2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Napvilágot látott néhány fontos részlet a gigantikus orvosi béremelésről

  • MTI
  • 2020. október 4. vasárnap 08:45

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, soha nem látott mértékű béremelést kapnak a magyar orvosok, miután elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett javaslatot tegnap. Nem mellesleg büntetőjogi kategóriává válik a hálapénz adása és elfogadása is. A nagy béremelésről a MOK osztott meg néhány részletet a nyilvánossággal a saját oldalán közzétett közlemény segítségével.

A friss kormánydöntés nyomán egy rezidens orvos a jövőben havi 700-800 ezer forint alapbérre számíthat, amely az orvosi karrier során elérheti a 2,4 millió forintot, így megállítható az orvosok elvándorlása - mondta Kincses Gyula MOK-elnök a mai sajtótájékoztatón. Ezek a jelzések összhangban vannak azzal a bértáblával, amire még januárban tett javaslatot a MOK.

Kincses Gyula a szombat délutáni online sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kormányfő döntését motiválhatta, hogy a járvány fokozott terhelést ró az ellátórendszerre, ezért a béremelés nem odázható tovább. Orbán Viktor azt is elfogadta, hogy az ellátórendszer szükséges átalakításához egy elégedettebb orvostársadalomra van szükség - tette hozzá. A MOK által kiadott szombat délutáni közlemény a béremelés kapcsán jelzi:

"A pontos ütemezéssel kapcsolatban még folynak az egyeztetések, de a háromlépcsős béremelés első, legnagyobb lépése 2021. január elsejével megtörténik, a további két lépcsővel pedig az eléri a Magyar Orvosi Kamara bértábla-javaslatát."


Forrás: MOK

A MOK ma délutáni sajtótájékoztatóján további fontos részletek is kiderültek az MTI tudósítása szerint:

  • Kincses Gyula MOK-elnök kérdésre válaszolva közölte: a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy "orrnehéz lesz" a béremelés ütemezésének elosztása. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy várhatóan január 1-től az orvosok megkapják a béremelés 65-70 százalékát és 2022, illetve 2023 januárjáig érik el az alapbérek a kamara által javasolt mértéket. Jelezte: a miniszterelnök ma az alapvető politikai döntést hozta meg, a MOK ezt követően fog egyeztetni az illetékes minisztériumokkal a részletekről.
  • Álmos Péter, a MOK egyik alelnöke az közölte, hogy a bértábla kidolgozásakor az osztrák bértáblát vették alapul. Az abban szereplő mértékek 55 százalékát. A cél az volt, hogy átlátható legyen a bérezési struktúra és legyen egy stabil bázis, ami később a nyugdíjakat is meghatározza - mondta.
  • Elhangzott az is, hogy az orvos által elfogadható ajándékok értékét egy virág, vagy egy bonbon, vagyis a beteg részéről valóban a hálát kifejező tárgy értékében határoznák meg, kizárva a pénz lehetőségét.

A kamara vezetősége mai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a betegek és orvosok érdeke közös: a biztonságos betegellátás elérése, ami azonban strukturális és financiális változtatások nélkül nem lehetséges. A most elfogadott bértábla lehetővé teszi, hogy a mostani, önkizsákmányolásra épülő rendszert egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható egészségügy váltsa fel, és ez eredményezheti a hálapénz felszámolását is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS