Nagy a kockázat: sok nő nem is tudja, hogy ilyen betegségben szenved

2017. november 26. 19:03

Általános kérdés a teherbeesést megelőzően, hogy jól teszik-e a leendő anyukák, ha sok mindent tartalmazó terhesvitamint szednek a kívánt terhesség előtt? Ennél is fontosabb kérdés azonban, hogy a gyermekvállalást tervező leendő anyukák tisztában vannak-e saját szervezetük állapotával? Tudják-e, hogy melyik tünet utalhat esetleg pajzsmirigy-működési zavarra, amely befolyásolhatja mind a teherbeesését, de leginkább növelheti a vetélés kockázatát.

Első hallásra mindössze arról van szó, hogy érdemes-e vitaminok és ásványi anyagok sokaságát bevinni a szervezetbe a nélkül, hogy a magzat már hasznosítaná ezeket az erőforrásokat. Ugyanakkor az is rendkívül fontos, hogy a terhesség bekövetkeztét váró leendő édesanyák tisztában vannak-e a saját szervezetük állapotával. Van e pajzsmirigy betegségre utaló tünetük, esetleg valódi pajzsmirigybetegségük, és ha igen, akkor milyen?

A tervezett terhesség szempontjából ez azért fontos, mert mind a túl, mind az alul működés rontja a teherbeesés esélyét - írja az Endocare Endokrinológiai Központ közleményében Dr. Major Judit, belgyógyász-endokrinológus. Az úgynevezett autoimmun pajzsmirigy betegség pedig - amely az esetek jelentős részét képezi, a pajzsmirigy betegség ugyanis legnagyobb részben a szervezetben bekövetkezett autoimmun betegség folyamatát jelenti - mindenképpen kezelést igényel. Annak elmaradása növeli a vetélés kockázatát, illetve jelentős hormoneltérés esetén a terhesség létrejöttét akadályozza meg. Ilyen esetekben nem javasolt a jód fogyasztása sem. Az alulműködés folyamatos ellenőrzése és a thyroxin nevű hormon pótlása mind az anya, mind a magzat számára biztosítja a megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormont.

Mindezeket figyelembe véve, már a terhesség tervezésekor, legkésőbb felismerésekor szükséges a pajzsmirigyműködés vizsgálata. Kóros eltérés esetén a baj kezelése. Érdemes figyelembe venni, hogy a pajzsmirigy alulműködés egyre nagyobb mértékben érinti a fiatalabb, produktív életkorban lévő (20-as, 30-as éveikben járó) korosztályokat.

Akkor teszünk jót magunkkal, ha előre gondoskodunk arról, hogy a terhességünk a lehető legnagyobb nyugalomban teljen. A vitaminok rendkívül fontosak a szervezet számára a terhesség előtt, alatt és még sokszor utána is. De a legfontosabb, hogy az anya szervezetében is egyensúly, harmónia legyen.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm