Méregdrága a gyógyulás: téged is érinthet, ha ezt használod otthon

2016. február 12. 14:30

Komoly egészségügyi problémákat is okozhat, ha helytelenül használjuk az elektromos fogkefét. A fogorvosok szerint amellett, hogy elvékonyíthatja a fogzománcot, ínyproblémákhoz vezethet, és akár a fogtömések is kihullhatnak a helytelen használat miatt. A Pénzcentrum utánajárt, mennyibe kerülnek itthon a fogorvosi kezelések, ha helyre akarjuk hozni a fogainkat.

Akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat, ha helytelenül használjuk az elektromos fogkefét. A fogorvosok egyetértenek abban, hogy nemcsak a fogzománcot vékonyíthatja el, hanem ínyproblémákhoz vezethet, és akár a fogtömések is kihullhatnak a helytelen használat miatt - írja a Daily Mail.

A legtöbben ugyanis túl erősen, és túl gyorsan mossák a fogukat az elektromos fogkefével, ezért egyre több fogorvos ajánlja inkább a hagyományos, manuális fogkefe használatát. 

Hogyan kellene helyesen fogat mosni?

Az alábbi videó jól mutatja, hogyan kell(ene) helyesen fogat mosnunk. Ezen felül a fogorvosok szerint naponta legalább kétszer, minimum két percig kellene fogat mosni. Illetve fontos az is, hogy a fogkefe sörtéje ne legyen túl durva, hogy ne sértse fel a fogínyt és a zománcot.

Mennyibe kerül, ha rendbe akarjuk hozni a fogainkat?

A szép mosolynak bizony komoly ára van, egy foghúzás, tömés, vagy gyökérkezelés több ezer forintos kiadást is jelenthet.  A Pénzcentrum összegyűjtötte, mennyit kell kicsengetni a különféle fogászati kezelésekért.

Van, ahol ingyenes

Az egészségbiztosítás keretében egyes ellátások életkortól függetlenül térítésmentesen járnak, de vannak olyan ellátások is, amelyek támogatása életkortól függ.

Életkortól függetlenül támogatott fogászati ellátások:

  • sürgősségi ellátás,
  • szűrővizsgálat (meghatározott gyakorisággal, pl. 18 éves kor felett évente egyszer),
  • szakorvosi beutaló alapján góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog és szájbetegségek kezelése,
  • fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés, gyökérkezelés, gyökértömés évente egyszer),
  • fogsebészeti ellátás,
  • fogkőeltávolítás,
  • ínyelváltozások kezelése

Életkortól/állapottól függően támogatott fogászati ellátások (a teljes körű fogászati alap- és szakellátás - a fogtechnikai költségek kivételével - az alábbi esetekben térítésmentes):

  • 18 éves korig,
  • 18 éves kor betöltését követően, a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt,
  • a várandósság megállapításától a szülést követő 90 napig,
  • 62 éves életkor felett.

Bár az elérhető anyagok és technológiák között nincs olyan nagy különbség a közfinanszírozott ellátás illetve a magánrendelők között,

a magasabb igényeket inkább a magánpraxisok tudják kielégíteni.

Itt azonban már mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis pár ezer forinttól kezdve akár több tízezret is kóstálhat egy-egy kezelés költsége. Érdemes körülnézni az egyes magánrendelők árajánlatai között, ugyanis akár több ezer forintos eltérések is lehetnek.

Fogtömés

Tejfog esetén foganként 6-10 ezer forint, míg állandó fogaknál 9-15 ezer forint is lehet a kezelés ára.

Fogkőeltávolítás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ár a fogkő mennyiségétől is függhet, körülbelül 6-12 ezer forint között mozog.

Fogfehérítés

Bár a fogfehérítés nem tartozik az alapkezelések közé, esztétikailag sokat hozzátehet a mosoly szépségéhez. Az otthoni fogfehérítés a sínnel és a fehérítő anyaggal együtt körülbelül 35 ezer forint, míg  a rendelői fogfehérítés 30 ezertől kezdődik, az átlagár pedig 49-85 ezer forint körül van.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés átlagban 10 ezernél kezdődik, és 15 ezernél ritkán drágább a legtöbb helyen.

Fogszabályozás

A fogszabályozásnál maga a készülék drága, a kivehető készülékek 40-80 ezer forintot, az állandó rögzített készülékek akár 130-230 ezret is kóstálhatnak. Ezen felül rendszeresen járni kell aktiválásra, ahol a fogaink állapotához igazítva folyamatosan állítják a készüléket. Ennek ára is változó, 4-10 ezer lehet alkalmanként.

Foghúzás

Nem mindegy, hogy tejfogat, vagy állandó fogat húznak, az árak ugyanis ezek alapján módosulnak. 5 és 15 ezer forint között van az átlagár foganként.


NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem