőzöttet. Az igazolt fertőzöttek száma 324, az aktív esetek száma 1. A strandok egy hete kinyitottak, de egyelőre még a lezárt határok miatt csak belföldi turisták fürdőzhetnek az Adriai-tengerben. Várhatóan június elsejétől már a külföldiek is beléphetnek az országba. Idegenforgalmi szakemberek szerint az árak idén mérsékeltebbek lesznek a korábbiaknál, egyrészt hogy még több turistát vonzzanak Montenegróba, másrészt "szolidaritásból", hiszen mindenkit megviselt a koronavírus-járvány.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2338-ról 2350-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az ország többségében szerbek lakta részének, a boszniai Szerb Köztársaságnak a vezetése csütörtök este feloldotta a szükségállapotot, így kijárási tilalom sincs már érvényben az országnak ebben a felében.

Az elmúlt hetekben gyorsan visszarendeződött a benzin és a gázolaj ára - mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A főtitkár elmondta, a benzinnél literenként a 280 forint, míg a gázolajnál a 310 forint jelentette a mélypontot, mostanra azonban - a kőolaj világpiaci árának emelkedése miatt - 330 forintba kerül egy liter benzin, a gázolaj pedig átlagosan 340 forintba.

A világban 5 106 155-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 332 978, a gyógyultaké pedig 1 950 518 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban 4 999 981 volt a regisztrált fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 328 169 és 1 899 350 a gyógyultaké. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A fertőzés ma 188 országban van jelen.

Az új koronavírus miatt kicsit nőttek a gyerekeknek szervezett táborok árai és kicsit szigorodtak az egészségügyi előírások is. Táborokat idén 25 ezertől 250 ezerig találni - írja a hvg.hu

A járványhelyzettől függetlenül is megmaradt a munkaerőhiány az állami vállalatoknál. Ennek ellenére a vasútnál, a postánál, a Volánnál, az állami fenntartású víziközmű szektorban és más állami cégeknél sem tapasztalható egyelőre, hogy nagyobb toborzási kampányokkal hívnák az állásukat elvesztőket.

A budapesti bevásárlóközpontok látogatószáma a veszélyhelyzet előtti szint mintegy 50 százalékát érte el a kijárási korlátozás fővárosi feloldását követő első napokban, hétfőn, majd kedden is - írta pénteki számában a Világgazdaság Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) közlésére hivatkozva.

A Balaton hazánk legnagyobb üdülési régiója, ahol különösen fontos szerepet játszik a turizmusban az időjárás, hiszen kedvezőtlen feltételek esetén több milliós bevételek maradnak el naponta. Meleg időben meghatározó szerepet kapnak a strandok, a hűvösebb időjárás viszont jobb esetben a tó környéki kiránduló helyek irányába mozdítja a látogatókat. A hosszú távú időjárási tendenciák ezért alapvetően befolyásolják a tó és környezetének állapotát a vízminőségtől kezdve a vízálláson keresztül a tájkép alakulásáig.

Orbán Viktor pénteken reggel elmondta a Kossuth Rádióban: jól állunk a járvánnyal kapcsolatban, sikeresen védekezett az ország, ezért jövő kedden a magyar kormány kezdeményezi a különleges felhatalmazás visszaadását. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a rendkívüli jogrendet a legjobb döntések egyikének tartja, mert, mert így időben meg tudták hozni a szükséges döntéseket.

Pénteken délben zárul a regisztráció az Újratervezés programra, amely szintén a járvány miatt esetleg munkahelyváltásra készülőket segíti. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a Gazdaságvédelmi akcióterv keretében meghirdetett ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra már több mint 50 ezren jelentkeztek - közölte a minisztérium.

3678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, az aktív fertőzöttek száma pedig 1615 főre csökkent, közülük 44% budapesti. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg, ezzel 476 főre emelkedett az elhunytak száma: a koronavírus halálos áldozatai közül 61% fővárosi lakos volt. 1587-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból, 48%-uk budapesti.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 476 főre emelkedett az elhunytak száma, 1587-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1615 főre csökkent.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm