15 °C Budapest

Operatív törzs: így mehetnek a magyarok Horvátországba nyaralni

2020. június 3. 11:23

Horvátországba szabadon beléphetnek a magyarok, de hazatérve két hét karanténba kell vonulni - hangzott el az operatív törzs mai tájékoztatóján. Müller Cecília szerint az idősotthonokban is kedvezően alakulnak a tendenciák.

A kormány a mai napon is ülésezik, téma lesz a járvány elleni védekezés, és a korlátozó intézkedések is. A döntésekről holnap tájékoztat Gulyás Gergely - mondta el Kiss Róbert az operatív törzs tájékoztatóján. A rendőr alezredes ismertette, 2063-an használják a hatósági házikarantén-applikációt. A mai napon 770 házi karantént rendeltek el eddig - mondta Kiss Róbert, a házi karanténok száma így 11 ezer fölött van. Azt is elmondta, hogy 418 esetben kezdeményeztek a járványüggyel kapcsolatban büntetőeljárást, 80 embert gyanúsítottként hallgattak ki.

Müller Cecília az adatokat ismertette: jelenleg 3931 igazolt fertőzött van az országban, az elmúlt napon 10 új esetet rögzítettek, 2 személy elhunyt az elmúlt 24 órában, ezzel 534-re emelkedett az elhunytak száma. Kedvező az adat, mely szerint 2190 fő gyógyultan távozott a kórházból, 1207 fő az aktív fertőzöttek száma , 41-59 százalék arányban budapestiek és vidékiek. 414-en vannak kórházban, 24-en vannak lélegeztetőgépen, ez tegnaphoz képest nem változott.

Az idősotthonok kapcsán arról számolt be a tisztifőorvos, hogy az érintett intézmények száma jó ideje 33, nem növekszik, sőt, a betegek és a pozitív személyek rendre gyógyulnak. Mindösszesen az 5991 főből, aki ebben a 33 otthonban él, 899-en váltak pozitívvá az egész járvány időtartama alatt. 468-an gyógyultak meg, és kerültek vissza az intézményekbe. A szociális intézményekben kedvező a tendencia, ez mindenképp pozitív dolog - mondta.

A kórházakban vannak kezeltek, amelyik egységben pozitív beteget találnak, azt zárlat alá helyezik - mondta a tisztifőorvos. A nem koronavírusos betegek ellátása folyamatosan bővül. A világra vonatkozó viszonyokról Müller Cecília elmondta, hogy még számos területen szaporodik az új fertőzöttek száma, ezzel együtt a halálozások száma is. Szerinte a világ nem lélegezhet még fel, messze van a járvány vége. A hazai viszonyok kedvezőek, mi az első hullám végén vagyunk, ezért lehet új enyhítéseket bevezetni - tette hozzá.

A felsőoktatási vizsgák kapcsán elmondta, sok fiatalnak nehéz napjai vannak, hiszen elkezdődtek a számonkérések. Fontos, hogy a vizsgákat az intézmények a kontaktusok kerülésével szervezzék meg, ha személyesen kell bemenni vizsgázni, akkor ajánlott a maszk. Mindenki vigyen saját eszközt, a terem ablakát nyitva kell tartani. A közös vizsgákkor a távolságokat biztosítani kell. Arra kérte a vizsgázókat, hogy ő se verődjenek nagyon össze, taetsák a távolságot.

Újságírói kérdések

A legidősebb gyógyult magyar beteg 102 éves - mondta a tisztifőorvos.

A második hullam rendre előjövő kérdés, a tisztifőorvos szerint mindenkit foglalkoztat, hogy el lehet-e kerülni azt. Több hipotézis is van, a legtöbb szerint vélhetően a vírus köztünk marad valamilyen alacsony szinten, és elképzelhető, hogy az influenzaszezonban újra aktív lesz. Mindenképp készülnek rá, hasznosítják a tapasztalatokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Horvátországba a jelenleg hatályos szabályok szerint szabadon beutazhatnak a magyarok, lehet menni nyaralni - mondta Kiss Róbert. Ugyanakkor Horvátországból hazatérve a jelenlegi szabályok szerint két hétre kötelezően karanténba kell vonulni.

Heves megyei idősotthonban eddig nem találtak fertőzötteket.

Karanténban lévő személy lakásába a szolgáltatók hibaelhárítói bemehetnek, főképp olyan veszélyhelyzetben, amikor sürgősen kell cselekedni. A szakemberek viseljenek kesztyűt - mondta Müller Cecília.

A kutatások is segítenek, hogy újraértékeljék a feladatokat, ami egy következő hullamra való felkészüléshez kell. Bármi elpfordulhat, több forgatókönyvvel is készülnek. Az egészségügy megbirkózott az első hullámmal, a másodikra szervezettebb, tudatosabb felkészülés zajlik. Betárazzák az eszközöket, az éberség fenntartandó - jelentette ki a tisztifőorvos.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem