13 °C Budapest

Megszólalt a kormány a budapesti korlátozások feloldásáról

2020. május 13. 07:15

2020.05.13 22:30Hatalmas tévhiteket döntöttek le kutatók: így öl valójában a koronavírusAz új típusú koronavírus kiváltotta, Covid-19 nevű betegség nemcsak a tüdőt vagy a légúti szerveket károsítja, hanem az egész emberi szervezetet - erről közölt riportösszeállítást szerdán a CNN hírtelevízió. A The Washington Post című napilap a napokban szintén erről készített összeállítást.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslései szerint legkorábban 2023-ban állhat vissza a légiközlekedési szektor teljesítménye a járvány előtti szintre, de a folyamatot az állami rendelkezések lassíthatják.

2020.05.13 21:39
Franciaországban ismét száz alá csökkent a napi halálozás száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 83-mal 27 074-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 348 és azt megelőző 263 után - közölte szerda este a francia egészségügyi minisztérium. A múlt hétvégén már száz alatt volt a napi halálozások száma. A kórházban ápolt betegek száma is tovább csökkent, kedd este óta 524-gyel 21 071-re. Közülük 2428-an vannak lélegeztetőgépen, 114-gyel kevesebben, mint 24 órával korábban. Ugyanakkor szerdán még mindig 543 új beteget vettek fel a kórházakba. Március 1. óta 140 734 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában 507 új esetet mutattak ki. A járvány kezdete óta 97 424 fertőzött szorult kórházi ellátásra, közülük 58 673-an térhettek haza gyógyultan. A párizsi Pasteur Intézet kutatóinak a Science című szaklapban szerdán nyilvánosságra hozott legfrissebb becslése szerint a franciaországi fertőzötteknek 3,6 százaléka került kórházba és 0,7 százaléka halt meg. Ez utóbbi arány a 20 év alattiaknál 0,001 százalék, a 80 évnél idősebbeknél viszont 10,1 százalék. A férfiaknak - korosztálytól függetlenül - nagyobb esélyük van arra, hogy kórházba kerülnek, illetve meghalnak, mint a nőknek.

Jelentős csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán, a piacok attól félnek, hogy elindulhat a koronavírus-járvány második hulláma.

2020.05.13 21:21
New York-ban csökken az új fertőzések száma

New York és Massachusetts államban csökkent, több más amerikai szövetségi államban ugyanakkor emelkedett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma a szerdai bejelentések szerint. Szokásos napi sajtókonferenciáján Andrew Cuomo, New York kormányzója elmondta, hogy kedden 166 beteg hunyt el a Covid-19 nevű betegségben. Bejelentette, az új fertőzések száma oly mértékben csökkent, hogy immár lehetővé vált, hogy az állam 12 megyéjében ismét végezhessenek nem a járvánnyal összefüggő - s ezért eddig elhalasztott - műtéteket is. Egyben arról is beszámolt, hogy vizsgálatot indítanak 102 gyerek megbetegedése ügyében, akik gyaníthatóan a Covid-19 szövődményeként említett toxikus sokkban vagy a véredényrendszer kitágulásával és súlyos gyulladásával járó Kawasaki-kórban szenvednek. Három kisgyermek el is hunyt. Cuomo közölte, hogy e beteg gyerekek 60 százalékánál kimutatták a koronavírus-fertőzést, 70 százalékukat intenzív osztályon kezelik, 19 százalékukat pedig lélegeztetőgépen tartják. Mivel nem mutatták a fertőzés tüneteit, ezeket a gyermekeket eleinte nem is vizsgálták Covid-19-re - mondta a kormányzó, s felhívta a szülők figyelmét, hogy amennyiben gyerekeiknél gyors szívverést, letargiát, a bőr színében bekövetkezett változásokat, lábdagadást észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz.

2020.05.13 21:20
Litvánia további enyhítéseket jelentett be

Litvánia további enyhítéseket léptet életbe a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a közösségi életet korlátozó intézkedések terén - jelentette be szerdán Saulius Skvernelis miniszterelnök. A kormányfő szerint csütörtöktől a szájmaszk viselése közterületen már csak a piacokon, rendezvényeken és a közösségi közlekedési eszközök megállóiban lesz kötelező. Továbbra is kötelező viszont a szájmaszk viselése az intézmények belsejében, kivéve az éttermeket és a beltéri sportolást. Szintén csütörtöktől legfeljebb ötfős csoportokban ismét lehet látogatni a parkokat és más nyilvános területeket. A jövő hét elejétől reggel nyolc és este tíz óra között megnyithatnak a bárok, kávézók és éttermek, amennyiben vendégenként öt négyzetméteres területet biztosítanak. A vendéglátóipari létesítmények jelenleg csak kültéren szolgálhatnak ki vendégeket, illetve elvitelre készíthetnek ételt. A kormányfő közölte azt is, hogy május 30-tól a távolságtartási és higiéniai előírások figyelembevételével ismét lehetőség lesz a legfeljebb harmincfős magán- vagy nyilvános rendezvények megtartására, ideértve a hivatásos sporttevékenységeket is, nézők nélkül. Az általános iskolák május 25-től kezdhetik meg újra a tantermi oktatást, míg a többi oktatási intézmény június 1-jétől nyithatja meg kapuit. A járványügyi intézkedéseket Litvánia április közepén kezdte el lazítani. A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 1505 fertőzöttet jelentettek, akik közül 54-en elhunytak a kórban. A szomszédos, csaknem kétmillió lakosú Lettországban 951 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 19-en haltak meg, míg a harmadik balti államban, az 1,3 millió lakosú Észtországban 1751 az azonosított fertőzöttek száma, a járvány 61 ember életét követelte.

2020.05.13 21:18
Törökországban átlépte a 100 ezret a gyógyultak száma

Törökországban szerdán elérte a 101 715-öt az új koronavírus-járvány gyógyultnak minősített fertőzöttjeinek száma, miután az elmúlt 24 órában 2826 ember hagyhatta el a kórházakat - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Ezzel párhuzamosan viszont 1639 másik ember szervezetében újonnan mutatták ki a kórokozót, így a fertőzöttek száma 141 475-re nőtt. A gyógyultak teszik ki tehát az összes eset 71 százalékát. A regisztrált fertőzöttek napi száma az április 11-ei 5138-as érték óta lassan mérséklődik, a mutató kedden 1704-en állt, bár hétfőn már járt 1114-nél is. A Koca által közölt adatok szerint szerdán 58-an vesztették életüket, s ezzel a halálos áldozatok száma 3952-re emelkedett. A kis-ázsiai országban a halálozások üteme április 19-én érte el az eddigi csúcspontját, akkor 127 ember halt meg az új koronavírus következtében. A mutató kedden 53-on, hétfőn pedig 55-ön állt. Az intenzív osztályon fekvő betegek száma 1045-től 998-re csökkent, ez az érték április 1-je óta először esett 1000 alá. A gépi lélegeztetésre szorulók száma is csökkent, 576-ról 535-re. (MTI)

2020.05.13 20:27
Több mint 1,5 millió liter fertőtlenítőt szállított ki a Mol eddig

Több mint 1,5 millió liter fertőtlenítőszert szállított ki a Mol a kéz- és felületfertőtlenítő termékekből többi között kórházakba, állami és önkormányzati intézményeknek, közszolgáltató cégeknek, rend- és honvédelmi szerveknek, amióta március végén a gyártásba fogott. A cég szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arról is beszámolt, hogy jövő héttől kapható az 500 milliliteres Mol Hygi kézfertőtlenítő a társaság minden töltőállomásán. A kézfertőtlenítő 200 milliliteres változata már több hete elérhető a kutakon, a kétliteres kiszerelést pedig jövő héttől újabb 93 töltőállomásra szállítják ki, így mintegy 200 helyen lesz kapható.

2020.05.13 20:25
Túllépte a harmincegyezret a halottak száma Olaszországban

Egy nap alatt ismét majdnem kétszázzal emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelem szerda esti adatai szerint, és elérte a 31 106-ot. A római egyházmegyében a katonaság fertőtleníti a templomokat a május 18-i nyitásra készülve. A halottak száma egy nap alatt 195-tel emelkedett a korábbi 172-höz képest. A halottak napi száma május 9-én süllyedt először kétszáz alá, azóta azonban stabil maradt, nem csökkent tovább jelentősen. Az aktív fertőzöttek száma több mint 2800-zal csökkent az előző napi 1222 után, jelenleg 78 457. A betegek közül valamivel több mint 12 ezren vannak még kórházban, 893-ra csökkent az intenzív osztályokon kezeltek száma. A gyógyultak száma túllépte a 112 ezret. (MTI)

Itt vagyunk és gőzerővel dolgozunk - írja a  a Nissan Motor Limited (NML) arra a nemzetközi sajtóban megjelent hírre reagálva, amiben a Nissan globális és európai stratégiájával kapcsolatban tettek bizonyos kijelentéseket névtelen forrásokra hivatkozva.

Az építőipari cégek a koronavírus-járvány hosszú távú hatásaitól tartanak, a keresleti oldalon tapasztalható kiszámíthatatlanság miatt ugyanis a beruházók bizonytalanná váltak - hangzott el a Portfolio.hu által szervezett online konferencián szerdán.

Egy elhúzódó recesszió veszélyére figyelmeztetett szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke, aki további intézkedésekre szólította fel a Fehér Házat és a kongresszust annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ne okozzon hosszú távú károkat a gazdaságnak.

2020.05.13 19:02
Moldovában rekordszámú fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában

Moldovában rekordszámú, 252 fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, amivel számuk 5406-ra gyarapodott - közölte Ion Chicu moldovai miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján. "Sajnálatosan ma antirekordot döntöttünk 252 koronavírus-fertőzöttel" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint az esetszám megugrása egy szociális otthonban regisztrált 60 új fertőzötthöz köthető. Egy másik gócpont 39 új esettel a Dnyeszter menti szakadár területen alakult ki, illetve 63 egyéni esetet jelentettek Chisinauból - tette hozzá. A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel - a diákok védelme érdekében - idén nem tartják meg az érettségiket. A bizonyítványban szereplő érdemjegyeket az utóbbi három évben szerzett értékelések átlagolása alapján határozzák meg. Az így kézhez vett oklevelekkel lehet majd felvételizni a felsőoktatási intézményekbe. Hozzátette: ezt az intézkedést azonban még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A koronavírus-járvány miatt Moldovában szükségállapotot vezettek be március 17-én. Az intézkedés május 15-ig van érvényben, zárva vannak a határok, és korlátozzák az emberek mozgását. Április 27-től óvatos lazítás keretében részlegesen ismét megkezdhették működésüket az állami vállalatok, illetve a nem élelmiszertermékeket árusító kiskereskedések. (MTI)

2020.05.13 18:59
Szociális ösztöndíjat hozott létre a BGE

Szociális ösztöndíjat hozott létre a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) azoknak az önköltséges hallgatóknak, akik a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt rossz anyagi helyzetbe kerültek, és ezáltal kérdésessé vált tanulmányaik folytatása. Az egyetem szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő önköltséges magyar és külföldi hallgatók. Az ösztöndíj forrásául a hallgatói önkormányzat és az egyetem karai is jelentős összeget ajánlottak fel - írták. Hozzátették: az egyetem emellett az önköltség befizetésére haladékkal és könnyített követelményekkel - például a rövidebb szakmai gyakorlat elfogadásával - is segíti a hallgatókat tanulmányaik folytatásában, az államilag támogatott hallgatók pedig továbbra is igényelhetik a rendkívüli szociális ösztöndíjat.

2020.05.13 18:57
Izland óvatos nyitásról döntött

Az izlandi kormány azt jelentette be, hogy június 15-től a szigetre látogatók választhatnak: kéthetes karanténba vonulnak, vagy koronavírustesztet végeznek rajtuk. A külföldi munkavállalókra vonatkozó szabályozás értelmében bizonyos szakmák képviselői - tudósok, filmkészítők, sportolók - már péntektől élhetnek a karantén módosított formájával, amely a lakóhely mellett a munkahelyet is magában foglalja. "Mivel májusban mindössze három új fertőzöttet diagnosztizáltak, készek vagyunk óvatosan ismét megnyitni kapuinkat a nagyvilág előtt" - hangoztatta Gudlaugur Thór Thórdarson külügyminiszter. Közölte azt is, hogy az országba érkezőknek a tervek szerint le kell tölteniük nyomkövetésüket lehetővé tévő hivatalos mobiltelefonos alkalmazást, amelyet a 364 ezres lakosság 40 százaléka már használ.

2020.05.13 18:56
Svédország meghosszabbította az utazási korlátozásokat

A svéd kormány a koronavírus-járvány miatt szerdán azt tanácsolta az ország lakóinak, hogy a nyár közepéig tartózkodjanak a külföldi utazásoktól. Izlandon a beutazókra vonatkozóan hoztak újabb döntéseket. A svéd külügyminisztérium a koronavírus-pandémiát övező bizonytalanságok miatt július 15-ig meghosszabbította a külföldi utazások mellőzéséről március közepén hozott ajánlásának hatályát - jelentette be Stefan Löfven miniszterelnök és Ann Linde külügyminiszter stockholmi sajtótájékoztatóján. Rövidebb belföldi utaknak viszont bizonyos feltételek teljesülése mellett nincs akadályuk - mondta Löfven. Hangsúlyozta: ezek az úti célok is egy-, legfeljebb kétórás autóútra lehetnek a lakhelytől. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kisebb utakra vállalkozóknak különösen óvatosnak és körültekintőknek kell lenniük.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 624,38 pontos, 1,78 százalékos csökkenéssel, 34 518,75 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 10,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Több gyümölcsöt és zöldséget, ugyanakkor kevesebb készételt fogyasztanak az emberek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások közepette - derült ki egy friss felmérés előzetes eredményeiből.

Még több óvodát nyitnak meg a vidéki nagyvárosokban a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhülésével, ügyeleti rendszerben és az egészségvédelmi intézkedések betartásával, valamint fokozatosan bővül a járóbeteg-szakellátás is.

2020.05.13 16:49
Merkel: az egészségügyben is meg kell erősíteni az EU stratégiai szuverenitását

Az egészségügy területén is meg kell erősíteni az Európai Unió stratégiai szuverenitását, hogy a közösség minél sikeresebben védekezhessen a járványok ellen - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). Az azonnali kérdések és válaszok órájában a koronavírus-járvány lehetséges tanulságairól beszélve kiemelte, hogy az egészségügy tagállami hatáskör, és ezen nem is szükséges változtatni, de ki kell dolgozni közös mechanizmusokat, mert a járvány elleni védekezés nemzeti szinten tett lépései befolyásolhatnak közösségi szinten szabályozott folyamatokat. Ezt mutatják például az egyeztetés nélkül bevezetett határigazgatási szigorítások, amelyek hátráltatták a belső piac működését. Meg kell erősíteni az EU járványügyi ügynökségét is, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot (ECDC), hogy a tagországok összehangoltabban és közös alapra építve hozhassák meg döntéseiket - mondta a kancellár.

2020.05.13 16:48
Spanyolországban ötödik napja kétszáz alatt maradt a halálozások száma

Spanyolországban 184-en hunytak el az új koronavírus következtében az elmúlt 24 órában, a halálozások száma immár ötödik napja kétszáz alatt maradt - tájékoztatott az egészségügyi minisztérium szerdán. A regisztrált fertőzöttek közül 27 104-en vesztették életüket az első haláleset regisztrálása óta eltelt mintegy két és fél hónapban. A gyógyultak száma második napja több mint 1800-zal emelkedett, összesen már meghaladva a 140 ezret. A 47 milliós országban 439 új fertőzöttet azonosítottak kedd óta, míg a vírus januári megjelenése óta 228 691 esetet igazoltak a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztekkel. Ezen kívül a már lezajlott fertőzést 42 404 embernél mutatták ki ellenanyag-vizsgálattal. Eddig 123 896 fertőzött szorult kórházi ellátásra, s 11 436-an kaptak intenzív terápiát. Az elmúlt 24 órában 412-en kerültek kórházba, 65-en intenzív osztályra. A legtöbben, 70 227-en a fővárost is magában foglaló, 6,5 milliós madridi autonóm közösségben kapták el a vírust. A fertőzöttek száma 75-tel nőtt egy nap alatt. Madridot a 7,5 milliós Katalónia követi, ahol 56 923 koronavírusos esetet szűrtek ki eddig, 136-ot kedd óta. (MTI)

2020.05.13 16:47
Horvát miniszter: megnyílhat a határ a szlovén turisták előtt

Horvátország napokon belül megnyithatja határait a szlovén turisták előtt - közölte Gari Cappelli horvát idegenforgalmi miniszter az N1 kereskedelmi csatornának nyilatkozva szerdán. Ljubljana szerint azonban még rengeteg a teendő addig, amíg a szlovén turisták útnak indulhatnak. Cappelli kiemelte: a hét végéig Szlovénia valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy állampolgárainak horvátországi tartózkodásukat követően ne kelljen karanténba vonulniuk Szlovéniában. Mint mondta, a szomszédos országban 1-2 koronavírus-fertőzést diagnosztizálnak naponta, ezért nem lát különbséget aközött, hogy valaki Szlavóniából és Zágrábból utazik Pulára és Crikvenicára, vagy a szlovéniai Novo Mestoból, mert ezeken a területeken hasonló a járványügyi helyzet. A miniszter hozzátette: más országokkal is folynak tárgyalások a beutazások módjáról.

Mától letölthető a VírusRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelynek tömeges használata hasznos eszköz lehet a járvány elleni védekezésben - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Szinte hihetetlen hogyan reagált a hazai fogyasztói hitelpiac a koronavírus-járvány megjelenésére idén márciusban az MNB ma közzétett adatai alapján. Míg a személyi hitelek iránti kereslet egy masszív 25 százalékot esett vissza a recesszió első hónapjában, addig a babaváró mintha új lendületet kapott volna a válság hatására, és egy jelentős 14 százalékkal többet vettek fel belőle a magyarok idén februárhoz képest.

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján volt szó például arról is, mi lesz a munkanélküli segélyekkel, délután pedig arrólérkezetthír, hogy a kormány még nem dönt a budapesti korlátozások enyhítéséről, előtte ugyanis konzultálni kíván virológus és orvosszakértőkkel, valamint megvárja a budapesti polgármesterek véleményét. (Cikkünk percről percre frissül!)

2020.05.13 16:05
Átmenetileg visszaállítják a kijárási korlátozásokat Libanonban

Átmenetileg visszaállítják Libanonban a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat szerdán, miután az enyhítések következtében ismét megugrott a fertőzések száma. Szaúd-Arábiában a ramadánt követő iszlám ünnep idejére időzítik a szigorításokat, az Egyesült Arab Emírségek ingyenes tesztelést biztosít állampolgárainak. A szerda este életbe lépő, négy napig tartó rendelkezés értelmében Libanonban ismét bezárnak azok az éttermek, amelyek tíz nappal korábban részben kinyithattak, és szünetel a házhozszállítás is. A libanoni szunnita muszlimok tanácsa újfent felfüggesztette a pénteki közösségi imákat, alig egy héttel az után, hogy korlátozott számú résztvevővel engedélyezték őket. A mintegy ötmilliós Libanonban április végén kezdtek enyhíteni a korlátozásokon, egyebek közt rövidítették az éjszakai kijárási tilalmat, és engedélyezték a kisebb üzleteknek a nyitva tartást. A héten azonban ismét megugrott a fertőzések száma, például a külföldről hazatérő állampolgárok körében, akik közül sokan nem tartották be a karantént. Az egészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy szerintük az emberek nem tartották be a fizikai távolságtartás szabályait. Az országban április végén - a korlátozások ellenére - tüntetések is kirobbantak a romló gazdasági helyzet miatt. Libanonból eddig 870 fertőzést és 26 halottat jelentettek. (MTI)

A kormány szerdán még nem dönt a budapesti korlátozások enyhítéséről, előtte ugyanis konzultálni kíván virológus és orvosszakértőkkel, valamint megvárja a budapesti polgármesterek véleményét.

Az Európai Bizottság az idegenforgalommal és az unión belüli határok megnyitásával kapcsolatos iránymutatásokat tett közzé szerdán, hogy segítse kilábalni az idegenforgalmi ágazatot a koronavírus-járvány okozta hullámvölgyből, és segítse mindazokat, akik nyáron határátlépéssel járó utazást terveznek Európában. Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos az iránymutatások bemutatásakor kiemelte, a bizottsági útmutató a koronavírus világjárvány által fenyegetett idegenforgalmi munkahelyek millióit kívánja megmenti.

Újabb átalakulás jelei látszódnak a lakáspiacon, amelyben a karanténhatás is szerepet kapott. Országszerte megnőtt az olcsóbb, 30 millió forintnál olcsóbb lakások iránti érdeklődés. Áprilisban az összes érdeklődés 57 százaléka összpontosult ezekre, szemben a februári 54 százalékkal. A fővárosi kínálatban egyre nagyobb súlya van a 30 millió forintnál olcsóbb lakásoknak, az arányuk egy év alatt 18 százalékról 24 százalékra nőtt. Beindulhat az eladók harca a vevőkért, mivel az olcsóbb ingatlanok súlya nőtt a kínálatban, a vásárlók viszont már nem szeretnének annyit költeni ingatlanokra mint korábban.

2020.05.13 15:28
ORFK: nem működik a méltányossági kérelmeket fogadó elektronikus rendszer

Technikai hiba miatt nem működik az az elektronikus rendszer, amelyen keresztül be lehet nyújtani az államhatár átlépésével összefüggő méltányossági kérelmeket - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata szerdán a police.hu-n. Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi online sajtótájékoztatón azt mondta, szerdától csak elektronikusan nyújthatók be a személyforgalomra vonatkozó beutazási szabályok alóli felmentés iránti méltányossági kérelmek. A rendőrség szerdán azt írta a honlapján, hogy az elektronikus ügyintézést támogató inNOVA portáljuk működésében technikai hiba lépett fel; az üzemzavar elhárításáig az ügyfélkapuval vagy cégkapuval rendelkező ügyfelek az általános célú elektronikus kéreleműrlap szolgáltatáson (e-Papír) keresztül nyújthatják be beadványaikat. A beutazásokkal kapcsolatos általános tájékoztatót az információs vonalakon (06/80-277-455; 06/80-277-456; 1818) vagy a koronavirus@bm.gov.hu e-mail címen kaphatnak az érdeklődők - tették hozzá.

2020.05.13 15:25
Megszűnhet a határellenőrzés Ausztria több határátkelőjén

Ausztria a szomszédos országok közül Svájccal, Liechtensteinnel, valamint a keleten szomszédos országokkal lát esélyt arra, hogy a közeljövőben megszüntessék a határellenőrzéseket - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár szerdán az osztrák kormány ülését követően. Kurz elégedettségét fejezte ki azzal összefüggésben, hogy június 15-étől megszűnik a határellenőrzés az osztrák-német határszakaszon. Hangsúlyozta: jelenleg azon dolgoznak, hogy Svájccal és Liechtensteinnel is megszülessen a megállapodás a határnyitásról. Szintén intenzív tárgyalásokat folytatnak a szomszédos keleti országokkal - tette hozzá. Nem lát esélyt ugyanakkor a kancellár arra, hogy Olaszország irányába is megszűnjenek az ellenőrzések.

A heves árfolyam-hullámzásokkal tarkított márciusban és áprilisban az Aegon Megatrend alapja felülteljesítette a benchmarkját, a teljes globális részvénypiacot követő MSCI indexet. Milyen befektetésekkel lehet válságban keveset veszteni, konjunktúrában pedig sokat nyerni? Erről is beszélgettünk Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfolió menedzserével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A koronavírus járvány okozta korlátozások súlyosan érintették a hazai játékkereskedőket, az idei évet már a gyereknap körüli vásárlások sem menthetik meg.

2020.05.13 14:04
Ukrajnában elfogadták az IMF által szorgalmazott törvényt a bankokról

Az ukrán parlament megszavazta szerdán végső olvasatban a bankokról szóló, "Kolomojszkij-ellenesnek" is nevezett törvényt, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik fő feltételül szabott az ország hitelezésének folytatásához. Az előterjesztést a 450 fős törvényhozás 270 képviselője szavazta meg. Első olvasatban még március 30-án hagyták jóvá, de ellenzői több mint 16 ezer módosító indítvány beadásával próbálták meg elodázni végső elfogadását. Ezt követően támogatói törvényt fogadtak el, hogy úgynevezett rendkívüli eljárásban tárgyalják a jogszabályt, amely többek között korlátozza a benyújtható módosító indítványok számát. A bankokról szóló törvényjavaslat lényege, hogy a csődbe jutott, illetve államosított bankok volt tulajdonosai ne tudják kihasználni az ukrán bíróságok "tökéletlenségeit", és ne szerezhessék vissza peres úton tulajdonrészüket a pénzintézetekben. A jogszabály rendelkezik arról, hogy törvénytelennek ítélt csődeljárás, államosítás esetén a volt tulajdonosok csak pénzbeli kártérítést kaphatnak. A törvény elfogadását elsősorban az tette szükségessé, hogy Ihor Kolomojszkij oligarcha nyert az ukrán állam ellen a Privatbank államosítása miatt indított perben. Ő volt a főrészvényes az ország legnagyobb lakossági bankjában, a Privatbankban, amelyet 2016 végén államosított az ukrán kormány, azt állítva, hogy így mentette meg a csődtől.

2020.05.13 14:02
Lengyelországban tovább lazítanak az intézkedéseken, a határellenőrzés marad

Tovább lazít a lengyel kormány a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseken, szerdai bejelentés szerint május 18-tól megnyílnak az éttermek, a fodrászatok az egészségügyi szabályok betartása mellett. Meghosszabbítják viszont június 12-ig az egészségügyi határellenőrzést. Az éttermek megnyitásáról Mateusz Morawiecki miniszterelnök a sajtóértekezleten elmondta: biztatja a tulajdonosokat a kerthelyiségek megnyitására, de az egészségügyi szabályokat betartva, a belső helyiségeket is üzemeltethetik. Azt is közölte: május 18-ától növelik az utasok létszámát korlátozó kvótákat a tömegközlekedésben. A templomokban több hívő vehet részt a szentmisén - eddig egy-egy személyre 15 négyzetmétert, ezentúl pedig 10 négyzetmétert szabnak ki. A kormányfő bejelentése szerint május 25-től nappali jellegű foglalkozások indulhatnak az alsó tagozatos (1-3 osztályos) iskolások korlátozott létszámú csoportjai számára. Ettől a naptól kezdve az általános iskolai záróvizsgára, valamint a június 8-án kezdődő érettségire készülő diákok iskolájukban a tanárokkal személyesen konzultálhatnak a tananyagról. Június 1-jétől ilyen konzultációkra lehetőség nyílik a távoktatásban részesülő többi általános és középiskolai tanuló számára is. (MTI)

A Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztott 17 787 fő 49,2 százaléka vett részt eddig az országos, reprezentatív COVID-19 szűrővizsgálaton, amely a Semmelweis Egyetem vezetésével és a négy orvosképző egyetem részvételével valósul meg - jelentette be videókonferencia keretében dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője.

Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója arról számolt be nemrég a brit Guardian hírportálnak, hogy Tesco 4 évvel ezelőtt olyan helyzetet szimulált, amelyben a cég Welwyn Garden City-ben működő központja teljesen leáll. Mint mondta, akkor ezen sokan csak nevettek.

Egy friss dokumentumben foglalta össze Karácsony Gergely, milyen teendői vannak a kormánynak, és mi a városvezetés dolga Budapest újranyitása kapcsán.

2020.05.13 14:00
Meghaladta Romániában az ezret a járvány halálos áldozatainak száma

Meghaladta az ezret szerdán a koronavírus-járvány nyilvántartott áldozatainak száma Romániában, ahol az elhalálozások átlagos gyakorisága több mint két hete nem növekedett már a napi 25 fölé, de nem is kezdett még csökkenni. A stratégiai kommunikációs törzs szerda délben közzétett napi jelentése szerint Romániában eddig 1016 beazonosított koronavírus-fertőzött hunyt el, külföldön pedig további 102 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár halt meg. Tovább növekedett és szerdán csaknem elérte az 50 százalékot a gyógyultaknak a beazonosított fertőzöttekhez viszonyított aránya. Eddig 16 002 emberről bizonyosodott be Romániában, hogy új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzött, közülük 7961-et nyilvánítottak két negatív teszt után gyógyultnak.

2020.05.13 13:59
Lazítják a határigazgatási szigorításokat Németországban

Lazítják a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat Németországban - jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerdán Berlinben. A miniszter a kormány ülése után tartott rendkívüli tájékoztatóján elmondta, hogy a határforgalom állandó ellenőrzését fokozatosan, június 15-ig számolják fel, de csak akkor, ha a járványhelyzet megengedi. A szigorításokat ismét be lehet vezetni, ha felerősödik a járvány. Az első lépésben, május 16-án teljesen megszűntetik a korlátozásokat a Luxemburggal közös határszakaszon, az Ausztriával, Svájccal és Franciaországgal közös szakaszon pedig megnyitják valamennyi átkelőt, és az állandó ellenőrzésről áttérnek a szúrópróbaszerű vizsgálatokra. Ugyanezt a megoldást szorgalmazzák a Dániával közös szakaszon. A koppenhágai vezetéssel még nem állapodtak meg. Az átkelőkön folytatott ellenőrzés fokozatos visszavonásával párhuzamosan megerősítik az úgynevezett mélységi ellenőrzést a határtól számított 30 kilométeres sávban. (MTI)

2020.05.13 13:19
Lesz EFOTT idén nyáron!

A szervezők a Facebookon jelentették, be, hogy aAugusztus végén megtartják a fesztivált a Velencei-tónál. Íme a poszt:

Már több mint két hónapja tart a veszélyhelyzet Magyarországon, ez pedig gyökeresen átformálta az élet szinte minden területét - a vásárlást pedig különösen. Az online intézett vásárlások előre törtek, míg a boltokban még a korlátozások enyhítése ellenére is kevés vásárló fordul meg - ezzel is csökkentve feltételezhetően a fertőzésveszélyt, és eleget téve a #maradjotthon kampány ajánlásainak. Hogyha viszont nem 2020 tavaszát írnánk, amikor a koronavírus minden számítást keresztülhúzott, akkor most 4 napon át tömve lennének a boltok, plázák - hiszen a §. nappal elstartolt a Joy-napok. Idén azonban pár kivételtől eltekintve ezen a héten online zajlik majd a kuponozás. Mutatjuk, milyen akciókra lehet most lecsapni.

Lassan megtelnek élettel a bölcsődék, mert a szülők egyre inkább élnek ezzel a lehetőséggel - mondta Péntek Ágnes, a Magyar Bölcsődék Egyesületének alelnöke szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) idei világgazdasági növekedési előrejelzésének további rontását helyezte kilátásba Kristalina Georgiewa főigazgató a Financial Times brit lap szervezésében kedden rendezett telekonferencián.

A mai járványügyi adtok kedvezőek, és kedvező az a tény is, hogy a magyar egyetemek által vizsgált reprezentatív adatok is kedvező képet mutatnak - mondta el Müller Cecília az Operatív Törzs mai napon tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményen felszólalt az innovációs minisztérium államtitkára is, Bodó Sándor közölte, hogy hamarosan konkrét intézkedések jönnek a munkahelyteremtő támogatásokról.

2020.05.13 11:02
Szijjártó: több mint hétmillió maszk érkezett az elmúlt két napon

Több mint hétmillió maszk és 660 lélegeztetőgép érkezett az elmúlt két napon Magyarországra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülés előtt Facebook-oldalán.

2020.05.13 11:01
Vuhan teljes lakosságát tesztelnék a kínai hatóságok

A közép-kínai Vuhan teljes lakosságát tesztelnék az új koronavírusra a helyi hatóságok az elkövetkező tíz napban, miután a hétvégén néhány újabb, a vírusfertőzésből eredő megbetegedést jelentettek a járvány eredeti gócpontjának számító városból. A kínai sajtó tudósítása szerint a város kerületeinek és lakónegyedeinek illetékes bizottságait arra szólították fel, hogy dolgozzanak ki tervet a fennhatóságuk alatt álló terület teljes lakosságának tesztelésére. A felhívás szerint a széles körű tesztelés elsődleges célcsoportjai az időskorúak, a sűrűn lakott területeken élők, valamint az ingázók. Nem egyértelmű azonban, hogy olyanokat is alávetnének ismét a vizsgálatnak, akiket már korábban teszteltek. A Global Times című kínai lap szerint a járvány kezdete óta a 11 milliós városban már mintegy 5 millió emberen végezték el a vírustesztet.

A következő három évben 315 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg Magyarországon a nagyvállalati beruházási támogatás keretében - jelentette ki Varga Mihály hivatalos Facebook-oldalán szerda reggel közzétett videonyilatkozatában.

Az új koronavírus okozta járvány negatív növekedési hatásait a feltörekvő európai gazdaságok sem tudják kivédeni, jövőre azonban a térségben már lendületes kilábalás várható az idei recesszióból - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán Londonban ismertetett tavaszi regionális előrejelzésében.

Lekerült a lélegeztetőgépről a COVID-19 beteg a vérplazmaterápiának köszönhetően a Semmelweis Egyetemen - értesült a Pénzcentrum.

A 65 év feletti lakosokra vonatkozó vásárlási idősáv 9 és 12 óra között meghatározott intervallumát kétórásra rövidítené a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete - írja a Magyar Nemzet.

Sokan több hónapra előre bespájzoltak gyógyszerekből a koronavírus miatti kijárási korlátozásokra reagálva. Márciusban csak vényköteles termékekért hatvanmilliárd forintot hagytak a patikákban.

2020.05.13 09:09
Ausztria június 15-én teljesen megnyitja határait Németország felé

Ausztria június 15-én teljesen megnyitja a koronavírus-járvány miatt lezárt határait Németország felé - tájékoztatott az APA osztrák hírügynökség a bécsi kancellári hivatalra hivatkozva szerdán. A kétszakaszos nyitás jegyében péntektől pedig már csak szúrópróbaszerű ellenőrzésekre lehet számítani az osztrák-német határon. Már szerda reggeltől több kisebb határátkelő megnyitott Ausztria és Bajorország között az ingázók és a helyi lakosok előtt. Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden, a svájci televízió egyik adásában jelezte, hogy júniusban várható a határnyitás. Kurz még aznap telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. A berlini kormány várhatóan szerdai ülésén dönt majd a további lépésekről.

2020.05.13 09:08
Két százalékkal csökkent a brit GDP az első negyedévben

Két százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben az előző három hónaphoz mérve az új koronavírus okozta járvány első közvetlen gazdasági hatásaként - közölte szerdán a brit statisztikai hivatal (ONS). Ez csaknem tizenkét évi mélypont: az ONS kimutatása szerint a brit gazdaság 2008 utolsó negyedéve, vagyis a globális pénzügyi válság elhatalmasodásának időszaka óta nem teljesített ilyen rosszul negyedéves összevetésben. Az idei első negyedéven belül márciusban 5,8 százalékkal zuhant a brit GDP-érték az előző hónapoz viszonyítva. A statisztikai hivatal szerint ez a legnagyobb havi visszaesés azóta, hogy ennek a mutatónak a rendszeres közlése 1997-ben elkezdődött.

2020.05.13 08:54
Így áll most a járvány a világon - élő

A meghirdetése óta eltelt kevesebb mint egy nap alatt mintegy 15 ezren jelentkeztek a gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban elindult ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az M1-en.

Mint arrólma reggel beszámoltunk 3341 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és 430-an veszítették eddig életüket a kornavírus miatt. a friss jelentés szerint az aktív fertőzöttek száma 1809 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 60%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 58%-a budapesti vagy Pest megyei.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3341 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel 430 főre emelkedett az elhunytak száma, 1102-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

2020.05.13 07:17
Brazíliában egy nap alatt közel kilencszáz beteg halt meg

Először lépte át a 800-at Brazíliában a koronavírus-járvánnyal összefüggő halálesetek napi száma, az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az elmúlt 24 óra alatt 881-en hunytak el a Covid-19 betegségben. A helyi idő szerint kedd esti hivatalos adatok szerint Brazíliában ezzel 12 400-ra emelkedett a járvány eddigi halálos áldozatainak száma, miközben már 177 589 fertőzöttet azonosítottak az országban. Az egyesült államokbeli Johns Hopkins egyetem adatai szerint a halálos áldozatok számának tekintetében Brazília a hatodik helyre került a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok sorában. A fertőzöttek számában pedig a hetedik, megelőzve Németországot.

2020.05.13 07:16
Los Angelesben július végéig nem indul újra az élet

A kaliforniai Los Angelesben július végéig nem indul újra az élet - jelentette be kedd este Barbara Ferrer, Los Angeles megye közegészségügyi vezetője. Ferrer kijelentette: a megyében legalább három hónapig érvényben kell maradniuk a járvány megfékezését célzó intézkedéseknek, így például a kijárási korlátozásoknak, a társadalmi elkülönülés előírásainak, az üzletek, illetve az üzemek zárlatának. "Nagyon látványos változásoknak" kellene bekövetkezniük a korlátozó intézkedések feloldásához" - fogalmazott a közegészségügyi szakember. Ilyen változásnak nevezte egy oltóanyag vagy a koronavírus okozta Covid-19 hatékony kezelésére alkalmas hatékony módszer kifejlesztését.

Sikerült megállapodni az osztrák hatóságokkal, így szerda reggeltől megnyílik a Jánossomorja és Andau, valamint az Alsószölnök és Neumarkt közötti határátkelő a személyforgalom előtt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm