Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 13-án

2020. április 13. 07:10

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.13 22:01Jövő hét végére is kijárási tilalmat vezetnek be TörökországbanRecep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn közölte, hogy a jövő hét végén is hétvégén is kijárási tilalmat léptetnek életbe és ha szükségét látják, a rendelkezést a következő hétvégéken is fenntartják a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására.

2020.04.13 21:28
Május 11-ig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat Franciaországban

Franciaországban május 11-ig lesznek érvényben a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások - jelentette be Emmanuel Macron államfő hétfő esti televíziós beszédében. "A legszigorúbb karanténnak május 11-ig folytatódnia kell" - mondta a köztársasági elnök. "Az enyhítés május 11-én csak akkor lesz lehetséges, ha továbbra is felelősek maradunk, tiszteletben tartjuk a szabályokat, és ha vírus terjedése addig tényleg folytatja a lassulást" - tette hozzá. Emmanuel Macron elismerte, hogy Franciaország "nem volt eléggé felkészülve" a járványra, amely több "hiányosságra is rávilágított". "Mint a világ minden országában, nem volt elég a védőruha, kesztyű, kézfertőtlenítő, nem tudtunk annyi maszkot szétosztani, amennyit szerettünk volna" - hangsúlyozta a francia elnök. (MTI)

Folytatódott az igazolt koronavírus-fertőzöttek számának csökkenése Ausztriában: 239 fővel, vagyis 3,6 százalékkal vannak kevesebben az előző napihoz képest, így jelenleg 6369 fertőzöttet tartanak nyilván az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.

2020.04.13 20:43
Brit kormány: még tart a tetőzés, várni kell a korlátozások enyhítésével

A brit kormány szerint még a tetőzés szakaszában jár az új koronavírus okozta nagy-britanniai járvány, ezért egyelőre várni kell a vírus terjedésének megfékezését célzó korlátozások enyhítésével. Dominic Raab külügyminiszter, aki a Covid-19 betegségből lábadozó Boris Johnson miniszterelnök helyett látja el a kormányfői feladatokat, a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezletén elmondta: már vannak kedvező jelek arra, hogy az emberek közötti érintkezést korlátozó intézkedések hatékonyak, mivel az új fertőzések és az újonnan kórházba kerülők számát jelző görbe kezd laposodni. "Kezdünk nyerésre állni ebben a csatában" - fogalmazott Raab. Hozzátette ugyanakkor: jóllehet a kormány elvégzi a korlátozó intézkedések törvényben előírt, e héten esedékes felülvizsgálatát, most még nem várható a korlátozások enyhítése. A külügyminiszter szerint ugyanis a három hete érvényben lévő intézkedések idő előtti feloldása újabb járványhullám kialakulásának veszélyével járna. Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója hétfő esti sajtótájékoztatón grafikonokkal is illusztrálta, hogy az újonnan kiszűrt fertőzések és a Covid-19 betegséggel kórházba kerülők számának görbéje immár nem felfelé tart a számok változását jelző függőleges tengely mentén, hanem kezd a vízszintes időtengellyel párhuzamos irányt felvenni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a halálozások számának görbéje ezt a folyamatot várhatóan csak késleltetéssel követi majd. (MTI)

2020.04.13 20:04
Félelmetes a kihalt Orosháza

Az orosházi Drón Stúdió körberepülte a kihalt várost, hogy leforgassa ezeket a lehangoló snitteket. A település több közösségi terét is lezárta a városvezetés a hosszú hétvégére.

Keddig minden kórháznak a teljes ágykapacitása minimum 60 százalékát szabaddá kell tenni a koronavírusos betegek ellátására.

2020.04.13 19:35
WHO: megfontoltan kell feloldani a korlátozásokat

Az Egészségügyi Világszervezet szerint megfontoltan kell feloldani az új koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatását célzó korlátozásokat. Az új típusú koronavírus okozta járvány gyorsan terjed és jóval lassabban lehet megfékezni - hangoztatta interneten közvetített hétfői genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a korlátozó intézkedéseket lassan kell feloldani, miután a megfelelő közegészségügyi intézkedéseket meghozták. Úgy vélte hogy a világszerte eddig 115 ezer ember halálát okozó Covid-19 betegség terjedését teljesen csak egy hatékony oltással lehetne megakadályozni. A globalizáció korában a Covid-19 újbóli felbukkanásának és újraterjedésének a kockázata fennáll - tette hozzá. (MTI)

Karanténba került a Pesti úti idősotthon orvosa, mert vírusgyanús. Az intézményt a múlt héten ürítették ki, miután 100-nál is több lakó kapta el a koronavírust.

2020.04.13 18:49
Tour de France: a törlést nem, de a halasztást fontolgatják a szervezők

A Tour de France törlését nem, a halasztását viszont fontolgatja a koronavírus-járvány miatt a francia országúti kerékpáros körversenyt szervező Amaury Sport Organisation (ASO) sajtóértesülések szerint. Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál beszámolója emlékeztetett: május 15-ére várható döntés arról, megrendezik-e az eredeti időpontban, június 27-től július 12-ig a Tourt, vagy későbbre halasztják. A nézők nélküli Tour de France lehetőségéről beszélő francia sportminiszter szavaira reagálva Christian Prudhomme versenyigazgató nemrég leszögezte, "zárt kapus" biztosan nem lesz az idei viadal. A tokiói olimpia jövő nyárra halasztásával felmerült a lehetőség, hogy néhány héttel eltolva akár az ötkarikás játékok eredeti helyére is kerülhetne a francia körverseny, amely a következő verseny a nemzetközi szövetség (UCI) naptárában a World Tour-viadalok közül. A legmagasabb kategóriájú versenyekből eddig 18 maradt el, köztük az év első háromhetese, a Giro d'Italia, amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték volna. (MTI)

A szlovén kormány már keddtől enyhítene az új koronavírus terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, Horvátországban a húsvéti ünnepek után visszaáll az azt megelőző rend.

A fertőzésben elhunytak aránya elhanyagolható lesz azokéhoz képest, akik a gazdasági és társadalmi hatások miatt nem fogják túlélni ezt a krízis - jelentette ki Barabási Albert László. A tudós szerint az ideális az lenne, ha mindig 7-8 százalék kötül lenne a fertőzöttek száma.

Szolnokon drónokkal vadásznak a rendőrök azokra, akim egszegik a kijárási korlátozás szabályait.

Több tízezer magyar már hetek óta otthonról dolgozik, sokan lassan már nem is emlékeznek rá, milyen is az irodai légkör. Pedig a munkahely előnyei közé tartozik, hogy jó esetben speciális irodai eszközöket biztosít - például ergonómikos székeket, asztalokat - a dolgozóknak, az otthoni munkavégzéshez is ilyenek lennének a legideálisabbak, de sokan nem tudnak egy irodát berendezni maguknak a lakásban. Idővel a tested is megsínyli, ha mondjuk az étkezőasztalnál nyomod a laptopot: mutatjuk, hogy kerüld el a súlyosabb, hosszútávú szövődményeket.

Minden nap egyre több dolgot derítenek ki a tudósok az új típusú koronavírusról és tüneteiről, illetve arról, hogy mi alapján lehet a fertőzést már korai szakaszában azonosítani. A CNN összegyűjtötte a Covid-19 10 leggyakoribb tünetét.

2020.04.13 15:31
Új kampányfilmben hív összefogásra a Magyar Turisztikai Ügynökség

Rendhagyó turisztikai kampányfilmet készített a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), azt hangsúlyozva, vigyázzunk egymásra, és közösen sikerül majd megbirkózni a nehéz helyzettel.

2020.04.13 15:22
Kapás Bogi a karanténban sem pihen

Bár a házban lehet edzeni, a koronavírussal diagnosztizált Kapás Boglárka csak nem bírja medence nélkül. Az olimpiai bronzérmes úszó kerti medencében igyekszik pótolni a kiesett időt:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

Jankovics István szerint elindulhat egy második hullám a járvány lecsengése után, amit májusra vár. A virológus elmondta, két cég kezdte el tesztelni az embereken a koronavírus elleni oltóanyagot.

2020.04.13 14:53
Új videóval jelentkezett Győrfi Pál

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője a kisfilmben locsol, de csak kis kannával és csak virágot.

Tovább csökkent az új típusú koronavírust hordozó igazolt fertőzöttek száma Németországban a hivatalos hétfői adatok szerint.

Majdnem 7 millió esetben szabtak ki bírságot az olasz hatóságok egy hónap alatt azokra, akik megszegték a kijárási tilalmat. Csak húsvétkor 23 ezer büntetést osztottak ki.

0-24 pörögnek az egyik legnagyobb gyártó gépei, hogy legyen elég WC-papír a magyar boltokban, az üzemek tartós keresletnövekedéssel számolnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar nőknek itthon átlagosan 17,8 olyan év jut, amikor nem egészségesek, a férfiaknál ez az időszak 12,3 évig tart életük során - derült ki az Eurostat adataiból. De ez nem azért van, mert a férfiak egészségesebbek, hanem mert kevesebb ideig élnek.

Az emberek kevesebb mint fele követné a hatóságok utasításait a játvány idején, és csak a válaszadók harmada fél attól, hogy ő, vagy valamelyik családtagja elkapja a koronavírust.

Kinyithatnak az üzemek, mehetnek tovább az építkezések Spanyolországban a kormány döntése nyomán. Ennek nem mindenki örül, attól félnek, új erőre kap a járvány.

2020.04.13 11:35
Orbán: ez a húsvét más, mint a többi

"A kölni a fiókban marad" - írta a Facebookon Orbán Viktor jelezvén, hogy a járvány miatt idén elmarad a locsolkodás.

2020.04.13 11:20
Egy országot megdicsért a WHO

Kiérdemelte a koronavírus-járvány kezelésével az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dicséretét Vietnam. A Kínával határos országban néhány száz regisztrált fertőzött van, és hétfőig egyetlen halálesetet sem jelentettek. Vietnam a korai határozott fellépésnek, a kiterjedt tesztelésnek, a szigorú karanténnak és a társadalom egységének köszönhetően eddig elkerülte az Európában és az Egyesült Államokban tapasztalt pusztítást. A hivatalos adatok szerint korábban több mint 75 ezer ember volt házi karanténban vagy elkülönítőben, hétfőn ez a szám már csak több mintegy 72 ezer volt. A délkelet-ázsiai országban eddig 121 ezer tesztet végeztek, amelyből csak 262 bizonyult pozitívnak. (MTI)

Sokan fittyet hánytak a korlátozásokra, és még az elkordonozott Balaton-partra is lementek, holott a tó körüli települések polgármesterei rendre lezáratták a strandokat, parkolókat a hétvégére.

A kora reggeli órákban hat újabb repülőgép landolt Budapesten, 5 millió 300 ezer maszkot, 6 millió kesztyűt és 86 ezer izolációs köpenyt hoztak Pekingből és Sanghajból - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfő reggel a Facebook-oldalán.

2020.04.13 10:09
Dal született Győrfi Pálról: ő maga sem hagyta szó nélkül

Több hét kellett hozzá, de megszületett az első Győrfi Pálról szóló dal, és hozzá a klip is a Cashtag nevű rappelő duó jóvoltából. Maga Győrfi Pál nem igazán örült a videónak, de nem azért, amiért elsőre hinnénk. A kommentszekcióban ugyanis azt írta: "Köszönöm fiúk ez megtisztelő! De mindenki Maradjon Otthon, és klippet se forgassatok! Nagyon veszélyes odakint!"

Lecsökkent forgalom mellett is ugyanolyan nitrogén-oxid szinteket mérnek Németországban, mint a vírus kitörése előtt, egy cikk szerint mindebből arra lehet következtetni, hogy az Euro 5-ös dízelautóknak nincs sok ráhatása a levegő minőségére. Várkonyi Gábor autószakértő blogbejegyzésében kiemeli, hogy az egész diskurzus hamisan értelmezett adatok és boszorkányüldözés kapcsán elment egy fatálisan rossz irányba, hosszú távú súlyos következményekkel az európai iparra nézve.

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre 72 861-gyel emelkedett és elérte az 1 850 527-et a világon. A Covid-19 nevű betegségben 114 245-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 430 455 - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében.

Nincsenek elragadtatva a szakszervezetek az új munkaügyi módosítástól, amelynek lényege, hogy a 24 hónapos munkaidőkeretet a vállalatok egyoldalúan elrendelhetik. A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint az intézkedés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a cégek akár többhavi munkabért is megelőlegeznek a munkavállalóknak a leállás alatt - ezt az adósságot kell majd ledolgozni, ha újra megy a termelés.

2020.04.13 08:37
Andrea Bocelli az üres milánói dómban adott húsvéti koncertet

A koronavírus-járvány miatt üres milánói dómban lépett fel vasárnap este Andrea Bocelli világhírű olasz tenor, akinek szokatlan húsvéti koncertjét élőben lehetett követni az énekes YouTube-csatornáján. Itt a teljes felvétel:

Hétfőre 1458-ra emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon, és 10 ember halt bele a fertőzésbe, mindegyikük idős, krónikus beteg - így már 109 áldozata van a járványnak hazánkban. Térképen mutatjuk, melyik megyében hány esetet regisztráltak. Mutatjuk a koronavirus.gov.hu-n megjelent legfrissebb térképet!

1458 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 idős, krónikus beteg, így

Az Egyesült Államok valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította vasárnap este Donald Trump elnök.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés elhárítását célzó első intézkedések már lassan egy hónapja, március 18-án megjelentek: az első intézkedéscsomag egyik legfontosabb eleme a hiteltörlesztő moratórium mellett, hogy a legsúlyos gondokkal küszködő szektorokban (turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, kulturális szolgáltatások, személyszállítás) a munkáltatók járulékfizetés kötelezettségét teljes egészében elengedik, és

(Címlapkép: MTI/Mónus Márton)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem