Nagy a baj: a sürgősségi osztályok 2/3-nak működési gondja van

MTI
2018. november 19. 08:30

A sürgősségi osztályok legalább kétharmada napi működési problémákkal küzd a Magyar Kórházszövetség legfrissebb felmérése szerint - írja a Magyar Idők.

A sürgősségi osztályok legalább kétharmada napi működési problémákkal küzd a Magyar Kórházszövetség legfrissebb felmérése szerint. A kórházigazgatókat tömörítő szervezet elnökhelyettese, Ficzere Andrea azt mondta a lapnak: érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy - elsősorban a fővárosban - inkább kevesebb helyen legyen ilyen osztály, de ott biztonságos és magas színvonalú ellátást nyújtsanak a betegeknek.

Az elnökhelyettes kifejtette: a betegek sokszor indokolatlanul inkább a sürgősségi osztályt keresik fel, mintsem a szakorvost, hogy a várakozást elkerüljék. Emellett az általánosan alacsony egészségkultúra miatt olyan problémával is a sürgősségi osztályokhoz fordulnak, amelyek egyáltalán nem oda valók.

A helyzetet tovább nehezíti az orvos- és szakdolgozóhiány, ami az indokolatlan igénybevétellel együtt extra túlterhelést jelent a sürgősségi osztályokon dolgozóknak. Sok helyen nincs annyi dolgozó, ahány ember egy-egy műszakban szükséges a biztonságos működéshez, ezt az intézmények egy része úgy oldja meg, hogy más osztályokról irányít át a sürgősségi osztályokra orvosokat, nővéreket.

A létszámhiány pedig bérspirált eredményez, amit a kórházszövetség szerint csak bérplafonnal lehet megállítani. Erre nemcsak a kigazdálkodhatatlan összegek miatt van szükség, hanem azért is, mert a helyzet súlyos bérfeszültséget eredményez a kórházakon belül. Mindezek miatt felvetik, hogy inkább kevesebb kórházban legyen sürgősségi osztály, de ott színvonalas, könnyen hozzáférhető ellátást nyújtsanak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm