Müller Cecília: az ország egyes részein újra belobbant a koronavírus-járvány

MTI
2021. február 7. 17:02

A kiegyensúlyozott magyar járványügyi adatok ellenére sem szabad hátradőlni, most van itt az ideje az oltakozásnak - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának nyilatkozva.

Müller Cecília elmondta, hogy Magyarországon mintegy tíz napja nagyon hasonlóak a járványügyi adatok, példaként említve, hogy szombaton 1370 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 64-en életüket vesztették, kórházban 3578 beteget ápolnak és 291-en vannak lélegeztetőgépen.

Az esetszámok stagnálása mellett a szennyvízben mért adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy "némelyik helyen bizonyos enyhe fokú emelkedés" indult - hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília szerint a "kiegyensúlyozottnak tűnő" magyar adatok ellenére sem szabad hátradőlni, - mint fogalmazott - "éppen most van itt az ideje annak, hogy oltakozzunk". A tisztifőorvos azt is fontosnak nevezte, hogy minél többen és minél gyorsabban oltassák be magukat.

Beszámolt arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) jó eredménnyel lezárult az orosz vakcina, a Szputnyik V vizsgálata, így mostantól ez az oltóanyag is használható Magyarországon a korábban már engedélyezett Pfizer-BioNTech, Moderna és AstraZeneca oltóanyagai mellett. Magyarország a Szputnyik V-ből egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vár és további 2,5 millió ember vakcinációjához szükséges Sinopharm-védőoltást Kínából.

Az országos tisztifőorvos a különféle vakcinák működési mechanizmusát is ismertetve kiemelte: bármelyik vakcina jobb, mint anélkül veszélyben élni, és az oltóanyagok széles palettája nagyobb lehetőséget biztosít. Legfontosabb célnak elsőként a legesendőbbek megvédését, a súlyos megbetegedések és halálozások számának csökkentését nevezte.

Az országos tisztifőorvos kifejtette: "szerencse a szerencsétlenségben", hogy a koronavírus ellen "bármely technológiával" készült vakcina hatásos tud lenni. Ezzel szemben példaként idézte fel a influenza H1N1-variánsát, amely ellen csak a teljesen inaktivált vírust tartalmazó vakcina működött hatékonyan, mint amilyen a magyar oltóanyag volt. A koronavírus ellen a kínai Sinopharm-oltóanyag használ ilyen mechanizmust - jelezte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az országos tisztifőorvos szerint "kizárólag orvosi javallatra" előfordulhat, hogy az orvos előnyben részesíti az egyik vakcinát a másikkal szemben a betege számára.

Müller Cecília jelezte azt is, hogy eddig 286 379 embert oltottak be az első adag vakcinával, több mint 105 ezren a másodikban is részesültek.

Emlékeztetett arra, hogy a három oltási kampányból kettő már lezárult: az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális intézmények lakóinak, dolgozóinak - több mint 80 ezer ember - oltása megtörtént.

Elkezdődött a legidősebbek oltási kampánya is, amelyben nagy mértékben támaszkodnak a háziorvosok segítségére, akik nagyon pozitív tapasztalatokat szereztek. A tisztifőorvos egyúttal ennek kapcsán köszönetet mondott a háziorvosoknak, az önkormányzatoknak és a betegszállítóknak is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm