18 °C Budapest

Müller Cecília: napok, hetek kérdése, és jönnek a tömeges megbetegedések

2020. március 29. 12:50

Hamarosan a tömeges megbetegedések szakaszába lép a magyar koronavírus-járvány - modta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Vannak fiatal betegek, egy idősek otthonában pedig 8 fertőzöttre bukkantak. 14 órakor átveszik megbízóleveleiket a kórházparancsnokok.

69 év az elhunytak átlagéletkora

Heten pozitivitást mutattak a nagymágocsi idősek otthonában, miután egy betegségre bukkanva teszteket végeztek - erősítette meg a média értesülését Müller. Az összes magyarországi beteg közül összesen 14-en szorulnak intenzív kezelésre. Az eddig elhunytak átlagéletkora 69 év.

A járvány terjedésének tömeges megbetegedéseket produkáló szakasza előtt már nagyon rövid az idő, néhány napon, héten belül ez bekövetkezik - mondta Müller az exponenciális szakaszt firtató kérdésre.

Nem magas a magyar halálozási ráta

Nem kiugróan maga a magyar halálozási ráta, a többi országban hasonló trend figyelhető meg - mondja Müller. De összehasonlítgatásnak nincs helye, mert minden ország más módon kezeli a járványt. Magyarország időben vezette be a lépéseket, ezért reméljük továbbra is alacsony lesz a betegség terjedése.

Kritikus alapbetegségek: a szív- érrendszeri megbetegedés, a rosszindulatú daganatos betegség a fő rizikófaktor, ami a magyar betegségek gyakoriságát is tükrözi. Vagyis ez alapján az általános szervezeti gyengeség a fő probléma.

Örökítő- vagy ellenanyag?

A vírus örökítőnyag, illetve a szervezet által termelt ellenanyag jelenlétére vonatkozó tesztelés is zajlik, a kétféle tesztnek megvan a helye az ellenőrzési rendszerben - mondja Müller.

Panasz van a kínai egészségügyi szállítmányokra

A vegyes nemzetközi tapasztalatok miatt a magyar hatóságok igyekeznek ellenőrizni a kínai szállítmányok minőségét - mondja Müller, de nem tér ki arra, hogy idehaza is van-e probléma a termékekkel.

A boltlátogatási korlátozások első napi tapasztalat

Az intézkedést megértették az emberek, az idősek is általában fegyelmezetten fogadták a korlátozást. A boltok figyeltek az új szabályozásra - mondta Lakatos. A döntés támogatottsága a megkérdezése alapján magas.

Van fiatal beteg

Van a betegek között fiatal és gyermek - mondja Müller. A vírus nem kímél senkit, az egész populációban bárkit megfertőzhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 9-12 órás vásárlási idősáv "végszükséglet"

A súlyos betegek részére kijelölt ellátási helyszínek bővülnek, ahogy a betegszám növekszik. Természetesen az enyhe tüneteket produkálók otthon gyógyulhatnak. 

Az idősek részére fenntartott 9-12 óra közötti vásárlási idősáv egy "végszükséglet", ha másképp nem tudja ellátni magát. Ha van rá lehetőség, akkor teljesen kerüljék el a boltlátogatást.

Müller Cecília: idős betegek voltak az új áldozatok

A két új áldozat idős beteg volt, krónikus betegséggel, halálukhoz hozzájárulhatott a koronavírus fertőzés - mondja Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Várhatóan sok új fertőzést fogunk detektálni, több lesz a teszt is a kontaktkutatások eredményeképpen.A hét tesztlabor 0-24 órában működik, nincs elmaradás a vizsgálatokban.

A fertőzöttek jelentős része, 80 százaléka enyhe tünetekkel zajlik le, a fő kockázati faktor, ha valakinek van valamilyen súlyos alapbetegsége.

Megkezdik munkájukat a kórházparancsnokok

Kórházparancsnokok kezdik meg a munkájukat a kórházakban - emlékeztet Lakatos Tibor rendőrezredes a kormány döntésére. A megbízóleveleket 14 órakor kapják meg a parancsnokok.  A cél a szociális távolság megtartásával csökkentsük a vírus terjedésének a sebességét - mondja Lakatos a kijárási korlátozás okáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm