16 °C Budapest

Meghökkentő látlelet a magyar betegekről: mindenkit körözünk szenvedésben

2020. január 16. 14:29

Megdöbbentő, de az Európai Unióban messze a magyar betegek töltik a legtöbb időt kórházi lábadozással. A hivatalos statisztikák szerint honfitársaink átlagosan 10 napi bennmaradással kell, hogy számoljanak, ha kórházba kerülnek, miközben a lista másik végén szereplő hollandoknak mindössze 4 és féllel. És ha mindez nem volna elég, a magyar nőknek még rosszabb a soruk, az EU-átlaggal szembe menve ugyanis lassabban gyógyulnak, mint a férfiak átlagosan.

2017-ben az EU tagállamaiban a betegek kórházi ott-tartózkodása átlagosan 4,5-9,8 nap között mozgott - derült ki az Eurostat jelentéséből. A legkevesebb időt a hollandoknak kellett a kórházban tölteniük, ha már bekerültek, átlagosan 4,5 napot. A lista másik végén azonban, számunkra sajnos elkeserítő módon, a magyarok végeztek.

Egy átlagos magyar ugyanis ha kórházba kerül, akkor majdnem 10 napot benn is kell töltenie.

Ez több mint kétszer annyi, mint amennyit például a holland páciensek töltenek az intézményekben. Szintén meglehetősen kevés napot töltenek kórházban a bulgárok, a dánok és a svédek is. Ugyanakkor a magyaroktól nem sokkal maradnak le a csehek, akik átlagosan 9,6 napot fekszenek kórházban egy-egy ott-tartózkodás alatt, de szintén 9 fölötti átlagos kórházi nappal számolhatnak a franciák és a németek is.

És csak nő

A statisztikákból az is kiolvasható, hogy a magyar betegek kórházban töltött napjainak a száma, ha kevéssel is, de növekedett két év leforgása alatt. Míg 2015-ben ugyanis 9,6 nap volt az átlag, addig 2017-re ez a szám 9,7-re ugrott.

Elég nagy különbség mutatkozik abban is, hogy férfiak vagy éppen nők kerülnek kórházba. Az európai átlag például az, hogy a férfiak valamivel több időt töltenek átlagosan kórházban egy-egy kezelés során, mint a nők. Magyarországon ez azonban éppen fordítva van. Ugyanis míg magyar férfiak átlagosan 9,2 napot töltettek kórházban aktuális bajukkal (ez a negyedik legtöbb volt az EU-ban),

addig a magyar nők 10,2 napot, ami a legtöbbnek számított az Európai Unióban.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem