2 °C Budapest

Nem törődtek semmivel: úszott a család teljes vagyona

Pénzcentrum
2014. március 31. 05:37

A tavasznak árnyoldala is van, az utóbbi évek szélsőséges időjárása miatt egyre több olyan természeti jelenséget tapasztalhatunk, ami veszélyezteti otthonunkat. Magyarországon a zivatarok és a viharos erejű szél jelentik a fő problémát.

Itt a tavasz, a napsütés és a jó idő, ugyanakkor nem is hinnénk, milyen veszélyes lehet ez az időszak. A statisztikák szerint lakásunkra, házunkra nézve igen veszélyes az év e pár hónapja. Viharkárok, olvadás, beázás és árvíz mind fenyegetheti lakhelyünket mostanában.

Bár általában ilyenkor a hó a károk fő okozója: a tetőről lezúduló hótömeg, vagy az olvadás miatti beázások sok bosszúságot és komoly anyagi károkat eredményezhetnek. De a hó közvetve is lehet a baj forrása, a tavaly márciusi szélsőséges időjárás, a hirtelen lezúdult hatalmas hómennyiség miatt például sok település napokig áram nélkül maradt, emiatt leolvadtak a hűtők és a fagyasztók, óriási károkat okozva sokaknak.

Talán már kijelenthetjük, hogy a hó idén megkímélte az ingatlanokat és az autókat, de a márciusi időjárás tartogatott meglepetéseket, sok biztosítóhoz kiemelkedően sok bejelentés érkezett a viharos szél okozta károk miatt. Az idei március 15-i hétvége után majdnem hatezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a károk összege pedig meghaladta a 400 millió forintot a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint.

Az Allianz és a GfK 2013 nyarán végzett reprezentatív kutatásából kiderül, hogy az elmúlt öt évben a válaszadók 50 százalékának, az elmúlt egy évben pedig a 10 százalékának ingatlanában történt valamilyen káresemény - az esetek többségében továbbra is a szélsőséges időjárás, illetve csőtörés és rövidzárlat miatt következett be a kár. A biztosítással rendelkező válaszadók több mint felét az elmúlt évek szélsőséges időjárása ösztönözte a biztosítás megkötésére. A MABISZ adatai szerint a hazai ingatlanok 72 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással. Ez az adat viszont egyben azt is jelenti, hogy a magyarok közel 30 százaléka nem törődik az esetleges kockázatokkal. Így a médiában évről évre hallani olyan tragédiákról, amelyben egy család - biztosíítás hiányáában - mindenét elveszíti. Pedig 2013-ban egy ilyen célú biztosítás éves átlagdíja nem haladta meg a 28 300 forintot. Ez azt jelenti, hogy egy ekkora éves összeg befizetésével lehetőségünk nyílik arra, hogy milliós viharkár esetén se mi fizessünk a helyreállításért, hanem a biztosító.

A viharos időjárás legtöbb esetben az épületek tetőszerkezetében tesz kárt, megbontja azt, vagy a szél leviszi a cserepeket. Emellett pedig az is gyakori, hogy fák dőlnek rá házakra, ezzel okozva komoly károkat lakói vagyonában. Ezek a legsúlyosabb károk, amik ellen aligha védekezhetünk. Van azonban számos olyan terület, ahol egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pénzcentrum.hu segít: Így védekezz a szélsőséges időjárás ellen

  • 1. Mindig figyeljük az időjárás előrejelzést. Ha nagy vihart ígér, ne vegyük félvállról! Akár valóban jön a vihar, az orkán, akár nem, mi készüljünk fel rá alaposan.
  • 2. Ha kertes házban lakunk, a kerten belül mindent rögzítsünk. Egy kerti műanyagszék nem tűnik veszélyesnek, de ha felkapja a szél, és hozzávágja valamihez, már baj lehet belőle. De emellett az sem túl kellemes, ha dolgainkat szétszórja a szél, vagy elveri a jég.
  • 3. Növényeinket sem árt megvédeni. Egy kis beruházással megóvhatjuk őket a jégtől: például Raschel hálóval (ez az a zöld puha műanyag háló, ami például a teniszpályákat elválasztja egymástól) körbetekerhetjük őket, vagy az apróbb növényeket letakarhatjuk vödrökkel. Illetve ha van régi, nem használatos padlószőnyeg darab otthon, azt is bevethetjük a védekezésben.
  • 4. Ellenőrizzük, hogy be van-e csukva az összes ablak, különben a huzat úgy bevághatja, hogy mehetünk az üvegeshez. Az ajtókat is ellenőrizzük. A legjobb az, ha zárjuk, ami zárható és a redőnyöket is leeresztjük.
  • 5. Vihar esetén érdemes az összes elektronikai készüléket áramtalanítani, azaz kihúzni őket a falból, míg el nem múlik a veszély. Ugyanis ha villám csap a házba, tönkreteheti az összes áram alatt lévő eszközünket.
  • 6. Saját ház esetén érdemes a heves esőzés előtt ellenőrizni az ereszcsatornákat, a lefolyókat. Ha eltömődnek, és későn vesszük észre, eláraszthatja a víz az ingatlant.
  • +1. Amennyiben a kár már megtörtént, és van biztosításunk, mielőbb értesítsük a biztosítónkat és a kárszakértő kiérkezéséig lehetőleg hagyjunk mindent, ami nem balesetveszélyes érintetlenül. Érdemes azonnal fotókat is készíteni, hogy később a biztosító segítségére legyünk a dokumentációval.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm