11 °C Budapest

Méregdrága a gyógyulás: téged is érinthet, ha ezt használod otthon

2016. február 12. 14:30

Komoly egészségügyi problémákat is okozhat, ha helytelenül használjuk az elektromos fogkefét. A fogorvosok szerint amellett, hogy elvékonyíthatja a fogzománcot, ínyproblémákhoz vezethet, és akár a fogtömések is kihullhatnak a helytelen használat miatt. A Pénzcentrum utánajárt, mennyibe kerülnek itthon a fogorvosi kezelések, ha helyre akarjuk hozni a fogainkat.

Akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat, ha helytelenül használjuk az elektromos fogkefét. A fogorvosok egyetértenek abban, hogy nemcsak a fogzománcot vékonyíthatja el, hanem ínyproblémákhoz vezethet, és akár a fogtömések is kihullhatnak a helytelen használat miatt - írja a Daily Mail.

A legtöbben ugyanis túl erősen, és túl gyorsan mossák a fogukat az elektromos fogkefével, ezért egyre több fogorvos ajánlja inkább a hagyományos, manuális fogkefe használatát. 

Hogyan kellene helyesen fogat mosni?

Az alábbi videó jól mutatja, hogyan kell(ene) helyesen fogat mosnunk. Ezen felül a fogorvosok szerint naponta legalább kétszer, minimum két percig kellene fogat mosni. Illetve fontos az is, hogy a fogkefe sörtéje ne legyen túl durva, hogy ne sértse fel a fogínyt és a zománcot.

Mennyibe kerül, ha rendbe akarjuk hozni a fogainkat?

A szép mosolynak bizony komoly ára van, egy foghúzás, tömés, vagy gyökérkezelés több ezer forintos kiadást is jelenthet.  A Pénzcentrum összegyűjtötte, mennyit kell kicsengetni a különféle fogászati kezelésekért.

Van, ahol ingyenes

Az egészségbiztosítás keretében egyes ellátások életkortól függetlenül térítésmentesen járnak, de vannak olyan ellátások is, amelyek támogatása életkortól függ.

Életkortól függetlenül támogatott fogászati ellátások:

  • sürgősségi ellátás,
  • szűrővizsgálat (meghatározott gyakorisággal, pl. 18 éves kor felett évente egyszer),
  • szakorvosi beutaló alapján góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog és szájbetegségek kezelése,
  • fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés, gyökérkezelés, gyökértömés évente egyszer),
  • fogsebészeti ellátás,
  • fogkőeltávolítás,
  • ínyelváltozások kezelése

Életkortól/állapottól függően támogatott fogászati ellátások (a teljes körű fogászati alap- és szakellátás - a fogtechnikai költségek kivételével - az alábbi esetekben térítésmentes):

  • 18 éves korig,
  • 18 éves kor betöltését követően, a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt,
  • a várandósság megállapításától a szülést követő 90 napig,
  • 62 éves életkor felett.

Bár az elérhető anyagok és technológiák között nincs olyan nagy különbség a közfinanszírozott ellátás illetve a magánrendelők között,

a magasabb igényeket inkább a magánpraxisok tudják kielégíteni.

Itt azonban már mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis pár ezer forinttól kezdve akár több tízezret is kóstálhat egy-egy kezelés költsége. Érdemes körülnézni az egyes magánrendelők árajánlatai között, ugyanis akár több ezer forintos eltérések is lehetnek.

Fogtömés

Tejfog esetén foganként 6-10 ezer forint, míg állandó fogaknál 9-15 ezer forint is lehet a kezelés ára.

Fogkőeltávolítás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ár a fogkő mennyiségétől is függhet, körülbelül 6-12 ezer forint között mozog.

Fogfehérítés

Bár a fogfehérítés nem tartozik az alapkezelések közé, esztétikailag sokat hozzátehet a mosoly szépségéhez. Az otthoni fogfehérítés a sínnel és a fehérítő anyaggal együtt körülbelül 35 ezer forint, míg  a rendelői fogfehérítés 30 ezertől kezdődik, az átlagár pedig 49-85 ezer forint körül van.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés átlagban 10 ezernél kezdődik, és 15 ezernél ritkán drágább a legtöbb helyen.

Fogszabályozás

A fogszabályozásnál maga a készülék drága, a kivehető készülékek 40-80 ezer forintot, az állandó rögzített készülékek akár 130-230 ezret is kóstálhatnak. Ezen felül rendszeresen járni kell aktiválásra, ahol a fogaink állapotához igazítva folyamatosan állítják a készüléket. Ennek ára is változó, 4-10 ezer lehet alkalmanként.

Foghúzás

Nem mindegy, hogy tejfogat, vagy állandó fogat húznak, az árak ugyanis ezek alapján módosulnak. 5 és 15 ezer forint között van az átlagár foganként.


NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem