11 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 2-án

2020. május 2. 07:31

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.03 07:03Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 2-ánNe maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.

A kormány rendelkezéseinek megfelelően Budapesten és Pest megyén kívül egyre több intézmény hoz olyan szabályokat, amelyek a koronavírus-járvány előtti időszaknak megfelelő működés felé közelítenek. A fővárosban és környékén ugyanakkor még a védekezés van a középpontban.

2020.05.02 20:04
Iránban az elmúlt hetek legalacsonyabb szintjére csökkent az új fertőzöttek száma

Iránban az elmúlt hetek legalacsonyabb napi szintjére, 802-re csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma - közölte Kianús Dzsahánpúr egészségügyi szóvivő szombaton. A tárcánál azzal számolnak, hogy két-három újabb járványhullám söpör végig az országon. Hatvanöten haltak meg az elmúlt 24 órában Covid-19-ben. Dzsahánpúr elmondta, hogy eddig 96 448-an fertőződtek meg a koronavírussal, a halálos áldozatok száma 6156, és 2787 beteg állapota válságos. A fertőzöttek 80 százaléka gyógyult meg. A hivatalos iráni adatokat bel- és külföldi szakértők is kétkedve fogadják.

2020.05.02 20:03
Ismét megközelítette az ötszázat a halottak száma egy nap alatt Olaszországban

Újra megugrott, 474-gyel nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma egy nap alatt Olaszországban, és így elérte a 28 710-t - közölte szombat este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt több mint kétszázzal csökkent. A halottak száma több mint kétszáz fővel nőtt a korábbi 269-hez képest. Az utóbbi két napban fordult elő március 15. óta először, hogy az elhunytak száma napi háromszáz alá süllyedt. Az aktív fertőzöttek száma 239-cel csökkent a pénteki 608 után. A jelenleg regisztrált betegek száma 100 704. Közülük több mint 17 ezret kórházban kezelnek, 1539 beteget intenzív osztályon. Március második felében az intenzíven kétszer ennyi volt a betegek száma. A gyógyultak száma túllépte a 79 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma 209 328. Május 4-től fokozatosan újraindul az élet a március 11. óta országos karanténban lévő Olaszországban. Újraindulnak első lépésben a nem létfontosságú gyárak és építkezések szigorú óvintézkedések közepette. Több mint 4,4 millió olasz áll ismét munkába, többségük ötven évnél idősebb, és nagy részük a gócpontnak számító, iparosodott északolasz tartományokban él.

2020.05.02 18:41
Franciaországban július 24-ig meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

A francia kormány úgy döntött, hogy július 24-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt kihirdetett egészségügyi rendkívüli állapotot - jelentette be a szombati kormányülés után az egészségügyi miniszter. A március 24-én két hónapra kihirdetett rendkívüli állapot feloldása május 23-án Olivier Véran szerint még túl korai lenne: az óvintézkedések hirtelen megszüntetésével a járvány új erőre kaphat.

A koronavírus-járvány alaposan felforgatja a banki világot: a digitalizáció felpörög, az adatainkat szívesebben megosztjuk a bankokkal, az állam még évekig meghatározó szerepben marad a szektorban. Az ING elemzői hat pontban szedték össze, mi mindenre számíthatunk.

Franciaországban pozitív lett egy macska koronavírus-tesztje, a fertőzést feltételezhetően a gazdáitól kapta el - közölte szombaton a Párizshoz közeli Alfort nemzeti állatorvosi főiskolája (ENVA), amely a fertőzötteknek azt javasolja, hogy tartsanak távolságot házi kedvenceiktől is.

2020.05.02 16:56
Spanyolországban már több mint 25 ezren haltak meg

Spanyolországban eddig 25 100-an hunytak el az új koronavírus okozta fertőzés következtében, de a halálesetek száma már harmadik napja háromszáz alatt maradt - jelentette szombaton a spanyol egészségügyi minisztérium. Szombattól a hatóságok engedélyezték a szabadtéri sportolást, korosztályonként más-más idősávban. A halálos áldozatok száma 276-tal emelkedett szombatra a pénteki 281 és a csütörtöki 268 után. A járvány egy hónappal ezelőtti csúcsán, április 2-án 950-en veszítették életüket. A dél-európai országban a SARS-CoV-2 nevű vírust az első igazolt eset január végi megjelenése óta 216 582 ember szervezetében mutatták ki. Az elmúlt 24 órában 1147 új fertőzöttet regisztráltak. Pénteken 1175, csütörtökön 1309 új fertőzöttről adtak hírt a hatóságok a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek alapján. A szaktárca összesítése nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak. A fertőzöttek több mint a fele, 117 248 páciens már legyőzte a vírust, számuk szombatra 2572-vel emelkedett.

2020.05.02 16:54
Horvátországban és Szlovéniában is stagnál az új esetek száma

Szlovéniában egy nap alatt öttel - ugyanannyival, mint előző nap - 1439-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, ami egy hónapja a legalacsonyabb esetszám. Az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 94-re nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 55 020 koronavírustesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 60-an vannak kórházban, és közülük 21-et ápolnak intenzív osztályon. Ljubljanában péntek este 3500-an tüntettek a kormány és az általa hozott intézkedések ellen. A közösségi oldalakon szerveződött demonstráció résztvevői biciklikkel és gyalogosan köröztek a parlament épülete előtt és a kormány lemondását követelték. Aleksandra Golec, a ljubljanai rendőrség szóvivője a szlovén hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a tüntetés nem volt bejelentve és a szervezők sem ismertek. A rendőrség szabálysértés és bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást indított. A szlovén sajtó arról írt: a demonstrálók közül többen viseltek szájmaszkot, de sokan nem tartották be a közösségi távolságtartás szabályait. Szlovéniában a koronavírus-járvány miatt továbbra is tilosak az ötfősnél nagyobb összejövetelek.

A szomszédos Horvátországban 24 óra alatt hárommal - hattal kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2088-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csak két megyében, Eszék-Baranya és Split-Dalmát megyében jegyeztek fel új fertőzötteket. Az elmúlt napban történt két halálesettel 77-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1463 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 239 beteget kezelnek kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 37 567 koronavírustesztet végeztek. Mivel jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, április végétől szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és "újraindítják" a gazdaságot. (MTI)

18 ezer fő bevonásával országos vizsgálatsorozat indul az ország 500 településén, hogy kiderítsék, pontosan hány ember fertőződött megaz új típusú koronavírussal.

A koronavírus a lakossági hitelezést is felforgatta, különösen a fogyasztási hiteleknél bevezetett THM-plafon rendezte át a piacot. Emellett azonban változatlanul mennek tovább az állami kamattámogatással igényelhető kölcsönök - nincs ez másként a tavaly júliusban bevezetett babaváró hitellel sem. Vajon még mindig ez az egyik legkedvezőbb hitellehetőség a piacon? Vagy jobb választás az új személyi kölcsön? Ennek jártunk utána.

A védekezés következő szakaszában, hétfőtől vidéken a korlátozások fokozatos enyhítésével, szigorú menetrend szerint újraindulhat az élet - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán közzétett videóban szombaton.

Nemzeti összefogásra van szükség ahhoz, hogy az élet minél gyorsabban visszatérjen a rendes kerékvágásba - mondta Áder János államfő szombaton a parlament ünnepi ülésén, ahol az Országgyűlés 30 évvel ezelőtti megalakulására emlékeztek a képviselők.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
2020.05.02 12:42
Meghaladta a 11 ezret Ukrajnában a fertőzöttek száma

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, szombatra egy nap alatt újabb 550 új fertőzéses esetet azonosítottak, és ezzel a betegek száma elérte a 11 411-et - közölte az egészségügyi minisztérium. A koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma hét új esettel 279-re nőtt, míg eddig 1498-an gyógyultak fel. Viktor Ljasko egészségügyi-miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos a Facebookon közzétett bejegyzésében mindazonáltal hangsúlyozta: az országos karanténnak köszönhetően Ukrajnának sikerült elkerülnie az olaszországi helyzet megismétlődését, azt, hogy az orvosoknak választaniuk kelljen, melyik beteget lássák el. Kiemelte: a korlátozásokat azért kellett bevezetni, hogy az ukrán egészségügyi rendszer elbírjon a koronavírus-járvány okozta megterheléssel. Szavai szerint a csaknem két hónapja tartó karantén e tekintetben eredményes volt. Biztosított afelől, hogy jelenleg minden Covid-19 beteg megkapja a szükséges orvosi ellátást az országban, beleértve a súlyos eseteket is. Ukrajnában március 12-étől vezették be az országos karantént, amelyet utána kétszer meghosszabbítottak, most május 11-éig van érvényben.

Összhangban a csütörtöki kormányrendelet vonatkozó passzusaival, a Decathlon újra kinyitja vidéki üzleteit. Minden áruház egységesen 10 és 18 óra között lesz majd nyitva, a hét minden napján, a megfelelő biztonsági intézkedések betartása mellett.

A mai napon is megtartotta az Operatív Törzs szokásos napi sajtótájékoztatóját. A rövidke eseményen többek között elhangzott, hogy Magyarországon is megkezdődnek a remdesivir klinikai vizsgálatai.

A koronavírus járvány miatt rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődnek meg hétfő reggel, a szokottnál egy órával később, 9-kor, magyar nyelv és irodalommal az idei érettségi írásbelik. Országszerte 84 284-en kezdhetik meg a vizsgákat, néhány tárgy kivételével csak írásbeliket tartanak.

2020.05.02 09:44
Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Remdesivir használatát

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte a Remdesivir nevű szer használatát az új típusú koronavírus okozta betegség gyógyítására - jelentette be Donald Trump amerikai elnök pénteken este a Fehér Házban. Az elnök mellett jelen volt az FDA vezetője, Stephen Hahn, a Remdesivirt kikísérletező kaliforniai laboratórium, a Gilead Sciences elnök-vezérigazgatója, Daniel O' Day és Mike Pence amerikai alelnök. Trump közölte: az FDA arra adta meg az engedélyt, hogy az orvosok sürgős esetekben és súlyos betegeket kezelhessenek Remdesivirrel. Stephen Hahn úgy fogalmazott: a Remdesivir ugyan kísérleti vírusellenes gyógyszer, de több az előnye, mint mellékhatásai hátránya, ezért döntöttek a bevezetés engedélyezéséről, de csakis kórházi alkalmazásra. Hahn jelentős klinikai eredménynek minősítette a szer kifejlesztését. Mike Pence alelnök közölte: másfélmillió ampulla Remdesivirt hétfőn kezdik szétosztani a kórházak között. A gyógyszert intravénás injekcióban, tíz napon keresztül naponta adják be a betegeknek. Az eddigi klinikai kísérletek tanúsága szerint legalább négy nappal megrövidíti a betegség lefolyását. (MTI)

A koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot számos azonnali adóintézkedés segíti. Emellett egymillió munkavállalót érinthet a SZÉP-kártyát érintő kedvezmény, miszerint csaknem megduplázódik az elkölthető keretösszeg és felére csökken a kártyára utalt összeg utáni adóteher. A vendégeknek pedig 2020. december 31-éig nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót. Ezen intézkedések a vállalkozások mellett jelentősen segíthetik a magyar családokat a pihenésben és a kikapcsolódásban - hívta fel a figylmet Izer Norbert.

2020.05.02 09:14
Így áll most a járványhelyzet a világon - élő!

Mint arról ma reggel is beszámoltunk, újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2942 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A területi statisztikák szerint már minden megyében jelen van a vírus, a legsúlyosabb járványhelyzet jelenleg Budapesten és Pest megyében van, de egyre több a megbetegedés Fejér megyében is. De 100 fő fölött van már a beazonosított betegek száma Zalában és Komárom-Esztergomban is.

Tegnap egy 33 éves a magyar férfi is belehalt a koronavírus okozta COVID-19 betegségbe (avagy annak szövődményeibe) - derült ki a kormányzati tájékoztatási oldalon közzétett adatokból. Mint eddig szinte minden hazai elhunytnak, neki is volt alapbetegsége, a tájékoztatás szerint hasnyálmirigy- és májgyulladással is küzdött.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2942 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 krónikus beteg.

Egyre több áldozatot követel hazánkban a koronavírus járvány, egyelőre nem csökken a naponta elhunytak száma. A hivatalos közlés szerint az áldozatok nagy része idős, vagyis 65 év feletti, és gyakran nem is egy, hanem több krónikus betegséggel élt együtt. Az alapbetegségeket vizsgálva az látható, hogy kiemelten magas azoknak a száma, akik különböző szívbetegségekben, illetve magasvérnyomás-betegségben szenvednek. A Pénzcentrum a Magyar Hypertonia Társaság elnökét, dr. Járai Zoltánt kérdezte ezeknek a megbetegedéseknek és a koronavírus fertőzésnek lehetséges összefüggéseiről.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm