17 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 4-én

2020. április 4. 08:31

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.04 22:39KaranténklipA Kiscsillag friss és ropogós, Nem szégyellem című klipjével kívánunk nektek ma jó éjszakát! Kitartást mindenkinek, és ne feledjétek: #maradjotthon #nézzéltévét{{EMBED:https://www.youtube.com/embed/BrrAN_Qfoks?rel=0}}

Alábbiakban vágatlanul közöljük a Magyar Orvosi Kamara MTI-ben megjelent közleményét az egészségügy frontvonalában dolgozóknak szánt egyszeri, bruttó 500.000 forintos juttatásról.

Megvan az új típusú koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere - állította Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában.

2020.04.04 19:49
Olaszországban csökkent a halottak, nőtt a fertőzöttek száma

Olaszországban túllépte a 15 ezret az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, egy nap alatt 681-en vesztették életüket, a legkevesebben az elmúlt egy hét során - közölte szombat esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Február 20. óta most először csökkent az intenzív osztályokon kezeltek száma. A diagnosztizált fertőzöttek száma viszont 2886-tal emelkedett a szombati 2339-hez képest. Az azonosított fertőzöttek száma jelenleg 88 ezer felett van: 63 százalékuk nem szorul kórházi kezelésre. Négyezernél valamivel kevesebben vannak intenzív osztályon.

2020.04.04 18:24
Egy nap alatt több mint hétszázzal emelkedett a brit halálos áldozatok száma

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt több mint hétszázzal emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Szakértői vélemény szerint reményt keltő, hogy az emelkedés elmaradt a járvány jelenlegi szakaszára korábban modellezett napi halálozási számtól. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) szombat délutáni tájékoztatása szerint péntek estig 4313-an haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban. Ez azt jelenti, hogy az előző 24 órában 703 beteg halt meg. A szombaton bejelentett 703 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

2020.04.04 18:17
Színházba mennél ma este?

A kijárási korlátozás ellenére sem kell lemondanod a szórakozásról és a kultúráról. Egymást érik ugyanis az online koncertek, tárlatvezetések,vagy épp színházi bemutatók. Ma estére a szombathelyi Weöres Sándor Színház Homebank című darabját javasoljuk.

2020.04.04 17:17
Gyorselemzés a járványügyi akciótervről

Kormányinfó keretében tett ma délelőtt a koronavírussal kapcsolatos bejelentéseket Gulyás Gergely miniszter, az eseményről a Pénzcentrum élőben tudósított. Kétféle alapot állít fel a kormány: egy 663 milliárdos járvány elleni védekezést szolgáló és egy 1345 milliárdos gazdaság-újraindítási alapot. Előbbit a multinacionális kiskereskedelmi láncoktól (36 milliárd), a bankoktól (55 milliárd), az önkormányzatoktól (34 milliárd), illetve átcsoportosításokból töltik fel, utóbbi teljes mértékben a költségvetésen belül átcsoportosított forrásokból gazdálkodik. Hogy mitis jelent mindez a magyar gazdaság szereplőinek, arrólajánljuk figyelmedbe Portfolio-skollégáink gyorselemzését.

Az Amundi az első globális alapkezelő, amely bejelentette, hogy felfüggeszti a 2019-es év után járó osztalékok kifizetését, összhangban az EKB kérésével - számol be a hírről a Financial Times.

2020.04.04 16:49
1126 fertőzött a horvátoknál

Horvátországban az utolsó közlések szerint egy nap alatt 47-tel, összesen 1126-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 12 halálos áldozata van a járványnak. Négyen pénteken, a kelet-horvátországi Eszéken haltak meg. Mindannyian az idősebb korosztályhoz tartoztak, és más alapbetegségekkel is rendelkeztek. Az első fertőzés megjelenése, február 24. óta 92 beteget nyilvánítottak gyógyultnak az országban.

2020.04.04 16:47
Sok a fertőzött a szlovén idősotthonokban

A szlovén idősotthonokban mintegy 177 ember fertőződött meg koronavírussal, közülük sokan más betegségekben is szenvednek - közölte szombaton a helyi sajtó. Szlovéniában a szombati hivatalos közlés szerint egy nap alatt 43 esettel, 977-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig 22-en haltak meg a járvány következtében. A diagnosztizált betegek közül 31-et ápolnak intenzív osztályon. Március 4. óta 27 109 koronavírus-tesztnek lett negatív az eredménye az országban. A szlovén kormány leginkább az idősotthonok miatt aggódik. Az ország területén tíz szeretetotthonban is regisztrálták a koronavírus-fertőzést. A legtöbb fertőzöttet a kelet-szlovéniai Smarje pri Jelsah-i otthonban diagnosztizálták, összesen 112-őt a dolgozókkal együtt. Szerdáig ebben az otthonban hat idős ember halt bele a Covid-19 szövődményeibe. A helyzet kezelésére országszerte regionális orvosi csoportokat hoztak létre, hogy elkülönítsék a már igazoltan fertőzött időseket azoktól, akik még nem kapták el a vírust, és így javítsanak a kialakult állapotokon. Négy idős gondozott korábban abban a délkelet-szlovéniai Metlika városában működő szeretetotthonban hunyt el, ahol egy fertőzött orvos dolgozott. Az orvos Olaszországban síelt, megfertőződött a koronavírussal, majd hazatérve három napig még rendelt. Legalább 300 személlyel került kapcsolatba, köztük a városi rendelőintézet dolgozóival és pácienseivel is.

2020.04.04 16:41
Szlovákiában nőtt a fertőzöttek száma, újabb lélegeztetőgépeket rendelt a kormány

Szlovákiában újabb 21 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, és így 471-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be Igor Matovic miniszterelnök szombaton, miután 300 új lélegeztetőgép megrendeléséről írt alá szerződést a Chirana vállalattal. Szlovákiában az elmúlt héten az újonnan regisztrált fertőzöttek száma megközelítette a napi 30-as átlagot, csütörtökön 26, pénteken pedig 24 volt. A pénteki adatok nyilvánosságra hozatala óta újabb 1889 tesztet végeztek el, ami több mint ötszöröse a korábbi napi átlagnak. Szombaton délig összesen már 13 160 vírustesztet végeztek el, ezek közül 12 689 bizonyult negatívnak. (MTI)

2020.04.04 16:39
Ausztriában az utóbbi 24 órában viszonylag enyhén emelkedett a pozitív tesztek száma

Ausztriában az utóbbi 24 órában csak viszonylag enyhén emelkedett a pozitív koronavírus-tesztek száma, és a bevezetett korlátozó intézkedések hatása már kezd érződni - mondta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szombaton. Az osztrák belügyminisztérium szombat délelőtti tájékoztatása szerint az országban 11 781-re emelkedett az észlelt koronavírus-fertőzöttek száma, a vírus okozta szövődményekbe pedig 186-an haltak bele. Több mint ezer ember szorul kórházi kezelésre, és közülük továbbra is 245 fertőzöttet ápolnak intenzív osztályon. (MTI)

2020.04.04 16:35
A spanyol kormány a szükségállapot újabb meghosszabbítását kezdeményezi

A spanyol kormány a három hete tartó szükségállapot újabb kéthetes meghosszabbítását kezdeményezi a parlamentnél - jelentette be a miniszterelnök online sajtótájékoztatóján szombaton Madridban. Pedro Sánchez hangsúlyozta: a komoly korlátozásokkal járó intézkedés bevezetése nem volt hiába, csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme, de a szakértők véleménye alapján még több időre van szükség ahhoz, hogy a napi gyógyult esetek száma meghaladja a fertőzöttekét. (MTI)

Az állam pótolja ki 50-70 százalék körüli mértékben azoknak a munkavállalóknak jövedelmét, ahol a vállalat a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt árbevétel-zuhanást szenvedett el - állt elő új, a külföldi példákhoz hasonló javaslatával a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László szerint most a munkahelyek megőrzése a legfontosabb feladat.

2020.04.04 15:07
Újabb város van karantén alatt Romániában

A román hatóságok karanténba helyezték a dél-romániai Tandarei kisvárost, melyben járványgóc alakult ki az elmúlt napokban. A 13 ezer lakosú kisvárosba tömegesen tértek vissza Nyugat-Európából vendégmunkások, és látványosan nem tartották be a járványügyi korlátozásokat. Amint Marcel Vela román belügyminiszter bejelentette: a Ialomita megyében jegyzett 50 megbetegedésből 31, nyolc halálesetből pedig hét Tandareiben van. (MTI)

2020.04.04 14:44
Így látja a válsághelyzetetegy magyar kamionos
2020.04.04 14:24
Gulyás Gergely bemutatta a járványvédelmi intézkedésekre létrehozott alapokat

A magyar munkaalapú gazdaságra, a munkahelyek megvédésében szerzett magyar tapasztalatokra hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök abban a válaszlevélben, melyet az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárának írt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2020.04.04 13:26
Ausztrália távozásra kér minden külföldit, több mint kétmillió embert

Az ausztrál kormány arra kér minden külföldit - több mint kétmillió embert -, hogy a lehető leggyorsabban hagyja el az országot, miután az új koronavírus világjárványa miatt jelentős gazdasági visszaesés és munkanélküliség várható ott is. A kérés az ideiglenes vízummal rendelkezőkre - diákokra, vendégmunkásokra és turistákra is - vonatkozik, az állandó letelepedett státusszal rendelkezőkre nem.

Minden idők leggyorsabb 30 százalékos tőzsdei zuhanásán vagyunk túl, és még nem tudni, lesznek-e további hullámmozgások, hol lesz a válsághelyzet alja. Így akár a klasszikus osztalékrészvények, mint a Johnson&Johnson, a Pepsi, a Texas Instruments, a 3M, vagy akár az Amazon, Google, Facebook, Misrosoft most nem rossz vételek a hosszú távon gondolkozók számára. Bence Balázzsal, a Portfolio Trader kereskedési vezetőjével beszélgettünk.

2020.04.04 12:01
Lehet-e locsolkodni húsvétkor?

A jelenlegi kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok szerint családon kívül ez nem tehető meg, ugyanakkor a kormány a húsvét napjától érvényes szabályokat a kijárási korlátozásra vonatkozóan jövő héten fogja csak megállapítani - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre fog állni - árulta el a Mit, miért tesz a kormány? címmel tartott mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Operatív Törzs hivatalos sajtótájékoztatón számolt be a legfrissebb eseményekről a koronavírus-járvány kapcsán április 4-én.

2020.04.04 10:44
Fontos bejelentés jön ma a kormánytól!

Ma 11 órakor Kományinfó keretében tesz a koronavírussal kapcsolatos bejelentéseket Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, az eseményről élőben tudósítunk.

Megerősítette az amerikai, a francia és a német államadós-besorolásokat a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy az idén mindhárom gazdaságban recessziót vár az új koronavírus okozta járvány átszűrődő hatásai miatt, jövőre ugyanakkor fellendülésre számít.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma összesen 69 féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőrzött. A vizsgálat e szerek közül 14 esetében nem igazolta teljes körűen a címkén vállalt tisztító, fertőtlenítő hatásokat, ám mindössze két, kizárólag webshopban kínált kézfertőtlenítő bizonyult teljesen hatástalannak. A koronavírus-fertőzés terjedésének legjobb ellenszere az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint az otthonmaradás mellett a minél gyakoribb, langyos vizes-szappanos kézmosás.

2020.04.04 09:04
Küszködnek a hazai kisüzemi sörfőzdék

Komoly ütést mért a koronavírus-járvány a magyar kisüzemi sörfőzdékre (is). Az export kvázi megszűnésével, illetve a hazai vendéglátóhelyek bezárásával kizárólag az eddig főként mellékbevételként számon tartott online rendelésekből tartják fent magukat. Winkler Róbert online interjúja a Mad Scientist főzde egyik tulajdonosával.

2020.04.04 08:54
Így áll most a koronavírus-járvány a világon - élő statisztikák!

Mint arról nemrég beszámoltunk, újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg, közülük öten 77 év felettiek. 58 főre emelkedett a gyógyultak száma is. A kormányzti tájékoztatási oldalon publikált térképről pedig az is kiderült, hogy Budapestet és Pest megyét leszámítva még minden megyében 50 fő alattvan a regisztrált fertőzöttek száma.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg, közülük öten 77 év felettiek. 58 főre emelkedett a gyógyultak száma is.

Mióta az új koronavírus-járvány miatt bevezették Magyarországon a mindenkire érvényes távoktatást, azóta a statisztikák szerint körülbelül 1,5 milliónyi óvodás, általános iskolás és középiskolás ragadt otthon. Nekik pedig a tanulás mellett a testmozgásra is nagyon oda kell most figyelni. A gyerekek otthoni lemozgatása azonban sok családnak fejtörést okozhat, pedig ha valaki szisztematikusan építi fel gyermeke, gyermekei számára az otthoni sportolás lehetőség, az nagyon is jól tud működni. Na, de mi van az otthon ragadt sportolópalántákkal? Egy személyi edzővel és egy magyar olimpikonokkal is dolgozó sport szakpszichológussal beszélgettünk az otthoni sportolás, illetve a mentális egészség megóvásáról.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm