Müller Cecília: hevesebb reakciót váltott ki a második vakcina beadása

2021. január 25. 12:10

Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján elmondta, hogy a több mint 9 ezer főnél, aki már megkapta a második oltását, tapasztaltak erőteljesebb reakciókat a vakcinára.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi járványadatokat ismertette. Kiemelte: 3814 főt még mindig kórházban ápolnak, így mindenkinek ara érdemes ügyelnie, hogy egyáltalán ne betegedjenek meg. Azt is elmondta, külföldön már a harmadik hullám is megkezdődött, és "sok fejfájást" okoznak a mutáns vírusvariánsok is. "Kezdetek óta figyeljük a mutálódását az új koronavírusnak, elsősorban a brit mutáns vírust" - ismertette.

Az NNK vizsgálja a mutáns vírusokat
A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban most vizsgált N501Y (brit) variánsról úgy tűnik, hogy a mutációja során "előnyhöz jutott" a már ismert koronavírushoz képest. Valószínűleg jobban tud kötődni az emberi receptorokhoz, vagyis kevesebb vírus is képes valakit megfertőzni. Ugyanez a mutációs pont megtalálható az új dél-afrikai és az új brazil vírusban is - tette hozzá, megjegyezve, hogy az utóbbiaknak további mutációik is vannak.
Dél-Afrikában már egyre jelentősebb a mutáns vírus térnyerése, Dánia és Hollandia pedig már arra készül, hogy pár hónapon belül új mutáns vírus veszi át a mostani helyét - közölte Kis Zoltán.

Beszélt arról is, hogy folyamatosan zajlanak a védőoltás-beadások az egészségügyi és szociális intézményekben. Felhívta a figyelmet, hogy "mindegyik vakcina működik", legyen szó mRNS-vakcináról, inaktivált vírust tartalmazó vakcináról, fehérje alapú vakcináról, viszont nincs olyan vakcina a világon, ami 100 százalékos védelmet ad. Ma is várnak szállítmányt a Pfizertől, több mint 11 ezer fő részére, holnap pedig több mint 25 ezer fő részére, a Moderna pedig vasárnapra ígért további 9 ezer fő beoltására alkalmas mennyiséget. Tárgyalások zajlanak a kínai Sinopharm vakcinájáról is, ez egy elölt vírust tartalmazó vakcina, ami ismert, jól működő technológia - mondta el Müller Cecília.

Arról is beszámolt, hogy az oltás második körét is megkapók közül néhányan erőteljesebb reakciókat tapasztalhattak - ez azonban természetes, hiszen elindul a sejtes immunválaszt. Bőrpír, láz jelentkezhet, ettől nem kell megijedni. A sajtó kérdésére elmondta: eddig 1 millió 775 fő regisztrált már az oltásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem