11 °C Budapest

Meglepő dolog történt a hatósági áras PCR-tesztekkel: erre senki sem számított

2021. január 13. 11:05

2020. szeptembere óta hatósági árasak a magánszolgáltatóknál végzett koronavírus tesztek: 19 500 forintnál senki sem kérhet többet az orr- és garatváladékból vett minták elemzéséért. Ez akkoriban komoly felháborodást váltott ki, több laboratórium azonnal felhagyott a teszteléssel, mondván a laborköltségeket sem fedezi ez az összeg. Mostanra azonban még lejjebb mentek az árak, van olyan szolgáltató, amelyik 25 százalékkal csökkentett árait.

A koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma Magyarországon napról napra folyamatosan változik, a legfrissebb adatok szerint tegnap 1358 fővel emelkedett a beazonosítottak száma, ez majdnem kétszerese az előző napinak. A csúcstartó november 27. volt, akkor (pontosabban az előző napon) 6819 új fertőzöttet regisztráltak.

Ha nem is csitul a járvány itthon látványosan, de már látszik az alagút vége: elérhető közelségbe kerültek a hatékony oltóanyagok, a tegnapi napon például újabb 51 ezer magyar oltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra. Ez persze még mindig elenyésző szám, az összlakossághoz képest, de bizakodásra ad okot.

A mintavételek száma nem csökkent drasztikusan (kivéve persze az ünnepek alatt és között), még mindig bőven napi 10 ezer fölött van a számuk, talán csak a magánszolgáltatókat keresik fel kevesebben, hiszen

találni most már a hatósági árnál lényegesen olcsóbban elvégzett PCR teszteket is.

A Nemzetkzi Oltóközpont például 19 500forint helyett 15 ezer forintos áron végzi el, és ígéretük szerint az eredmény 24 órán belül meg is érkezik.

Forrás: Facebook


Egyelőre több akciós teszteléssel nem találkoztunk, de várható, hogy ezek után folyamatosan csökkenni fog az áruk. 2020. szeptember 21-től hatósági ár van érvényben a koronavírusfertőzést orr- és garatváladék alapján kimutató tesztekre, tehát a magánlaborok nem kérhetnek magasabb árat a PCR-szűrésért, mint 19 500 forint. Az akció már csak azért is érdekes, mert tavaly szeptemberben 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

több magánszolgáltató ara hivatkozva függesztette fel a tesztelséseket, hogy ilyen árak mellett már végképp neméri meg nekik elvégezni azokat.

(A hatósági ár bevezetése előtt nagyjából 30 ezer forintba kerül.t) A rendelet kihirdetése után több magánszolgáltató is felfüggesztette a tesztelést, és többen ki is vonultak a PCR piacról, ahogy azt a Pénzcentrum is megírta. Mindössze nagyjából a laborok fele folytatta a rendelet életbe lépése után a tesztelést a megszabott 19 500 forintos hatósági áron.

Leggyakrabban az volt az indok, hogy a laborköltséget, vagy azt sem fedezi a hatósági ár. Tudni kell, hogy a magánszolgáltatóknál általában csak a mintavétel történik, a vizsgálatot már egy megbízott labor végzi el. A szolgáltatók, amelyeknél volt információ a PCR-tesztek végzéséről, áráról, többnyire a Synlab, az Avidin, a Corden International, a Neumann Diagnostics, a Medicover Diagnosztikai Központ vagy a MikroMikoMed valamely laborjába küldik a mintákat.

Az azonos laborokkal szerződött helyek közt viszont van, ahol továbbra is végzik a vizsgálatokat, máshol felfüggesztették azokat. Természetesen azt nem tudhatjuk, milyen áron szerződött az egyes labor egyik vagy másik magánszolgáltatóval. Valószínű azonban, hogy míg némely magánklinikák "le tudják nyelni" a kiesést, máshol valóban olyan kicsi az árrés, hogy inkább a felfüggesztés, szerződés újratárgyalás mellett döntöttek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem