2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Méghogy semmiség: több száz milliós kárt okozott Magyarországon a földrengés


Eddig mintegy 1070 kárbejelentés érkezett a két ünnep közötti földrengéssel kapcsolatban az Aegon Biztosítóhoz, az ügyfelek által becsült kárösszeg 234 millió forint. Épületekben és ingóságokban esett kár, így viszonylag magas, mintegy 220 ezer forint az egy bejelentésre jutó kárérték. Az Aegon az esetek nagyrészét már feldolgozta, a kárigények egy részét pedig ki is fizette.

Az utóbbi évek legsúlyosabb, halálos áldozatokat is követelő földrengése pusztított 2020 december 29-én Horvátországban, de a földmozgások Magyarországot is érintették. Az Aegon január 5-éig a bejelentések nagyrészét feldolgozta, és a jogosnak minősített kárigényeket folyamatosan téríti a károsultaknak. A gyors biztosítási ügyintézést segítik a biztosítótársaság digitális kárrendezési szolgáltatásai - mint az online kárbejelentési és videós kárfelmérési lehetőség -, amelyeknek köszönhetően a közbenső ünnepnapok és hosszú hétvége ellenére a szemlézett károk 89 százalékában már sikerült lezárni az eljárást - írja közleményében a biztosító.

A legtöbb bejelentett kár a déli határhoz közeli Baranyából, Somogyból és Zalából érkezett, a városok közül a baranyai megyeszékhely, Pécs, illetve a Pécshez viszonylag közel fekvő Kaposvár és Nagyatád következik a sorban. A biztosító szakértői azt tapasztalták, hogy az említett három megyéből érkezett kárbejelentések nagyobb része megalapozott, és összefüggésbe hozható a földmozgással, ezeket a károkat a biztosító rendezi.

Annak eldöntéséhez, hogy a kárrendezési igény indokolt-e, a hazai biztosítótársaságok a Magyarországi Földrengési Információs Rendszer nyilvánosan elérhető, interaktív adatbázisára támaszkodnak, amelynek alapján kétséget kizáróan beazonosítható, hogy területileg hol jelentkeztek olyan földrengések, amelyek biztosítási eseménynek minősülő károkat okozhattak. A kárigények megalapozottságát illetően a biztosító alapos vizsgálatot végez, a kárszakértők szakmai felkészültségének köszönhetően.
 
A biztosítótársaság a váratlan eset tanulságai nyomán felhívja a figyelmet a kármegelőzés fontosságára: a földrengés-károk Magyarországon ritkák, de ha mégis megtörténnek, a kármegelőzési célú műszaki beavatkozások fontosak lehetnek: mint például a megrongálódott épületek esetleges áramtalanítása, a vízvezetékek lezárása. Az épületek időszakos karbantartása sem lényegtelen a kármegelőzés szempontjából. A természeti csapások ellen a biztosítások olyan védelmet nyújtanak az ügyfeleknek, amelyekkel legalább pénzügyi értelemben szavatolható a biztonságuk - írják.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked