13 °C Budapest

Nem is gondolnád, kiknek lett stabilabb a munkahelye tavaly óta

2016. január 28. 15:36

Egyre jobban bíznak a munkavállalók a munkahelyükben, különösen a nők bizakdók. Lakóhely szerinti megoszlásban a budapestiek körében kiugró volt a legnagyobb a növekedés, míg az ország keleti réióiban visszaesés volt tapasztalható.

A munkavállalók egyre jobban bíznak abban, hogy a jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Ezt jelzi, hogy egy ponttal nőtt a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 2015 negyedik negyedévében, az előző év azonos időszakához képest, így 61 pontot ért el . A stabilitási index azt is méri, hogy

  • milyen lépéseket tennének annak érdekében, hogy megtartsák munkahelyüket, ha az veszélybe kerülne, illetve
  • megítélésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetőséget.
"Optimizmusra ad okot, hogy szinte minden szegmensben emelkedő trendet látunk, vagyis a magyar munkavállalók jobban bíznak a munkahelyük stabilitásában, mint egy évvel ezelőtt. A munkaerőpiaci indexünk emelkedése csak egy a számos gazdasági mutató közül, mely pozitív irányba változott tavaly, az év második felében."

 - mondta el Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója. A GDP novemberben regisztrált 2,4 százalékos emelkedése, valamint az ipari szektor 9,5 százalékos növekedése kapcsán a vezérigazgató kiemelte:

Az említett makrogazdasági mutatók pozitívan hatnak a munkaerőpiaci hangulatra, ráadásul a munkanélküliségi ráta is folyamatosan csökken.

A nők körében mért 2 pontos javulás ellenére a férfiaknál nem változott az érték egy év alatt. Korcsoport alapján a 18-29 év közöttiek bizakodóbbak lettek: körükben egy év alatt 61-ről 63 pontra, míg a 30-39 éveseknél enyhén, 63-ról 64-re nőtt az index értéke. Legjelentősebb változás a középkorúaknál (40-49 évesek) figyelhető meg, ahol 60-ról 64 pontra emelkedett az index.

Lakóhely szerint a fővárosban élők körében nőtt a legjobban a stabilitási index: a 64 pontos érték 4 pontos emelkedést tükröz. A városban lakók esetében 1 pontos emelkedést regisztráltak (62), az általánosan javuló tendencia mellett ugyanakkor jelentős romlás tapasztalható a falvakban élők körében. Ott, az előző negyedévben mért jelentős visszarendeződés ellenére, éves szinten 2 pontos romlás tapasztalható (58).

Iskolai végzettség alapján továbbra is a diplomások a legbizakodóbbak 67 pontos értékkel, ez 1 pontos emelkedést jelent egy év alatt. Emellett komoly emelkedést látunk az érettségizettek (64) és a szakmunkások körében is (61), az előbbinél 4, utóbbinál 3 pontos a növekedés. A legfeljebb 8 általánost végzetteknél folyamatos ingadozást tapasztalunk negyedéves szinten, az elmúlt egy évben ugyanakkor komoly, 9 pontos csökkenés történt (43).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyarországi régiókat tekintve Közép-Magyarországon és Nyugat-Magyarországon élők a legbizakodóbbak 63 ponttal, előbbi esetében ez 4 pontos emelkedést tükröz, utóbbinál viszont változatlan értéket látunk. Az ország keleti felében éves szinten enyhe, negyedéves szinten viszont már komoly visszaesés tapasztalható (8 pont), jelenleg 57 ponton áll az index.

Az ágazatokat vizsgálva az látszik, hogy a mezőgazdaságot leszámítva mindegyik szektorban növekedett a munkahely iránti bizalom: jelenleg a kereskedelem áll az élen 63 ponttal, ami 3 pontos növekedés egy év alatt. Emellett az ipar és építőipar, valamint a közigazgatás 61-61 ponttal szerepel az elemzésben. A mezőgazdaságban viszont drasztikus zuhanást látunk: egy évvel ezelőtt ebben a szektorban voltak a legoptimistább munkavállalók, jelenleg azonban 49 ponton áll a stabilitási index, ami 14 pontos esést jelent.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm