2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Megdöbbentő felfedezés: ezek az emberek kisebb eséllyel kapják el a koronavírust


A 0-s vércsoportú embereknél kisebb az esélye, hogy valaki elkapja a koronavírust, illetve, hogy súlyos tünetei legyenek két friss kutatás adatai alapján. Két lehetséges magyarázat is van a jelenségre, de a téma még további kutatásokat igényel. Persze ez nem jelenti azt, hogy a vércsoport felülírja a kockázati tényezőket.

Két friss tanulmány szerint a 0-s vércsoportúaknak kisebb a kockázata, hogy elkapják a koronavírust, ha pedig megfertőződnek, kisebb eséllyel válik súlyossá a betegségük - szemlézi a CNN tudósítását a Telex. Mint írják: még nem ismert, miért van összefüggés a vércsoportok és a fertőzés esélye, illetve lefolyása közt, a téma további kutatásokat igényel. A hírcsatornának nyilatkozó szakértő ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ez nem jelenti azt, hogy a vércsoport felüliír más kockázati tényezőket, mint az életkor, vagy a krónikus megbetegedések.

  • Az egyik, dán kutatás 7422 igazolt fertőzött között csak 38,4 százalékban talált 0-s vércsoportúakat, holott 2,2 millió nem tesztelt embernek 41,7 százaléka tartozott ebbe a vércsoportba. Míg az A-s vércsoportúak a fertőzöttek 44,4 százalékát, míg a szélesebb populációnak csak a 42,4 százalékát tették ki.
  • A másik, egy kanadai 95 súlyos beteg koronavírus-fertőzöttet vizsgált, akik között az A-s és az AB-s vércsoportúak 84 százaléka szorult lélegeztetőgépre, míg a 0-s és a B-s társaiknak csak a 61 százalékuk. Az előbbiek hosszabb ideig, 13,5 napig maradtak intenzív osztályon, az utóbbiak már 9 után távozhattak.

Az egyik lehetséges magyarázata a jelenségnek, hogy a 0-s vércsoportúak vérében kisebb eséllyel alakulhatnak ki vérrögök, amelyek az egyik leggyakoribb együttjárói a súlyos lefolyású koronavírusos betegségnek. Egy másik pedig, hogy a különféle vércsoportúak vérében másféle antigének találhatók, amelyek befolyásolják a fertőzés ellen küzdő antitestek termelődését.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van kanyarban az orosz vakcina: a magyarok köszönik, nem kérnek belőle
13 ezer fő töltötte ki a Pénzcentrum nagy covid-vakcina kutatását.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked