15 °C Budapest

Meghökkentő látlelet a magyar betegekről: mindenkit körözünk szenvedésben

2020. január 16. 14:29

Megdöbbentő, de az Európai Unióban messze a magyar betegek töltik a legtöbb időt kórházi lábadozással. A hivatalos statisztikák szerint honfitársaink átlagosan 10 napi bennmaradással kell, hogy számoljanak, ha kórházba kerülnek, miközben a lista másik végén szereplő hollandoknak mindössze 4 és féllel. És ha mindez nem volna elég, a magyar nőknek még rosszabb a soruk, az EU-átlaggal szembe menve ugyanis lassabban gyógyulnak, mint a férfiak átlagosan.

2017-ben az EU tagállamaiban a betegek kórházi ott-tartózkodása átlagosan 4,5-9,8 nap között mozgott - derült ki az Eurostat jelentéséből. A legkevesebb időt a hollandoknak kellett a kórházban tölteniük, ha már bekerültek, átlagosan 4,5 napot. A lista másik végén azonban, számunkra sajnos elkeserítő módon, a magyarok végeztek.

Egy átlagos magyar ugyanis ha kórházba kerül, akkor majdnem 10 napot benn is kell töltenie.

Ez több mint kétszer annyi, mint amennyit például a holland páciensek töltenek az intézményekben. Szintén meglehetősen kevés napot töltenek kórházban a bulgárok, a dánok és a svédek is. Ugyanakkor a magyaroktól nem sokkal maradnak le a csehek, akik átlagosan 9,6 napot fekszenek kórházban egy-egy ott-tartózkodás alatt, de szintén 9 fölötti átlagos kórházi nappal számolhatnak a franciák és a németek is.

És csak nő

A statisztikákból az is kiolvasható, hogy a magyar betegek kórházban töltött napjainak a száma, ha kevéssel is, de növekedett két év leforgása alatt. Míg 2015-ben ugyanis 9,6 nap volt az átlag, addig 2017-re ez a szám 9,7-re ugrott.

Elég nagy különbség mutatkozik abban is, hogy férfiak vagy éppen nők kerülnek kórházba. Az európai átlag például az, hogy a férfiak valamivel több időt töltenek átlagosan kórházban egy-egy kezelés során, mint a nők. Magyarországon ez azonban éppen fordítva van. Ugyanis míg magyar férfiak átlagosan 9,2 napot töltettek kórházban aktuális bajukkal (ez a negyedik legtöbb volt az EU-ban),

addig a magyar nők 10,2 napot, ami a legtöbbnek számított az Európai Unióban.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm