18 °C Budapest

Nagy bajban a biztosító: mi lesz a magyar autósokkal?

2015. augusztus 26. 16:06

Fizetésképtelenné nyilvánította a román Astra biztosítótársaságot a román pénzügyi felügyelet (ASF) szerdán, és megvonta működési engedélyét.

Az Astra biztosító Romániában az egyik piacvezető társaságnak számít, de Magyarországon is évek óta jelen van.

A biztosító Magyarországon leginkább az autósok számára lehet ismerős, sokaknak ugyanis a társaságnál van a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása, azaz a kgfb-je és a Casco-ja. A cég lakásbiztosítással és életbiztosítással is foglalkozik.

A magyarországi Astra a román vállalat fióktelepeként működik, egyelőre kérdés, hogyan érinti a romániai működési engedély megvonása. Azt sem tudni, hogy a biztosító magyar ügyfelei mire számíthatnak.

MNB: védve vannak a magyar ügyfelek

A román és a magyar biztosítási garanciarendszer is helytáll a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepének károsultjai számára azt követően, hogy a biztosítót felügyelő román felügyeleti hatóság visszavonta az Astra román cégének tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak felszámolását - tájékoztatott az MNB.

A román biztosító hazai fióktelepe révén magyar ügyfelekkel is rendelkezik, itthoni fióktelepének prudenciális (üzleti megbízhatósági) felügyelését is közvetlenül a román - és nem a magyar - pénzügyi felügyelet látja el.

A román Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító Magyarországi Fióktelepe (Astra Fióktelep) valamennyi magyarországi ügyfelét, esetleges károsultjait a román állami biztosítási garanciaalapból kártalanítják a román törvények által megszabott mértékben (ez korábbi romániai nyilvános közlések szerint 100 ezer euró, több mint 30 millió forint káreseményenként), az ehhez szükséges eszközök az ASF tájékoztatása alapján rendelkezésre állnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hazai biztosítási törvény alapján emellett a MABISZ által kezelt Kártalanítási Alap (KALAP) helytáll minden, az Astra Fióktelepével - mint felszámolás alatt álló biztosítóval - szembeni kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kártérítési igény esetén.

Az MNB elvárja az Astra Fiókteleptől és a közvetítőktől, hogy ne fogadjanak be és ne közvetítsenek újabb biztosítási ajánlatokat. Az Astra Fióktelep ügyfélszolgálata a megszokott rendben üzemel. A további teendőkről az ügyfelek, károsultak - egyebek közt az MNB honlapján - folyamatos jegybanki tájékoztatást kapnak majd.

Az Astra Fióktelep piaci részesedése itthon kevesebb mint egy százalék a díjbevételre vetítve, így az események nem befolyásolják a hazai biztosítási piac zavartalan működését.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem