2020. május 28. csütörtök Emil, Csanád

Megyénként csak egy-két fogorvosi ügyelet lesz? Itt a minisztérium javaslata


Megyénkét egy-két rendelőt kell hatóságilag kijelölni, ahol a sürgős eseteket ellátják - áll Kásler Miklós miniszter a fogorvosoknak címzett levelében. A fogászatra érkezőket is szűrni, és szükség esetén tesztelni kell koronavírusra.

Megoldást kell találni a sürgősségi fogorvosi ellátás biztosítására - írja a Hvg.hu az emberi erőforrások minisztere levelét idézve. Kásler Miklós ebben a minisztérium szakmai kollégiumának ajánlását küldte meg a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi tagozatának. A tárcavezető emlékeztet: a fogorvosi rendelőben a vészhelyzetben bevezetett jogszabály következtében csak sürgősségi beavatkozás nyújtható, így nagymértékben csökkent a rendelőket felkereső páciensek száma. A gondot nem az jelenti, hogy az alapellátásban a betegellátás csak a sürgősségi panasszal érkezők ellátására korlátozódott, de gyakorlatilag elmondható, hogy a fogorvosi szolgálatok sorra zárnak be, mivel nem tudnak hozzájutni megfelelő védőeszközköz és fertőtlenítőszerekhez.

Így a betegellátás biztonsága nemhogy sérül, de leginkább nincs betegellátás

- írta Kásler Miklós. Ezért a következő javaslatokat teszi a tárca:

 • Minden megyében hatóságilag ki kell jelölni egy vagy két állami/önkormányzati tulajdonban lévő rendelőt (a megye lakosságszámnak megfelelően), és ott ki kell alakítani a betegek fogadásához, ellátásához szükséges feltételeket.
 • Itt a védőfelszerelés- és fertőtlenítőszer-utánpótlásról folyamatosan gondoskodni kell.
 • Annak érdekében, hogy a páciens a rendelőt keresve ne utazzon hosszan és/vagy feleslegesen, a mobilszolgáltatók segítségével rendszerüzenetben lehetne a centrumok elérhetőségéről tájékoztatást adni.
 • A rendelő előtt ki kell alakítani eg részt, ahol a páciens kockázati besorolása megtörténhet. [...] Ezt a tevékenységet végző szakorvosoknak feladatuk végzése során köpenyt, sebészi maszkot és gumikesztyűt kell viselniük.
 • Amennyiben a páciens kikérdezése során kiderül, hogy halasztható problémával kereste fl a rendelőt, akkor a megnyugtatása után, türelmet kérve, meg kell kérni, hogy panaszával a vészhelyzet megszűnte után keresse fel ismét a rendelőt. Bármilyen olyan esetben, amikor kétség merül fel a beteg besorolásával kapcsolatban, a beteget meg kell vizsgálni, hogy biztosan el lehessen dönteni, sürgősségi beavatkozását igényel-e.
 • A rendelőben, ha van személyzet, aki ezt a feladatot el tudja végezni, akkor őket kell megbízni a sürgősségi betegellátás végzésével, amennyiben nincs, akkor hatóságilag a megyében működési engedéllyel rendelkező, minden 65 év alatti, közfinanszírozott és magánszolgáltatót bevonva kell a beosztást elkészíteni.
 • Amennyiben a kérdőív kitöltését követően a beteg a fertőzésgyanús kategóriába kerül, a pácienst tájékoztatni kell erről a tényről. Ezzel egyidejűleg rá kell adni egy sebészi maszkot, gumikesztyűt, hosszú ujjú látogatói köpenyt.
 • A fogászati kezelőegységek vízhűtéssel működő eszközeinek használata a fokozott fertőzésveszély miatt nem javasolt, csak nagyon indokolt esetben. A kezelőben a következő védőfelszerelések szükségese: sebészi maszk/FFP2/FFP3 maszk, gumikesztyű, látogató köpeny, plexi szemüveg, vízlepergető védőruházat, műtős sapka, egyszerhasználatos műszerek.
 • A fertőzésgyanús betegtől mintát kell venni. A levett mintát a lehető leghamarabb el kell küldeni a legközelebbi, kijelölt laboratóriumba.
 • Az eredmény megérkezéséig a beteg szájmaszkkal kell ellátni, és egy elkülönített helyiségben kell az eredményt megvárnia, vagy ha az csak másnap várható, akkor otthoni, járványügyi megfigyelés (karantén) alatt kell kivárni az eredményt.
 • Pozitív eredmény esetén a területileg illetékes tisztiorvost kell értesíteni, aki az általános eljárásrend szerint jár el.

A levélben egyértelműsítik azt is, mi számít sürgős esetnek. Ilyen például friss balesetben megsérült fog ellátása - visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás -, gyulladás ellátása, tályog megnyitása, nyelést, légzést akadályozó idegen test eltávolítása, ficam visszahelyezése vagy frissen tört állkapocs nyugalomba helyezése, illetve bármilyen szájüregi vérzés csillapítása.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk