Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 20-án

2020. május 20. 06:25

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.21 07:17Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 21-énMint arról ma reggel beszámoltunk, miközben az aktív esetszám csökkent, 3641 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. A statisztikák szerint az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti. Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít május 21-én is a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.

Hollandiában feltehetően nyércek fertőztek meg egy férfit az új típusú koronavírussal, a férfi egy nyérctenyészet alkalmazottja - közölte Carola Schouten mezőgazdasági miniszter a parlamenthez intézett, szerdán ismertté vált levelében.

Százhatezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek világszerte az elmúlt 24 órában, a legtöbbet egyetlen nap alatt - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán, aggodalmát fejezve ki a szegény országok miatt, miközben a gazdag országok már kifelé haladnak a karanténból.

A munkavállalók egészsége érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlásokat fogalmazott meg a munkahelyeknek - írta a koronavirus.gov.hu szerdán.

A kereskedelemben és a közösségi közlekedésben dolgozók fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek, ezért az ő egészségük megóvása szempontjából különösen fontos, hogy mindenki betartsa a védőtávolságra és a maszkhasználatra vonatkozó szabályokat - mondta Schanda Tamás az MTI-nek.

Rugalmasan alkalmazkodott az otthoni munkavégzéshez a megkérdezettek többsége, amiben a technikai feltételek és az új online megoldások játszottak döntő szerepet. Kétséges azonban, hogy megreformálja-e a home office a munkavégzési szokásokat, a munkavállalók várakozásai a jövőre vonatkozóan ugyanis eltérőek. Mindemellett megváltoztak a médiafogyasztási szokások is - derül ki egy friss felmérésből.

Újranyitnak a Danubius Hotels vidéki szállodái, a balatonfüredi, büki és győri szállodák a pünkösdi hétvégén már várják a vendégeket, június közepétől a másik füredi szálloda, majd ezt követően az első budapesti hotel is megnyit - közölte a szállodalánc szerdán az MTI-vel.

Míg pár hete még hiánycikknek számított, mára elárasztották az országot az egyszerű szájmaszkok: rendelhetsz, vehetsz a patikákban, kínai üzletekben, sőt designer darabokat is rendelhetsz magadnak 10 ezer forintért.

A különleges egészségügyi helyzet miatt az elmúlt időszakban jelentősen növekedett az online vásárlások és az elektronikusan beadott utalások száma. Sajnálatos módon mindez az adathalászat erősödését is magával hozta, hiszen a csalók gyakran a COVID-19 tárggyal vagy hivatkozással próbálnak - telefonon, SMS-ben, e-mailben - ellopni bankkártyaadatokat és internetbanki belépőkódokat.

Megszülettek a tanév zárásával kapcsolatos döntések - derül ki a kormány hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóból. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár bejelentette, hogy mivel a járványveszély érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék vidéken május 25-től, a fővárosban június másodikától visszatérnek a normális működési rendhez.

A brit Rolls-Royce hajtóműgyártó vállalat szerdai bejelentése szerint legalább kilencezer alkalmazottját lesz kénytelen elbocsátani az 52 ezerből és üzemeket is be kell majd zárnia, hogy igazodni tudjon a repülőgépiparban a koronavírus-járvány után várható helyzethez.

A felmérések szerint az emberek többsége szeptemberben már részt venne valamilyen szakmai rendezvényen - mondta a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének (Maresz) elnöke szerdán az M1-en.

Beszélgetés a kollégákkal, közös ebédek és kávézások, fix munkaállomás és az éles határ munka és magánélet között - ezek hiányoznak a legjobban a munkavállalóknak, derült ki egy friss kutatásából. A megkérdezett, CEE és SEE régióban élő, több mint 1200 irodai dolgozó válaszaiból többek között az is körvonalazódik, hogy milyen döntések mentén kell kialakítani az irodai életet a vírus lecsengésével.

Sok álmatlan éjszakát okozott Aleksander Ceferinnek, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének a koronavírus-járvány, mivel a szervezet sok-sok millió dollárt veszít a szezon leállása miatt.

A karácsonyi csúcsidőszakot is meghaladta egyes áprilisi napokon a kikézbesített küldemények száma az Express One futárszolgálatnál. A koronavírus okozta járványhelyzet érezhetően felpezsdítette az online rendeléseket, a futárcég idén áprilisban 90%-os növekedést produkált a B2C - azaz az üzleti megrendelőtől közvetlenül a vásárlóhoz eljuttatott - küldemények szegmensében a tavalyi év azonos időszakához képest. Az áruházláncot és webáruházat egyaránt működtető Praktikernél megnőtt az online forgalom a 2019-es adatokhoz képest. A GKI Digital online kiskereskedelmi gyorsjelentése pedig azt vetíti előre, hogy bár a várt GDP-csökkenés miatt visszaeshet a vásárlóerő, az év első két negyedévének megnövekedett online vásárlói bázisa éves szinten a piac 25%-os bővülését hozhatja.

Erősíteni kell a lakosság pénzügyi tudatosságát - erre a következtetésre jutott a lakosság pénzügyi sérülékenységét vizsgáló számvevőszéki elemzés. Az ÁSZ elemzői rámutatnak: a lakossági hitelezés 2017-től megkezdődött dinamikus növekedése nem járt együtt a lakosság pénzügyi sérülékenységének olyan mértékű növekedésével, mint ami a 2008-ban kirobbant válságot megelőző évek lakossági eladósodását jellemezte, ugyanakkor továbbra is vannak kockázatok. Mint írják: napjainkban az új hiteleken belül egyre nagyobb arányt képviselnek a személyi hitelek, amelyeknél nagy a visszafizetési kockázat, különösen az alacsony jövedelemmel rendelkezők esetében. A koronavírus-járvány következtében kialakult krízis rendkívül élesen rámutatott, hogy a hitelfelvétel mindig növeli egy háztartás pénzügyi sérülékenységét, hiszen ismét kormányzati intézkedésre volt szükség ahhoz, hogy sok ezer háztartás fizetésképtelenné válását el lehessen kerülni - hívják fel a figyelmet az ÁSZ elemzői.

Az álláskeresők száma áprilisban 26,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, így a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában az áprilisi zárónapon 330 700 álláskereső szerepelt.

Budapesten május 18-án hétfőn feloldották a kijárási korlátozásokat, ez azt jelenti, hogy az élet lassan visszatérhet a megszokott medrébe, elviekben már semmi sem korlátozza a munkába való visszatérést azoknak, akik az elmúlt két hónapban otthonról dolgoztak. Azt tudjuk, hogy az irodák készen állnak a fogadásukra, de vajon a magyarországi munkáltatók is tudtak ilyen hirtelen alkalmazkodni az új helyzethez?

A gazdaság újraindítása és a készülő mentőcsomagok miatt drágulás van a piacokon, a szereplők pedig már a második negyedév várhatóan kiábrándító számait is elengedték. A tartós hegymenetre viszont korai lenne nagy összeget tenni, mivel két tényező nagyon bizonytalanná teszi a következő időszakot - derül ki Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatójának összeállításából. Az egyik a vakcina kérdése, illetve újra az asztalon van az amerikai elnökválasztás. Ezek óvatosságra intenek.

A csökkenő cégalapítási szám ellenére az építőipar még a bizakodóbb iparágak közé tartozik. Mind a nemzetközi, mind a hazai kilátások csak enyhe termelési visszaesésről és hangulatesésről tanúskodnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utasok számára a szájmaszk viselése ezután is kötelező, a kesztyű használata pedig javasolt - közölte a BKV szerdán az MTI-vel.

Ma 11 órakor kerül sor az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatójára. Itt Müller Cecília többe között elmondta, hogyan mennyenek a magyar családok játszótérre, de szó esett arról is, mikor nyithat ki a magyar határ.

Számos iparág mellett az ügyvédi szolgáltatásokat sem hagyta érintetlenül a koronavírus és a hozzá kapcsolódó gazdasági lassulás. Most kiderül, mennyire érintette súlyosan a jogi szektort az utóbbi két hónap.

Az irodaházak üzemeltetői felkészültek rá, hogy a járvány enyhülésével egyre több dolgozó tér vissza a munkahelyére a home office-ból, a biztonságos munkakörnyezet fenntartása érdekében az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) speciális egészségvédelmi protokollt készített, és azt javasolta az üzemeltetőknek, hogy az irodaházakban a továbbiakban is tartsák fenn az egészség megóvását célzó intézkedéseket - nyilatkozta Takács Ernő, az egyesület elnöke az MTI-nek.

Magyarország az átrendeződés egyik nyertese lehet, főleg, ha nem leszünk finnyásak egyszerűbb munkákat is elvégezni. A gazdagabbak és a diplomások előnye tovább nőhet - véli Kardos Zsolt. Az Aegon Alapkezelő termékspecialistája ráadásul azt sem tartja kizártnak, hogy az alapjövedelem elfogadottá válik, hiszen a következő években rengeteg munkát fognak robotok átvenni. Ehhez azonban a mainál fejlettebb társadalom kell, amihez talán a skandináv országok, vagy a távol-keleti Szingapúr áll a legközelebb. Interjú

30-80 ezer magyar már áteshetett a koronavíruson a SOTE rektora szerint. Merkely Béla elmondta, ez a szám az esetleges második hullámban semmilyen különbséget nem hoz.

A korábbi évekhez képest tavaly kevesebb pálinkát főztek a gazdák, a megrendelők cefréjéből az ország bérfőzdéi, de az előállított mennyiség - ötvenfokos párlattal számolva - így is megközelítette a 8,5 millió litert. Azt még nem tudni, hogy az idei vírusjárvány befolyásolja-e a pálinkafőzési kedvet, a gazdaságvédelmi intézkedések mindenesetre a főzdéken is segítenek.

Az esküvőpiac szolgáltatóinak 56,6 százaléka nem tervez változtatni árain a jelenlegi helyzetben sem, mert nem emelkedtek a költségeik. A piaci szereplők 23,5 százalékánál nőttek ugyan a kiadások, de árrésük lehetővé teszi az árszint tartását - írta a Világgazdaság szerdán.

2020.05.20 08:09
Majd 5 millió új koronavírus-fertőzött a világban

A világban 4 900 253-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 323 341, a gyógyultaké pedig 1 689 334 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban 4 805 005 volt a regisztrált fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké 318 534. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban van jelen.

A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 528 568 az igazolt fertőzöttek, 91 921 a halálos áldozatok és 289 392 a gyógyultak száma. Oroszországban 299 941-ra nőtt az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 2837, a gyógyultaké pedig 76 130 volt. Brazíliában az azonosított fertőzöttek száma 271 885-re emelkedett, a kórban 17 983-an haltak meg, és 106 794-en felgyógyultak. Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 250 138 volt, 35 422-en haltak bele a betegségbe, és 1099-en gyógyultak ki belőle.

Spanyolországban 232 037 fertőzöttet és 27 778 halálos áldozatot regisztráltak. Olaszországban a fertőzöttek száma 226 699, a halálos áldozatoké 32 169, és 129 401-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Franciaországban 180 933 fertőzöttről, 28 025 halálos áldozatról és 62 678 gyógyultról tudni. Németországban 177 778 a fertőzöttek száma, 8081 a halottaké és 155 681-en meggyógyultak. Törökországban 151 615 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 4199, a gyógyultaké pedig 112 895. Iránban 124 603 fertőzöttről, 7119 halálesetről és 97 173 gyógyultról tudni. Indiában 106 886 fertőzöttet jegyeztek fel, 3303 halálos áldozatot és 42 309 gyógyultat.

Peruban 99 483 fertőzöttet, 2914 halálos áldozatot és 36 524 gyógyultat jegyeztek. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 84 063 esetet tartottak nyilván szerdán reggel, 4638 halálos áldozatot és 79 310 felépültet. Egyik adatban sem történt változás. Kanadában 80 498 fertőzöttet tartottak számon, 6028 halálos áldozatot és 40 069 gyógyultat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírusos fertőzést, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el. (MTI)

A legfrisebb adatok szerint újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3598 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Mutatjuk, hogy néz ki a fertőzési térkép jelen pillanatban.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3598 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg.

Jelentős mértékben, egyes helyeken a háromszorosára nőtt a forgalom a kerékpáreladásokat tekintve a karanténidőszakban 2019 tavaszához képest. Úgy tűnik, a járvány meghozta az emberek kedvét a két kerékhez, akár a sportolás, kirándulás, akár a járványveszély szempontjából biztonságosabb közlekedés, akár a gyermekek lefoglalása volt is a cél, a magyarok kifosztották a kerékpáros webáruházakat. A Pénzcentrum szakértőket kérdezett arról, melyek a legkeresettebb típusok, és hogyan érdemes választanai, ha valaki most dönt úgy: belép a kerékpárosok klubbjába.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm