17 °C Budapest

Önkéntes kijárási korlátozására szólították fel a lakosságot az olasz orvosok

MTI
2020. október 16. 20:01

Az olasz orvosszövetség arra kért mindenkit, hogy az egészségügy működőképességének fenntartása érdekében csak munkavégzés és tanulás céljával hagyják el otthonukat.

Az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma meghaladta a tízezret pénteken. A házi orvosokat is tömörítő szakmai szövetség (Fimmg) felhívása szerint az olaszok azonnal és önkéntesen tekintsék érvényesnek a kijárási korlátozást.

"A számok aggasztóan emelkednek, minden eszközzel korlátozni kell a fertőzés terjedését, a munkavégzés és az iskolába járás mellett minden más tevékenység, mozgás felesleges, vagyis feláldozható" - olvasható a Fimmg közleményében.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter komolynak nevezte a helyzetet: "Nem lehet alábecsülni azt, ami egész Európában zajlik, nem szabad elhallgatni a helyzet súlyosságát" - jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a kedden életbe léptetett országos korlátozásokat egyenlőre csak helyi szinten szigorítják, ahol a fertőzés terjedése túllépi az egyes reprodukciós értéket.

A kormányerő Demokrata Párt (PD) azonban az óvintézkedések azonnali és általános szigorítását sürgette a franciaországihoz hasonló kijárási tilalommal akár már a hét végétől. A húsz tartomány felében megteltek a Covid-19 betegeknek fenntartott intenzív ágyak. A római járványközpont Spallanzani kórházban és Nápoly kórházaiban már kizárólag koronavírus-fertőzötteket fogadnak, minden más kezelést és orvosi beavatkozást felfüggesztettek.

Tavasszal valamivel több mint ötezer volt az összes betegnek fenntartott intenzív helyek száma az országban, azóta ez 6628-ra emelkedett, de még további ezerhatszázra lenne szükség. Az egész országban már csak ezerötszáz lélegeztető-gép áll rendelkezésre. Campania régió elnöke, Vincenzo De Luca október végéig leállította az alig egy hónapja újraindított oktatást az óvodáktól az egyetemekig. Betiltotta az összejöveteleket köztük az esküvőket és a lakásokban rendezett találkozókat.
"Erős fellépésre van szükség, a félmegoldások nem szülnek eredményt" - jelentette ki De Luca, aki ellen pedagógusok és tanárok tüntettek a nápolyi utcákon. Campaniában pénteken 1261 új beteget szűrtek a korábbi 1100 után.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lombardia vezetője, Attilio Fontana bejelentette, hogy a gimnáziumok és szakközépiskolák visszaállnak az online oktatásra. A diákok otthontartása a tömegközlekedés terheltségét kívánja csökkenteni. Fontana hozzátette, hogy a vendéglátóhelyek este tíz órás bezárására készülnek. Kritikusnak Milánóban és térségében tartják a helyzetet, ahol a reprodukciós ráta túllépte a kettes értéket. Az egymilliós városban regisztrálják a régió betegeinek felét. Ismét bezárt a város operaháza, a Scala. Egész Lombardiában 2419 új beteget szűrtek pénteken.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint egy nap alatt országosan 10 010 új fertőzöttek szűrtek a korábbi 8804 után. Az új betegek száma negyedik napja több mint ezerrel emelkedik. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 107 ezret, kórházban több mint hatezren vannak, az utóbbi egy nap majdnem négyszázzal emelkedett a számuk. Egy nap alatt ötvenöt beteg halt meg a korábbi 83 után, a halottak száma 36 ezer felett van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm