Nyakunkon az influenza! Hova tűntek az olcsó gyógyszerek?

Pénzcentrum
2014. február 10. 05:34

Sokaknak nem mindegy, mennyit költenek gyógyszerekre: az idei influenzaszezonban az egyik legnépszerűbb, meghűlés kezelésére szolgáló készítmény gazdaságos kiszerelése például hónapok óta hiányzik sok gyógyszertár polcáról. Pénztárcánk bánhatja.

Az Országos Epidemiológiai Központ információi szerint ugyan viszonylag lassan, de terjed az influenza Magyarországon. Az egy héttel korábbi adatokhoz képest majdnem huszonkét százalékkal többen fordultak influenzás tünetekkel kezelőorvosukhoz. A legtöbb megbetegedést Pest és Bács-Kiskun megyében, a legkevesebbet Csongrád illetve Somogy megyében regisztrálták. A lakosság körében egyelőre inkább a megbetegedés utáni kezelés, és nem a megelőzés népszerű. A védőoltások annak ellenére alig fogynak, hogy az ÁNTSZ megtette felhívását az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatban. A vakcinákból eddig kevesebb, mint a tavalyi mennyiség fele fogyott - tájékoztatta a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) a Pénzcentrum.hu-t.

Az ehhez hasonló járvány időszakokban gyakran előfordul, hogy a gyógyszertárak kifogynak valamilyen termékből, hiszen a megnövekedett fogyasztói igényeket nehéz lehet kiszolgálni. Olvasóink például azt jelezték, hogy az egyik legnépszerűbb, meghűlés kezelésére szolgáló termékből, a NeoCitran gyógyitalból több budapesti patikában sem lehet tizennégy tasakos kiszerelést kapni. Mint azt olvasóink elmondták, kérdésükre a patikustól azt a választ kapták, a NeoCitran tizennégy tasakos kiszerelése december óta hiánytermék, a gyártó nem tud szállíttatni belőle.

A hiány azért is különösen érdekes, mivel a televízió főműsoridőben reklámozza: gazdaságos és ésszerű döntés, ha ezt a kiszerelést választjuk, hiszen így harminc százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá a termékhez. A Pénzcentrum.hu megkereste a NeoCitran gyártóját, a Novartis Hungária Kft.-t is, azonban kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz.

Lapzártánk után érkezett (2014.02.11)
"Elsődlegesen kiemeljük, hogy a NeoCitran termék vonatkozásában gyógyszerellátási probléma sem 2013-ban, sem jelenleg nem áll fenn, a termék - adott kiszerelésekben - folyamatosan elérhető volt. A valós tényállás az, hogy a NeoCitran belsőleges por felnőtteknek gyógyszerkészítmény hirdetésein belül a 14 tasakos kiszerelésnek a többi NeoCitran kiszereléssel szembeni árelőnyének reklámkampánya 2014 januárjában kezdődött. Ezt a kiszerelést elérhetővé tettük a nagykereskedők számára a hirdetési időszakban. A megrendelési és kiszállítási adatok is azt mutatják, hogy január első teljes munkahetében beérkeztek az első megrendelések. Azóta a kiszállítások folyamatosak és egyenletesen folynak. A kérdéses kiszerelés gyógyszertári készleteinek alakulása jól nyomon követhető. Az elmúlt év decemberében ugyan volt néhány szállítási probléma, legfőbbképpen a magas európai kereslet miatt, ez azonban az idei évre megszűnt. Ugyanakkor azonban Magyarországon - amikor a legszűkebb volt a kínálat- , az országos disztribúció biztosított volt a NeoCitran termékből és a patikák többségében a 14 tasakos kiszerelés elérhető volt. A januárban újraindult megrendeléseknek és kiszállításoknak köszönhetően a hónap közepe után a patikák ellátottsága ezzel a kiszereléssel gyakorlatilag teljessé vált" - mondta el cikkünk megjelenését követően a Novartis Hungária Kft.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján található táblázat szerint a NeoCitran esetében valóban tapasztalható átmeneti hiány: bár jelenleg a hat, illetve a tíz darabos kiszerelés esetében (a hiány okaként gyártási-szervezési probléma van feltüntetve - a szerk.). A HGYSZ a Pénzcentrum.hu-hoz eljuttatott információi szerint december elején rövid ideig a nagyobb csomagolás esetében is előfordult, hogy nem volt kapható, azonban valamelyik kiszerelésében folyamatosan elérhető volt a termék. Ezzel szemben olvasóink a napokban sem tudtak hozzájutni a tizennégy tasakos NeoCitran termékhez több budapesti patikában sem.

Mit tehet a fogyasztó?

Aggodalomra azért nincsen ok, a HGYSZ szerint az nem fordulhat elő, hogy a betegek orvosság nélkül maradjanak, hiszen a gyógyszerpaletta széles, a más kiszerelésű, vagy helyettesítő termékek pedig kézenfekvő megoldásnak tűnnek. Így járványhelyzetben sincsenek veszélyben a fogyasztók, maximum a pénztárcáik. De a kérdés sokakat érint: a Nielsen 2013-as felmérése szerint a fogyasztók, ha csak tehetik, költséghatékonysági szempontból gyógyszervásárlás esetén a nagyobb kiszerelést választják, így akár harminc százalékkal olcsóbban juthatnak egy-egy termékhez, mint például a NeoCitran gyógyital esetében is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A HGYSZ tájékoztatása szerint egyébként nagyon ritkán fordul elő, hogy a patikák szezonálisan kifogynak egyes termékekből. Leggyakrabban megfázás esetén alkalmazható készítményeknél, és azoknál is csak egy-egy kiszerelésnél figyelhető meg ez a jelenség. Tanácsuk szerint érdemes tájékozódni és szükség esetén hasonló összetételű gyógyhatású terméket választani, ha hiányt tapasztalunk. Felhívják a figyelmet, a gyógyszerészek minden esetben tudnak segíteni a választásban.

Mindazonáltal, ha bármilyen készítményből hiányt tapasztalunk, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél lehet bejelenteni. Ott kivizsgálják és megpróbálnak mielőbb közbenjárni a pótlás ügyében. A termék így az OGYI honlapján elérhető listába kerül, ahol feltüntetik a hiány okát, a várható elérhetővé válást és azt a gyógyszert, amit helyette választhatunk.

Hogyan spórolunk a kezelésünkön?
A Nielsen 2013-as adatai szerint minél nagyobb a válság, annál kisebb a hajlandóság az efféle termékek fogyasztására. Ezek helyett inkább alternatív módszereket alkalmaznak a betegek, megpróbálnak házi praktikákkal segíteni magukon, illetve inkább orvoshoz fordulnak, és a vényköteles gyógyszereket vásárolják meg. Az is segít a fogyasztók szerint a költséghatékonyság elérésében, ha kerülik az impulzusvásárlást, azaz csak a legeslegfontosabb készítményt veszik meg, illetve sokan az otthon felhalmozott gyógyszerekhez nyúlnak.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, mit tehet a fogyasztó egy olyan helyzetben, ha nem ok nélkül szeretné a gazdaságosabb kiszerelésű terméket választani, hanem mert számít neki, hogy hosszú távon mennyit költ gyógyszerekre? A televíziós reklám pedig annak ellenére fut, hogy előfordulhat, a termék nem mindenütt elérhető. A Gazdasági Versenyhivatal lapunknak küldött tájékoztatása szerint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény alapján csalogató reklámnak minősülhet az a tájékoztatás, melyben meghatározott áron hirdetnek egy terméket, de abból a várható fogyasztói keresletnek megfelelő készlet nem áll rendelkezésre. A bevett gyakorlat a következő: a fogyasztó panaszt tesz, a hivatal megvizsgálja a bejelentés nyomán a konkrét reklámot és az egyéb körülményeket, majd adott esetben megállapítja a jogsértő magatartást. A hivatal ezt követően feltárja és értékeli a helyzetet.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem