21 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 11-én

2020. május 11. 06:38

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3284 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 krónikus beteg. Ezzel 421 főre emelkedett az elhunytak száma, 958-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Kövesd a hétfői nap híreit a Pénzcentrumon!2020.05.11 21:09Vallott a magyar Vodafone: ennyit bukott az ágazat a járvány kitörése ótaA magyarországi távközlési iparágat is sújtja a koronavírus-járvány miatti válság, az elmaradó bevételek, extra költségek a veszélyhelyzet elrendelése óta eltelt csaknem két hónapban elérték az 5 milliárd forintot - mondta Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke online sajtótájékoztatóján hétfőn Budapesten.

A koronavírus járvány a vásárlási szokásokat is átalakította, ehhez pedig mind a nagyobb, és most már a kisebb kereskedelmi egységeknek is alkalmazkodniuk kell. A Wolton keresztül már elérhető az élelmiszer házhozszállítás is, ami a kiskereskedőket versenyképessé teheti a nagy áruházak online kiszállítása mellett is.

500 millió eurós segélycsomagot hirdetett az osztrák kormány a vendéglátóipar és a turizmus talpra állítására - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn egy bécsi sajtótájékoztatón.

Tovább enyhítették a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozásokat hétfőn több német tartományban, a vírus azonban ismét a terjedés és a visszaszorulás határán mozog.

Nincs könnyű dolga ma az álláskeresőknek. Nemcsak, hogy a koronavírus-járvány keltette gazdasági sokkhatás következtében ugrott meg számottevően a munkanélküliség, és így az álláskeresők száma is, de az elmúlt hetekben lezajlott digitalizáció is átírta az álláskeresés szabályait. Így kiemelten fontos most a felkészültség, ezért összeszedtünk 8 lényeges tanácsot, amivel növelhetjük az álláskeresésünk hatékonyságát az átalakult világunkban is.

A magyar felnőttek közel 60 százaléka aggódik amiatt, hogy élete során rosszindulatú daganatos megbetegedéssel diagnosztizálják, miközben csak alig tizedük nem tart ettől egyáltalán. A Generali Biztosító friss reprezentatív felmérése arra is rámutat, hogy főképp a nők félnek a ráktól, a legkomolyabb megbetegedési kockázatnak pedig a családban korábban előforduló daganatos betegségeket tartják a felmérés résztvevői. A szorongás nem alaptalan: Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon, de vajon a félelem képes minket rávenni a rendszeres szűrővizsgálatokra?

A Tungsram által fejlesztett UVC-lámpák kipróbálására kötött együttműködést a gyártó cég és az Országos Mentőszolgálat. Ezen kívül a nagyvállalat kétezer arcvédő pajzsot adományozott a szervezetnek.

A Görögországba induló repülőkre csak 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszttel lehet felszállni, a svédasztalokat betiltották.

A gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban megnyílt a jelentkezési lehetőség az ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra május 11-én, hétfőn - jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn online sajtótájékoztatón.

Szombat hajnalra Pilisszentlászlón ellopták Dr. Bartha Zsolt autóját, melyben többek közt rendeléshez szükséges eszközök is voltak.

Több mint 400 résztvevővel indultak újra vidéken a közlekedési vizsgák - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Fokozatosan újraindul a termelés az Opel Szentgotthárd motorgyárban szerdától - közölte Kaszás Zoltán, a gyár sajtószóvivője.

A tavalyi évben a GDP több mint 10 százalékát kitermelő turisztikai szektor minden szereplője a turizmus biztonságos újraindításán dolgozik. A következő időszakban a legfőbb szempont az egészség védelme lesz. A magyar különjárati autóbuszos cégek felkészülten állhatnak az indulás elé, a NiT Hungary ugyanis vírusmentesítő tisztasági és egészségügyi protokollt dolgozott ki számukra.

Május 15-től újabb gazdaságvédelmi program indul kifejezetten kis- és középvállalkozások számára: a Széchenyi Kártya Programban új, kedvezményes konstrukciók érhetők el, amelyek a legváltozatosabb hitelcélokra, így beruházások, bérköltségek és forgóeszközök finanszírozására is igényelhetők. A program termékei eddig is népszerűek voltak a kisvállalkozások körében, a 2002-es indulásától idén március végéig a hazai bankok összesen 408 ezer hiteligényt fogadtak be, a szerződött hitelösszeg pedig elérte a 2450 milliárd forintot. A Budapest Bank 2011 óta közvetíti a programban elérhető termékeket, és a kedvező feltételek miatt nagy érdeklődésre számít a szegmensben.

Nem mutattak ki kapcsolatot a koronavírus terjedése és a meleg idő között a kutatók. Az abszolút páratartalom viszont némiképp hathatott a vírusra.

A világ legelterjedtebb oltása lehet a koronavírus elleni vakcina, ha egyszer kifejlesztik a kutatók. Jelenleg a tetanusz, a diftéria és a szamárköhögés elleni oltás vezeti a világranglistát.

Május végére várható jelentősebb számú foglalás a turizmusban, és a főszezon kilátásairól is majd csak akkor lehet biztosabbat mondani - vélekedett Semsei Sándor, a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetségének (MTDMSZ) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Az egész országból két budapesti kórházba kell szállítani a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket egy rendelet szerint. A szállítás csak közúton oldható meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hévíz újranyitott, a hétvégén már több százan fürödtek a gyógytóban, a magánszállások már belföldi vendégeket is fogadtak - közölte a város polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján.

Ismert hazai DJ, balett táncos és operaénekes is beállt már a Tescóhoz dolgozni a járvány miatti leállások miatt. A boltoknál dolgozó munkaerő jókora része átállt a kiszállítás megszervezésére.

Világszerte 4 102 849-en an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 282 719, a gyógyultaké pedig 1 411 619 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint hétfő reggel.

Ma is tájékoztat az Operatív Törzs.

Az új koronavírus okozta gazdasági recesszió valamilyen formában minden emberre hatással van. Ám vannak olyanok, akiknek a mindennapi megélhetését, illetve az elszegényedési kockázatát jóval inkább befolyásolja negatív irányba, mint másokét. Ők jellemzően olyan háztartások fenntartói, akik fiatalok, gyermekeket nevelnek és nincs diplomájuk.

A karantén nem csak a mindennapokat, de az étkezési szokásainkat is átalakította. A koronavírus magyarországi megjelenése után rengetegen rohamozták meg az üzleteket, halmoztak fel tartós élelmiszereket. A kényelem elsődleges szempont lett: sokaknak nincs ugyanis ideje órákat a konyhában tölteni a munka és a gyerekek mellett.

Az érintett ügyfelek átlagosan több mint hatvan százaléka él a törlesztési moratórium lehetőségével - írja hétfői számában a Magyar Hírlap a lapnak nyilatkozó pénzintézetek válaszai alapján.

Magyar szakemberek kiderítették, honnan származtak a hazánkban lévő új koronavírusok és mennyire aktívan terjedtek belföldön - írja a 24.hu

A veszélyhelyzet alaposan átrajzolta a bankok működését, széleskörűen alkalmazzák a bankközpontokban a home office-t. Ugyanakkor a közeljövőben új bankszékházakat birtokba vevő pénzintézetek nem mondtak le a projektekről, és nem terveznek lényegesebb változásokat - írja hétfői számában a Világgazdaság.

Nem akarsz lemaradni a közelmúlt fontos híreiről, a nagy boltláncok akcióiról vagy éppen a lottószámokról? Nem tudod eldönteni, hogy melegen öltözz, vagy lengén? Vagy csak a forint aktuális árfolyamára vagy kíváncsi? A Pénzcentrumon most minden fontos információt elolvashatsz egy helyen! 2020. május 11., hétfő.

2020.05.11 07:35
Mészöly Kálmánnak elmaradtak a kezelései

A korábbi komoly betegségei - agyvérzés, koszorúér-szűkület, bélproblémák - ellenére a hatvanegyszeres válogatott, Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgóikon a körülményekhez képest jól van. A 78 éves Mészöly Kálmán a Blikknek azt mondta, hogy a járvány az ő kezelésének a menetrendjét is felborította, nem mehetett a szokásos kontrollokra. A nyirokmasszázs is elmaradt a karantén alatt, így a lába a kevés mozgástól kicsit felduzzadt, de a napokban egyeztet orvosaival arról, mikor lesznek ismét vizsgálatok. Arról is beszélt, megviseli a bezártság, hiányzik a családja és a barátai - a focimeccsek ismétléseit pedig már eléggé unja.

3284-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és nyolc beteg elhunyt. Ezzel 421 főre emelkedett az elhunytak száma, 958-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1905 főre csökkent. Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3284 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 krónikus beteg. Ezzel 421 főre emelkedett az elhunytak száma, 958-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1905 főre csökkent - számolt be a koronavirus.gov.hu. Az aktív fertőzöttek 61 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 56 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 782 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 42-en vannak lélegeztetőgépen. A kormányzati portálra kikerültek a friss területi adatok is, mutatjuk a térképet!

Idén január végén lezárult a bankok tájékoztatása a fogyasztóknak a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatkockázatáról. A pénzügyi intézmények - az MNB egy ajánlását teljesítve - mintegy 109 ezer fogyasztónak küldtek levelet arról, hogy a változó kamatozású jelzáloghitelüknél a kamat esetleges emelkedése milyen törlesztőrészlettel járna, összehasonlítva többféle rögzített kamatozású jelzáloghitel törlesztésével. A pénzügyi tudatosságot növelő akció nyomán az ügyfelek így a kamatkockázat ismeretében hozhatnak döntést. Bár eddig csak két százalékuk váltott át fix kamatozású jelzáloghitelre, a mostani változékony helyzetben ez az arány tovább nőhet.

3284-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és nyolc beteg elhunyt. Ezzel 421 főre emelkedett az elhunytak száma, 958-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1905 főre csökkent.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem