13 °C Budapest

Megdöbbentő felfedezés: ezek az emberek kisebb eséllyel kapják el a koronavírust

2020. október 15. 09:30

A 0-s vércsoportú embereknél kisebb az esélye, hogy valaki elkapja a koronavírust, illetve, hogy súlyos tünetei legyenek két friss kutatás adatai alapján. Két lehetséges magyarázat is van a jelenségre, de a téma még további kutatásokat igényel. Persze ez nem jelenti azt, hogy a vércsoport felülírja a kockázati tényezőket.

Két friss tanulmány szerint a 0-s vércsoportúaknak kisebb a kockázata, hogy elkapják a koronavírust, ha pedig megfertőződnek, kisebb eséllyel válik súlyossá a betegségük - szemlézi a CNN tudósítását a Telex. Mint írják: még nem ismert, miért van összefüggés a vércsoportok és a fertőzés esélye, illetve lefolyása közt, a téma további kutatásokat igényel. A hírcsatornának nyilatkozó szakértő ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ez nem jelenti azt, hogy a vércsoport felüliír más kockázati tényezőket, mint az életkor, vagy a krónikus megbetegedések.

  • Az egyik, dán kutatás 7422 igazolt fertőzött között csak 38,4 százalékban talált 0-s vércsoportúakat, holott 2,2 millió nem tesztelt embernek 41,7 százaléka tartozott ebbe a vércsoportba. Míg az A-s vércsoportúak a fertőzöttek 44,4 százalékát, míg a szélesebb populációnak csak a 42,4 százalékát tették ki.
  • A másik, egy kanadai 95 súlyos beteg koronavírus-fertőzöttet vizsgált, akik között az A-s és az AB-s vércsoportúak 84 százaléka szorult lélegeztetőgépre, míg a 0-s és a B-s társaiknak csak a 61 százalékuk. Az előbbiek hosszabb ideig, 13,5 napig maradtak intenzív osztályon, az utóbbiak már 9 után távozhattak.

Az egyik lehetséges magyarázata a jelenségnek, hogy a 0-s vércsoportúak vérében kisebb eséllyel alakulhatnak ki vérrögök, amelyek az egyik leggyakoribb együttjárói a súlyos lefolyású koronavírusos betegségnek. Egy másik pedig, hogy a különféle vércsoportúak vérében másféle antigének találhatók, amelyek befolyásolják a fertőzés ellen küzdő antitestek termelődését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm