2020. október 31. szombat Farkas

Orbán Viktor: október-november környékén számítani kell egy második hullámra


A következő napok legfontosabb kifejezése a szigorú menetrend és fokozatosság - mondta Orbán Viktor, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az ember egyetlen dologban lehet biztos, abban, amit már átélt, amit már megtapasztalt - mondta a miniszterelnök, utalva arra, hogy így van ez ebben a válságban is. Rendszeresen meghallgatja a járványügyi szakembereket, orvosokat, de a vélemények szerteágazóak. Vannak azonban közös pontok:

  • Ez a vírus létezik, itt van
  • Nincs vakcinánk
  • Semmilyen garancia nincs arra, hogy magától elpusztulna, így a védekezést nem lehet feladni

Azt látjuk, hogy különböző módon ér különböző embereket a vírus - mondta Orbán Viktor. A leginkább fertőzésnek kitett hely Budapest, és azt is látjuk, hogy az időseket sokkal inkább érinti a vírus, mint a fiatalabbakat. Épen emiatt az idősekre vonatkozó szabályokat fent kell tartanai, ahogy a kijárási korlátozásokat is Budapesten és Pest megyében. A többi helyen a kijárási korlátozások helyett könnyebb szabályokat vezetnek be, mert vidéken lassabban terjed a vírus. Utalt arra is, hogy minden reggel meghallgatja az operatív törzs tagjait és az alapján hoz döntéseket.

Ha kell, egy órán belül is tudunk döntést hozni

- utalt arra, hogy a biztonság fontosabb, nem a gyorsaság a vírus esetében, de tudnak gyorsan reagálni, ha kell. A két hetes felülvizsgálat ugyanakkor szerinte megfelelő ütem.

Kijelentheti Magyarország, hogy az első csatát megnyerte a vírussal szemben.

Sikerült kialakítani a védekezés módszereit kialakítani, felkészíteni az egészségügyet. Ha hirtelen újra nagy hullámban támadna a járvány, senkinek sem kell attól félnie, hogy ellátás nélkül marad. Most az a kérdés, hogyan indítsuk újra az életet - tette hozzá.

Fontos példaként tekintenek ilyenkor Ausztriára és az osztrák döntésekre, ott előrébb vannak a vírus lefutásában, így ez nagy segítség Magyarországnak - fogalmazott a miniszterelnök.

Ha sikerül Budapesten a halálozási számokat csökkenteni, nem fognak habozni, hogy itt is enyhítsék a korlátozásokat. Ugyanakkor a vírus nem ment el, így az első csata megnyerése még nem jelenti a háború megnyerését is. Lesz második hullám - mondta.

A nyáron ez lelassul, de október-november környékén számítani kell egy második hullámra

- szerinte ez most a legvalószínűbb forgatókönyv. A második hullámra sokkal felkészültebben és gyorsabban tud majd az ország reagálni.

A gazdasági hatásokra áttérve a miniszterelnök elmondta, hogy a leghasználhatóbb tapasztalat a 2010-es válság erre az időszakra nézve. Most is a munkahelyek vannak a fókuszban, Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy ha van munka, van esély, így most is a munkahelyekre koncentrálnak. Ezért személyes garanciát is vállal. Ismét elmondta, hogy annyi munkahelyet fognak létrehozni, amennyit a vírus elpusztít.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó