12 °C Budapest

Opellel, Suzukival, Forddal jársz? Ennyit fizethetsz 2018-tól

2017. november 20. 11:32

Még bő másfél hetük van felmondani a kötelező biztosításukat azoknak, akiknek január 1-jén van a fordulójuk. A különböző alkuszcégek alapján készült felmérésekből már kiderült, hogy az emberek többségének drágább lesz a biztosítása jövőre, mint az idei évben. Azonban szerettük volna közelebbről is meghatározni, hogy mennyibe kerülhet majd jövőre egy-egy autónak a biztosítása, így elvégeztünk néhány kalkulációt.

November végéig van lehetősége felmondani jelenlegi kgfb-szerződését annak, akinek január 1-jén van a fordulója. Az új szerződés megkötésére még több ideje van, ugyanis azt elég az év végéig megtennie. Azt mostanra már tudjuk, hogy a többség drágulásra számíthat, mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy mekkora eltérés van a különböző biztosítótársaságok ajánlatai között az autók típusának és az üzembentartó Bonus-Malus besorolásának függvényében. Ennek kiderítése érdekében végeztünk néhány kalkulációt.

A számításokat a legnépszerűbb magyarországi autómárkák egy-egy típusával végeztük el (régi Suzuki Swift, Ford Escort, Skoda Octavia, Opel Corsa, 3 ajtós Toyota Corolla, BMW 3-as sorozat, Mercedes C osztály) mindegyiket több Bonus-Malus besorolással is (Malus 3, B1, B6, B10). (Mivel az új autótulajdonosok évfordulója már évek óta nincsen január 1-jéhez kötve, ezért a mostani átváltási lehetőség csak a régi tulajdonosokat illeti. Ők többnyire már B10-es kategóriájúak, így leginkább ennek az utolsó kalkulációnak az eredménye lehet fontos számukra. Ettől függetlenül persze a Bonu-Malus besorolásuk lehet alacsonyabb, amennyiben a korábbiakban okoztak balesetet.)

Mindegyik autó esetében régebbi, ezredforduló környéki autókkal kalkuláltunk, illetve az általunk használt kalkulátor által kért egyéb adatok is lehetőség szerint egységesek (például a forgalombahelyezés éve, futott kilométerek száma, éves futás, illetve az autót nem szándékozunk sokat használni külföldön és cascót sem kötöttünk a kgfb mellé, mindig éves fizetési módot választottunk).

Az autók beállításánál a kalkulátor által jelölt neveket adjuk meg mi is, illetve a szűkebb típusoknál mindig a "Nem tudom" opciót választottuk. Fontos, hogy a kalkuláció által kiadott összegek a baleseti adót nem tartalmazzák.

Baleseti adó
A baleseti adót 2012-től vezették be. Alapvetően az adó mértéke az éves biztosítási díj 30 százaléka, ám nem haladhatja meg a 30 378 forintot egy évben. A biztosítóktól kapott ajánlatoknál mindig fontos ellenőrizni, hogy az tartalmazza-e a baleseti adót, hiszen ez sem elhanyagolható kiadás.

Lássuk az eredményeket

Az autó típusától függetlenül a Köbe nyújtja számunkra a legjobb ajánlatot, amennyiben Malus 3-as a besorolásunk. Ebben az esetben akkor ússzuk meg legolcsóbban, ha egy régi Suzuki Swift vagy egy Opel Corsa B tulajdonosai vagyunk (66 040 forint mindkét esetben), míg a legdrágábban akkor jövünk ki, ha egy Mercedesünk van (94 145 forint).

Megszűnik a Köbe "egyeduralma" az B1-es besorolású ügyfeleknél, nekik már általában a K&H vagy az Uniqa nyújtja a legjobb ajánlatot, noha a Köbe több esetben itt is az első három között szerepel. Ebben a kategóriában is az Opel Corsák és a Suzuki Swiftek tulajdonosai ússzák meg legolcsóbban az éves kötelezőt (31 620 forint), míg a legtöbbet itt is a Mercedesek fizetik (46 224).

Itt azonban már kisebb az eltérés mértéke: míg M3-as kategóriában a legdrágább Mercedes és a legolcsóbb Suzuki/Opel éves díja között még 28 105 forint a különbség, addig az B1-es kategóriában már csak 14 604 forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

VENNÉL EGY ÚJ AUTÓT, DE NINCS ELÉG PÉNZED?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 4 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az Erste Bank ajánlata (THM 14,28%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Ismét változik kicsit a helyzet, ha már B6-os besorolásunk van. Míg az B1-es ügyfeleknek mindegyik autómárka esetén a K&H és az Uniqa ajánlatai álltak az első helyen, addig itt már a Wáberer is elcsíp egy első helyet: a még mindig legdrágábban biztosítható Mercedes esetében (31 980 forint). A legolcsóbb biztosítást még mindig a Suzuki-Opel páros kötheti meg, ez 24 444 forint egy évre.

A legnagyobb, B10-es kategóriában már 16 200 forintért is biztosíthatjuk Suzukinkat, de a még mindig legdrágább Mercedes biztosítási díja is már csak 23 676 forint. Érdekes, hogy a két legdrágább autó (BMW és a Mercedes) biztosítási díjai közötti különbség egészen magasról indul, hiszen ez M3-nál még 9125 forint, ám ez a magasabb fokozatoknál lassan elolvad: B1-nél 6120 forint, B6-nál már csak 972 forint. Igaz, később ismét nő az eltérés, B10-nél 3132 forint.

Végig jelentős az eltérés a legolcsóbb és a legdrágább autó éves biztosítási díjai között: M3 kategóriában 28 105 forint, B1 kategóriában 14 604 forint, B6 esetében 7 536 forint és B10-nél 7 476 forint.

Természetesen érdemes mindenkinek saját kalkulációt végeznie, hiszen elképzelhető, hogy egy-egy általa igénybe vehető kedvezménnyel már változnak az ajánlatok.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem