2020. január 22. szerda Vince, Artúr

Meghökkentő látlelet a magyar betegekről: mindenkit körözünk szenvedésben

  • NapiCsárt
  • 2020. január 16. csütörtök 14:29

Megdöbbentő, de az Európai Unióban messze a magyar betegek töltik a legtöbb időt kórházi lábadozással. A hivatalos statisztikák szerint honfitársaink átlagosan 10 napi bennmaradással kell, hogy számoljanak, ha kórházba kerülnek, miközben a lista másik végén szereplő hollandoknak mindössze 4 és féllel. És ha mindez nem volna elég, a magyar nőknek még rosszabb a soruk, az EU-átlaggal szembe menve ugyanis lassabban gyógyulnak, mint a férfiak átlagosan.

2017-ben az EU tagállamaiban a betegek kórházi ott-tartózkodása átlagosan 4,5-9,8 nap között mozgott - derült ki az Eurostat jelentéséből. A legkevesebb időt a hollandoknak kellett a kórházban tölteniük, ha már bekerültek, átlagosan 4,5 napot. A lista másik végén azonban, számunkra sajnos elkeserítő módon, a magyarok végeztek.

Egy átlagos magyar ugyanis ha kórházba kerül, akkor majdnem 10 napot benn is kell töltenie.

Ez több mint kétszer annyi, mint amennyit például a holland páciensek töltenek az intézményekben. Szintén meglehetősen kevés napot töltenek kórházban a bulgárok, a dánok és a svédek is. Ugyanakkor a magyaroktól nem sokkal maradnak le a csehek, akik átlagosan 9,6 napot fekszenek kórházban egy-egy ott-tartózkodás alatt, de szintén 9 fölötti átlagos kórházi nappal számolhatnak a franciák és a németek is.

És csak nő

A statisztikákból az is kiolvasható, hogy a magyar betegek kórházban töltött napjainak a száma, ha kevéssel is, de növekedett két év leforgása alatt. Míg 2015-ben ugyanis 9,6 nap volt az átlag, addig 2017-re ez a szám 9,7-re ugrott.

Elég nagy különbség mutatkozik abban is, hogy férfiak vagy éppen nők kerülnek kórházba. Az európai átlag például az, hogy a férfiak valamivel több időt töltenek átlagosan kórházban egy-egy kezelés során, mint a nők. Magyarországon ez azonban éppen fordítva van. Ugyanis míg magyar férfiak átlagosan 9,2 napot töltettek kórházban aktuális bajukkal (ez a negyedik legtöbb volt az EU-ban),

addig a magyar nők 10,2 napot, ami a legtöbbnek számított az Európai Unióban.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a K&H 13 411 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS