7 °C Budapest

Megkezdték az előjegyzést a COVID-vakcina beadására: ennyiért lehetett a listára kerülni

2020. október 15. 16:04

Egy magánoltóközpont azt ígérte ügyfeleinek, hogy amint elérhetővé válik a koronavírus elleni oltóanyag, ők az első között juthatnak majd hozzá, ha felvetetik magukat a várólistára. Természetesen nem ingyen: az "előfoglalási díj" 5000 forint, miközben még nem volt semmilyen információ arról, mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba a vakcina, és mennyibe fog kerülni.

Az első hónapokban rendkívül nehéz lesz oltóanyaghoz jutni, a kontingensek mérete és az oltás lebonyolítása is rengeteg kérdést vet fel - írja a Nemzetközi Oltóközpont honlapja, ahol közlésük szerint erre a problémára kínáltak megoldást a COVID-19 oltóanyag előfoglalási programukkal. "Foglaljon nálunk COVID-19 vakcinát, hogy az elsők között kapja meg az oltást!" - hirdették.

Az előfoglalás koncepciójával abból a feltételezésből indultak ki, hogy belátható időn belül elérhető lesz egy, sőt akár több, Magyarországon is engedélyezett oltóanyag. "Az engedélyezett vakcinát (vakcinákat) mi piaci forrásból a gyártótól, vagy a gyógyszerforgalmazóktól szerezzük majd be" - írja a holnap.

Az előfoglalás díja 5000 forint volt személyenként a honlap szerint, viszont ez nem tartalmazza a vakcina és az oltás költségeit, csak az oltás jogát biztosítja a páciensnek. Tartalmazza viszont az első ellátási díjat, amelynek díja 2990 forint lenne, de ezt nem fogják felszámítani. Azt is közlik, hogy az oltás joga nem adható át másnak, viszont két esetben visszatérítik az előfoglalási díjat. Az egyik eset, ha 2021. december 31-ig nem jutnak vakcinához, a másik pedig, hogyha a páciens jogosult lesz ingyenes oltásra.

Arról nem szólt a tájékoztató, hogy mi lesz, ha 2021 novemberében kapnak oltóanyag szállítmányt, viszont darabja 70 ezer forint lesz, ezt pedig nem kéri a páciens... Ráadásul a WHO most leginkább reálisnak látszó forgatókönyve szerint az átlagemberek jövőre még nem juthatnak koronavírus elleni oltáshoz. A fiatal és egészséges népességnek 2022-ig valószínűleg várnia kell, hogy megkapja az oltást. Időközben a Nemzetközi Oltóközpont is leállította ezt a szolgáltatást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amint azt pácienseink is bizonyára észrevették, ideiglenesen le kellett állítanunk a COVID-19 vakcina előfoglalási programunkat. Ennek fő oka az volt, hogy egyesek politikai tőkét kívántak faragni abból, hogy szándékosan félreértelmezik a tevékenységünket; ezzel együtt a média is felkapta a dolgot. Mivel még a látszatát is el akartuk kerülni, hogy tilosban járnánk, az előfoglalásra történő jelentkezést ideiglenesen felfüggesztettük és leültünk jogi csapatunkkal, újragondolni, hogyan kommunikáljuk a szolgáltatást

- hangzik a név szerint nem említett ügyvezető üzenete a felfüggesztés okáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem