15 °C Budapest

Odacsapott a jegybank a magyar biztosítónak

2017. március 21. 17:31

Az MNB 20 millió forintos bírságot szabott ki a CIG Pannónia Biztosítóra a részére vezérügynöki tevékenységet végző társaság felügyeleti biztosításközvetítői nyilvántartásba való bejelentésének és vezérügynökként való engedélyezésének elmaradása miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból célvizsgálatot folytatott le a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél (CIG Pannónia Biztosító), annak Olaszországban nyújtott határon átnyúló tevékenysége, illetve - ezzel összefüggésben - a vele együttműködő biztosításközvetítői és kiszervezett tevékenységet végző budapesti székhelyű társaság működése kapcsán.

A jegybank a vizsgálata nyomán megállapította, hogy a CIG Pannónia Biztosító jogsértő módon nem tette meg a szükséges bejelentést az MNB számára az adott társaságról annak biztosításközvetítői felügyeleti nyilvántartásba vételére, s nem szerepeltette azt saját közvetítői belső nyilvántartásában sem. A társaságot a biztosító a jegybank előzetes engedélye nélkül bízta meg vezérügynöki teendők ellátásával is. Mindezeken túl a célvizsgálat az ügymenet kiszervezésével összefüggésben bejelentési késedelmet, valamint belső szabályozási hiányosságokat, pontatlanságot is megállapított. Az MNB a feltárt hiányosságok miatt figyelmeztette a biztosítót az azokkal kapcsolatos jogszabályok betartására, kötelezte a jogszabályszerű működésre, és

20 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki.

A bírságösszeg megállapításánál súlyosító körülménynek számított, hogy a CIG Pannónia egy, jelentős üzletviteli jogkörrel megbízott biztosításközvetítő kapcsán mulasztotta el a bejelentési és engedélyeztetési kötelezettségét. A megbízott biztosításközvetítők felügyeleti regiszterben történő bejelentése egyebekben is olyan alapvető feltétel, melynek elmulasztása kiemelten súlyos jogszabálysértésnek minősül a biztosítási piac átlátható és biztonságos működésének követelménye szempontjából. Enyhítő körülménynek számított, hogy a CIG Pannóniának az érintett társasággal való jogviszonya részben megfelelt a kiszervezési közjogi szabályrendszerének.

Így reagált a biztosító a bírságra

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Miután a Magyar Nemzeti Bank tavalyi évben zajlott célvizsgálata felhívta a CIG Pannónia figyelmét a bejelentési, engedélyezési hiányosságokra az Olaszországban nyújtott határon átnyúló tevékenysége, illetve a vele együttműködő biztosításközvetítői és kiszervezett tevékenységet végző budapesti székhelyű társaság működése kapcsán, a biztosító a hiányosságok pótlását haladéktalanul megkezdte. A vezérügynöki feladatok ellátásához szükséges engedélyre irányuló kérelmet 2016. augusztus 31-én benyújtotta a Felügyelethez, majd 2017. januárjában megkapta a szóban forgó engedélyt.

A Felügyelet határozatában foglaltak végrehajtását tehát a biztosító már megkezdte és legkésőbb május 31-ig elvégzi. Belső szabályzatainkat, folyamatainkat kiegészítjük, a jövőben pedig még nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy tevékenységünk, működésünk során az összes hiányosságot kiküszöböljük.

Címlapkép: MTI / Marjai János

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm